Πίσω από τα πράσινα παρτέρια

Των Τάσου Βασιλειάδη | Φάνη Παπαγεωργίου (*)

Ηπόλη που ζούμε, λένε πολλοί, είναι ένα προνομιακό προάστιο με λυμέναπροβλήματα και εύπορους κατοίκους. Σπεύδουν έτσι να δικαιολογήσουν τηθέση ότι το ζητούμενο για τη δημοτική αρχή είναι να βρεθεί ο καλύτεροςδιαχειριστής, ο πιο ικανός, ο πιο τεχνοκράτης. Όντως, συγκρινόμενη ηπόλη μας με άλλες υποβαθμισμένες περιοχές μπορεί να μην έχει νααντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης του πρασίνου, της πυκνής δόμησης ήτης υποβάθμισης. Όμως πίσω και από τα πράσινα παρτέρια, λίγο πιο πέρααπό τα ακριβά ενοίκια της περιοχής του Αϊ-Γιάννη και πλάι στιςαστραφτερές εμπορικές οδούς και τις πλατείες, θα συναντήσει πάρα πολλούςανθρώπους που βιώνουν τα αποτελέσματα της κοινωνικής καταστροφής πουεπέφεραν στη χώρα μας οι εφαρμοζόμενες για μία δεκαετία και πλέον,πολιτικές της λιτότητας, της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της ανεργίας,των χαμηλών μισθών και συντάξεων.

Συζητώντας μαζί τους, θα διαπιστώσει ότι προβλήματα που αφορούν τηδημοτική αρχή και σχετίζονται με τις ανάγκες τους για καλύτερη διαβίωσηπαραμένουν άλυτα και υποτιμημένα από τις παρατάξεις που διοίκησαν τονδήμο όλα αυτά τα χρόνια. Γι’ ακόμα μία χρονιά εκατοντάδες παιδιά έμεινανεκτός παιδικών σταθμών, η σχολική στέγη παραμένει σοβαρό πρόβλημα, τααγαθά του πολιτισμού και του αθλητισμού και οι σχετιζόμενες με αυτάδημοτικές υποδομές παραμένουν σχεδόν ανύπαρκτες. Ο πλεονασματικόςπροϋπολογισμός του κ. Σταθόπουλου, που με καμάρι επιδεικνύει προς τομνημονιακό παρατηρητήριο των ΟΤΑ, είναι μια επιπλέον ζημιά για κάθενοικοκυριό, εάν συνυπολογίσει κανείς τα υψηλά δημοτικά τέλη, τα κόστηγια τα τροφεία στα σχολεία, τις συνδρομές για οποιαδήποτε αθλητική ήπολιτιστική δραστηριότητα, τον ιδιωτικό παιδικό σταθμό.

Όσον αφορά τα έργα υποδομής, η απερχόμενη δημοτική αρχή προγραμμάτισετη φαραωνική και χωρίς κοινωνική λογοδοσία οικοδόμηση νέου δημαρχιακούμεγάρου. Πήρε δάνειο για να αγοράσει τη βίλα Ιόλα με στόχο να τηνμετατρέψει σε ένα ξεκομμένο από τις ανάγκες των κατοίκων, τωνκαλλιτεχνών και των φορέων της πόλης, κέντρο πολιτισμού υπερτοπικήςεμβέλειας. Δεν κατάφερε, αφού ποτέ δεν ήταν στις προτεραιότητές της, ναακούσει τις ανάγκες των πολιτών, αφού σε κρίσιμα ζητήματα αλλά και σεμικρότερα δεν χρησιμοποιήθηκαν συμμετοχικοί προϋπολογισμοί ή άλλαεργαλεία. Σχεδίασε έργα που στόχο είχαν να αυξήσουν το πρεστίζ τουδημάρχου. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν τόλμησε να ξελασπώσει το για χρόνιαεγκαταλελειμμένο έργο του κολυμβητηρίου ή να δώσει μια λύση έτσι ώστε τοκτήμα Σιστοβάρη να παραδοθεί για χρήση στους κατοίκους της πόλης ωςδημόσιος χώρος πρασίνου.

Τα αναφέρουμε όλα αυτά, για να καταδείξουμε ότι πίσω από τα λόγια γιαανάπτυξη, έργα και επιχειρηματικότητα, οι παρατάξεις που διοίκησαν καιδιεκδικούν εκ νέου να διοικήσουν τον δήμο έχουν συγκεκριμένεςπροτεραιότητες στο μυαλό τους και αυτές υλοποιούν. Οι δύο πλατείες τηςπόλης και ο εμπορικός δρόμος της Αγ. Ιωάννου μπορεί να μην έχουν τίποτενα ζηλέψουν από άλλες περιοχές όμως ταυτόχρονα έκαναν την Αγία Παρασκευήνα μοιάζει εξωφρενικά με όλες τις άλλες περιοχές που έτυχαν αντίστοιχωνσχεδίων ανάπλασης στη χώρα μας αλλά όχι μόνο. Και δεν θα μπορούσε ναείναι αλλιώς αφού το κριτήριο βάσει του οποίου έγιναν τέτοια σχέδια ήτανη προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των εμπορικών ροών και η μετατροπή τουδημόσιου χώρου σε ένα αποστειρωμένο χώρο επέκτασης της ιδιωτικής ζωής.Σχέδια που αδιαφορούν για τις ανάγκες των κατοίκων, ιδιαίτερα τηςνεολαίας, την ιδιαιτερότητα, το χρώμα και τον χαρακτήρα που έχει νακαταδείξει κάθε περιοχή, που τσακίζουν ταυτόχρονα το κομμάτι τουεμπορίου και των υπηρεσιών το οποίο βρίσκεται έξω από τη μονοπωλιακήσφαίρα των αλυσίδων και του franchising.

Οι μικρότερης κλίμακας αναπλάσεις, εκείνες με τους δρόμους χαμηλήςκυκλοφορίας στα οικοδομικά τετράγωνα του οικιστικού πυρήνα, παρότι δρουνθετικά στον εξοβελισμό του αυτοκινήτου, αποτυγχάνουν να ξαναδώσουν στιςπεριοχές μας τον χαρακτήρα της γειτονιάς. Δεν σχεδιάζονται με στόχο ναπρονομιμοποιήσουν τη συλλογική αξιοποίηση του δημόσιου χώρου, τουναντίον(λαμβάνοντας υπόψη και τα πολύ μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα που έχει ηπόλη μας) καταλήγουν να απομονώνουν έτι περαιτέρω τους κατοίκους στηνιδιωτική ζωή μιας υπνούπολης, που θέλει πολλά για να ξαναγίνει γειτονιά.

Για εμάς συνεπώς η εικόνα που συναντά κανείς πίσω από τα πράσιναπαρτέρια της πόλης δεν ψάχνει για καλύτερο διαχειριστή της μνημονιακήςκανονικότητας αλλά για το ρεύμα εκείνο που θα καταφέρνει να γίνεταιανάχωμα αντιστάσεων στο πεδίο της γειτονιάς και παράλληλα θα λειτουργείκαι σαν όχημα ανασύνθεσης του κοινωνικού υποκειμένου σε ανατρεπτική καιριζοσπαστική κατεύθυνση. Έτσι, παρότι στο ψηφοδέλτιό μας θα βρει κανείςπάρα πολύ άξιους ανθρώπους, το «Φυσάει Κόντρα» έχει κάνει σαφές σταπέντε χρόνια ύπαρξής του ότι δεν φιλοδοξεί να είναι ακόμα μία δημοτικήπαράταξη, που στο όνομα του καλύτερου διαχειριστή, του πιο τεχνοκράτη ήέστω του πιο τίμιου ή του λιγότερου κοινωνικά ανάλγητου, διεκδικεί τονδημαρχιακό θώκο ή έστω έναν συμπληρωματικό ρόλο στα παζάρια του 2ουγύρου των δημοτικών εκλογών.

Δεν είμαστε φυγόπονοι, ούτε έχουμε κάποια εκ πεποιθήσεως εμμονή ναβρισκόμαστε σε αντιπολιτευτικό ρόλο. Πιστεύουμε ωστόσο ότι χωρίς έναριζοσπαστικό σχέδιο ρήξεων και ανατροπών είναι αδύνατο να υπάρξειδημοτική αρχή η οποία στο έργο της θα καταφέρει να υπηρετήσει κάτιδιαφορετικό από αυτό που ούτως ή άλλως σε διάφορες παραλλαγές βλέπουμενα εναλλάσσεται στη διαχείριση του δήμου μας. Έχουμε επίγνωση ότι καιτις δημοτικές εκλογές να κερδίσουμε, με μνημονιακή-νεοφιλελεύθερηκυβέρνηση και εξουσία, με τις δεσμεύσεις της Ε.Ε. και τη νομοθεσία τουΚαλλικράτη, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για να υλοποιηθεί μιαπολιτική για τις ανάγκες των πολλών. Έτσι, αν θέλουμε να δημιουργήσουμεάλλο πρότυπο δημοτικής διακυβέρνησης, απαιτείται κινητοποίηση του ίδιουτου κόσμου των γειτονιών και ταυτόχρονα απαιτείται διαδημοτικόςκινηματικός και πολιτικός συντονισμός αριστερών ριζοσπαστικών δημοτικώνκαι περιφερειακών αρχών. Ως «Φυσάει Κόντρα» φιλοδοξούμε συνεπώς ναείμαστε πρώτα απ’ όλα μια συλλογικότητα αγώνα για τη γειτονιά κι έπειταένα ψηφοδέλτιο για τις δημοτικές εκλογές.

Και για να μπορέσει να υπάρξει αποτελεσματικός διαδημοτικόςκινηματικός και πολιτικός συντονισμός, ικανός να ανατρέψει αυτή τησυνθήκη, πιστεύουμε ότι απαιτείται σε πρώτη φάση να υπάρξουνπαραδειγματικές απόπειρες ενωτικών αυτοδιοικητικών εγχειρημάτων. Το«Φυσάει Κόντρα» είναι μια μετωπική μορφή ενότητας. Κατάφερε νασυσπειρώνει σε κάθε στιγμή της διαδρομής του το μεγαλύτερο μέρος τωνανένταχτων αγωνιστών της περιοχής και των οργανωμένων αντιλήψεων τηςαριστεράς που αντιλαμβάνονται το στοιχείο της ρήξης με το ευρωσύστημακαι την αξία ενός μεταβατικού προγράμματος και μιας μεταβατικής τακτικήςστο πλαίσιο μιας σύγχρονης επαναστατικής στρατηγικής. Απέφυγε επίσηςτην αυθόρμητη τάση της παραταξιοποίησης γύρω από στενά πολιτικά σχέδια.Κατάφερε τέλος, παρά τον πλούτο των αντιλήψεων στο εσωτερικό του, ναδιατυπώνει σε όλες τις κρίσιμες στιγμές αιχμηρό προγραμματικό λόγο καιθέσεις, να ξεδιπλώνει πρακτικές οργάνωσης του κινήματος στη γειτονιά, νααποτελεί το μάτι, το αφτί και κυρίως την φωνή των κινημάτων μέσα στοδημοτικό συμβούλιο.

Δεν είμαστε παρ’ όλα αυτά ικανοποιημένοι από τα βήματα που έχουμεκατακτήσει. Βλέπουμε ότι τα αντιφατικά στοιχεία στο πεδίο του τοπικούκινήματος, οι διαρκείς πολιτικές εξελίξεις μέσα στη κρίση, η κρισιμότητατου συγκεκριμένου τομέα της αυτοδιοίκησης στη διαδικασία περάτωσης τηςκαπιταλιστικής αναδιάρθρωσης, όλα αυτά μας υποχρεώνουν εντέλει ναανακαλύψουμε εκ νέου τον τρόπο και τη μέθοδο να ανασυνθέτουμε τιςπρακτικές, να αναθεωρούμε τις πολιτικές επιλογές έτσι ώστε να επιτρέπουντελικά, μέσα στις δοσμένες συνθήκες, μια αναβαθμισμένη παρέμβαση στοτοπικό κίνημα και στο δημοτικό συμβούλιο. Με αυτόν τον στόχο δεναναμετράται μόνο το «Φυσάει Κόντρα» στην Αγία Παρασκευή αλλά ένα σύνολοαντίστοιχων εγχειρημάτων ανά την Ελλάδα που συγκροτούν ένα δυνάμειανατρεπτικό ρεύμα, το οποίο κατά τη γνώμη μας αξίζει στις εκλογές της26ης Μαΐου να υποστηριχτεί.


* Ο Τάσος Βασιλειάδης και ο Φάνης Παπαγεωργίου είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με το «Φυσάει Κόντρα» στην Αγία Παρασκευή.