Ποιοί είμαστε

Η Αριστερή Ανασύνθεση είναι οργάνωση της ριζοσπαστικής Αριστεράς με αναφορά στην κομμουνιστική προοπτική. Δημιουργήθηκε το 2003 από την ένωση δύο άλλων συλλογικοτήτων, των Αριστερών Συσπειρώσεων και της Αριστερής Κίνησης μαζί με ανένταχτους συντρόφους και συντρόφισσες. Συμμετείχε στα μετωπικά εγχειρήματα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Λαϊκής Ενότητας, συμμετέχει ενεργά σε πολλά αριστερά ριζοσπαστικά σχήματα σε εργασιακούς χώρους, γειτονιές και στη φοιτητική νεολαία.

Καταστατικό στοιχείο της είναι η προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης των αριστερών στρατηγικών και συλλογικοτήτων με μία ανασύνθεση της ριζοσπαστικής και κομμουνιστικής αριστεράς. Μία ανασύνθεση στη βάση των αναγκαίων σήμερα κοινωνικών και πολιτικών πρακτικών, ενός μεταβατικού προγράμματος ρήξης με τον καπιταλισμό στη βάση μίας σύγχρονης επαναστατικής στρατηγικής. Για να μπορέσει ξανά η ριζοσπαστική και κομμουνιστική αριστερά να γίνει μαζικό κοινωνικοπολιτικό ρεύμα και να συμβάλει στον επαναστατικό μετασχηματισμό της κοινωνίας και το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα.

Εμπνεόμαστε από τον επαναστατικό μαρξισμό και τις δημιουργικές συμβολές του Γκράμσι, του Αλτουσέρ, του Νίκου Πουλαντζά και άλλων σύγχρονων διανοητών. Αντλούμε εμπειρίες από τα «μεγάλα άλματα στον ουρανό» της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων διεθνώς. Από την Παρισινή Κομμούνα, την Οκτωβριανή Επανάσταση, την Κουβανική Επανάσταση, την Πολιτιστική Επανάσταση στην Κίνα, το Μάη του ’68. Βασιζόμαστε στην επαναστατική εμπειρία του λαού μας, στον μεγάλο αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ για λευτεριά, εθνική ανεξαρτησία και λαοκρατία, στις συγκρούσεις των Ιουλιανών του ’65, στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το ’73. Μαθαίνουμε από τα σημερινά κινήματα στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο. Από τις μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις, τα κινήματα πόλης, τους νεανικούς αγώνες, το αντιφασιστικό, το οικολογικό και το φεμινιστικό κίνημα. Παλεύουμε ενάντια στον καπιταλισμό, τον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο, το φασισμό και τον σεξισμό. Αγωνιζόμαστε για μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό της εποχής μας.