Η επιλογή της κυβέρνησης να εξαγγείλει μέσα στα Χριστούγεννα την κατάθεση νομοσχεδίου που προβλέπει την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων "παρακάμπτοντας" το άρθρο 16 του Συντάγματος δεν ήταν τυχαία. Με ιδρύματα κλειστά για τις γιορτές και τους φοιτητές/τριες σε διακοπές, χωρίς διαμορφωμένο κλίμα αγωνιστικής ετοιμότητας και συλλογικών διεργασιών στους φοιτητικούς συλλόγους από πριν, η κυβέρνηση της ΝΔ πίστεψε πως το σοκ της εξαγγελούμενης κατάθεσης αμέσως μετά τις γιορτές και ακριβώς πριν την εξεταστική θα αδρανοποιούσε το φοιτητικό σώμα και τις αντιστάσεις για το νομοσχέδιο.

Όμως για την φοιτητική νεολαία στο κοινωνικό σύστημα και στην πολιτική των μειωμένων προσδοκιών, των εντατικοποιημένων σπουδών, των κουρεμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων, της εργασιακής υποτίμησης και ανασφάλειας, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι κόκκινη γραμμή. Το μαρτυράνε η ραγδαία μαζικοποίηση -σε σύντομο χρόνο- των Γενικών Συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων, η απάντηση της επίθεσης με αγωνιστικά μέσα αντίστοιχης έντασης όπως οι καταλήψεις των σχολών, η εξάπλωση των φοιτητικών κινητοποιήσεων και καταλήψεων σε όλη την επικράτεια.

Το φοιτητικό κίνημα εκφράζεται μαζικά μέσα στις συλλογικές διαδικασίες των Φοιτητικών Συλλόγων και στο δρόμο, σε όλες τις πόλεις της χώρας. Η τρομοκρατία για απώλεια εξεταστικής από πρυτανείες και Υπουργείο συσπείρωσε περαιτέρω τα μπλοκ αγώνα τα οποία κατατρόπωσαν την κυβερνητική παράταξη της ΔΑΠ και το αντιδραστικό μπλοκ που στοιχίζεται γύρω της σε όλες τις σχολές στο προηγούμενο γύρο Γενικών Συνελεύσεων. Η απόπειρα συκοφάντησης του φοιτητικού κινήματος από τη βρόμικη δημοσιογραφία και τα κυβερνητικά παπαγαλάκια με την αναπαραγωγή ψευδών και χυδαίων αφηγημάτων έπεσε στο κενό!

Ο αγώνας των φοιτητών/τριών ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια φαίνεται να συμπυκνώνει την λαϊκή κι εργατική αντίθεση σε όλες τις αντιδραστικές ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές των τελευταίων χρόνων που δημιούργησαν μειωμένες προσδοκίες σε μια ολόκληρη νέα γενιά μαθητριών, σπουδαστών, φοιτητριών, νέων εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα πιέζει περαιτέρω τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα που ήδη ασφυκτιούν στο υπάρχον κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο. Με αυτήν την έννοια, οι φοιτητικές κινητοποιήσεις αποκτούν ευρύτερα αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά, μπορούν και πρέπει να γίνουν υπόθεση ολόκληρης της νεολαίας, όλου του λαού και του κόσμου της εργασίας.

Ο αστικός συνασπισμός εξουσίας μιλούσε στην αρχή για μειοψηφίες που κλείνουν τις σχολές. Με πάνω από 140 σχολές πανελλαδικά υπό κατάληψη από αποφάσεις χιλιάδων φοιτητών/τριων η συκοφαντία αυτή κατέρρευσε. Η κυβερνητική προπαγάνδα μιλάει τώρα για το παράνομο των καταλήψεων φτάνοντας στο σημείο ο πρωθυπουργός να παρομοιάσει τον αγώνα των φοιτητών/τριών με "ληστεία σε μπακάλικο". Ταυτόχρονα, εντείνει την αντιπαράθεση στην κατεύθυνση ποινικοποίησης του αγώνα του φοιτητικού κινήματος. Ο Υπουργός Παιδείας έδωσε εντολή για εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις των Φοιτητικών Συλλόγων διαμορφώνοντας σκηνικό αστυνομικής καταστολής και ποινικών διώξεων των αγωνιζόμενων φοιτητών/τριών ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- ήδη κοσμήτορες και πρυτάνεις έχουν κληθεί να παραδώσουν ονόματα φοιτητών/τριών που συμμετέχουν στις καταλήψεις των Συλλόγων. Επιπλέον, το Υπουργείο Παιδείας, σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και το μέσο πάλης της κατάληψης, επαναφέροντας έναν τύπο "κανονικότητας" της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις σχολές, πιέζει τις διοικήσεις των σχολών να διενεργήσουν ηλεκτρονική εξεταστική.

Απέναντι στην όξυνση της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και το υπουργείο το φοιτητικό κίνημα και τα αγωνιστικά μπλοκ σε κάθε σχολή απαιτείται να συνεχίσουν με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τον μαζικό αγώνα τους. Προϋπόθεση γι' αυτό αποτελεί η διατήρηση της συσπείρωσης και η ενίσχυση των αγωνιστικών μπλοκ που έχουν διαμορφωθεί ήδη πανελλαδικά κι αυτό περνά αναγκαστικά μέσα από τον αγώνα να μην διεξαχθούν ηλεκτρονικές εξεταστικές στα ιδρύματα που βρίσκονται σε αγωνιστική τροχιά. Αντιλήψεις εντός του φοιτητικού κινήματος που έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την διεξαγωγή ηλεκτρονικών εξεταστικών μέσα σε κατειλημμένες σχολές "βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος", αποδυναμώνουν τα μέσα πάλης και τελικά τα ίδια τα μπλοκ αγώνα εντός των σχολών. Το φοιτητικό κίνημα χρειάζεται να αγωνιστεί απέναντι στις διοικήσεις των σχολών και στην κυβέρνηση για να μην διεξαχθεί καμιά ηλεκτρονική εξεταστική σε κατειλημμένη σχολή και να μην χαθεί καμιά εξεταστική. Εάν η κυβέρνηση θέλει να σώσει την εξεταστική, όπως κόπτεται, ας δηλώσει εδώ και τώρα ότι αποσύρει το αίτιο των καταλήψεων, δηλώνοντας ότι δεν θα καταθέσει νόμο δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων και παράκαμψης του συνταγματικού άρθρου 16.

Οι δυνάμεις της μαχόμενης ανατρεπτικής Αριστεράς εντός του φοιτητικού κινήματος θα πρέπει να συμβάλλουν με ενωτικό και δημιουργικό τρόπο στην ενεργή δημοκρατική συμμετοχή των αγωνιζόμενων φοιτητών/τριών στις διαδικασίες των συλλόγων, σταματώντας μικροπολιτικές και διασπαστικές επιδιώξεις του προηγούμενου διαστήματος. Στις Γενικές Συνελεύσεις και στις ανοιχτές και ζωντανές Συντονιστικές Επιτροπές Κατάληψης των σχολών ενοποιείται καιριζοσπαστικοποιείται το φοιτητικό δυναμικό και δυναμώνει ο αγώνας.

Την ίδια στιγμή, απαιτείται οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι καταλήψεις να ανοιχτούν στην κοινωνία και στα υπόλοιπα κομμάτια της νεολαίας στην κατεύθυνση συγκρότησης ενός πανεκπαιδευτικού και πανκοινωνικού μετώπου για την διεκδίκηση ενός δημόσιου δωρεάν δημοκρατικού πανεπιστημίου.Με αυτή την έννοια, ο ενιαίος σχεδιασμός του φοιτητικού κινήματος από το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα για την οργάνωση του αγώνα, την προσπάθεια πανελλαδικού συντονισμού, τον σχεδιασμό εξώστρεφων δράσεων και την σύνδεσή του με ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Η δημιουργία των ενιαίων συντονιστικών στην Αθήνα και άλλων πόλεων αποτελεί σημαντική κατάκτηση και κάθε υπονόμευσή της δυσκολεύει τον αγώνα, απομακρύνει από τη νίκη, ευνοεί αντικειμενικά την κυβέρνηση. Αντίθετα, τώρα απαιτείται να ανοίξει η συζήτηση για την αναγκαιότητα πανελλαδικής έκφρασης των φοιτητικών συλλόγων, μέσω ενός τριτοβάθμιου οργάνου του φοιτητικού κινήματος στα πρότυπα της ΕΦΕΕ και με εκτελεστική λειτουργία στην βάση των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων και των κεκτημένων του φοιτητικού κινήματος.

Κρίσιμος κόμβος κλιμάκωσης σε αυτή τη μάχη είναι η πανελλαδική κινητοποίηση που οργανώνεται από τους φοιτητικούς συλλόγους στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα και η ΠΟΣΔΕΠ έχει ήδη κηρύξει 24ωρη απεργία. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτό τον αγώνα, να βουλιάξει η Αθήνα εκείνη τη μέρα, να φυσήξει σε όλες οι πόλεις ο αέρας του αγώνα στις τοπικές κινητοποιήσεις αυτής της εβδομάδας!Για να νικήσουμε την κυβερνητική πολιτική και τον αστικό συνασπισμό εξουσίας, για Ζωή - Σπουδές - Δουλειά με Δικαιώματα! Για να μην επιτρέψουμε σε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση να παίζει με το Σύνταγμα!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2024.

- Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

- Ούτε σκέψη για παράκαμψη του Άρθρου 16

- Καμιά ηλεκτρονική εξεταστική, καμιά χαμένη εξεταστική

- Αγώνας για δημόσιο δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο κόντρα σε Κυβέρνηση – ΕΕ – ΣΕΒ

- Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλες και όλους - Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία

- Πτυχία με αξία - Δουλειά με δικαιώματα


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

(Αριστερή Ανασύνθεση, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο, ανένταχτοι/ες)