ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ - ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΔΕΙΧΝΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ

Οι μαθητικές καταλήψεις του Δεκεμβρίου 1990 – Ιανουαρίου 1991 έγιναν με αφορμή την προσπάθεια του υπουργού Παιδείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλου να προωθήσει μέτρα που ερχόντουσαν να αλλάξουν και τότε άρδην τον χάρτη της εκπαιδευσης. Μαθητες,φοιτητες, εκπαιδευτικοί δεν μένουν αμέτοχοι και αποφασίζουν να δωσουν μια απάντηση στην κυβέρνηση Μητσοτακη. Και κάπως έτσι ξεκινάνε καθημερινές πορείες αλλά και καταλήψεις, με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια στην περιοχή της Πατρας να τελούν κατά πλειοψηφία υπο κατάληψη.

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας είναι άμεση, με τη δράση των ακροδεξιών ομάδων Ρεϊτζερς και Κένταυροι που δρουν εντός της ΟΝΝΕΔ , οι οποίες τρέχουν στα σχολεία και προσπαθούν να "σπάσουν" τις καταλήψεις. Εκεί βρίσκεται ο αγωνιστής μαθηματικός Νίκο Τεμπονέρα, ο οποίος δέχεται δολοφονικό χτύπημα στο κεφάλι με σιδερολοστό, την στιγμή που προσπαθούσε να προστατεύσει τους μαθητές του από τις συγκροτημένες ομάδες. Το χτύπημα φέρει ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πάτρας Γιάννης Καλαμπόκας, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας στο Δήμο. Η δολοφονία του Τεμπονέρα προκάλεσε πανελλαδικό ξέσπασμα κινητοποιήσεων, που ανέτρεψαν την εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση και υποχρέωσαν σε παραίτηση τον τότε Υπουργό. Ο δολοφόνος Καλαμπόκας καταδικάστηκε σε ισόβια, αλλά στο Εφετείο η ποινή του μειώθηκε σε 17 χρόνια και 3 μήνες, ενώ εν τέλει, αφέθηκε ελεύθερος μόλις εφτά χρόνια αργότερα.

Μια δολοφονία που δεν ξέχασε κανείς και ακόμα αντιλαμβανόμαστε σαν σύμβολο των αγώνων του σήμερα, και ακόμα και τότε προκάλεσε πανελλαδικό ξέσπασμα κινητοποιήσεων, που ανέτρεψαν την εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση και υποχρέωσαν σε παραίτηση τον τότε Υπουργό.