« Ψωμί - Παιδεία – Ελευθερία » , « Έξω οι ΗΠΑ - Έξω το ΝΑΤΟ » .

Αρέσουν ή όχι, αυτά ήταν τα συνθήματα της Εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973. Και αν τα συνθήματα σβήνονται, οι μνήμες παραμένουν ανεξίτηλες, ζωντανές και επίκαιρες49 χρόνια μετά!

Ο Αντιδικτατορικός αγώνας και η εξέγερση του Πολυτεχνείου εμπνέουν τους αγώνες για τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα, για «ψωμί-παιδεία-ελευθερία» της εποχής μας.Το Πολυτεχνείο άνοιξε το δρόμο για την κατάρρευση της χούντας αλλά και για τις κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης, τις οποίες ακόμα και σήμερα προσπαθούν να ξηλώσουν. "Φώτισε" τους πιο σκοτεινούς καιρούς ! Απέδειξε ότι κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος. Όποια κι αν είναι τα σχέδια των Κυβερνήσεων κάθε φορά, όσο "δεδομένα" να φαίνονται οι νόμοι και συμφωνίες τους, όσο σκληρή και αν είναι η καταστολή, όσο ισχυρέςνα δείχνουν οι συμμαχίες τους, η δύναμη του λαού είναι αυτή που μπορεί να τα ανατρέψει . Ο λαός με την πάλη του μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις !Σήμερα η τεράστια κοινωνική πλειοψηφία στενάζει κάτω από την πολλαπλή κρίση, τις συνεχείς ανατιμήσεις βασικών προϊόντων και υπηρεσιών, τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας. Οι δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες χτυπιούνται, το δικαίωμα στη διαδήλωση δέχεται επίθεση και έχουμε ένταση της καταστολής. Μεθοδευμένα κατασκευάστηκε ένα παρακρατικό σύστημα υποκλοπών και παρακολουθήσεων, με στόχο τον έλεγχο από την Κυβέρνηση της ΝΔ.

Η χώρα μας έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο πολεμικό ορμητήριο ενάντια σε άλλους λαούς και χώρες και με ευθύνη της Κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει την πολιτική όλων των προηγούμενων Κυβερνήσεων, εμπλέκεται όλο και βαθύτερα στο κουβάρι των ανταγωνισμών και των πολεμικών συγκρούσεων. Πατώντας στα βήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων, ψήφισε και υλοποιεί την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.Η εγκατάστασημη Επανδρωμένων Αμερικανικών Αεροσκαφών τύπου MQ-9 Reaper μετατρέπει τη Λάρισασε πολεμικό ορμητήριο και μας εμπλέκεισε επικίνδυνες περιπέτειες. Η επέκταση της βάσης της Σούδας, η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε σημείο αναφοράς για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ,οι υπέρογκοι εξοπλισμοί για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ συνιστούν αναβάθμιση της συμμετοχής της χώρας μας στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ – ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή. Με τη στήριξη όλων των κομμάτων του συστήματος, μετατρέπουν τη χώρα σε θύτη άλλων λαών, εγκυμονώντας νέες επεμβάσεις καινέα κύματα προσφύγων.Σε αυτές τις συνθήκες γίνεται επιτακτικό το αίτημα για απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο, για να σταματήσει η Ελληνική επικράτεια και οι υποδομές της χώρας να μετατρέπονται σε “ορμητήρια πολέμου” και πιθανούς “στόχους” σε περίπτωση γενίκευσης του πολέμου.

Τιμάμε το Πολυτεχνείο στον δρόμο του αγώνα !

Η φετινή 17η Νοέμβρη χρειάζεται να αποτελέσει κρίσιμο κόμβο, μετά και την μαζική απεργιακή κινητοποίηση στις 9/11, συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα του λαού, των εργαζομένων και της νεολαίας απέναντι στην κυβέρνηση και στις πολιτικές της φτώχειας, της καταστολής και της συνεχούς αντιδημοκρατικής εκτροπής. Με ενωτική δράση και πίστη ότι τα σύγχρονα πολυτεχνεία δεν αργούν, συνεχίζουμε στον αγώνα για την δικαίωση των αιτημάτων του Νοέμβρη.Ο Ελληνικός λαός, όπως και όλοι οι λαοί, χρειάζεται να απορρίψουν τα ψεύτικα προσχήματα και διλήμματα που αξιοποιούν οι Κυβερνώντες για αποδοχή της πολεμικής επιδίωξης της συλλογικής Δύσης την οποία έχει αναλάβει η τεράστια επιχείρηση προπαγάνδας και παραπληροφόρησηςκαι να βάλουμε στο στόχαστρο τις πραγματικές αιτίες του πολέμου που διεξάγεται. Να συμβάλουμε στο να αναπτυχθεί το Αντιπολεμικό και Αντιιμπεριαλιστικό κίνημα και να απαιτήσουμε :

- Να σταματήσει άμεσα ο πόλεμος στην Ουκρανία και να βρεθεί διπλωματικός τρόπος επίλυσης στη βάση της συμφωνίας του Μίνσκ.

- Να σταματήσει αμέσως κάθε συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

- Να κλείσουν τώρα όλες οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη χώρα μας που αξιοποιούνται ως ορμητήρια πολέμου. Τα ελληνικά εδάφη, υποδομές και μέσα να σταματήσουν να είναι στρατιωτικά - πολεμικά προγεφυρώματα.

- Κανένα Ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στην Ουκρανία, σε χώρες που συνορεύουν με αυτήν ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές. Κανένας στρατευμένος, αξιωματικός ή υπαξιωματικός εκτός συνόρων. Να σταματήσει η αποστολή πολεμικών εφοδίων και μέσων από την Ελλάδα.

- Να αρθούν οι κυρώσεις της Ελλάδας προς τη Ρωσία, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ, γιατί έχουν εκτός των άλλων και μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στον Ελληνικό λαό.

- Να δυναμώσουμε την πάλη για την άμεση αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο μας.

-Όχι δαπάνες Νατοϊκές. Ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, και της δημόσιας παιδείας.

Οι αγωνιστές του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιπολεμικού κινήματος δίνουμε μαχητικό "παρών", μαζί με τα εργατικά σωματεία και τους φορείς του λαϊκού κινήματος, στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Καλούμε σε Αντικυβερνητική - Αντιιμπεριαλιστικήδιαδήλωση στην Κεντρική ΠλατείαςΛάρισας την Πέμπτη 17 Νοέμβρη στις 18 :30 .


Λάρισα 16/11/2022