Στις 17 Νοέμβρη τιμούμε τον ηρωικό αγώνα των φοιτητών και του λαού που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ξήλωμα και στην πτώση της αμερικανοκίνητης χούντας των συνταγματαρχών. Σήμερα, 49 χρόνια μετά, τα αιτήματα του Νοέμβρη μοιάζουν τρομακτικά επίκαιρα, με την κυβέρνηση της ΝΔ και σύσσωμους τους εκφραστές της αστικής πολιτικής σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο να κλιμακώνουν την πίεση απέναντι στο λαό και τη νεολαία. Το αίτημα για δουλειά, υγεία, ζωή με δικαιώματα και ελευθερίες, είναι το σύγχρονο περιεχόμενο του ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Με την τεράστια κοινωνική πλειοψηφία να στενάζει κάτω από την πολλαπλή κρίση, τις συνεχείς ανατιμήσεις βασικών προϊόντων και υπηρεσιών, τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας. Με το χτύπημα των δημοκρατικών και λαϊκών ελευθεριών, την επίθεση στο δικαίωμα στη διαδήλωση, την ένταση της καταστολής. Με την μεθοδική κατασκευή ενός παρακρατικού συστήματος υποκλοπών και παρακολουθήσεων, με στόχο τον έλεγχο από την κυβέρνηση της ΝΔ και τον κύκλο του Μητσοτάκη, της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Μετά από 49 χρόνια, τα συνθήματα στις πύλες του πολυτεχνείου για να φύγουν οι βάσεις και οι αμερικανοί, δίνουν πνοή στον αναγκαίο, ειδικά σήμερα, αγώνα ενάντια στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Για την ενωτική πάλη ενάντια στην πολεμική απειλή, την πρόθυμη εμπλοκή στα σχέδια του αμερικανονατοϊκού ιμπεριαλισμού, την συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο και στις απάνθρωπες κυρώσεις που είναι σε βάρος των λαών, εντείνοντας την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια.

Ο Νοέμβρης, μας δείχνει ότι τίποτα δεν είναι ανέφικτο, όσο καταθλιπτικός και αν δείχνει και είναι ο συσχετισμός, αλλά και ότι τίποτα δεν κατακτιέται χωρίς την πρωτοπόρα δράση του λαού, των εργαζομένων και της νεολαίας. Η ανατροπή των κυρίαρχων πολιτικών δεν είναι εφικτή μέσα από τη λογική της αναμονής και του «ώριμου φρούτου», μέσα από δήθεν δημοκρατικές και προοδευτικές συμμαχίες που υπηρετούν τους βασικούς άξονες της ίδιας πολιτικής, αλλά μπορεί να επιβληθεί μόνο κάτω από την πίεση των μαζικών, ενωτικών αγώνων του εργατικού και λαϊκού κινήματος και της νεολαίας.

Αλλά δεν είναι εφικτή ούτε μέσα από τον κατακερματισμό και τους διαχωρισμούς. Σήμερα, η συγκέντρωση δυνάμεων για την αντίσταση και την ανατροπή της επίθεσης γίνεται βασική αναγκαιότητα για τις δυνάμεις της μαχόμενης ριζοσπαστικής Αριστεράς. Για να αποκτήσει ξανά ο λαός και η νεολαία εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της, για να σπάσει η αντίληψη ότι δεν υπάρχει εναλλακτική απέναντι στην επίθεση των κυρίαρχων πολιτικών.

Η φετινή 17η Νοέμβρη χρειάζεται να αποτελέσει κρίσιμο κόμβο, μετά και την μαζική απεργιακή κινητοποίηση στις 9/11, συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα του λαού, των εργαζομένων και της νεολαίας απέναντι στην κυβέρνηση και στις πολιτικές της φτώχειας, της καταστολής και της συνεχούς αντιδημοκρατικής εκτροπής. Με ενωτική δράση και πίστη ότι τα σύγχρονα πολυτεχνεία δεν αργούν, συνεχίζουμε στον αγώνα για την δικαίωση των αιτημάτων του Νοέμβρη.

Όλοι και όλες στις κινητοποιήσεις στις 17 Νοέμβρη