Σχεδόν μισό αιώνα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τα μηνύματα του Νοέμβρη παραμένουν επίκαιρα και αναγκαία, τροφοδοτώντας τους αγώνες του σήμερα. Η εξέγερση των φοιτητών, πλαισιωμένη από εργαζομένους τον Νοέμβρη του 1973, ήταν η αρχή του τέλους της εφτάχρονης δικτατορίας των συνταγματαρχών, που με τη στήριξη των ΗΠΑ και πατώντας πάνω στην πολιτική αστάθεια της ταραγμένης εκείνης περιόδου, επιχείρησαν να βάλουν τον λαό στον γύψο.

Η επέτειος του πολυτεχνείου αποτελεί ιστορικά, ημέρα μνήμης και απότισηςφόρου τιμής, για όσους και όσες έδωσαν τη μάχη απέναντι στο βαθύ κράτος της χούντας, τα τανκς, τα κολαστήρια της ΕΑΤ – ΕΣΑ, τις εξορίες και τις φυλακές και δεν συμβιβάστηκαν ούτε λύγισαν μπροστά στον φόβο και στην λαϊκή και εργατική υποχώρηση. Αποτελεί όμως και δέσμευση συνέχισης του αγώνα για την δικαίωση των αιτημάτων του πολυτεχνείου. Για ψωμί – παιδεία – ελευθερία, για να φύγουν οι αμερικανονατοικές βάσεις από τη χώρα.

Σήμερα, η συνύπαρξη οικονομικής, υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης διαμορφώνει πρωτόγνωρες συνθήκες με την κάλυψη βασικών αναγκών, όπως η θέρμανση και η στέγαση, να τίθενται υπό αμφισβήτηση για την τεράστια κοινωνική πλειοψηφία. Την ίδια στιγμή η βία και η καταστολή κάθε φωνής αντίστασης ή διεκδίκησης έχουν γίνει καθημερινότητα για την κυβέρνηση της ΝΔ, και σε συνδυασμό με τις τελευταίες αποκαλύψεις του σκανδάλου των παρακολουθήσεων – επισυνδέσεων μαρτυρούν το σύγχρονο ζήτημα δημοκρατίας και τις συνεχείς θεσμικές εκτροπές που ζούμε. Παράλληλα, σε διεθνές επίπεδο τα τύμπανα του πολέμου ( ακόμα και ενός πυρηνικού ) ηχούν δυνατότερα από ποτέ, ενώ η άρρηκτη πλέον πρόσδεση της Ελλάδας στο άρμα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ ειδικά στον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία, εγκυμονεί άμεσους κινδύνους για τον λαό και τον τόπο, τη στιγμή που η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση βρίσκεται σε συνεχή φάση όξυνσης.

Η φετινή επέτειος του πολυτεχνείου, μας καλεί να πιάσουμε το νήμα της εξέγερσης του 1973 νοηματοδοτώντας την εκ νέου στο σήμερα. Όπως τότε, έτσι και σήμερα, η νίκη των αγώνων και η επιβολή των αιτημάτων του λαού, της νεολαίας και των εργαζομένων, δεν χωρά και δεν μπορεί να αναπνεύσει μέσα σε δημοκρατικά τόξα και σε στημένα διλήμματα που κατευθύνουν στην επιλογή του μικρότερου κακού. Γι αυτό και οι φετινές κινητοποιήσεις για τη συμπλήρωση 49 ετών από την εξέγερση του Νοέμβρη, μπορούν και χρειάζεται να αποτελέσουν έναν κρίσιμο κρίκο στην εργατική λαϊκή πάλη, για ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια, για ειρήνη απέναντι σε κάθε ιμπεριαλιστική απειλή, για υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών.

Τα σχέδια του κεφαλαίου και σύσσωμων των πολιτικών εκφραστών του, πρέπει να βρουν απέναντι ένα μαζικό, ενωτικό λαϊκό κίνημα, που θα δώσει το σήμα για τη συνέχιση του αγώνα αντίστασης και ανατροπής της συντονισμένης επίθεσης Κυβέρνησης, ΕΕ, ΝΑΤΟ και κεφαλαίου. Με μια άλλη Αριστερά, με ένα εργατικό και λαϊκό μέτωπο που θα επιβάλει κατακτήσεις. Με ένα αναγεννημένο, δυνατό και ελπιδοφόρο κομμουνιστικό κίνημα με ένα σύγχρονο πρόγραμμα αντίστοιχο της εποχής μας, κοιτώντας το παρελθόν, ζώντας το παρόν και οραματιζόμενοιένα μέλλον επαναστατικών ανατροπών, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Όλοι και όλες στις κινητοποιήσεις στις 17 Νοέμβρη.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ - ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ