Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μιλήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο. Έναν πρόεδρο άμεσα υποστηριζόμενο από το ΝΑΤΟ και τον ευρωατλαντισμό που υποσχέθηκε την ειρήνη. Έναν πρόεδρο αντικομμουνιστή, που κήρυξε παράνομα όλα τα αριστερά κόμματα κι οργανώσεις της χώρας του και συνεργάζεται με τους νεοναζί του Αζόφ. Έναν πρόεδρο που εκλέχτηκε με πρόγραμμα εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ, με προεκλογικές εξαγγελίες για διευθέτηση των σχέσεων με τη Ρωσία και συζήτηση για απόδοση αυτονομίας στις ανατολικές εξεγερμένες περιοχές της χώρας.

Και δεν εφάρμοσε τίποτα από όλα αυτά υπό την πίεση των πιο αντιδραστικών και ακροδεξιών δυνάμεων της Ουκρανίας, αντιθέτως συνέβαλε στο να οξύνεται διαρκώς η κατάσταση στις ανατολικές επαρχίες. Όσο και αν θεωρούμε ότι η ρωσική εισβολή δεν δικαιολογείται από αυτά και τη γενικότερη επιθετική κίνηση περικύκλωσης του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία και είναι καταδικαστέα, δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε τις ενέργειες και την πολιτική του Ζελένσκι και της κυβέρνησής του. Ο δρόμος για την ειρήνη δεν περνάει μέσα από τις πολιτικές του Ζελένσκι που δεν διστάζει να πιέζει την Δύση να διεξάγει «έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο» και που ονειρεύεται η Ουκρανία να μιμηθεί το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ.

Ακόμα περισσότερο θεωρούμε απόλυτο εξευτελισμό τη νομιμοποίηση του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ με την ομιλία και μέλους του στο ελληνικό κοινοβούλιο που έγινε με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης και του προεδρείου της Βουλής! Για το συγκεκριμένο ξέπλυμα αντικειμενικά ευθύνη φέρουν και όσα κόμματα επέλεξαν να παραστούν στη σημερινή διαδικασία, είτε κανονικά (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ) είτε με μειωμένη συμβολική παρουσία (ΜεΡΑ25). Αυτή η κίνηση αποτελεί προσβολή σε όσους θυσιάστηκαν ενάντια στο τέρας του φασισμού και σε όσους αγωνιστές διαχρονικά έδωσαν, δίνουν και θα δίνουν την μάχη ενάντια στην φασιστική απειλή. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε την περιβόητη τακτική του Ζελένσκι να ενσωματώνει τους ουκρανούς ένοπλους νεοναζί στο επίσημο ουκρανικό κράτος.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ που επιχειρεί να εμπλέξει όλο και περισσότερο τη χώρα μας στις πολεμικές προετοιμασίες. Υιοθετεί μία στάση ΝΑΤΟϊκότερη του ΝΑΤΟ, όταν πολλές χώρες του κόσμου, ακόμα και της Ευρώπης, στέκονται με επιφύλαξη στους δυτικούς σχεδιασμούς και την επιβολή κυρώσεων που πλήττουν πρώτα από όλα τους λαούς διεθνώς.

Συμφωνεί με το ενεργειακό εμπάργκο που θα εκτινάξει τις τιμές και θα ξετινάξει τα λαϊκά εισοδήματα σε μία περίοδο που οι τιμές της ενέργειας είχαν ήδη αυξηθεί υπέρογκα. Την ίδια ώρα φυσικά που το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο, που εδώ και χρόνια έχει επενδύσει σε ναυπηγήσεις αντίστοιχων πλοίων, θα κάνει χρυσές δουλειές μεταφέροντας στην Ευρώπη το αμερικάνικο υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Μία κυβέρνηση που έστειλε εξοπλισμό στην Ουκρανία και συζητούσε τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων σε αποστολή υπό γαλλική ηγεσία στην περιοχή της Μαριούπολης. Που ανεβάζει τους αντιρωσικούς τόνους διακηρυκτικά και ειρωνεύεται φιλειρηνικές πρωτοβουλίες πολιτών και καλλιτεχνών, υιοθετώντας έναν έξαλλο φιλοπολεμικό συγκρουσιακό λόγο. Που στοχοποιεί ρωσικά πολιτιστικά έργα και καλλιτέχνες, απελαύνει διπλωμάτες, στοχοποιεί και προσπαθεί να φιμώσει κάθε κριτική φωνή στο δημόσιο λόγο.

Μόνη ελπίδα η πάλη των λαών ενάντια στον πόλεμο και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Μόνη ελπίδα η πάλη των εργαζομένων και του λαού μας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, ενάντια στις βάσεις και τους εξοπλισμούς. Για να κερδίσουμε ένα κόσμο με ειρήνη, αλληλεγγύη και αξιοβίωτη ζωή για την τεράστια κοινωνική πλειοψηφία.

Έτσι θα είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, με την πάλη των λαών, με μαχητικό εργατικό και λαϊκό κίνημα, με μία νέα ριζοσπαστική και κομμουνιστική αριστερά!