Παράλληλα με την πανδημία του κορωνοϊού εξελίσσεται και μία άλλη «πανδημία» - εφιάλτης για τα λαϊκά στρώματα, η ακρίβεια.

Οι αυξήσεις τιμών μέχρι και 20% σε βασικά είδη διατροφής, 45% στο ηλεκτρικό ρεύμα, 135,4% στο φυσικό αέριο, 21,7% στα καύσιμα, 34,1% στο πετρέλαιο θέρμανσης και μέχρι και 20% στα ενοίκια, συρρικνώνουν ακόμα περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα. Με δεδομένα το πάγωμα μισθών – συντάξεων και τη μείωση των εισοδημάτων στους μικρομεσαίους και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες, δημιουργούνται, πλέον, προβλήματα επιβίωσης στις φτωχές λαϊκές οικογένειες, που μένουν χωρίς τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και στέγη, τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Ήδη, τον περασμένο Δεκέμβρη 20 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, προσπαθώντας να ζεσταθούν στα σπίτια τους, με μαγκάλια, κάρβουνα κλπ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επιλέγοντας, όπως και όλες οι άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, το ρόλο του απλού παρατηρητή της έκρηξης της ακρίβειας, εξαπατά το λαό, ισχυριζόμενη ότι «αυτή είναιπαροδική, αποκρύπτοντας ότι, ακόμα και εάν ήτανέτσι, οι τιμές θα σταθεροποιηθούν και μετά στα σημερινά υψηλά επίπεδα. Δεν παίρνει μέτρα περιορισμού της ακρίβειας, αλλά εξαγγέλλει μέτρα – κοροϊδία για δήθεν οικονομική ανακούφισή του.

Η επιδότηση, που εξάγγειλε στα λαϊκά νοικοκυριά για να ανταπεξέλθουν στην ανατίμηση του ηλεκτρικού ρεύματος, η μικρή έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου, η περιορισμένη επέκταση χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, ο κατώτατος μισθός, που …«αυξήθηκε» μόλις κατά 52 λεπτά την ημέρα (!!!) από 1-1-2022 και θα αυξηθεί άλλο τόσο τον ερχόμενο Μάιο, δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο το ύψος των ανατιμήσεων και τις κοινωνικές ανάγκες των λαϊκών οικογενειών για αξιοπρεπή διαβίωση. Είναι «σταγόνα στον ωκεανό» των δυσκολιών, που αυτές αντιμετωπίζουν εν μέσω τριπλής κρίσης (υγειονομικής, οικονομικής, οικολογικής) και της απαράδεκτης κυβερνητικής πρακτικής να την αξιοποιεί για να περάσει χωρίς αντιστάσεις την αντικοινωνική πολιτική της.

Η κυβέρνηση κάνει μόνο ευχολόγια και παρακάλια στις επιχειρήσεις, όταν πρόκειται για την ακρίβεια ή άλλα λαϊκά προβλήματα, επικαλούμενη ότι αυτά είναι δισεπίλυτα ευρωπαϊκά ή παγκόσμια προβλήματα. Όταν, όμως, πρόκειται να περικόψει μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα και, παράλληλα, να μειώσει φόρους στις μεγάλες επιχειρήσεις ή να δώσει υπέρογκες παραγγελίες όπλων στις πολυεθνικές – εμπόρους του πολέμου, τότε λειτουργεί άμεσα και αποτελεσματικά.

Η ακρίβεια δεν έπεσε από τον ουρανό και δεν αποτελεί παροδικό φαινόμενο. Συνέβαλε σε αυτή η κρίση της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω της πανδημίας, αλλά εκτινάσσεται από το αδίστακτο κυνήγι των δυνάμεων του κεφαλαίου για κέρδη, που συνεχώς κλιμακώνεται, με την ανοχή και τη στήριξη των κυβερνήσεωνκαι συγκεκριμένα στην Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Επίσης, αναζωπυρώνεται από τις πολιτικές της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων απελευθέρωσης των αγορών και ιδιωτικοποιήσεων. Οι νέοι ιδιοκτήτες των δημόσιων επιχειρήσεων και υποδομών τις άρπαξαν «αντί πινακίου φακής» για να επιτυγχάνουν γρήγορα, εγγυημένα και εύκολα κέρδη. Επομένως, υπάρχουν ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες, της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, για την εκτίναξη της ακρίβειας.

Αγωνιζόμαστε να παρθούν ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, όπως:

- Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας και επιπλέον χορήγηση ΑΤΑ (Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής), σε περιόδους, όπως η σημερινή, εκτίναξης της ακρίβειας

- Μέτρα ελέγχου των τιμών και πάταξης της αισχροκέρδειας με την ενεργοποίηση και ισχυροποίηση των αρμόδιων δημόσιων ελεγκτικών υπηρεσιών.

- Επιβολή διατίμησης, δηλαδή καθορισμού ανώτατων τιμών, σε προϊόντα που καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες και τη διατροφή των λαϊκών στρωμάτων.

- Δραστική μείωση των ληστρικών έμμεσων φόρων, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μηδενισμός ΦΠΑ στα είδη διατροφής και κάλυψης βασικών λαϊκών αναγκών, θέσεις εργασίας σταθερής και πλήρους απασχόλησης με αξιοπρεπείς μισθούς, αύξηση των δημοσίων κοινωνικών δαπανών για παιδεία, υγεία, πρόνοια.

- Επιβολή ενοικιοστασίου. Σταμάτημα κατασχέσεων, πλειστηριασμών, εξώσεων σε λαϊκές κατοικίες. Προώθηση δημόσιων πολιτικών κάλυψης στεγαστικών αναγκών χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων, ανέργων, και νέων ζευγαριών.

- Κατάργηση των χρηματιστηρίων ενέργειας και του ειδικού φόρου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, άμεση μείωση του ΦΠΑ στο 4%. Δωρεάν χορήγηση 1200 κιλοβατώρων το τετράμηνο για όσους είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας. Σταμάτημα αποκοπών συνδέσεων ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και internet σε φτωχά υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά και επανασύνδεσή τους. Ενίσχυση των δημόσιων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και πύκνωση των δρομολογίων τους.

- Κατάργηση ειδικού φόρου κατανάλωσης και μείωση ΦΠΑ στο φυσικό αέριο, αγροτικό πετρέλαιο, πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και βενζίνη. Επέκταση χορήγησης επιδομάτων, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω ψυχρότερου και μακρύτερου χειμώνα. Επιδότηση και όσων επιλέγουν να ζεσταθούν με εναλλακτικές και περιβαλλοντικά ασφαλείς μορφές θερμότητας, όπως η γεωθερμία.

- Ενέργεια, κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Επομένως, ανατροπή της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ και επανάκτηση του δημόσιου χαρακτήρα τους γιατί μόνο ένας ισχυρός δημόσιος τομέας ενέργειας μπορεί να παρέχει στο λαό φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα.

Ο λαός και η νεολαία μπορούν σωθούν, αναπτύσσοντας και κλιμακώνοντας ενωτικούς κοινωνικούς αγώνες και διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα περιορισμού της ακρίβειας και στήριξης των εισοδημάτων τους.

Σε αυτούς του λαϊκούς αγώνες θα συμβάλλουμε με όλες τις δυνάμεις μας, επιδιώκοντας, ταυτόχρονα το συντονισμό και με τις άλλες δυνάμεις της ανυπότακτης ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Συντονιστικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ