48 χρόνια μετά τη μεγαλειώδη εξέγερση του Πολυτεχνείου και η φλόγα του Νοέμβρη είναι ακόμα ζωντανή, δίνοντας ελπίδα και δύναμη για τις μεγάλες μάχες του σήμερα.

Η παγιωμένη πλέον συνύπαρξη υγειονομικής και οικονομικής κρίσης σε συνδυασμό με το υπαρκτό κοινωνικό ζήτημα επιβίωσης του λαού, διαμορφώνουν μια πρωτοφανή επικαιροποίηση του συνθήματος και του αγώνα για ψωμί – παιδεία – ελευθερία. Το τέταρτο κύμα πανδημίας σαρώνει τη χώρα με το υποστελεχωμένο ΕΣΥ να δοκιμάζει ξανά τα όρια του και τις ΜΕΘ να θυμίζουν την εφιαλτική κατάσταση της περασμένης άνοιξης. Την ίδια στιγμή η παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την πανδημία, πολιτικά, επικοινωνιακά, κοινωνικά και οικονομικά ειδικά στο θέμα των εμβολιασμών δεν δημιουργεί καμία αισιοδοξία ότι μπορούμε να βγούμε από το υγειονομικό τέλμα.

Παράλληλα η ραγδαία αύξηση της τιμής της ενέργειας και βασικών καταναλωτικών προϊόντων καθιστούν για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού ανέφικτη την πρόσβαση σε αυτά, αναδεικνύοντας έτσι ένα σύγχρονο κοινωνικό ζήτημα επιβίωσης του λαού, ίσως οξύτερο και από τα πιο μαύρα μνημονιακά χρόνια. Ο αντεργατικός Νόμος Χατζηδάκη δείχνει από τους πρώτους μήνες εφαρμογής του, το τι επιφυλάσσει για το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα, όπως με χαρακτηριστικό τρόπο αποτυπώθηκε ειδικά στην μεγάλη απεργία – αποχή των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση ενάντια στην αντιδραστική αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση της Κεραμέως. Τέλος η διαρκής αντιδημοκρατική εκτροπή της Κυβέρνησης που καταπατά στην πράξη κάθε δημοκρατικό δικαίωμα και λαϊκή ελευθερία, με ωμή βία από τις δυνάμεις καταστολής που φτάνουν μέχρι τον θάνατο, όπως συνέβη στο Πέραμα, απαγόρευση συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων, κήρυξη παράνομης και καταχρηστικής κάθε απεργίας, αναδεικνύει ότι αποτελεί βασικό θεμέλιο του σύγχρονου καπιταλισμού και όχι μεμονωμένο περιστατικό ή έστω άθροισμα τέτοιων.

Η φετινή επέτειος του πολυτεχνείου μας καλεί να πιάσουμε το νήμα της εξέγερσης του 1973 νοηματοδοτώντας την εκ νέου στο σήμερα.

-Για αγώνα ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα

-Για αγώνα υπεράσπισης της ζωής και άρα του Δημοσίου Συστήματος Υγείας απέναντι στην επιλογή του νεοφιλελευθερισμού για την ολοσχερή του διάλυση, που σημαίνει ΣΔΙΤ και εκατόμβες νεκρών

-Για αγώνα για μια χειραφετημένη, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση ενάντια στα σχέδια Κεραμέως

-Για αγώνα υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών απέναντι στο κυβερνητικό τους τσάκισμα και στη φασιστική απειλή

-Για αγώνα υπεράσπισης της ειρήνης, για ένα σύγχρονο αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ενάντια στα σχέδια περαιτέρω πρόσδεσης της χώρας στο άρμα του ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ όπως δείχνουν οι πρόσφατες συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις φετινές κινητοποιήσεις για την επέτειο του πολυτεχνείου και στον τριήμερο εορτασμό του, τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. Τα σχέδια της Κυβέρνησης να υπονομεύσουν τις φετινές εκδηλώσεις για τη 17η Νοέμβρη, πρέπει να βρουν απέναντι ένα μαζικό, ενωτικό λαϊκό κίνημα, που θα δώσει το σήμα για τη συνέχιση του αγώνα αντίστασης και ανατροπής της συντονισμένης επίθεσης Κυβέρνησης, ΕΕ, ΝΑΤΟ και κεφαλαίου. Με μια άλλη Αριστερά, με ένα εργατικό και λαϊκό μέτωπο που θα επιβάλει κατακτήσεις. Με ένα αναγεννημένο, δυνατό και ελπιδοφόρο κομμουνιστικό κίνημα.