Η μετατόπιση του άξονα του πολέμου από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς τον Ινδο-Ειρηνικό στα πλαίσια της νεοψυχροπολεμικής επιθετικότητας ενάντια στην Κίνα και τη Ρωσία, οδήγησε στην πρόσφατη υπογραφή της νέας πολεμικής συμμαχίας μεταξύ ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας, η οποία άφησε στο περιθώριο την ΕΕ και ακύρωσε στην πράξη την προμήθεια γαλλικών όπλων από την Αυστραλία. Σαν τον καλύτερο πελάτη των εμπόρων του θανάτου, η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να καλύψει ένα μέρος των απωλειών του γαλλικού κράτους, υπογράφοντας την ελληνογαλλική συμφωνία, με την αγορά των φρεγατών Belhara και Gowind να αποφέρει στη Γαλλία κέρδη της τάξης των 5 δις, τα οποία προστίθενται στα 3,3 δις της αγοράς των 24 γαλλικών Ραφάλ. Το αμερικανικό Στειτ Ντιπάρτμεντ χαιρέτισε την συμφωνία, καθώς η πιο ενεργή εμπλοκή της Γαλλίας στην περιοχή της Αφρικής, της Μ. Ανατολής και της Μεσογείου, αποτελεί το αντιστάθμισμα του περιορισμού της από την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Το παραπάνω φάνηκε και στον ενεργό ρόλο του γαλλικού κράτους στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των Μεσογειακών χωρών στην Αθήνα, την ίδια ακριβώς μέρα που στην ίδια πόλη συνεδρίαζαν οι φονιάδες της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ.

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει νομιμοποίηση στην συμφωνία προπαγανδίζοντας πως η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής θα οδηγήσει σε εμπλοκή της Γαλλίας σε μελλοντική παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας. Στην πραγματικότητα, ο γαλλικός ιμπεριαλισμός απλώς επιθυμεί να περιορίσει τις περιφερειακές βλέψεις της κυβέρνησης Ερντογάν στην περιοχή μετά την υποχώριση των ΗΠΑ σε Μ. Ανατολή και Αφρική, όπως και να εξασφαλίσει τα δικά του ενεργειακά συμφέροντα. Αντίθετα η ελληνογαλλική συμφωνία ανοίγει την πόρτα για εμπλοκή του ελληνικού στρατού στον πόλεμο της Γαλλίας στο Μάλι, ο οποίος ολοένα και ανεβαίνει στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Όσο και να προσποιούνται η ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα της ευρωατλαντικής αντιπολίτευσης πως ξορκίζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η παρουσία του ελληνικού στρατού από τον πόλεμο της Κορέας, μέχρι τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Σομαλία, τη Γιουγκοσλαβία και το Αφγανιστάν, αλλά και η πρόσφατη εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων στα Στενά του Ορμούζ και η αποστολή των Πάτριοτ στην Σαουδική Αραβία μιλούν από μόνά τους.

Σε αυτό το κλίμα η ελληνική κυβέρνηση προστρέχει στα υπερατλαντικά αφεντικά της, με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια να επισκέπτεται τις ΗΠΑ για να υπογράψει την παράταση της συμφωνίας για τις βάσεις. Επιβεβαιώνοντας τα χειρότερα σενάρια η συμφωνία θα προβλέπει παράταση για 5 έτη (αντί του συνηθισμένου 1 έτος) με πρόβλεψη για μελλοντική επ’ αόριστον παράταση. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του υπουργού Εξωτερικών στον συστημικό Τύπο, η συμφωνία αφορά την αναβάθμιση της αμερικανικής παρουσίας στην Αλεξανδρούλη με τη δημιουργία πλωτού τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου, όπως και την ενίσχυση της παρουσίας και την ταχεία ανάπτυξη του Αμερικανικού, καθώς και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα παραδέχεται πως η ίδια η συμφωνία αφήνει ανοιχτό το ενεχόμενο παραχώρισης νέων βάσεων, πέρα από τις υπάρχουσες σε Σούδα Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκειο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη.

Απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς ο Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός (ΠΑΚΣ) θα συμμετέχει στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου:

- πλατεία Συντάγματος, Αθήνα, στις 6μμ. από όπου θα ακολουθήσει πορεία προς τα γραφεία της ΕΕ, τη γαλλική και την αμερικάνικη πρεσβεία

- πλατεία Όλγας, Πάτρα, στις 6.30 μμ.

Παράλληλα καλούμε τους φίλους και υποστηρικτές του ΠΑΚΣ σε ενωτικού χαρακτήρα στήριξη των αντιπολεμικών κινητοποιήσεων, σε κάθε περιοχή της χώρας που πρόκειται να πραγματοποιηθούν.

ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ