Την Τρίτη, 2-11-2010 συνεδρίασε η γυναικεία ομάδα της Αριστερής Ανασύνθεσης και αποφάσισε τα εξής:
1.Να δημιουργηθείmaillist, μέσα από την οποία θα ενημερώνονται όλα τα μέλη της συλλογικότητας για τις αποφάσεις, τις πρωτοβουλίες, τις τυχόν εκδηλώσεις και φυσικά τις συνεδριάσεις της γυναικείας ομάδας. Οι συνεδριάσεις έχουν καθοριστεί για κάθε πρώτη Τρίτη του μήνα, στις 7, στα γραφεία της Αριστερής Ανασύνθεσης.
2.Ως προς τον τρόπο λειτουργίας της, η γυναικεία ομάδα δεσμεύεται από το καταστατικότης ΑΡΑΝ. Ας σημειωθεί, ότι στο εσωτερικό μας καταγράφονται διαφωνίες σε σχέση με το αν θεωρούμε θεμιτή την παρουσία και την παρέμβαση συντρόφων από τη συλλογικότητα εντός της ομάδας. Ωστόσο, και βάσει καταστατικού, στις συνεδριάσεις της μπορεί να συμμετέχει όποιος θεωρεί ότι τον αφορά και είναι διατεθειμένος να το κάνει με τρόπο όχι ανασταλτικό για τη λειτουργία της. Πάνω από όλα όμως θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό και επιτακτικό να είναι παρούσες όλες οι συντρόφισσες της οργάνωσης, προκειμένου να εμπλουτίζεται η συζήτηση της ομάδας, αλλά και η παρέμβασή της να είναι πιο μαζική, πιο γειωμένη και εντέλει πιο χρήσιμη για την οργάνωση, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την καθημερινότητά μας. Εξάλλου, οι αποφάσεις της γυναικείας ομάδας πρέπει να συζητιούνται και εντός των πυρήνων με σκοπό να υπάρχει αλληλοτροφοδότηση.
3.Στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να μπορέσει να ενταχθεί το γυναικείο ζήτημα ξανά στη συζήτηση και τη δράση του συνόλου της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, και να μην περιορίζεται η συζήτηση μόνο μεταξύ μελών ορισμένων οργανώσεων, αλλά και επειδή προσδοκούμε η όλη διαδικασία να λάβει πιο κινηματικά και όχι θεωρητικά χαρακτηριστικά, αποφασίσαμε να προτείνουμε τη συστηματική παρουσία της γυναικείας ομάδας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Καλούμε λοιπόν κάθε δεύτερη Τρίτη συνεδρίαση της γυναικείας ομάδας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπου κάθε συλλογικότητα θα μπορεί να συμβάλει με την τοποθέτησή της και όλες μαζί να αναλαμβάνουμε και να προτείνουμε στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ κινηματική δράση.
4.Ως προς τη γυναικεία ομάδα της ΑΡΑΝ, στόχος μας είναι να επιτελεί διττό ρόλο.
·Από τη μία να μπορεί να στηρίξει τις συντρόφισσες στα υλικά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν, π.χ. στην εργασία τους (απολύσεις σε εγκύους, άνιση και σεξιστική συμπεριφορά). Θέλουμε αυτά τα θέματα να μην είναι ταμπού στις συζητήσεις μας. Θέλουμε κάθε συντρόφισσα να μπορεί να εκφράζει τον προβληματισμό και τις αγωνίες της, χωρίς να αντιμετωπίζονται τα προσωπικά βιώματα ως υποδεέστερες όψεις ή ζητήματα ατομικής επίλυσης. Έτσι, η ομάδα μας θα μπορεί και να μας στηρίζει αλλά και να παρεμβαίνει δυναμικά, επιλύοντας τα προβλήματά μας.
Γενικότερα όμως, αυτό που είναι πολύ σημαντικό για εμάς, είναι να μπορούμε να ριζοσπαστικοποιούμαστε καθημερινά κρατώντας αντίστοιχη στάση σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, από το σπίτι μέχρι την παρέα μας. Προφανώς αυτή η διαδικασία θα συναντήσει πολλές δυσκολίες, πισωγυρίσματα και αντιφάσεις, και θα είναι επίπονη και μακρόχρονη, αλλά πιστεύουμε ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσα από τον συνδυασμό κινηματικής δράσης και θεωρητικής συγκρότησης.
·Από την άλλη, προσδοκούμε όλα μας τα μέλη να οπλιστούν και πολιτικοθεωρητικά, προκειμένου με ορθά εργαλεία να αναλύουν την πραγματικότητα και με αυτόν τον τρόπο να παρεμβαίνουν επιτυχώς. Έτσι, αποφασίσαμε ανά δύο μήνες η συνεδρίαση της ομάδας να παίρνει τη μορφή εκδήλωσης-μορφωτικού με θέματα που θα αφορούν τις θεωρίες κοινωνικού φύλου τόσο συγχρονικά όσο και διαχρονικά. Το ακριβές θέμα κάθε φορά θα καθορίζεται από την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση της ομάδας.
5.Την Κυριακή 28/11αποφασίσαμε να πραγματοποιηθεί η πρώτη συζήτηση με θέμα τις κυρίαρχες αντιλήψεις στο ζήτημα του κοινωνικού φύλου, με σκοπό να σκιαγραφήσουμε τα βασικότερα σημεία από αυτές. Εισηγήτριες θα είναι οι συντρόφισσες Μ.Κ. και Δ.Π. Η διεξαγωγή αυτής της συζήτησης εντάσσεται και στο πλαίσιο της προετοιμασίας μας για την εκδήλωση με παραπλήσιο θέμα, που θα διεξαχθεί στη Λέσχη με ομιλήτριες, εκτός των άλλων, τη Ν. Βαλαβάνη και τη Α. Χαλκιά. Θέλουμε να πάμε εξοπλισμένες σε μία τέτοια συζήτηση, προκειμένου να παρέμβουμε εποικοδομητικά και να κομίσουμε και τη δική μας πολιτική τοποθέτηση. Εξάλλου, αυτός είναι ένας ακόμα τρόπος να «σπάσουμε» στην πράξη την «αδυναμία» πολλών από εμάς να τοποθετηθούμε σε ακροατήριο, με αποτέλεσμα 9 στους 10 ομιλητές σε κάθε συζήτηση να είναι άντρες.Αυτό είναι σημαντικό τόσο για εμάς όσο και για το σύνολο της συλλογικότητας και της φυσιογνωμίας της.
6.Στο πλαίσιο της πιο πάνω τοποθέτησης, συμμετείχαμε στη συνεδρίαση της γυναικείας ομάδας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Νοέμβρη. Αφορμή και θέμα της συζήτησης ήταν η παγκόσμια μέρα κατά της βίας των γυναικών (25 Νοέμβρη). Στη συνεδρίαση αυτήν αποφασίσαμε να παρέμβουμε στο επόμενο διάστημα σε κάποιες δράσεις / εκδηλώσεις που έχουν διοργανωθεί από την πλευρά μιας αρκετά πλατιάς πρωτοβουλίας που έχει συγκροτηθεί ήδη από πέρσιαπό διάφορες φεμινιστικές ομάδες. Επίσης αποφασίσαμε να καλέσουμε σε πορεία στις 25/11, κρατώντας και το νήμα των προηγούμενων ετών, με σκοπό να ανεβάσουμε κάπως τον τόνο τόσο για τα επίκαιρα ζητήματα (το κλείσιμο ξενώνων υποδοχής κακοποιημένων γυναικών) όσο και για να συνδέσουμε το αίτημα με την ευρύτερη κατεύθυνση χειροτέρευσης των όρων της καθημερινότητας των γυναικών και όχι μόνο, από αντίστοιχες κινήσεις με πρόφαση την κρίση. Για τη διοργάνωση της πορείας αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στην παραπάνω πρωτοβουλία και εφόσον μπορέσουμε να καλέσουμε από κοινού.Βασικός στόχος για εμάς ωστόσο, ως ομάδα για το γυναικείο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είναι, ανεξαρτήτως των φορέων που εν τέλει θα καλούν στην κινητοποίηση, να καταφέρουμε να εμπλέξουμε σε αυτήν μεγάλο μέρος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ώστε η πορεία να έχει την στήριξη που της αναλογεί και τη ζητούμενη φυσιογνωμία. Το κάλεσμα θα βγει σύντομα και θα διακινηθεί στα συντονιστικά και τις επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
7.Αναφορικά με το ζήτημα τον ψηφοδελτίων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, επισημάνθηκε η έλλειψη γυναικείας παρουσίας στην αρχική πρόταση του Συντονιστικού, κάτι που θεωρούμε ότι αντανακλά όψεις σεξισμού που δυστυχώς ενυπάρχουν και στον δικό μας χώρο. Αυτοκριτικά, η γυναικεία ομάδα δεν είχε τα αντανακλαστικά να παρέμβει συλλογικά και να προτείνει διέξοδο εντός των δημοκρατικών διαδικασιών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ωστόσο, το ζήτημα αυτό δεν αφορούσε μόνο τη γυναικεία ομάδα, αλλά όλη την οργάνωση που συνολικά θα έπρεπε να είχε τοποθετηθεί διαφορετικά. Από δω και πέρα, θα εργαστούμε έτσι, ώστε να μπορούμε να συμβάλλουμε δημιουργικά και θετικά στον εσωτερικό μας διάλογο και προβληματισμό.
8.Για τη μόνιμη στήλη στο Εκτός Γραμμής αποφασίσαμε να συνεδριάσουμε αυτοτελώς και να προτείνουμε συνολικό σχεδιασμό για όλα τα επόμενα τεύχη της χρονιάς. Αναφορικά με το τρέχον τεύχος αποφασίσαμε να γραφτεί ένα άρθρο για τη βία κατά των γυναικών με αφορμή και τα παραπάνω. Το άρθρο ανέλαβαν οι συντρόφισσες Λ.Θ. και Α.Χ. Τέλος, το όνομα της μόνιμης στήλης μας συμφωνήθηκε να είναι το: «παραΦΥΛΟλογία».