Η σαφής πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μη λάβει κανένα μέτρο ουσιαστικής ενίσχυσης του ΕΣΥ και να μην επιβάλει τα αναγκαία μέτρα σε εργασιακούς χώρους και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την οδηγεί να δημιουργεί «εχθρούς» εκεί που δεν υπάρχουν προκειμένου να αποσείσει τις δικές της τραγικές ευθύνες. Για αυτό πλέον στοχοποιεί τους υγειονομικούς που «χειροκρόταγε» την άνοιξη, με fake news για άρνηση εμβολιασμού αρκετών, με εκδικητικές διώξεις των εκπροσώπων τους για τις κινητοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ που απαιτούσαν τα αυτονόητα για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους εν μέσω πανδημίας.

Η σαφής πολιτική επιλογή της κυβέρνησης «να ανοίξει η αγορά» οδηγεί στις λογικές lock down – ακορντεόν ανάλογα με τις περιόδους εορτών και εκπτώσεων και φυσικά κάνοντας τα «στραβά μάτια» στην συχνή έλλειψη μέτρων προστασίας σε χώρους εργασίας και καταστήματα. Για αυτό, και ενώ ο κ.Τσιόδρας έχει δημοσίως πει ότι το 86% των μεταδόσεων γίνεται σε κλειστούς χώρους, η κυβέρνηση στοχοποιεί το «συνωστισμό» σε ανοιχτούς χώρους. Επειδή δεν σκοπεύει να λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας και ελέγχου σε κλειστούς χώρους εργασίας, παραγωγής και καταστημάτων ανακοινώνει αυστηρότερη απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6μμ, μετά μάλιστα την αμφιβόλου αποτελεσματικότητας απαγόρευση κυκλοφορίας στις 9μμ το βράδυ (και ενώ τα καταστήματα εστίασης παραμένουν κλειστά)!

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι σπέρνει ανέμους με την πολιτική της και θα θρέψει θύελλες. Για αυτό σπεύδει να θεσμοθετήσει ένα αυταρχικό θεσμικό πλαίσιο (νόμος για διαδηλώσεις, πανεπιστημιακή αστυνομία κλπ.) και να εντείνει την καταστολή. Στοχοποιεί τις λαϊκές κινητοποιήσεις και προχωρά σε διώξεις νεολαίων και εκπροσώπων εργαζομένων αναζητώντας εξιλαστήρια θύματα για την αποτυχία των πολιτικών της. Αντιμετωπίζει την πανδημία ως ευκαιρία για να προχωρήσει ακραία αντιλαϊκές πολιτικές χωρίς καμία συναίνεση (νομοσχέδιο Κεραμέως, πτωχευτικός νόμος, νέο νομοσχέδιο για εργασιακά και για ΟΤΑ κλπ.). Δεν έχει κανένα ηθικό δικαίωμα να απαιτεί την πειθαρχία στην αντιδημοκρατική απαγόρευση κινητοποιήσεων όταν κυνικά αξιοποιεί την περίοδο της πανδημίας για να νομοθετήσει τέτοια μέτρα. Το πρότυπο της, όμως, τόσο στη διαχείριση της πανδημίας όσο και στην κατασταλτική αντιμετώπιση είναι, όπως φαίνεται, η όλο και πιο αυταρχική κυβέρνηση Μακρόν στη Γαλλία.

Ως Συντονισμός Κομμουνιστικών Δυνάμεων παλεύουμε για την ακύρωση των προστίμων και των διώξεων σε αγωνιστές/τριες του εργατικού και νεολαϊστικου κινήματος. Τασσόμαστε ενάντια στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης με τις πρώτες απόπειρες εφαρμογής του αντιδραστικού νόμου για τις διαδηλώσεις, ενάντια στην ένταση της καταστολής στις κινητοποιήσεις. Υπερασπιζόμαστε το δημοκρατικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι, της διαδήλωσης και της απεργίας όταν το κράτος και το κεφάλαιο θεσμοθετούν αντιλαϊκές πολιτικές. Αγωνιζόμαστε για την διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών που μπορεί να υπάρξει ουσιαστικά και σε πληρότητα μόνο μέσα από μια ριζικά διαφορετική πολιτική για τη χώρα και το λαό, χωρίς μνημόνια, επιτροπεία και ιμπεριαλιστική κηδεμονία.

Στο πλαίσιο αυτό, σπάμε κι εμείς την πράξη τις αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις συμμετέχοντας στις μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητών και όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως.

Συμμετέχουμε και υπερασπιζόμαστε τους λαϊκούς αγώνες και κινητοποιήσεις ενάντια σε αντιδραστικές πολιτικές που προωθεί κυνικά η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όσους διώκονται με το νέο νόμο για τις συγκεντρώσεις, στην πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέντζιου, τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννακό. Επίσης, στο νεολαίο Π.Π., φοιτητής του τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, που κλήθηκε τώρα για ανωμοτί εξέταση για αδικήματα που υποτίθεται ότι διέπραξε τον Οκτώβρη του 2019!

Στηρίζουμε στις 6/2 τις πανελλαδικές συγκεντρώσεις για το δικαίωμα στους αγώνες, ενάντια σε διώξεις και πρόστιμα.