Η ανθρώπινη ζωή πάνω από το δημόσιο χρέος, το κέρδος και την ΕΕ
Θωράκιση και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας
Πειθαρχία στα υγειονομικά μέτρα, απειθαρχία στις μνημονιακές πολιτικές
Κοινωνική αλληλεγγύη, επαγρύπνηση για αντιδημοκρατικές εκτροπές
Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Οι κίνδυνοι από την πανδημία του κορονοϊού είναι σοβαροί και δεν χωράνε ούτε ελαφρότητες θεωριών συνωμοσίας, ούτε ανορθολογισμοί όπως αυτούς που διασπείρει η Ιεραρχία της Εκκλησίας. Η εξάπλωση της επιδημίας στη χώρα μας επιβάλλει μια σειρά άμεσων, κλιμακούμενων και ριζοσπαστικών μέτρων με κέντρο τη γενναία οικονομική θωράκιση και τη θεσμική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, στο οποίο οφείλουν να υποταχθούν με επίταξη όλες οι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας και φαρμάκου και με το οποίο χρειάζεται να συνεργαστούν όλα τα ατομικά ιδιωτικά ιατρεία και οι μικρές επιχειρήσεις υγείας. Απαιτείται:
⎼ Άμεση γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του Υπουργείου Υγείας για την επαρκή στελέχωση και εξοπλισμό του ΕΣΥ, για την προμήθεια αναπνευστήρων, διαγνωστικών τεστ και αναλώσιμων.
⎼ Άμεση πρόσληψη 1.000 μόνιμων γιατρών και 2.000 μόνιμων νοσηλευτών ώστε να ανοίξουν και να λειτουργήσουν τα 100 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, να ενισχυθούν κατά προτεραιότητα τα νοσοκομεία αναφοράς, τα ΤΕΠ και οι υπάρχουσες ΜΕΘ. Ανανέωση της σύμβασης όλου του επικουρικού προσωπικού και άμεση πρόσληψη όσων εργαζόμενων βρίσκονται στις σχετικές λίστες.
⎼ Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των Κέντρων Υγείας υπαίθρου και αστικού τύπου ώστε να μην επιβαρύνονται τα νοσοκομεία. Αποκεντρωμένη, δωρεάν και άμεση ιατρική εξέταση διάγνωσης του ιού Covid-19 χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, κίνδυνο για το υγειονομικό προσωπικό ή προσφυγή στις πανάκριβες διαγνωστικές εξετάσεις των ιδιωτικών κέντρων. Σύναψη συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες παθολόγους, πνευμονολόγους, γενικούς γιατρούς για επισκέψεις κατ’ οίκον ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
⎼ Διασφάλιση πρόσθετων αδειών, με πλήρεις αποδοχές για όσους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα νοσούν, αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, αναλαμβάνουν τη φροντίδα αρρώστου από την οικογένεια ή καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι. Απαγόρευση των απολύσεων στην περίοδο της επιδημίας.
⎼ Συγκρότηση μεικτών υγειονομικών επιτροπών ανά εταιρεία στις οποίες θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι (ΕΥΑΕ) και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα ιατρικά δεδομένα και τις ανάγκες που προκύπτουν στους χώρους δουλειάς.
⎼ Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.
⎼ Διατίμηση-έλεγχος των τιμών, χτύπημα της κερδοσκοπίας σε όλα τα είδη υγιεινής, στα φάρμακα και στα είδη πρώτης ανάγκης.
⎼ Ατομική και συλλογική ευθύνη, κοινωνική αλληλεγγύη
Σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες απαιτείται ατομική και συλλογική ευθύνη απέναντι στην εξάπλωση της επιδημίας. Χρειάζεται ατομική και συλλογική πειθαρχία στα μέτρα υγιεινής για τον περιορισμό και έλεγχο της επιδημίας, κοινωνική αλληλεγγύη και ιδιαίτερα, συνεργασία με το υγειονομικό προσωπικό που ήδη δίνει και θα κληθεί να δώσει μια ακόμη πιο δύσκολη μάχη, τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.
Οι εργαζόμενοι και ο λαός είναι δικαιολογημένα καχύποπτοι για τον ρόλο και τις επιδιώξεις κυβερνήσεων και «θεσμών», για την παραπληροφόρηση των μέσων ενημέρωσης. Για να μην αξιοποιήσουν την επιδημία, όπως αξιοποίησαν την οικονομική κρίση, ώστε να περάσουν κρυφά ή φανερά, αντιλαϊκά, αντεργατικά και κυρίως, αντιδημοκρατικά μέτρα ελέγχου και παρακολούθησης των ανθρώπων, απαιτείται επαγρύπνηση από τους εργαζομένους και τον λαό.
Απαιτείται η συνεχής και ανεξάρτητη λειτουργία των οργάνων του εργατικού λαϊκού κινήματος, με νέες μορφές συλλογικότητας, δράσης και αντιπληροφόρησης, που θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες όσο επικρατεί η επιδημία, ο διαρκής κοινωνικός έλεγχος των μέτρων της κυβέρνησης και του κράτους. Απαιτείται, ιδιαίτερα, τώρα και άμεσα, η ανεξαρτησία και η κοινή δράση όλων των αριστερών ριζοσπαστικών δυνάμεων.
Η στάση αυτή δεν έχει καμία σχέση με τον ατομισμό του νεοφιλελευθερισμού, με τον εθνικισμό και τον ρατσισμό, ούτε με τον αχαλίνωτο ανταγωνισμό της αγοράς, όπου ο ένας επιδιώκει να ρίξει το βάρος στον άλλον κάτω από την αρχή, «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».
Ποιος θα επωμιστεί το βάρος;
Τα μέτρα που ανήγγειλε η κυβέρνηση είναι μισά και αναποτελεσματικά. Πρέπει να βρεθούν δισεκατομμύρια ευρώ για τον σκοπό όχι μόνο της αντιμετώπισης της επιδημικής κρίσης αλλά και για τη μεγάλη, διεθνή και εγχώρια οικονομική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «το βάρος θα το μοιραστούμε όλοι». Όχι, δεν ευθυνόμαστε όλοι για την «ανοχύρωτη πολιτεία», για τις ιδιωτικοποιήσεις, την υποχρηματοδότηση, το σμπαράλιασμα του δημόσιου συστήματος υγείας. Δεν μπορούν οι εργαζόμενοι και ο λαός της χώρας μας να φορτωθούν και άλλα βάρη για ακόμη 10 χρόνια, μετά από 10 χρόνια μνημονίων, στυγνής λιτότητας, κομμένων μισθών και συντάξεων, αιματηρής φορομπηξίας.
Γι’ αυτό απαιτείται να καταργηθούν τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα και να κηρυχθεί στάση πληρωμών στους δανειστές, έτσι ώστε να διατεθούν στην υγεία, στους εργαζόμενους και στην οικονομία οι τόκοι και τα χρεολύσια που οδηγούνται στις τσέπες της ΕΚΤ και των δανειστών. Οι ζωές των ανθρώπων να τεθούν πάνω και ενάντια στα κέρδη των τραπεζών.
Εδώ και τώρα, διπλασιασμός της φορολογίας των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου και των μερισμάτων, που έχουν παραχθεί από τον ιδρώτα μας, ταυτόχρονα, πάγωμα των φόρων και μετέπειτα, ριζική φοροελάφρυνση των εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, καθώς και των μικρών επιχειρήσεων.
Ούτε σκέψη, ειδικά στην Ελλάδα και την Τουρκία, για νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Να σταματήσει το αίσχος ενάντια στους πρόσφυγες στα σύνορα. Συνεργασία τώρα ελληνικής και τουρκικής κυβέρνησης, στήριξη από τον ΟΗΕ, μέτρα για τους πρόσφυγες, την πιο «ευάλωτη ομάδα».
Διεθνής συνεργασία και αλληλεγγύη
Σε τέτοιες κρίσιμες συνθήκες για όλη την ανθρωπότητα, μόνον η διεθνής συνεργασία, αλληλεγγύη και δράση μπορεί να νικήσει. Όχι στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα της παγκόσμιας λιτότητας και ιδιωτικοποίησης. Παγκόσμια δραστική μείωση των πολεμικών δαπανών. Δημιουργία Ταμείου Διεθνούς Αλληλεγγύης για την υγεία, την έρευνα, τις δημόσιες υποδομές, στήριξη των φτωχότερων με αναλογική συμμετοχή όλων των κρατών και μεγάλη φορολόγηση των πολυεθνικών μεγαθηρίων, σε όλη τη γη και σε κάθε χώρα.
Ο «ιός του κέρδους» καταστρέφει το περιβάλλον και τον άνθρωπο
Εις μάτην ο ΟΗΕ και ο ΠΟΥ προειδοποιούν για τους κινδύνους από μια μεγάλη πανδημία που θα αναπτύσσεται στις συνθήκες ενός πλανήτη πολυάνθρωπου και «παγκοσμιοποιημένου». Εδώ και χρόνια ήταν γνωστό ότι ασθένειες που άλλοτε απαιτούσαν χρόνια για να εξαπλωθούν, πλέον απαιτούν εβδομάδες. Όσο τα φαινόμενα περιορίζονταν την Αφρική και στις υπανάπτυκτες χώρες, η έρευνα στρέφονταν σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο σε «κερδοφόρες ασθένειες», η υγεία περνούσε σε ιδιωτικά χέρια.
Οι πολλαπλές επιδημίες που ξεσπούν κάθε λίγο σε όλο τον πλανήτη από την αρχή της χιλιετίας σχετίζονται με την επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού, την επέλαση του άγριου καπιταλισμού της εποχής μας, με τις βαθύτερες ανισότητες στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα και με την κρίση και υποχώρηση του εργατικού, αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος. Ο συνδυασμός αυτός επέτρεψε την αχαλίνωτη εκμετάλλευση και κερδοσκοπία πάνω στον άνθρωπο και τη φύση. Η πανδημία του κορονοϊού έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και συμβαίνει σε ένα σύγχρονο, εν πολλοίς μολυσμένο, φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον ανείπωτης φτώχειας και αμύθητου πλούτου.
Ζώα και άνθρωποι στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες υπερσυγκέντρωσης, άγρια ζώα περιορίζονται και συγκεντρώνονται ασφυκτικά, λόγω της επιδίωξης για μέγιστο κέρδος, που ευνοούν τις μεταλλάξεις και την μετάδοση των ιών από τα ζώα στον άνθρωπο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κορονοϊός μεταδόθηκε στην επαρχία Χουμπέι, όπου ο καπιταλισμός της Κίνας έχτισε το «Φράγμα των Τριών Ποταμών», με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Ο σύγχρονος καπιταλισμός δεν μπορεί πλέον να ελέγξει τον εαυτό του. Χρειάζεται μια νέα κοινωνία. Δίνοντας με ανθρωπιά την άμεση κοινωνική μάχη ενάντια στην επιδημία μπορούμε και πρέπει να βρούμε πέρασμα για μία νέα κομμουνιστική προοπτική.
Είναι μια δική μας μάχη!
Είμαστε με τους γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν τη μάχη στα δημόσια νοσοκομεία όλου του κόσμου και τώρα της Ελλάδας.
Είμαστε με το τραγούδι των κατοίκων της Ιταλίας που σπάνε την απομόνωση και ενώνουν τις φωνές τους, από μπαλκόνι σε μπαλκόνι, από παράθυρο σε παράθυρο.
Θα νικήσουμε το φόβο και τον κατακερματισμό.
Αυτή είναι η δική μας μάχη.