Tις τελευταίες εβδομάδες βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση πραγματικά πρωτόγνωρη. Η άφιξη του κοροναϊού στην Ευρώπη, η ανακήρυξή του σε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα μέτρα που βλέπουμε καθημερινά ορίζουν πλέον τη ζωή όλων μας, εντός και εκτός εργασιακού περιβάλλοντος. Η εξάπλωση του ιού είναι δεδομένη στο μεγαλύτερο κομμάτι της υφηλίου, και πλέον η Ευρώπη φαίνεται να αναδεικνύεται σε κρίσιμο παράγοντα στην αλυσίδα της εξάπλωσης, με τα συστήματα υγείας να δοκιμάζουν τα όριά τους και τα μέτρα να αυστηροποιούνται ολοένα και περισσότερο.
Μάταια ο ΟΗΕ και ο ΠΟΥ προειδοποιούν εδώ και χρόνια για τους κινδύνους από μια μεγάλη πανδημία που θα αναπτυχθεί στις συνθήκες ενός πλανήτη πολύ πιο μαζικού και παγκοσμιοποιημένου. Εδώ και χρόνια ήταν γνωστό ότι ασθένειες που άλλοτε απαιτούσαν χρόνια για να εξαπλωθούν πλέον απαιτούν εβδομάδες. Όσο όμως τα φαινόμενα αυτά περιορίζονταν την Αφρική και στις λεγόμενες χώρες του τρίτου κόσμου, οι προτεραιότητες ήταν άλλες, η έρευνα στρεφόταν σε όλον τον αναπτυγμένο κόσμο σε «επικερδείς θεραπείες» και η υγεία ιδιωτικοποιούνταν λυσσαλέα (ιδιωτικά νοσοκομεία και ασφαλιστικά προγράμματα). Το παράδειγμα εξάλλου του Ηνωμένου Βασιλείου που αν και είχε εκατοντάδες διαπιστωμένα κρούσματα και δεκάδες νεκρούς αρνιόταν να λάβει μέτρα με το επιχείρημα της μη διατάραξης της οικονομικής ζωής είναι χαρακτηριστικό των προτεραιοτήτων που έχουν οι κοινωνίες του καπιταλισμού.
Ειδικά για τον κοροναϊό άλλη μια διάσταση μας δείχνει πόσο ευάλωτη παραμένει η υγεία των σύγχρονων ανθρώπων και πόσο καταστροφική μπορεί να γίνει η καπιταλιστική ανάπτυξη. Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, ο νέος αυτός ιός προήλθε από ζώα με τα οποία ο άνθρωπος δεν ερχόταν σε επαφή, αλλά όταν η ραγδαία κινεζική ανάπτυξη έφτασε σε άλλοτε απρόσιτους βιοτόπους αποδείχτηκε ότι η φρενίτιδα του κέρδους μπορεί να γίνει ανείπωτα οδυνηρή.
Οι κίνδυνοι από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για μεγάλο τμήμα της κοινωνίας είναι σοβαροί και δεν χωράνε ούτε ελαφρότητες θεωριών συνωμοσίας, ούτε ανορθολογισμοί όπως αυτοί που διασπείρει η ιεραρχία της εκκλησίας.
Πρόκειται για μια υπόθεση που ούτε έχει γίνει πλήρως αντιληπτή ακόμη, ούτε έχει κριθεί οριστικά. Μια υπόθεση όμως που ήδη δίνει χρήσιμα συμπεράσματα, με πρώτο την κατά κράτος συντριβή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου για την υγεία όταν καλείται να διαχειριστεί συνθήκες εκτεταμένων κρίσεων. Καμία χώρα δεν είναι υγειονομικά ασφαλής χωρίς δημόσιο σύστημα υγείας που θα εγγυάται την καθολική πρόσβαση και περίθαλψή όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις. Καμία ιδιωτική πρωτοβουλία δεν πρόκειται να νοιαστεί για οτιδήποτε άλλο πέρα από την αύξηση του κέρδους, όσο κι αν την εγκαλέσει ακόμα και το κράτος στο αντίθετο σε έκτακτες συνθήκες. Καμία παραίνεση δεν πρόκειται να αποτρέψει την αισχροκέρδεια και να προστατέψει την υγεία του πληθυσμού.
Τα μοντέλα κόστους-οφέλους που χρησιμοποιούνται διεθνώς από τις ασφαλιστικές εταιρείες, τα ιδιωτικά νοσοκομεία, από την Ε.Ε. και τις ελληνικές κυβερνήσεις στο πλαίσιο των αξιολογήσεων είναι αυτά που οδήγησαν τα συστήματα υγείας να απειλούνται με κατάρρευση. Ο λόγος είναι ότι τέτοιες πολιτικές και μοντέλα δε έχουν καμία στόχευση να ανταποκριθούν σε έκτακτες συνθήκες (όπως αυτές που αντιμετωπίζουμε). Χρόνο με τον χρόνο θέλουν να μειώνουν τα έξοδα και να αυξάνουν τα κέρδη ανά ασθενή, ανά κλίνη. Όμως τα νοσοκομεία και οι γιατροί υπάρχουν και πρέπει να υπάρχουν όχι μόνο για την καθημερινότητα αλλά και για να μπορούν να ανταποκριθούν και σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης.
⎼ Αν κλείνεις μια πρωτοβάθμια δομή επειδή δεν έχει αρκετούς ασθενείς, τότε όταν έρχεται η κρίση όλοι/ες συρρέουν στα νοσοκομεία.
⎼ Όταν έχεις λίγα δείγματα σε ένα εξεταστικό μηχάνημα και προτιμάς να έχεις λιγότερα μηχανήματα που δουλεύουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, τότε όταν έρχεται η κρίση δεν μπορείς να κάνεις παραπάνω εξετάσεις.
⎼ Όταν θεωρείς πως δεν χρειάζεσαι υγειονομικό προσωπικό γιατί με υπερωρίες και με τον ιδιωτικό τομέα βγαίνει η δουλειά, τότε όταν έρχεται η κρίση δεν έχεις ούτε το 50% αυτών που χρειάζεσαι.
Στην Ελλάδα υπουργοί και ιθύνοντες εμφανίζονται ξανά έκπληκτοι και τρομαγμένοι και χωρίς έστω ένα συγνώμη για τις «οχυρώσεις» της τελικά ανοχύρωτης χώρας. Τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνονται σήμερα αποτελούν την αναγκαστική παραδοχή των κυβερνώντων για την κατάσταση στην οποία έχουν οδηγήσει τα συστήματα υγείας. Όλα τα προηγούμενα χρόνια ήξεραν πολύ καλά ότι μερικές χιλιάδες κρούσματα θα οδηγούσαν τα νοσοκομεία σε κατάρρευση, ότι δεν υπάρχουν πρωτοβάθμιες δομές διάγνωσης, ότι δεν υπάρχουν μηχανήματα για πολλαπλάσιες εξετάσεις.
Παρόλη την υποκρισία της κυβέρνησης, δεν γίνεται να κρυφτεί η πραγματική κατάσταση: Η πανδημία βρίσκει ένα ΕΣΥ επί χρόνια απαξιωμένο, υποστελεχωμένο, με τεράστιες ελλείψεις κλινών εντατικής θεραπείας για τα δεδομένα που απαιτεί η κατάσταση, προετοιμασμένο μέχρι πρότινος να αλωθεί από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Ένα ΕΣΥ που οι ίδιοι που απαξίωσαν υποχρεώνουν τώρα να αντεπεξέλθει με πενιχρή στήριξη, εξαγγελίες ανύπαρκτων προσλήψεων (λιγότερες και από αυτές που εξήγγειλαν διακηρυκτικά το καλοκαίρι!) και κροκοδείλια χειροκροτήματα.
Οι εργαζόμενοι και ο λαός είναι δικαιολογημένα καχύποπτοι για τον ρόλο και τις επιδιώξεις κυβερνήσεων και «θεσμών», για την παραπληροφόρηση των μέσων ενημέρωσης.
⎼ Μιλάνε για «ατομική ευθύνη» όπως μιλούσαν και για όσους χάνουν τα σπίτια τους και το εισόδημά τους μες στην κρίση.
⎼ Καλούν ιατρικό προσωπικό να προσέλθει στα νοσοκομεία όταν οι ίδιοι έβλεπαν ως ενδιαφέρουσα ευκαιρία εξοικονόμησης τις απολύσεις και τη φυγή του για χρόνια στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
⎼ Δηλώνουν ξεδιάντροπα μαζί με τον Παναγόπουλο ότι «το βάρος θα το μοιραστούμε όλοι», όταν όλοι/ες ξέρουν ποιοι/ες πλήρωσαν το κόστος επί 10 χρόνια.
⎼ Επαινούν τους υγειονομικούς, αυτούς που μέχρι χθες καθύβριζαν.
⎼ Κλείνουν κάθε χώρο συνάθροισης αλλά δεν τολμούσαν για 10 μέρες να επιβάλουν μια απαγόρευση για τους ναούς και τις λειτουργίες.
Η κρίση που περνάμε δεν θα είναι μια υπόθεση μερικών ημερών, θα είναι υπόθεση εβδομάδων και μηνών. Όσο κι αν η συγκυρία δίνει ευκαιρίες στον πολιτικό αυταρχισμό (μες τις μέρες αυτές π.χ. η κυβέρνηση ψήφισε το νομοσχέδιο περιορισμού των διαδηλώσεων), η συνείδηση ότι ένα τεράστιο κομμάτι του λαού είναι αυτό που απειλείται χρειάζεται να είναι ξεκάθαρη. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι γι’ άλλη μια φορά δεν θα πληγούν όλοι το ίδιο, το κόστος για τους φτωχούς θα είναι κατά τεκμήριο υψηλότερο, ακόμα κι αν δεν πήγαν ταξίδια στο εξωτερικό, ακόμα και αν δεν μπορούν ή προλαβαίνουν να συμμετάσχουν σε μαζικά θεάματα κ.λπ.
Και γι’ αυτό απαιτείται τόσο εγρήγορση όσο και κοινωνική αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση. Γιατί οι απαιτήσεις θα κορυφωθούν αναπόφευκτα: Η ανάγκη για την κοινωνική αλλαγή είναι τώρα, ο αγώνας για να νικήσει η ζωή, η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα, είναι η μάχη για δημόσια υγεία, η μάχη για προστασία των δυνάμεων της εργασίας κόντρα στον νεοφιλελευθερισμό και τον καιροσκοπισμό του κεφαλαίου. Σε αυτή τη μάχη στρατευόμαστε με όλα τα μέσα που απαιτεί η εποχή μας, με δημιουργικότητα και την ακλόνητη πεποίθηση ότι οι εργαζόμενοι/ες και ο λαός είναι οι μόνοι/ες που μπορούν να προασπίσουν τον εαυτό τους και το κοινωνικό σύνολο.
Σε συνθήκες όπως αυτές διαμορφώνονται στη χώρα μας σήμερα υπάρχουν 4 βασικοί στόχοι για να μπορέσουν τα λαϊκά στρώματα να διασωθούν από τις συνθήκες που διαμορφώνουν η πανδημία και το κεφάλαιο:
Α. Μέτρα υπεράσπισης της Υγείας και του ΕΣΥ
⎼ Άμεση γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του Υπουργείου Υγείας. Τα μέχρι ώρας ανακοινωμένα ποσά από την κυβέρνηση (70 εκατ.) αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό.
⎼ Άμεση προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού για το ΕΣΥ (αναπνευστήρες, διαγνωστικά μηχανήματα, αναλώσιμα κ.ά.).
⎼ Άμεση πρόσληψη 1.000 μόνιμων γιατρών και 2.000 μόνιμων νοσηλευτών ώστε να ανοίξουν και να λειτουργήσουν τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και οι κλειστές μονάδες υγείας. Ανανέωση της σύμβασης όλου του επικουρικού προσωπικού.
⎼ Ενίσχυση των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των Κέντρων Υγείας υπαίθρου και αστικού τύπου ώστε να μην επιβαρύνονται τα νοσοκομεία.
⎼ Επίταξη των υποδομών υγείας του ιδιωτικού τομέα, έτσι ώστε αυτές να υπαχθούν σε λειτουργία με βάση τους κανόνες του ΕΟΔΥ και όχι τους κανόνες της αγοράς.
⎼ Καμία και κανένας χωρίς υγειονομική περίθαλψη και ασφάλιση.
⎼ Δέσμευση του αναγκαίου υγειονομικού, ιατροτεχνολογικού υλικού και διάθεση του με βάση τις ανάγκες του ΕΣΥ.
⎼ Άμεση και κατά προτεραιότητα κάλυψη των αναγκών του υγειονομικού προσωπικού σε μέσα προστασίας (μάσκες Ν95 κλπ.).
⎼ Επίδομα βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας για όλες και όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο της υγείας και της καθαριότητας.
Β. Μέτρα για τη διασφάλιση του οικογενειακού εισοδήματος και των δικαιωμάτων
⎼ Επίδομα σε όλες και όλους τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που κλείνουν, με κρατική απόφαση που να διασφαλίζει τη συντήρηση τους (π.χ. 800€/μήνα) και ανεξάρτητα από την εργασιακή σχέση και τη συχνότητα απασχόλησης.
⎼ Να γίνεται αυστηρός έλεγχος της κανονικής καταβολής μισθών και αδειών σε επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους με απόφαση του εργοδότη. Καμία άδεια άνευ αποδοχών να μην επιτραπεί, καμία δυσμενής μεταβολή στις αποδοχές, στα ωράρια και στις άδειες εργασίας για κανένα λόγο, κανένας εξαναγκασμός χρήσης των κανονικών αδειών έναντι αδειών ειδικού σκοπού. Κεντρικός έλεγχος της εφαρμογής του δικαιώματος στις άδειες των γονιών και των ευπαθών ομάδων ώστε να αποτραπούν οι αυθαιρεσίες των εργοδοτών στην χορήγηση της άδειας.
⎼ Να απαγορευτεί κάθε απόλυση ή δυσμενής μεταβολή των όρων εργασίας για όσο διάστημα διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.
⎼ Τήρηση των ωραρίων και πλήρης καταβολή μισθών σε όσους εργάζονται από το σπίτι. Κάθε υποδομή τηλεργασίας να βαρύνει τον εργοδότη.
⎼ Κάθε κόστος που λαμβάνεται στο πλαίσιο των επιχειρήσεων (π.χ. μετακίνηση με ΙΧ) για την προστασία της λειτουργίας της επιχείρησης να βαραίνει τους εργοδότες.
⎼ Κατάργηση της απόφασης απελευθέρωσης των υπερωριών και παροπλισμού του ΕΡΓΑΝΗ.
⎼ Να παραταθεί το επίδομα ανεργίας στους εποχικούς εργαζόμενους στην περίπτωση που δεν προσληφθούν από τα εποχικά ξενοδοχεία μέχρι την καταληκτική ημερομηνία.
Η κυβέρνηση και η Ε.Ε. μέχρι ώρας έχουν περιοριστεί σε ανακοινώσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων χωρίς καμία πρόβλεψη για στήριξη των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ο κίνδυνος να βρεθούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι χωρίς δυνατότητα βιοπορισμού σε μια περίοδο με αυξημένες ανάγκες είναι μεγάλος. Μεγάλος είναι και ο κίνδυνος όσοι/ες συνεχίσουν να εργάζονται να μην έχουν καμία προστασία των δικαιωμάτων τους έπειτα από τις αποφάσεις της κυβέρνησης για απελευθέρωση ωραρίων και ακύρωση των ελέγχων.
Γ. Μέτρα για την αποτροπή της διασποράς
⎼ Όλοι οι εργαζόμενοι/ες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να λάβουν ειδική άδεια για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία.
⎼ Να χορηγηθεί επίδομα φύλαξης τέκνων στους υγειονομικούς και σε όσες άλλες κατηγορίες εργαζομένων αδυνατούν να λάβουν άδεια ειδικού σκοπού.
⎼ Για τους γονείς που έχουν ανήλικα τέκνα να γίνεται κεντρικός έλεγχος της άδειας ειδικού σκοπού έτσι ώστε να αποτραπούν τα φαινόμενα άρνησης χορήγησης από τους εργοδότες.
⎼ Η εξασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντος στον χώρο εργασίας είναι ευθύνη του εργοδότη και όχι ατομική ευθύνη. Να παρθούν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς, στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης και να καλυφθούν όλα τα κενά σε γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας.
⎼ Καθιέρωση εργασίας από το σπίτι για την περίοδο έξαρσης της πανδημίας σε επιχειρήσεις με μεγάλο αριθμό εργαζομένων, π.χ. σε γραφεία, τηλεφωνικά κέντρα κ.λπ. με πλήρεις απολαβές και ασφαλιστικές εισφορές, καμία καταπάτηση του νόμιμου δηλωμένου ωραρίου.Μείωση του συνωστισμού των εργαζομένων όπου αυτό δεν είναι εφικτό, άμεση και απαρέγκλιτη τήρηση των σχετικών κανονισμών. Ενημέρωση των εργαζομένων για τις οδηγίες προφύλαξης που έχουν εκδοθεί, πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ικανοποιητική εφαρμογή των μέτρων υγιεινής.
Δ. Μέτρα για τη διασφάλιση κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών
⎼ Η λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας (σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, logistics) είναι σημαντική για την επιβίωση και τη συνέχιση της κοινωνικής ζωής. Η επέκταση του ωραρίου και η αύξηση των καθηκόντων (delivery) είναι απαράδεκτο να καλυφθούν από τους ίδιους εργαζόμενους. Όσοι εξακολουθούν να εργάζονται σε αυτές τις συνθήκες και θέτουν τον εαυτό τους σε αυξημένο κίνδυνο πρέπει να είναι άξιοι σεβασμού και όχι να υφίστανται την πιο ασύδοτη εκμετάλλευση. Στους χώρους αυτούς πρέπει να καθιερωθεί εκτάκτως 6ωρη εργασία ως ελάχιστη αναγνώριση του τι θα επωμιστούν αυτοί οι εργαζόμενοι/ες τους επόμενους μήνες. Οι πρόσθετες ανάγκες των επιχειρήσεων να καλυφθούν με πρόσληψη προσωπικού από τους χιλιάδες ανέργους/ες. Οι επιχειρήσεις αυτές θα συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα σε μια συνθήκη όπου για πολλούς άλλους κλάδους θα υπάρξουν σημαντικές ζημιές – το να λειτουργούν υπό συνθήκες επέκτασης ωραρίων κ.λπ. και έντασης καθηκόντων με το ίδιο προσωπικό είναι μαυραγοριτισμός.
⎼ Στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, η καθολική πρόσβαση σε ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνο, φυσικό αέριο και ΜΜΜ δεν μπορεί να τίθεται υπό αίρεση. Κανένα σπίτι χωρίς νερό, φως, τηλέφωνο/διαδίκτυο, απαγόρευση διακοπών, δωρεάν συνδέσεις. Να ανασταλεί για όσο διάστημα χρειαστεί η υποχρεωτική πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ και εισιτηρίων στα ΜΜΜ.
⎼ Να διασφαλιστεί με ευθύνη των δήμων και με επίταξη κλειστών σπιτιών και άδειων ακινήτων του δημοσίου η παροχή στέγης στους αστέγους.
⎼ Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και υγειονομικά ασφαλής λειτουργία των ΜΜΜ που παραμένουν για μεγάλο κομμάτι των εργαζόμενων και λαϊκών στρωμάτων μόνη επιλογή μετακίνησης (προστασία των εργαζομένων – απολύμανση των μέσων).
Ε. Μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των πληττόμενων στρωμάτων
⎼ Επαναφορά της πλήρους προστασίας της πρώτης κατοικίας και απαγόρευση όλων των πλειστηριασμών και των αναγκαστικών μέσων είσπραξης.
⎼ Απαγόρευση των εξώσεων και επιβολή ενοικιοστασίου καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.
⎼ Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων με εισόδημα έως 12.000€ από τις ασφαλιστικές εισφορές 6μήνου, το τέλος επιτηδεύματος και τη φετινή χρονιά.
⎼ Έκτακτα μέτρα διευκόλυνσης των φοιτητών για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των σπουδών τους (πλήρεις πτυχιακές εξεταστικές, ακύρωση γραφειοκρατικών και άλλων εμποδίων, ν+2 κ.λπ.).
⎼ Διατίμηση-έλεγχος των τιμών, χτύπημα της κερδοσκοπίας σε όλα τα είδη υγιεινής, στα φάρμακα και στα είδη πρώτης ανάγκης.
⎼ Ειδική μέριμνα για τους πρόσφυγες-μετανάστες/τριες και τις οικογένειές τους. Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Αξιοπρεπείς, υγιεινοί χώροι φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και όχι κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δωρεάν, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δωρεάν υγιεινή και ποιοτική σίτιση.
⎼ Αποσυμφόρηση των φυλακών τώρα, αυξημένα μέτρα προστασίας και υγιεινής για όλες/ους.
⎼ Άμεσα μέτρα πρόληψης και απολύμανσης στα στρατόπεδα. Τήρηση των κανόνων υγιεινής σε όλες τις μονάδες: Προφύλαξη των φαντάρων με τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας (περιορισμός συναναστροφών,ασκήσεων, συγχρωτισμού και αραίωση θαλάμων διαμονής). Αύξηση μέτρων υγιεινής (γάντια, αντισηπτικά κ.ά.) σε όλους τους χώρους των στρατοπέδων.Αυξημένη μέριμνα για την ψυχολογική υποστήριξη των στρατευμένων. Οι φαντάροι είναι πολίτες με στολή και πρέπει να αντιμετωπιστούν ισότιμα. Καμία αναστολή των αδειών των στρατευμένων. Κανένα πρόσθετο μέτρο πέραν όσων ήδη ισχύουν για όλη την κοινωνία - καμία αγνόηση μέτρων προστασίας και προφύλαξης.
Τα μέτρα που ανακοινώνουν κυβέρνηση και Ε.Ε. μέχρι ώρας είναι φειδωλά για τους ανθρώπους και γαλαντόμα για τις επιχειρήσεις. Τους επόμενους μήνες θα χρειαστούν δισεκατομμύρια ευρώ, όχι μόνο για την αντιμετώπιση της επιδημικής κρίσης αλλά και για τη μεγάλη, διεθνή και εγχώρια οικονομική ύφεση και πιθανή κρίση που βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη. Δεν μπορούν οι εργαζόμενοι/ες και ο λαός της χώρας μας να φορτωθούν και άλλα βάρη για ακόμη 10 χρόνια, μετά από 10 χρόνια μνημονίων, στυγνής λιτότητας, κομμένων μισθών και συντάξεων, αιματηρής φορομπηξίας. Χρειάζεται εγρήγορση από τώρα και με το πέρας της επιδημίας πρέπει αποφασιστικά να βγει στο προσκήνιο ο λαϊκός παράγοντας και οι κοινωνικές οργανώσεις του για να διεκδικήσουν ότι δεν θα πληρώσουμε τις συνέπειες και αυτής της κρίσης. Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο που τόσα κέρδισε εις βάρος μας τόσα χρόνια.
Τώρα απαιτείται να καταργηθούν τα αντιλαϊκά πλεονάσματα, έτσι ώστε να διατεθούν στην υγεία, στους εργαζόμενους/ες και στην οικονομία οι τόκοι και τα χρεολύσια που οδηγούνται στις τσέπες της ΕΚΤ και των δανειστών. Οι δηλώσεις της Ε.Ε. περί δημοσιονομικής χαλάρωσης δεν πρέπει να εφησυχάζουν κανέναν και καμιά. Η απαγόρευση των εξαγωγών υγειονομικού υλικού στην οποία φαίνεται να προχωρούν οι ισχυρές χώρες της Ε.Ε. (για εντός Ε.Ε. χώρες) είναι άλλο ένα δείγμα γραφής παρόμοιο με ό,τι ζήσαμε επί 10 χρόνια μες στην κρίση, καθένας κοιτά την πάρτη του μες τη λυκοσυμμαχία της Ε.Ε. Η ζωή των ανθρώπων να τεθεί πάνω και ενάντια στα κέρδη των τραπεζών και τις πολιτικές της λιτότητας.
Η συγκυρία που ζούμε δείχνει για άλλη μία φορά ότι το νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα καταστρέφει την κοινωνία, την υγεία και την εργασία. Είναι μια σημαντική πολιτική ευκαιρία για τη ριζοσπαστική και κομμουνιστική αριστερά να ξαναγίνουν κοινωνικά χρήσιμες. Ένας άλλος κόσμος είναι αναγκαίος, χωρίς λιτότητα, μνημόνια, ανεργία και διάλυση των δημόσιων υποδομών. Η ανάγκη να ανατραπεί ο νεοφιλελεύθερος «μονόδρομος» είναι επιτακτική, η ανάγκη για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, ενάντια στον κόσμο του κέρδους και της αγοράς, ενάντια στον καπιταλισμό. Ας κάνουμε ξανά την ανάγκη ιστορία.