Τα τελευταία 40 χρόνια η Ελλάδα ακολουθώντας τις επιταγές της ΕΕ μέσα από την ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) κατάφερε να μετατραπεί από χώρα με θετικό εμπορικό ισοζύγιο σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα, σε μια χώρα που για να μπορέσει να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες της εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Ηαγροτικήπαραγωγήκαιηκτηνοτροφία,προσανατολισμένηστις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που έφερε η ΕΕ και οι διαδοχικές αναθεωρήσειςτηςΚΑΠ,βρίσκεταιαποδιαρθρωμένημετουςμικρομεσαίους αγρότες να πληρώνουν βαρύ τίμημα. Είναι πλέον περισσότερο παρά ποτέ εμφανές πως η πρόσδεση της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας στις επιταγές της ΚΑΠ και τηςΕΕ, οδηγεί σε αφανισμό τους μικρούς και μεσαίους αγρότες ενώ αντίθετα δυναμώνει και ενισχύει τουςμεγάλουςπαραγωγούςκαι τιςεπιχειρήσειςτου αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος. Δεκάδες χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς τα τελευταία χρόνια έχουν καταστραφεί και η επαρχία ερημώνει.

Οι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων και οι έμποροι αγροτικών προϊόντων με τις πλάτες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων απομυζούν για ψίχουλατην παραγωγή των αγροτών την ίδια στιγμή που οι τιμές στο ράφι για τους καταναλωτές παραμένουν στα ύψη. Τα έξοδα παραγωγής αυξάνονται εκρηκτικά με πρόσχημα τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κλιματική αλλαγή, ενώ την ίδια στιγμή το εισόδημα του μικρομεσαίου αγρότη συρρικνώνεται στα όρια της εξαθλίωσης.

Η αύξηση της τιμής του αγροτικού πετρελαίου, του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, των τιμών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, των λιπασμάτων, των σπόρων, των μηχανημάτων, των κτηνιατρικών φαρμάκων, των ζωοτροφών, η αύξηση και αλλαγή του τρόπου φορολόγησης από το 2014, αλλά και η αύξηση των εργατικών ως απότοκο του καλπάζοντος πληθωρισμού, δημιουργούν μια συνθήκη εγκατάλειψης της αγροτοκτηνοτροφικής δραστηριότητας. Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε με τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσαν οι μεγάλες πλημμύρες που έπληξαν την Θεσσαλία και όχι μόνο, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο κομμάτι κόσμου να μείνει εν μια νυκτί χωρίς εισόδημα, σπίτι και αγροτικά μηχανήματα.

Όλη αυτή η κατάσταση εχει δημιουργηθεί βήμα το βήμα από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία 40 χρόνια με απώτερο σκοπό να προχωρήσει η καπιταλιστική αναδιάρθρωση στον χώρο του πρωτογενή τομέα. Ήταν κομβικής σημασίας η θέσπιση του Μητρώου των Αγροτών το 2010 και το φιλτράρισμα των επιδοτήσεων μέσω της ιδιότητας του κατ’ επάγγελμα αγρότη, συμβάλλοντας έτσι στην εξώθηση του μικρομεσαίου κλήρου να εγκαταλείψει την εκμετάλλευσή του. Ταυτόχρονα ωθήθηκε σε σταδιακή εγκατάλειψη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων εκείνο το κομμάτι της μικρομεσαίας αγροτιάς που δεν μπόρεσε να αναδιαρθρωθεί, με αποτέλεσμα να έχουμε την μείωση του αγροτικού πληθυσμού σε λιγότερο από το 9% του ενεργού πληθυσμού της χώρας.

Αυτή είναι η συνθήκη που έχει βγάλει τον αγροτόκοσμο στα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα (αλλά και στις χώρες της Ευρώπης) και δεν έχει να κάνει με τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από την επιβίωση του. Οι τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης και ο κυνικός τρόπος που αντιμετωπίζει τον κόσμο της αγροτιάς δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις προτεραιότητες της. Την ίδια στιγμή λεφτά υπάρχουν για να σταλεί η φρεγάτα “Υδρα” στην εμπόλεμη ζώνη της Ερυθράς Θάλασσας ή η αποστολή οπλικών συστημάτων στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Πρόσφατα μάλισταοι 27 ηγέτες της Ε.Ε. «συμφώνησαν»να δοθεί στον Β. Ζελένσκι η βοήθεια των 50 δισ. Ευρώ από τις «τσέπες» των Ευρωπαίων φορολογουμένων! Την ίδια στιγμή οι Βρυξέλλες ζητούν από τα ευρωπαϊκά κράτη και φυσικά και από την Ελλάδα να επιβάλουν πολιτικές λιτότητας και να παρουσιάσουν μειώσεις ελλειμμάτων. Με την εξωτερική της πολιτική η χώρα μας, συμμετέχοντας στις Ευρωπαϊκές κυρώσεις από το 2014, έχει απολέσει μια τεράστια αγορά διάθεσης των αγροτικών προϊόντων, όπως ήταν αυτή της Ρωσίας. Ως απότοκο αυτής της κίνησης και επιπροσθέτως λόγω του εμπάργκο των τελευταίων ετών, κόπηκαν εξ ολοκλήρου οι παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας με τη Ρωσία, με αποτέλεσμα να εισάγουμε πλέον πανάκριβα το πετρέλαιο, το αέριο και τα λιπάσματα. Πειθαρχώντας στις επιταγές της Ε.Ε. η Κυβέρνηση έκλεισε τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής φτηνού ηλεκτρικού ρεύματος, τη στιγμή που η Γερμανία πήρε παράταση για τις δικές της μέχρι το 2035.

Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μοιράζει ψίχουλα για να καμφθεί η αντίσταση των αγροτών. Με τα ψέματα όμως η φετινή καλλιεργητική περίοδος δεν βγαίνει. Ο αγροτικός κόσμος αγωνίζεται για την επιβίωση του, μαζικοποιεί τα μπλόκα, κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις του, έχει το δίκιο με το μέρος του και η κοινωνία το αναγνωρίζει.

Σήμερα οι εργαζόμενοι των πόλεων και το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας καταλαβαίνουνπερισσότερο από ποτέ ότι αν δεν παραχθούν αγροτικά προϊόντα θα πληγούν και οι ίδιοι, γι’ αυτό σιωπηλά προς το παρόν δίνουν την στήριξή τους. Βλέπουν τηναισχροκέρδεια των επιχειρήσεων διανομής και διάθεσης των αγροτικών προϊόντων που μετατρέπουν τα σούπερ μάρκετ σε χώρους άμεσης κλοπής του πενιχρού εισοδήματός τους μέσω των καθημερινών και αβάστακτων ανατιμήσεων. Το εργατικό κίνημα και όχι μόνο, έχει κάθε συμφέρον να σταθεί αλληλέγγυο στους αγωνιζόμενους αγρότεςμέχρι την πλήρη δικαίωσή τους.

Το μαζικό συλλαλητήριο στην έκθεση Agrotica και ο κοινός συντονισμός των μπλόκων ολόκληρης της Ελλάδας στην Νίκαια, δείχνουν ότι η μάχη για την αξιοπρεπή διαβίωση συνεχίζεται, σε πείσμα όσων ήθελαν να παρουσιάσουν εξ αρχής τα μπλόκα άμαζα και εθιμοτυπικά.

Είναι χρέος όλων μας, να σταθούμε στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις τους .

Τσιφής Κωνσταντίνος

Αγρότης-Γεωπόνος

Λάρισα 7/2/2024