Την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ψηφίστηκε η νέα διάταξη του Καιρίδη, για τη νομιμοποίηση μεταναστών, η οποία δίνει άδεια παραμονής σε μετανάστες, εφόσον ζουν για ένα διάστημα στην Ελλάδα και έχουν μόνιμη εργασία. Πρόκειται για μια διάταξη που δεν έχει κανένα άλλο σκοπό πέρα από την κάλυψη των αναγκών του εγχώριου κεφαλαίου. Δεν αποσκοπεί στην ένταξη μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και στην παροχή δικαιωμάτων, αλλά προωθεί μια αντίληψη κατά την οποία οι μετανάστες/ριες είναι απλώς αναλώσιμο εργατικό δυναμικό. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το ότι δικαίωμα παραμονής στη χώρα δίνεται μόνο σε αυτούς που έχουν ήδη μόνιμα και άρα μη νόμιμα εργασία, κάτι που σημαίνει πλήρη εξάρτηση από τους εργοδότες και αποδοχή οποιωνδήποτε όρων εργασίας υπό την απειλή της απέλασης.

Η συγκεκριμένη διάταξη δεν ήρθε εν κενώ, αλλά εντάσσεται στη συνολική αντιμεταναστευτική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Έχουν ήδη υπογραφεί ή είναι υπό διαπραγμάτευση συμβάσεις με χώρες προέλευσης μεταναστών, οι οποίες προβλέπουν την εποχιακή παραμονή, αποκλειστικά για εργασία, χωρίς να μεριμνούν για τη μακροχρόνια παραμονή στη χώρα, για συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα, για κοινωνική ένταξη. Αντίθετα εξυπηρετούν την ανάγκη για εξασφάλιση φθηνού και αναλώσιμου εργατικού δυναμικού σε συνθήκες γκετοποίησης. Έτσι ώστε να αποτελούν ένα φοβισμένο και πειθήνιο εργατικό δυναμικό και να παρασύρουν προς τα κάτω γενικά τα μεροκάματα και τους μισθούς όλων των εργαζομένων. Για να ανατροφοδοτείται μετά η ψευδής και ρατσιστική αντίληψη ότι για τους χαμηλούς μισθούς "φταίνε οι ξένοι".

Η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί βέβαια μια απόδειξη και έμμεση ομολογία ότι οι "ξένοι" δεν φταίνε για την ανεργία, όπως υποστήριζαν μέχρι προ ολίγου οι ακροδεξιοί ρατσιστές. Ίσως για αυτό δεν την ψήφισαν στη Βουλή...

Φυσικά είναι μόνον υποκριτικό να ισχυρίζεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ότι υποστηρίζει τους μετανάστες/ριες τη στιγμή που ακολουθεί μια ακροδεξιά ρητορεία ενώ παρουσιάζει τη μετανάστευση ως απειλή και εξωτερικό εχθρό και λαμβάνει μέτρα όπως το χτίσιμο του φράχτη στον Έβρο και οι επαναπροωθήσεις. Ότανσυμμετέχει και στηρίζει ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολιτικές που φτωχοποιούν χώρες, φέρνουν προσφυγιά. Και ύστερα επικεντρώνεται στο πώς θα αποτρέψει την είσοδο στη χώρα και την Ευρώπη των ανθρώπων που πλήττονται από αυτές τις ενέργειες.

Απέναντι σε πολιτικές και αφηγήματα που είτε στοχοποιούν τους μεταναστευτικούς πληθυσμούς είτε τους βλέπουν απλά ως εξαρτήματα των εργοδοτών και φτηνό εργατικό δυναμικό, χρειάζεται να αγωνιστούμε για την ένταξη των μεταναστών/ριών ως ισότιμο κομμάτι της κοινωνίας, με παροχή όλων των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Επιδιώκουμε κοινούς αγώνες των Ελλήνων και μεταναστών/ριών εργαζομένων για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, ενάντια στην τωρινή πολιτική που ακολουθούν η κυβέρνηση και οι εργοδότες.

- Πλήρη κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα στους μετανάστες και μετανάστριες

-Κατοχύρωση αξιοπρεπών όρων εργασίας για κάθε εργαζόμενο/η ανεξάρτητα από την καταγωγή του/της

-Ίσος μισθός για ίση εργασία

-Εγγραφή τους στα συνδικάτα και κοινή πάλη μεταναστών και ελλήνων εργαζομένων

- Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς εξάρτηση της νομιμοποίησης από την εργοδοσία

Πρωτοβουλία για μια Μεταβατική Κομμουνιστική Οργάνωση (Αριστερή Ανασύνθεση, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο, ανένταχτοι/ες)