Για τη στάση μας στις δημοτικές εκλογές της Πάτρας και τη πρόσφατη εμπειρία της Ανυπότακτης Πολιτείας

Το βασικό επίδικο για τον πατραϊκό λαό στις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη, δηλαδή το κατά πόσο θαπαραμείνει ο Δήμος υπό την διοίκηση φιλολαϊκών δυνάμεων ή θα περάσει στην κατοχή του μαύρου μετώπου δεν τίθεται εν κενώ.

Το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης διαρκώς αλλάζει και οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις της ΝΔ είναι στις ίδιες κατευθύνσεις που στηρίχθηκαν από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις: επιχειρηματικότητα των Δήμων, οικονομική εποπτεία τους, υποχρηματοδότηση και ένταση της ανταποδοτικότητας, αλλά και πλέον τεράστιες οργανωτικές και οικονομικές απαιτήσεις για τη συμμετοχή στις εκλογές βάζοντας έτσι στο στόχαστρο τις διεκδικητικές φωνές. Αυτές οι συντηρητικές μεταρρυθμίσεις έχουν σκοπό να εξυπηρετήσουν τα νέα πεδία επενδυτικής δραστηριότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου πάνω στο δημόσιο χώρο όπως το παραλιακό μέτωπο της Πάτρας, τις δημόσιες υπηρεσίες με την εκχώρησή τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο, τη λαϊκή περιουσία και την ίδια τη τσέπη των δημοτών με την αύξηση των δημοτικών τελών στους περισσότερους δήμους. Είναι προφανές ότιχρειάζονται Δημοτικές Αρχές πρόθυμες να εφαρμόσουν αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, που δεν διεκδικούν και δεν αγωνίζονται για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των δημοτών τους.

Αναφορικά με την Λαϊκή Συσπείρωση, κρίνουμε πως αποτελεί μια Δημοτική Αρχή που κινείται σε αγωνιστική και διεκδικητική κατεύθυνση, που έχει κατορθώσει να εμπνέει εμπιστοσύνη, που αποτυπώθηκε και εκλογικά στις προηγούμενες αναμετρήσεις.Θεωρούμε ότι μπορεί και πρέπει να κινηθεί σε εντονότερη αντιμνημονιακή-αντικαλλικρατική-αντικυβερνητική ρήξη στο σήμερα πέρα από τη γενική διαμαρτυρία, έτσι ώστε με τη λαϊκή κινητοποίηση και τη θεσμική πάλη της δημοτικής αρχής να ταρακουνηθεί τώρα αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο και να μη μπαίνει στο συρτάρι η διεκδίκηση καλύτερης ζωής και προοπτικής του λαού. Στο παρελθόν, έχουμε αναφερθεί σε σημεία που διαφωνήσαμε με τη Δημοτική Αρχή. Εκτιμούμε ότι αντιστοιχεί και θα μπορούσε να είχε κινηθεί σε κατεύθυνση ουσιαστικών ρήξεων.

- Η χάραξη του ποδηλατοδρόμου θα μπορούσε να είχε γίνει μοχλός διεκδίκησης για την απόδοση ολόκληρου του λιμανιού, τμήμα του οποίου παράλογα παραμένει στην ιδιοκτησία του ΟΛΠΑ, λύση που θα έκανε τον ποδηλατοδρόμο πιο ολοκληρωμένο, πιο βιώσιμο, χωρίς να στενεύει δρόμος βασικός για την κυκλοφορία της πόλης.

- Δεν ακύρωσε το παράλογο σχέδιο της αντιδρόμησης της Κανακάρη, η οποία θα δημιουργούσε έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, αφού η έξοδος της πόλης θα στένευε σημαντικά. Επέμεινε ακόμη και όταν φάνηκε ότι θα δημιουργούνταν προβλήματα όπως η κυκλοφορία των λεωφορείων και των βαρέων οχημάτων. Η αντιδρόμηση της Κανακάρη, η πεζοδρόμηση του κέντρου, οι μετακινήσεις πρέπει να σχεδιαστούν με μελέτη που ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα.

- Η πραγματική μέριμνα για συμμετοχική πολιτική στο Δήμο (ενεργοποίηση τοπικών συμβουλίων – διάλογος με πολιτιστικούς συλλόγους) σε μια προσπάθεια να προκύψουν μαζικά κύτταρα αμεσοδημοκρατίας, με τα οποία θα συνομιλεί και θα ανατροφοδοτείται η Δημοτική Αρχή. Μέσω μιας τέτοιας διαδικασίας, το πρόγραμμα έργων του Δήμου θα μπορούσε να γίνει κτήμα όλων των δημοτών, με ειλικρινή διάλογο – όχι μόνο κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού και των Τεχνικών Έργων του Δήμου.

- Παρά τις ήπιες αναπλάσεις που πραγματοποιεί, και είναι όντως τμήματα που βελτιώνουν την ποιότητα της καθημερινότητας των δημοτών, δεν έχει δημιουργήσει νέους χώρους πρασίνου εντός του αστικού ιστού. Επίσης, η εικόνα της πόλης χρήζει βελτίωση σε θέμα καθαριότητας, που μπορούσε να πραγματοποιηθεί με σύγχρονα μέσα.

- Εκτιμούμε επίσης, ότι η Δημοτική Αρχή στη 2η θητεία της δεν πρόβαλε στο μέτρο των δυνατοτήτων της, τις διεκδικήσεις για τα μεγάλα ζητήματα. Oι διεκδικήσεις που οργάνωσε δεν ήταν ίδιου μεγέθους, δυναμικής και αντίστοιχης προσπάθειας όπως η μεγαλειώδης πορεία στην Αθήνα για την ανεργία ή ακόμη και η κινητοποίηση στη Γέφυρα. Τέτοιες κινητοποιήσεις πιο μετωπικές, πιο οργανωμένες και περισσότερο μαζικές θα μπορούσαν να είχαν κινηθεί σε κατεύθυνση ουσιαστικής ρήξης με την κυβέρνηση που ολοένα και περισσότερο αμφισβητεί τα κεκτημένα μας. Σε μια σειρά από ζητήματα όπως τα χρωστούμενα στους Δήμους, η εγκατάσταση των ΑΠΕ, ο αντιδημοκρατικός νόμος Βορίδη για την αυτοδιοίκηση έτυχαν πρόχειρης διοργάνωσης κινητοποιήσεων, αναντίστοιχη για αυτή τη Δημοτική Αρχή που έχει φιλολαϊκή πολιτική.

- Τέλος, μας έκανε αρνητική εντύπωση και η αποδοχή της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, όταν αυτή καταγγέλλεται σε περιπτώσεις άλλων Δήμων και Περιφερειών. Η αντιδημοκρατική μεθόδευση της κυβέρνησης θα έπρεπε να απαντηθεί με άλλον τρόπο, εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, με συγκλίσεις σε θέματα ουσίας και με αποδοκιμασία όλων των παρατάξεων προς τον αντιδραστικό νόμο.

Επίσης κρίνουμε ότι η ίδια η σκληρή πραγματικότητα απαιτεί από τις δυνάμεις του ΚΚΕ να κινηθούν περισσότερο μετωπικά ως προς τη συγκρότηση ενός οχήματος που να διεκδικήσει καλύτερες μέρες για τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας. Η απεύθυνσή του και πάλι έγινε κατά μόνας και ακόμα και στις λίγες περιπτώσεις που έγιναν επαφές σε συλλογικό επίπεδο δεν δέχτηκε τελικά κανενός είδους συνεργασία μεταξύ δημοτικών κινήσεων με την λογική ότι δεν είναι στις θέσεις του κόμματος να μη συνεργάζεται και να μην τις αναγνωρίζει ως συνομιλητή, δείχνοντας τα όρια της κομματοκεντρικής λογικής του.

Από την άλλη, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην Νέα Δημοκρατία και συσπειρώνονται στην παράταξη Σβόλη, όσο και οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι συμμαχούν σε Δήμους και Περιφέρειες και στη συγκεκριμένη περίπτωση με επικεφαλής Αϊβαλή αλλά και το Σπιράλ του Ψωμά που είναι μια ακραία νεοφιλελεύθερη έκφραση υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων, έχουν προμετωπίδα τον νεοφιλελεύθερο εκσυγχρονισμό του Δήμου. Όχι μόνο δεν αμφισβητούν το ασφυκτικό καλλικρατικό πλαίσιο λειτουργίας, που βάζει η κυβέρνηση για τη λειτουργία των ΟΤΑ, αλλά συμπλέουν με όλες τις κυβερνητικές εντολές και τις επιταγές των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Στον αντίποδα όλων των υπολοίπων παρατάξεων, του «Μαύρου Μετώπου» όπως το έχουμε στο παρελθόν αποκαλέσει, και παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας που παραθέσαμε προηγουμένως, η Δημοτική Αρχή έχει να επιδείξει μια πολιτική λαϊκών κινητοποιήσεων, συνετή οικονομική διαχείριση του Δήμου, καθαρή χωρίς σπατάλες και σκάνδαλα, με κατεύθυνση τα ποσά που δαπανώνται να αφορούν την ποιότητα ζωής όλου του Δήμου και ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων, ενώ έχει εξορθολογήσει οικονομικά το Δήμο. Μεριμνά για την ποιότητα ζωής της πόλης, αποτελεί παράδειγμα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, το λαϊκό φροντιστήριο και γενικότερα τη μέριμνα για τα παιδιά του τόπου, έχει κατεύθυνση ήπιων αναπλάσεων χωρίς να εφαρμόζει σκληρές φοροεισπρακτικές μεθόδους. Παράλληλα, έχει επιδείξει σημαντικό έργο και για τα μικρά έργα τα οποία τα πραγματοποιεί με ιδίους πόρους, πετώντας έξω τους εργολάβους. Τέλος, εκτός από τα μικρά, τα τοπικά ζητήματα, έχει διεκδικητική κατεύθυνση για τα μεγάλα προβλήματα του λαού μας.

Για τους παραπάνω λόγους σε αυτές τις εκλογές, η μόνη χρήσιμη ψήφος στο Δήμο της Πάτρας είναι αυτή στη Λαϊκή Συσπείρωση και στον Κώστα Πελετίδη, για το έργο που έχουν επιδείξει.

Με την ολοκλήρωση της παρούσας Δημοτικής θητείας, η Ανυπότακτη Πολιτεία συμπλήρωσε δέκα επτά χρόνια διαρκούς παρουσίας και δράσης, διακριτής παρουσίας στα δημοτικά πράγματα, πολύ σημαντικής επεξεργασίας δημοτικών και πολιτικών θέσεων, προτάσεων για την πόλη αλλά και την αυτοδιοίκηση στο σύνολο της. H Ανυπότακτη Πολιτεία κατάφερε να μιλήσει ανοιχτά για το Δήμο "λαϊκό μετερίζι¨ που θέλουμε, τι γειτονιές θέλουμε, πως θα μπορούσε ακόμα να είναι και μια αριστερή ριζοσπαστική πρόταση για μια εναλλακτική διακυβέρνηση του Δήμου υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, για ένα Δήμο στο πλευρό των τοπικών κινημάτων, συγκρουόμενη με το κυρίαρχο κλίμα συναίνεσης της τοπικής αυτοδιοίκησης στις συστημικές πολιτικές. Ταυτόχρονα είχαμε σαφή οριοθέτηση και με τη λογική κομματικών καταγραφών της ριζοσπαστικής αριστεράς, που δε συμβάλλουν στις αναγκαίες μάχες για τα λαϊκά συμφέροντα, είμασταν εκείνη η ενωτική προσπάθεια των αριστερών φωνών και των τοπικών αγώνων, που συζητούσαν συλλογικά και αποφάσιζαν με την αρχή της ομοφωνίας.

Στις αρχές του έτους η Λαϊκή Συσπείρωση μας απηύθυνε πρόταση εκλογικής συνεργασίας στις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη. Από πλευράς μας πιστεύουμε ότι η ανοιχτή πρόταση μετωπικής συμπόρευσης στις αγωνιζόμενες δυνάμεις και σε ανένταχτους αγωνιστές ήταν και είναι αναγκαία στο Δήμο. Η συνάντηση των ανεξάρτητων σχημάτων της ριζοσπαστικής Αριστεράς μέσα στο κίνημα με τις δυνάμεις του ΚΚΕ ή του ΜΕΡΑ25 είναι θεμιτή και εξετάζεται ανά περίπτωση. Ειδικά, στη περίπτωση της πρότασης προς την Ανυπότακτη Πολιτεία, εφόσον θα πληρούνταν συγκεκριμένοι όροι για τη διατήρηση της αυτοτέλειας της δημοτικής κίνησής μας όσο και δημόσια ανακοίνωση για αυτή τη συνεργασία των δύο παρατάξεων. Κοιτώντας πίσω τη συντροφική ανιδιοτελής διαπάλη εντός του σχήματος θεωρούμε ότι από τη μια η επιμονή σε προσωπικές επιλογές, οι οποίες από ένα σημείο και μετά θα σηματοδοτούσαν λάθος μηνύματα, και από την άλλη κυρίαρχα και καθοριστικά η γραμμή η άποψη που ταυτίζει τα επίπεδα του κόμματος, των πολιτικών μετώπων αλλά και των κοινωνικών αγώνων για να ταξινομήσει πολιτικούς χώρους, για να ταυτίσει βουλευτικές και δημοτικές εκλογές, να ορίσει αξιακά συμμάχους και μη, χωρίς να τα κοιτάει μέσα από τη σχετική αυτοτέλεια τους, μέσα στις ειδικές συνθήκες - που αδυνατεί τελικά να παράξει τακτική που εξυπηρετεί το στόχο μας- συνέβαλαν στη στασιμότητα, μπροστά μάλιστα σε μία τόσο κρίσιμη μάχη - φτάνοντας έτσι στο τυπικό τέλος αυτής της πολύχρονης προσπάθειας.

Από πλευράς μας δηλώνουμε ότι δε μας αρκεί μια ψήφος ανά 5 χρόνια ούτε και μας αρκεί μια αριστερή τοποθέτηση πάνω στα ζητήματα του τόπου. Ο κύκλος της Ανυπότακτης Πολιτείας έκλεισε. Όμως, όσο και αν η στασιμότητα και η αδράνεια ακυρώνει τη χρησιμότητα των οχημάτων της αριστεράς, τόσο δε μας καλύπτει η προσκόλληση σε άλλα πολιτικά σχέδια. Συνεχίζουμε να επιμένουμε στο μοντέλο των ανοιχτών διαδικασιών, των αριστερών ανεξάρτητων σχημάτων, με τις δικές τους δομές και όργανα, που παράγουν και εφαρμόζουν την πολιτική τα ίδια, πλάι με όλους εκείνους τους αγωνιστές που συναντηθήκαμε στα τοπικά κινήματα όλα τα προηγούμενα χρόνια και έχουμε κατακτήσει μια κοινή κουλτούρα και αντίληψη πάνω στα πράγματα. Θα αφιερώσουμε τις δυνάμεις μας, έτσι ώστε να δοθεί νέα πνοή στα δημοτικά ζητήματα με δημοκρατικές διαδικασίες,με το παράδειγμα του συλλογικού αγώνα κόντρα στην απογοήτευση, με επεξεργασίες για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα του λαού μας, με ριζοσπαστικό λόγο και πρακτικές, με αέρα αντίστασης και ανατροπής των αντιλαϊκών πολιτικών που φέρνουν οι κυβερνήσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συνεχίζουμε!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

(Αριστερή Ανασύνθεση, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο, ανένταχτοι/ες), οργανώσεις Πάτρας