-Πείτε μας λίγα λόγια για το περιφερειακό σχήμα σας;
Η Αντίσταση Πολιτών είναι ένα μακρόβιο σχήμα που προέκυψε από την ένωση των νομαρχείων σε Περιφέρειες, το 2010. Στην πραγματικότητα οι δυνάμεις μας υπήρχαν και παρεμβαίναν σε προγενέστερες εκλογές με την Καποδιστριακή κατάτμηση σε νομαρχίες, αλλά υπό την υπάρχουσα μορφή συγκροτήθηκε το 2010. Αυτό που μας φέρνει σήμερα κοντά είναι η αναγκαιότητα να πάνε αλλιώς τα πράγματα στην Περιφέρεια. Στο σχήμα συσπειρώνονται άνθρωποι που είναι ενεργοί στα κινήματα, στα πολιτικά εγχειρήματα της Αριστεράς και της Οικολογίας, στους αγώνες της γενιάς τους, στους χώρους δουλειάς τους, βιοπαλαιστές, αγρότες και κτηνοτρόφοι, άνθρωποι που βιώνουν την ζοφερή πραγματικότητα που ζούμε. Αυτός ο κόσμος όλων των γενεών βρίσκει κοινή συνισταμένη στην Αντίσταση Πολιτών για όλες τις μάχες που έχουμε δώσει τα τελευταία 13 χρόνια. Και δεν είναι λίγες: τα μνημόνια, οι πλατείες, οι λαϊκές συνελεύσεις, το κλείσιμο της ΕΡΤ, οι κινητοποιήσεις στα διόδια, οι φοιτητικοί αγώνες, τομπλοκάρισμα των πλειστηριασμών, ο αγώνας για τα δημόσια αγαθά, η πανδημία, οι απεργίες, κ.α. Ο Βασίλης Χατζηλάμπρου και οι άλλοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι έχουν εκπροσωπήσει επάξια όλο αυτό το διάστημα την Αντίσταση Πολιτών, έχουν γίνει η φωνή των πολλών εντός ενός Περιφερειακού Συμβουλίου που κωφεύει και δεν θέλει να αφουγκραστεί την κοινωνική πλειοψηφία.
-Ποια θεωρείτε κύρια προβλήματα της Περιφέρειάς σας;
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ) έχει σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Είμαστε από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης και τελευταία στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών της. Πρώτοι στον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού και στις τελευταίες θέσεις (263η στις 268 περιφέρειες της ΕΕ) σε κατάταξη ανάπτυξης και παραγωγικότητας. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και τα τρομερά υψηλά ποσοστά ανεργίας – ιδίως στους νέους, αποτυπώνεται γλαφυρά η κατάσταση, ενώ Περιφερειακή Αρχή πανηγυρίζει που δίνει 1,3 ευρώ ανά ημέρα στους δικαιούχους των κοινωνικών επιδομάτων. Η Περιφέρεια, που άλλοτε είχε ισχυρή αγροτική παραγωγή, κτηνοτροφία, βιομηχανία και μεταποίηση έχει ουσιαστικά ρημάξει, με την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, την είσοδο της χώρας στο ευρώ και τις δεσμεύσεις που ακολούθησαν.
Στην ΠΔΕ υπάρχουν επίσης βασικά περιβαλλοντικά προβλήματα. Η Περιφερειακή Αρχή παρουσιάζει σαν καινοτόμα τα σχέδια της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση», σχέδια με τα οποία έχουν γεμίσει τα βουνά με ανεμογεννήτριες, σε προστατευόμενες και κατοικημένες περιοχές, χωρίς μελέτες. Αυτές οι ΑΠΕ δε λύνουν ουσιωδώς τα ενεργειακά ζητήματα και ταυτόχρονα είναι καταστροφικές για το περιβάλλον. Τα περιβαλλοντικά ζητήματα όμως δεν σταματούν στις ΑΠΕ. Η ίδια αντίληψη επικρατεί σε όλες τις περιπτώσεις που η ΠΔΕ σχεδιάζει παρεμβάσεις στη φύση, όπως στη λίμνη Τριχωνίδα, στην οποία η «αξιοποίηση» σχεδιάζεται με τσιμέντα και τρενάκια ξενάγησης. Αντίστοιχα και στην Ηλεία, στην οποία ζητάμε τη μέριμνα της Περιφέρειας για τους υδάτινους όγκους της περιοχής: προστασία της λίμνης Καγιάφα, επαναπλημμυρισμός της Μουριάς και της Αγουλινίτσας, καθαρισμός του Αλφειού.
Η ΠΔΕ επίσης βιώνει την εγκατάλειψη στα έργα υποδομής. Η Πάτρα διεκδικεί τρένο που θα περάσει με βιώσιμο για τους κατοίκους τρόπο, χωρίς να κόψει την πόλη στα δύο, χωρίς να αποκόψει την πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο. Είναι τραγικό το γεγονός ότι όλη η περιφέρεια δεν έχει διασύνδεση με τρένο! Επίσης η Πατρών – Πύργου, ένα φαραωνικό έργο που έχει εξαγγελθεί πολλάκις αλλά προκοπή δεν είδαμε. Πρόκειται για το χειρότερο εθνικό δρόμο σε όλη την Πελοπόννησο, στον οποίο ο φόρος αίματος είναι τεράστιος. Επίσης ζητούμε να έρθει φυσικό αέριο για τα νοικοκυριά της ΠΔΕ με τρόπο βιώσιμο και ασφαλή.
Ένα ακόμη ζήτημα είναι η εγκατάλειψη της υπαίθρου στην Περιφέρεια. Τη στιγμή που η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή έχει μειωθεί κατά 20% και οι αγρότες μένουν χωρίς ουσιαστική στήριξη από την Περιφέρεια, τη στιγμή που καθυστερούν και τα μεγάλα έργα υποδομής που εντείνουν την εγκατάλειψη, κλείνουν και διάφορες ζωτικής σημασίας υπηρεσίες για τις ορεινές περιοχές. Το κλείσιμο των ΕΛΤΑ, των σχολείων, των κέντρων υγείας και των νοσοκομείων κάνουν τους αγροτικούς πληθυσμούς να μεταναστεύουν προς όμορες πιο αστικές περιοχές και ολόκληρα χωριά ερημώνουν. Χρειάζεται συνολική αλλαγή πορείας, ουσιαστική μέριμνα για κοινωνική πολιτική.
Για τα παραπάνω, η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει καμία ουσιαστική πολιτική, δεν έχει σχέδιο, δεν έχει όραμα. Το μόνο που προσπαθεί να κάνει είναι να μπαλώσει τρύπες μέσω των ΕΣΠΑ.
-Ποιες είναι οι βασικές δράσεις και παρεμβάσεις που έχετε κάνει ως περιφερειακή κίνηση;
Η Αντίσταση Πολιτών αρχικά προσπαθεί να αναδείξει τα παραπάνω ζητήματα και να προτείνει μια αλλαγή πορείας, στόχων και ιεραρχήσεων. Είμασταν δίπλα στους κατοίκους των Φυτειών και του Ξηρόμερου που αντέδρασαν ενάντια στην εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιορευστών άγνωστης σύνθεσης και προέλευσης. Μια εγκατάσταση τελείως καταστροφική για τη γεωργική οικονομία της περιοχής, επικίνδυνη για την προστατευόμενη περιοχή natura, τον υδροφόρο ορίζοντα και το πανέμορφο βελανιδοδάσος. Σε αυτή την κατεύθυνση στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις τη Λαϊκή Συνέλευση της περιοχής, μιας πραγματικά μαζικής πρωτοβουλίας αγώνα, την οποία στήριξε πλήθος κόσμου και φορέων της ευρύτερης περιοχής. Το αποτέλεσμα των δυναμικών κινητοποιήσεων ήταν οι δικαστικές διώξεις για ανθρώπους του ψηφοδελτίου μας, που πρωτοστάτησαν σε αυτές τις κινητοποιήσεις. Να πούμε και για τις ανεμογεννήτριες στον Ερύμανθο. Έχουμε διατυπώσει πολλές φορές την εναντίωσή μας στη χωροθέτηση των ΑΠΕ στο Σκιαδοβούνι, σε σημείο Natura με σημαντική βιοποικιλότητα και πανίδα. Στην ΠΔΕ η χωροθέτηση των ΑΠΕ είναι προκλητική. Ο σχεδιασμός είναι άναρχος, οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είτε δεν υπάρχουν, είτε είναι καταφανώς πρόχειρες και πάντοτε είναι «κλειστές» χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση και διάλογους με τους κατοίκους των περιοχών. Δεκάδες ακαδημαϊκές μελέτες δείχνουν τις οχλήσεις από τέτοιες εγκαταστάσεις στη χλωρίδα (καταστροφή δασών για διανοίξεις δρόμων, αύξηση θερμοκρασίας του υπεδάφους, κ.α.), στην πανίδα (αυξημένοι θάνατοι πουλιών, μετακινήσεις πληθυσμών πτηνών, κ.α.) και στον άνθρωπο όταν βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές (επιβάρυνση στην ψυχική υγεία, εμβοές, κακή ποιότητα ύπνου και διάφορες διαταραχές πτυχών της καθημερινότητας). Στηρίξαμε έμπρακτα τις κινητοποιήσεις των κατοίκων, θα το κάνουμε ξανά και θα αντισταθούμε με οποιοδήποτε μέσο διαθέτουμε.Τέλος, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τα προβλήματα του νέου νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ένας νόμος αντιδημοκρατικός που ήδη τμήμα του έχει βγει αντισυνταγματικό από το ΣτΕ. Ο νόμος Βορίδη είναι συνέχεια των μεταρρυθμίσεων όλων των τελευταίων ετών έχουν κοινές συνιστάμενες. Επιδιώκουν να θωρακίσουν το δημοσιοοικονομικό πλαίσιο λειτουργίας των ΟΤΑ μέσω ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, επιτήρησης, εκχώρησης λειτουργιών σε ιδιώτες και φοροεισπρακτικών πολιτικών και πέρασμα αρμοδιοτήτων του κεντρικού κράτους χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Εφαρμόζουν μια συνεχή μετακύληση οικονομικών κοστών στους ΟΤΑ, μέσω της υποχρηματοδότησης και μέσω οργανωτικών δυσκολιών έχουν στόχο τον αποκλεισμό των διεκδικητικών φωνών και την ενσωμάτωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις εντολές της κυβέρνησης, μετατρέποντάς τη σε κυβερνητικό εταίρο διαμορφώνοντας ένα κλίματος συναίνεσης μεταξύ ΝΔ , ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, για τις αναπτυξιακές πολιτικές των Περιφερειών.
-Ποια θεωρείτε ότι είναι η συμβολή περιφερειακών σχημάτων σαν το δικό σας στην ευρύτερη υπόθεση της ανασυγκρότησης και ανασύνθεσης της ριζοσπαστικής Αριστεράς;
Τα σχήματα σε Δήμους και Περιφέρειες έχουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την υπόθεση. Ξεκινάμε ότι πρέπει να κερδίσουμε εκ νέου τη χαμένη εμπιστοσύνη του κόσμου που αναφέρεται στα κινήματα και στους αγώνες, ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς. Σε τοπικό επίπεδο ο κόσμος μπορεί να συνειδητοποιήσει πιο εύκολα και πιο άμεσα τα συμφέροντά του. Μπορεί να γίνει ο ίδιος κομμάτι αυτών που θέλει να ακούσει ως λύση στο σήμερα. Να σπάσει την ανάθεση και να συμμετέχει ο ίδιος σε μια κίνηση που με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες κάνει μάχιμη πολιτική στο σήμερα, για τη γειτονιά του, για τους δίπλα του, για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε ξανά να ορθώσουμε αντιστάσεις και να πετύχουμε νίκες στο επίπεδο της γειτονιάς, του Δήμου, της Περιφέρειας. Και σε αυτή τη προσπάθεια θα πρέπει να προσέξουμε να διαφυλάξουμε αυτά τα σχήματα ως τα κύτταρα δημοκρατίας που θα έχουν τη δική τους αυτοτέλεια χωρίς να μετατρέπονται σε ιμάντες μεταφοράς της κομματικής γραμμής.
Όλη αυτή η προσπάθεια μπορεί να καταλήξει σε μια νέα δυναμική, σε ένα νέο αέρα για τη δική μας Αριστερά. Μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορούμε να οικοδομήσουμε νέες συμμαχίες με τις δυνάμεις που έχουν σαφή προσανατολισμό τα συμφέροντα των πολλών, με τις δυνάμεις που αντιστέκονται στην κυριαρχία του κεφαλαίου, με τις δυνάμεις που αντιδρούν στον Ευρωμονόδρομο ως τη μόνη λύση, με τις δυνάμεις που ζητούν την απεμπλοκή της χώρας μας από ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και την ειρήνη μεταξύ των λαών, με τις δυνάμεις που θέλουν να προστατέψουν το φυσικό περιβάλλον από τα αδηφάγα σχέδια καπιταλιστικής ανάπτυξης, με τις δυνάμεις που μάχονται για την αλληλεγγύη στους κατατρεγμένους όλου του κόσμου, που παλεύουν με σαφή τρόπο για την κατάργηση των διακρίσεων φυλετικού, κοινωνικού, σεξουαλικού ή οποιουδήποτε άλλου προσανατολισμού.
Μια τέτοια συνεργασία έχουμε καταφέρει και εμείς στη Δυτική Ελλάδα. Μέσα από τη συνεργασία με τους Οικολόγους προσπαθούμε και καταφέρνουμε σε μεγάλο βαθμό να εμπλουτίσουμε τις επεξεργασίες μας σε ζητήματα που θα έπρεπε να απασχολούν τη σύγχρονη αριστερά .