-Πείτε μας λίγα λόγια για το δημοτικό σχήμα σας;

Το δημοτικό σχήμα «Ανυπότακτο Αγρίνιο» ιδρύθηκε το 2014, από ανθρώπους που συναντήθηκαν στα κινήματα της πόλης και τις γειτονιές. Είναι «σχήμα» και όχι «παράταξη» γιατί στήθηκε και συνεχίζει να παλεύει χωρίς κομματικό μηχανισμό, ηγετικά επιτελεία και οικονομική στήριξη από επιχειρηματικά - πολιτικά συμφέροντα.

Οι θέσεις μας είναι απόρροια της εμπειρίας εργαζόμενων που αγωνιούν για τις συνθήκες δουλειάς τους, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνών, υγειονομικών, επιστημόνων, αγροτών, ανέργων, φοιτητών, γυναικών και κάθε κατοίκου του δήμου μας που διεκδικεί να βρει έκφραση και λύση για τα προβλήματα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της πόλης. Οι αποφάσεις μας λαμβάνονται μέσα από ανοιχτές, δημοκρατικές συνελεύσεις και στηριζόμαστε οικονομικά αποκλειστικά και μόνο στις εισφορές των μελών μας.

Συμμετείχαμε και θα συμμετάσχουμε και στις φετινές δημοτικές εκλογές, κόντρα στη γραφειοκρατία, την οικονομική εξάντληση, τους αποκλεισμούς που θέτει ο εκλογικός νόμος, αλλά και κόντρα στους εκβιασμούς ή τις ψεύτικες υποσχέσεις, στα οποία επιδίδονται άλλοι συνδυασμοί. Ο νόμος Βορίδη μας υποχρέωσε να τριπλασιάσουμε σχεδόν τους συμμετέχοντες στο ψηφοδέλτιό μας, μα ο ίδιος ο κόσμος μας έδωσε τη δική του απάντηση και εγγυήθηκε το μη αποκλεισμό μας από την εκλογική μάχη.

-Ποια θεωρείτε κύρια προβλήματα της πόλης σας;

Από το 2010 το σχέδιο Καλλικράτη, με φαρδιά πλατιά την υπογραφή του κ. Ραγκούση, έβαλε τους δήμους σε μνημονιακή ρότα, με τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και τη μέγγενη του οικονομικού παρατηρητηρίου, την αύξηση των ανταποδοτικών εισφορών, την υποστελέχωση των υπηρεσιών και την επακόλουθη ιδιωτικοποίηση τους, τη δημιουργία αναπτυξιακών οργανισμών που θα λειτουργούν πέρα και πάνω από τους Δήμους και τα δημοτικά συμβούλια. Από τις άλλες παρατάξεις δεν θα ακούσουμε ποτέ για την απίστευτη κλοπή των οφειλόμενων από το κράτος προς τους Δήμους οικονομικών κονδυλίων που παρανόμως παρακρατούνται, ξεπερνώντας σε ποσοστό το 62% αυτών των πόρων, και αγγίζοντας μέχρι σήμερα κάμποσα δις.

Με βάση τα παραπάνω η δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να απορροφήσει πρόσκαιρα ευρωπαϊκά κονδύλια και αυτό να το θεωρεί επιτυχία, επειδή τα νούμερα του τεχνικού προγράμματος της είναι μεγάλα. Για να δούμε επί του πρακτέος όμως, πώς ο χορός αυτός των εκατομμυρίων βελτιώνει τις συνθήκες της καθημερινότητας μας. Το παράδειγμα του προγράμματος του ανοιχτού κέντρου εμπορίου open mall, που υπερψηφίστηκε σε παρελθόντα χρόνο και από τις τρεις παρατάξεις που διεκδικούν σήμερα το Δήμο, θα ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Μόνο το ηλιακό δένδρο που θα φτιαχτεί στην πλατεία ειρήνης, θα ξεπεράσει το κόστος των 300 χιλιάδων ευρώ, για να φορτίζουμε τα κινητά μας. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος αυτό ας γνωρίζουν οι συμπολίτες μας ότι το κονδύλι που διατίθεται στον ετήσιο προϋπολογισμό του Δήμου μας για την πολιτική προστασία του από φωτιές πλημύρες, σεισμούς δεν ξεπερνά τις 240 χιλιάδες ευρώ, ενώ το σύνολο του ποσού για τις ετήσιες τεχνικές δαπάνες του Δήμου για έργα δεν ξεπερνά τα 1,3 εκατομμύρια. Η σύγκριση αυτών των δυο δίνει την πιο κατηγορηματική απάντηση για τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής έναντι των μεγάλων κοινωνικών αναγκών. Έτσι, η εμφανώς εγκαταλειμμένηπεριφέρειά μαςθα χρειαστεί προφανώς ναπεριμένει κάποιο πρόγραμμα στο μέλλον, για να δει να γίνεται κάποιο έργο που δεν είναι δεδομένο ότι θα ικανοποιεί τις επείγουσες ανάγκες της για αποχέτευση, ύδρευση, άρδευση, δημόσιους χώρους κ.α.

-Ποιές είναι οι βασικές δράσεις και παρεμβάσεις που έχετε κάνει ως δημοτική κίνηση;

1. Συμμετείχαμε σε όλες τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με παρεμβάσεις και τοποθετήσεις, αρκετές φορές διαμορφώσαμε την ατζέντα των θεμάτων.

2. Πήραμε σημαντική οργανωτική ευθύνη σε κινητοποιήσεις μέγιστης σημασίας για την ποιότητα της ζωής μας: για τη σωστή λειτουργία της δημόσιας υγείας του νομού, ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου (στη Μεσοχώρα), ενάντια στους πλειστηριασμούς α' κατοικίας κ.λπ.

3. Καταθέσαμε συγκεκριμένες, και άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις για την άρση της επικινδυνότητας της εθνικής οδού.

4. Συμμετείχαμε σε όλες στις επίσημες διαβουλεύσεις για τα μεγάλα ζητήματα του Δήμου, όπως η ανάπλαση του Πάρκου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα κ.ά.

5. Αναδείξαμε τη διαχρονική επιχειρησιακή υστέρηση που υπάρχει στο δήμο μας όσον αφορά στις υποδομές του, (ύδρευση, αποχέτευση, σχολικά κτίρια,…) σε αντίθεση με διακοσμητικές «υπερδομές», στις οποίες όλες οι δημοτικές αρχές ρίχνουν το βάρος (ρυπαρά σιντριβάνια, μη φιλικές πλατείες και κοινόχρηστοι χώροι, φαραωνικές επεμβάσεις στο ευαίσθητο οικοσύνολο του πάρκου).

6. Φέραμε στο προσκήνιο τα θέματα των δωρεών και των «απωλειών» που έχουν σημειωθεί, όπως η περίπτωση του αρχείου και των μηχανημάτων των ιστορικών καπναποθηκών Παναγόπουλου, που προορίζονταν για την ίδρυση του τόσο σημαντικού για τον τόπο μας Μουσείου Καπνού.

7. Απαιτήσαμε και πετύχαμε τη σύνταξη πλήρους περιουσιολογίου του Δήμου Αγρινίου, στο οποίο να καταγραφεί όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία του, καθώς και το σύνολο των δωρεών που κατά καιρούς έχουν αποδοθεί σ' αυτόν.

8. Αποκαλύψαμε το σκάνδαλο με τη δωρεά δημοτικής γης στο ιδιωτικό ίδρυμα της ΕΛΕΠΑΠ και τη μη ανέγερση του Ειδικού Δημόσιου Σχολείου (απαραίτητος όρος της παραχώρησης του οικοπέδου).

9. Οργανώσαμε ένα τριήμερο αλληλεγγύης με τη συλλογή τροφίμων, φαρμάκων και ειδών υγιεινής, ως ελάχιστη πράξη αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες της Συρίας, με παράλληλη ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση για το θέμα, από μέλη του Συντονιστικού για το προσφυγικό - μεταναστευτικό, μέλους του Δικτύου Υποστήριξης Προσφύγων Λαυρεωτικής (ΔΥΠΛΑ), καθώς και του σύριου πρόσφυγα Bakar Albakar.

10. Φέραμε - η μόνη δημοτική παράταξη που το έπραξε - ολοκληρωμένες και κοστολογημένες προτάσεις για εναλλακτική και καινοτόμο διαχείριση των απορριμμάτων και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

11. Εκδώσαμε τρία επετειακά ημερολόγια, για την εκτέλεση των 120 μαρτύρων της Μεγάλης Παρασκευής του 1944 (απαιτήσαμε από τη δημοτική αρχή να αποδώσει στο γεγονός τιμή που του αρμόζει, με σειρά εκδηλώσεων), για το καπνεργατικό κίνημα της πόλης μας κατά το Μεσοπόλεμο και για την ΕΑΜική Λαϊκή Αυτοδιοίκηση του Αγρινίου από το Σεπτέμβρη του'44 μέχρι το Μάρτη του '45.

12. Κοινοποιήσαμε το θέμα της παράνομης κατακράτησης κατά 80% της τιμής του κυβικού μέτρου του νερού για δυο συνεχόμενα χρόνια, όταν όλοι οι άλλοι σιωπούσαν, επιτρέποντας έτσι στη ΔΕΥΑ να δημιουργήσει ένα τεράστιο αποθεματικό.

13. Εναντιωθήκαμε (με εξώδικη μάλιστα διαμαρτυρία) από τις αρχές του 2015 στη μεταφορά των χρηματικών διαθεσίμων του Δήμου μας προς την Τράπεζα της Ελλάδος.

14. Εναντιωνόμαστε στα ψίχουλα με τα οποία χρηματοδοτεί τους δήμους ο κρατικός προϋπολογισμός, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, με τρόπο παράνομο και αντι-συνταγματικό.

15. Διαφωνούμε με την εφαρμογή ελαστικών σχέσεων εργασίας δημιουργώντας μια φιλανθρωπική και φιλοδωρηματική αντίληψη του μισθού και της αμοιβής, η οποία εύκολα δημιουργεί πελατειακές σχέσεις με την εκάστοτε δημοτική αρχή.

-Ποια θεωρείτε ότι είναι η συμβολή δημοτικών σχημάτων σαν το δικό σας στην ευρύτερη υπόθεση της ανασυγκρότησης και ανασύνθεσης της ριζοσπαστικής Αριστεράς;


Εκ των πραγμάτων, η ύπαρξη και η λειτουργία κινήσεων πόλης ή γειτονιών είναι ένα πεδίο που θέτει τα πραγματικά ζητήματα διαβίωσης και αξιοπρέπειας του λαού. Η άμεση αλληλεπίδραση κινημάτων, οργανώσεων και αγωνιστών, πολλές φορές οδηγεί σε νέες συνθέσεις, αναβαθμισμένο τρόπο συζήτησης -μακριά από τις αγκυλώσεις της αριστεράς- και προωθημένες πρακτικές και τρόπους δράσης. Το σχήμα μας, όπως και άλλα πανελλαδικά, επεδίωξε και πέτυχε στο παρελθόν τον αγωνιστικό συντονισμό με άλλες κινήσεις και φορείς πχ στην πανδημία, το μεταναστευτικό, τους πλειστηριασμούς, την ακρίβεια κ.ά.. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες πετύχαμε, λίγους μήνες μετά τη δυστοπία των εθνικών εκλογών και παρά την αριθμητική υπεροχή του ανένταχτου κόσμου, το σχήμα μας να στηρίζεται από τουλάχιστον 5 οργανωμένες δυνάμεις, κόντρα σε ηγεμονισμούς και λογικές ανάθεσης (στο κίνημα ή στο κόμμα). Αναμετρόμαστε καθημερινά με ζητήματα φυσιογνωμίας και απεύθυνσης, δεν φοβόμαστε να αλλάξουμε εργαλεία που αποδείχθηκαν αποτυχημένα και μάλλον αυτό, έστω κάπως πρωτόλεια, εξυπηρετεί την υπόθεση της ανασύνθεσης.