-Πείτε μας λίγα λόγια για το δημοτικό σχήμα σας;

O Ανυπότακτος Κορυδαλλός δημιουργήθηκε το 2019 από ενεργούς πολίτες του Κορυδαλλού, ανθρώπους των κινημάτων και της Αριστεράς, με στόχο να «εισβάλλει» στην πολιτική ζωή της πόλης μας η φρεσκάδα κι η δημιουργικότητα των ανθρώπων της εργασίας και της νεολαίας απέναντι στην μονοφωνία του πολιτικού κατεστημένου που διοικεί το δήμο εδώ και 30 χρόνια. Μέσα σε αυτή την πορεία των 4 χρόνων, συναντηθήκαμε με δεκάδες ακόμα συμπολίτες/ισσες μας με τους οποίους συστρατευόμαστε σήμερα στον κοινό αγώνα. Σε ένα θεσμικό πλαίσιο προσωποκεντρικό και δημαρχοκεντρικό, όπου κυριαρχούν ο πολιτικός καριερισμός, η ατομική διαπραγμάτευση και το πολιτικό πάρε-δώσε, εμείς προτάσσουμε την δημιουργικότητα του συλλογικού νου και αγώνα. Επιμένουμε πως η πολιτική δεν είναι προνόμιο των λίγων ειδικών αλλά κεκτημένο των πολλών. Θέση που αποτελεί θεμέλιο της ανοιχτής συγκρότησης και της δημοκρατικής λειτουργίας μας, χαρακτηριστική της αντίληψής μας για την πολιτική και την εκπροσώπηση των συλλογικών μας αποφάσεων. Την τελευταία 4ετία καταφέραμε να εκπροσωπηθούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο εισάγοντας νέα πολιτικά ήθη στο τόπο μας. Προχωρήσαμε σε εναλλαγή του εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου της Κίνησης υπηρετώντας στην πράξη την προγραμματική μας δέσμευση για εναλλαγή των εκπροσώπων μας. Συμβάλαμε στους συλλογικούς αγώνες για την διεκδίκηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών –μικρών και μεγάλων- της πόλης και των δημοτών της, σε κοινή δράση με όλες τις δυνάμεις που συνεχίζουν να αγωνίζονται. Με ενωτικό στίγμα συνεχίζουμε να διερευνούμε τις δυνατότητες συσπείρωσης ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων με τις οποίες είτε στο τοπικό κίνημα είτε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο έχουμε συντονιστεί και έχουμε δώσει μάχες μαζί, στην κατεύθυνση συγκρότησης ευρύτερων πολιτικών συμμαχιών για να ανατρέψουμε το πολιτικό κατεστημένο που διοικεί το δήμο εδώ και 30 χρόνια και τις κεντρικές πολιτικές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

-Ποια θεωρείτε κύρια προβλήματα της πόλης σας;

Τα σχέδια Περιφέρειας και Δημοτικής Αρχής Χουρσαλά-Δημόπουλου για την εγκατάσταση φαραωνικής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων με την χρήση καύσης στην περιοχή του Σχιστού μέσω ΣΔΙΤ, που θα επιβαρύνει σημαντικά την πόλη μας οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά για τα επόμενα 30 χρόνια. Η άρνηση της Δημοτικής Αρχής να φέρει σε δημόσια και ουσιαστική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία την αξιοποίηση προς όφελος των κατοίκων της έκτασης που θα απελευθερωθεί από την απομάκρυνση των Φυλακών και του χώρου των 114 στρ. των πρώην Λατομείων προς όφελος των κατοίκων, κλείνοντας το μάτι στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα με την κατασκευή δικτύου απορροής ομβρίων υδάτων τα οποία ενώ έχουν δημοπρατηθεί από το 2020, εκκρεμεί η υπογραφή της σύμβασης μέχρι σήμερα από την Περιφερειακή Αρχή Πατούλη με αποτέλεσμα σε κάθε δυνατή βροχή η Γρ. Λαμπράκη και όλες οι κάθετες οδοί της στον Κάτω Κορυδαλλό και πολλοί δρόμοι στον Άνω Κορυδαλλό και στο Σχιστό είναι απροσπέλαστοι και επικίνδυνοι για πεζούς και οχήματα. Ο αστικός σχεδιασμός που εκπονείται (ΣΒΑΚ) αφορά μονάχα το εμπορικό κέντρο του Κορυδαλλού και το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο ενώ αφήνει εκτός οποιουδήποτε σχεδιασμού τις υπόλοιπες γειτονιές του δήμου, τον Άνω Κορυδαλλό, το Σχιστό, τον Καραβά, τα Κανάρια, την Μερκάτη. Δεν μελετά και δεν προβλέπει καμιά ανάπτυξη νέων ή υπαρχουσών συγκοινωνιακών γραμμών οι οποίες θα συνδέουν το κέντρο της πόλης και το μετρό με τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του δήμου, δεν μελετά και δεν προβλέπει καμία δράση για την καταπολέμηση του κυκλοφοριακού φόρτου, της παράνομης στάθμευσης και την ελεύθερη κινητικότητα και προσβασιμότητα στο κέντρο της πόλης για τον πεζό και τα άτομα με αναπηρία ή/και δυσκολία στην κίνηση. Η έλλειψη σύγχρονων σχολικών κτηριακών υποδομών με αποτέλεσμα εν έτει 2023 μαθητές/τριες να στοιβάζονται σε μισθωμένα κτίρια του '50 όπως το Ρινιωτάκη με μισό γήπεδο μπάσκετ για αυλή, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων να διαμορφώνονται σε εκπαιδευτικές αίθουσες, η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση να στεγάζεται σε κοντέηνερ τοποθετημένα στις αυλές των σχολείων και σε παρκάκια. Η στρατηγική και συστηματική αποδυνάμωση και αποψίλωση των δημοτικών υπηρεσιών από ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμό και υποδομές με σκοπό την υποβάθμιση των υπηρεσιών και την ιδιωτικοποίησή τους μέσω Αναπτυξιακών ΑΕ και Κοινοφελών Επιχειρήσεων εις βάρος των πολιτών είτε άμεσα με την αύξηση των δημοτικών φόρων (λόγω του αυξημένου κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών και της λογικής της ανταποδοτικότητας) είτε έμμεσα με την χαμηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

-Ποιές είναι οι βασικές δράσεις και παρεμβάσεις που έχετε κάνει ως δημοτική κίνηση;

Η μικρή ιστορία του Ανυπότακτου Κορυδαλλού, από την ίδρυσή του το 2019 μέχρι και σήμερα, είναι μια ιστορία αγώνα και μαχητικής διεκδίκησης για τα μικρά και τα μεγάλα ζητήματα της πόλης μας. Συμμετείχαμε στην Πρωτοβουλία κατοίκων Κορυδαλλού ενάντια στους security σε δημόσιους χώρους και αποτρέψαμε την διοίκηση να δώσει την φύλαξη δημόσιων χώρων και πλατειών της πόλης σε ιδιωτικές εταιρείες security. Αναδείξαμε με τις επισκέψεις μας σε Όρος Αιγάλεω και πρώην Λατομεία την κατάσταση που επικρατούσε, με παράνομες χωματερές, ιδιώτες καταπατητές και σκιώδεις οικονομικές δραστηριότητες. Ο χώρος των 114 στρ. των πρώην Λατομείων ήρθε στον δήμο και συνεχίζουμε με συγκεκριμένες προτάσεις να πιέζουμε για την αξιοποίησή του προς όφελος των κατοίκων. Σταματήσαμε τις βιαστικές -από μη εξειδικευμένο προσωπικό και χωρίς επαρκή επίβλεψη επιστημονικού προσωπικού- εργασίες κλαδέματος στο αστικό πράσινο της πόλης αναδεικνύοντας παράλληλα τα αποτελέσματα της ανταποδοτικότητας και την υποστελέχωση της υπηρεσίας Πρασίνου. Πιέσαμε στον Οργανισμό Άθλησης και Πολιτισμού και καταφέραμε ο ιστορικός δημοτικός κινηματογράφος Σινέ Παράδεισος να επαναλειτουργήσει το θερινό σινεμά υπό δημοτική διαχείριση και παλεύουμε να λειτουργήσει και η χειμερινή αίθουσα. Σταθήκαμε στο πλευρό του γονεϊκού κινήματος και στον αγώνα του για την εξεύρεση χώρου στο κέντρο της πόλης για την ανέγερση νέων σχολικού κτιρίου και καταφέραμε να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο και να ψηφιστεί η έναρξη διαδικασιών απαλλοτρίωσης του κτιρίου του ΟΤΕ για την χρήση αυτή. Συνεχίζουμε την κοινή δράση μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα γονιών, μαθητών και καθηγητών που θα διασφαλίζουν μια σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία. Σταθήκαμε στο πλευρό οικογένειας συμπολιτών μας τον αγώνα τους ενάντια στον πληστειριασμό της πρώτης κατοικίας τους μαζί με την Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πληστειριασμών. Συνεχίζουμε να πιέζουμε σε Δημοτικό Συμβούλιο και Οργανισμό Άθλησης και Πολιτισμού για μείωση των δημοτικών τελών (από τα πιο υψηλά στην Αττική) και μείωση των συνδρομών στις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες με ταυτόχρονη ποιοτική αναβάθμιση. Συνεχίζουμε να πιέζουμε -ενάντια στα ιδιωτικά συμφέροντα- για την ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων στον δημόσιο χώρο και την απρόσκοπτη κινητικότητα στην πόλη. Συνεχίζουμε να παλεύουμε για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για την επαρκή στελέχωση των δημοτικών υπηρεσιώνμε σταθερές σχέσεις εργασίας.

-Ποια θεωρείτε ότι είναι η συμβολή δημοτικών σχημάτων σαν το δικό σας στην ευρύτερη υπόθεση της ανασυγκρότησης και ανασύνθεσης της ριζοσπαστικής Αριστεράς;

Αναγνωρίζουμε πως τα προβλήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διαπερνούν όλους τους δήμους γι' αυτό και ο αγώνας μας απέναντι στις ασκούμενες πολιτικές θα πρέπει να είναι κοινός.Θεωρώ πως οι τοπικές κινήσεις και σχήματα παραμένουν σημαντικό κύτταρο συσπείρωσης και συγκρότησης δυνάμεων. Εκείνων των δυνάμεων που θέλουν να συνεχίσουν να μάχονται, να μην υποταχθούν στα «ειδικά καθεστώτα» των μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας. Που έρχονται σε ρήξη με το πολιτικό κατεστημένο της «συναίνεσης» -όποιο κομματικό μανδύα κι αν φοράει-, που επιδιώκουν να ανατρέψουν την υπάρχουσα κατάσταση τόσο στους δήμους και στις κεντρικές πολιτικές όσο και εντός της Αριστεράς. Με ενωτικό και ριζοσπαστικό στίγμα και φυσιογνωμία, συμβάλλουμε στις κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες για την συγκρότηση ευρύτερων αγωνιστικών συσπειρώσεων και συμμαχιών με στόχο να σηκώσουμε το γάντι στις προκλήσεις που έρχονται. Να υψώσουμε αντιστάσεις στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού και των πολιτικών λιτότητας, να πάρουμε πρωτοβουλίες που θα τονώσουν ξανά την συλλογική αυτοπεποίθηση και την πίστη στην ικανότητα του συλλογικού αγώνα και να πετυχαίνει νίκες και να φέρνει ανατροπές. Ήδη συντονίζουμε την δράση μας με δεκάδες δημοτικές κινήσεις, σχήματα και συλλογικότητες στα μέτωπα που ανοίγονται στο τοπικό κίνημα και φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε σε ευρύτερες διεργασίες συντονισμού και κοινής δράσης των κινήσεων αυτών στην κατεύθυνση που περιγράφηκε.