-Πείτε μας λίγα λόγια για το δημοτικό σχήμα σας;

Η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα συγκροτήθηκε μέσα από τη συνεργασία τριών δημοτικών κινήσεων ( Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, Αντικαπιταλιστική Ανατροπή για την Αθήνα, Ανυπότακτη Αθήνα) και πολλών ανένταχτων συναγωνιστών και συναγωνιστριών.Είναι εξαιρετικά σημαντικό, ειδικά στις μέρες που ζούμε, να στηρίζονται ενωτικά εγχειρήματα που αγκαλιάζουν ευρύτερο κόσμο της Αριστεράς και των κινημάτων αλλά και ανένταχτο κόσμο που επιθυμεί μια ουσιαστική και συνεπή φωνή έκφρασης των δικαιωμάτων του στο δημοτικό συμβούλιο. Μία φωνή ενάντια στις πολιτικές της νυν δημοτικής αρχής, που εξυπηρετείτα συμφέροντατων κερδοσκόπων του real estate και των μεγαλοεργολάβων, κάνει "μεγάλους περιπάτους" αντί για σχολικές στέγες, κοινωνικές δομές, προσβάσιμους δρόμους και υπηρεσίες και πάρκα τσέπης καταστρέφοντας ελεύθερους δημόσιους χώρους και ταυτόχρονα μιας φωνής στον αντίποδα με τις διαχειριστικές λογικές της αντιπολίτευσης. Οι κοινοί αγώνες και οι δράσεις όλο το προηγούμενο διάστημα μαζί με συλλογικότητες και κινήματα γειτονιάς, υπεράσπισης ελεύθερων χώρων, διεκδίκησηςδικαιωμάτων για όλους τους κατοίκους της Αθήνας, δημιούργησαν τη βάση αυτή η ριζοσπαστική, αντικαπιταλιστική συμπόρευση να γεννηθεί, να διεκδικήσει την ευρύτερη δυνατή στήριξη αι ψήφιση και να ριζώσει και μετά τις εκλογές στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

Το πρόσωπο του υποψηφίου δημάρχου Κώστα Παπαδάκη, αλλά και όλων των συνυποψηφίων απαρτίζουν ένα αγωνιστικό, ποικιλλόχρωμο και πολύμορφο ψηφοδέλτιο.Η φυσιογνωμία του Κώστα και οι πολύχρονοι αγώνες του για τα δικαιώματα ενάντια σε αποκλεισμούς και φιμώσεις με κορυφαία την εμπλοκή του, ως ενός εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής σηματοδοτεί με τον δυνατότερο τρόπο την εναντίωση σε φασιστικά μορφώματα που διεκδικούν ψήφο στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

-Ποια θεωρείτε κύρια προβλήματα της πόλης σας;

Η πόλη μας διχάζεται απόλυτα ταξικά με την δημαρχία Μπακογιάννη να υπηρετεί με τον χειρότερο τρόπο τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης.Οι γειτονιές του κέντρου γίνονται βορά στα αρπακτικά funds και την τουριστικοποίηση, με τα νοίκια να είναι απλησίαστα για τον μέσο κάτοικο, με τη φυσιογνωμία της πόλης να μεταλλάσσεται σε πόλη τουριστικό θέρετρο τραπεζοκαθισμάτων σε κάθε σπιθαμή πλατείας ή ελεύθερου χώρου.

Ταυτόχρονα, οι πιο απομακρυσμένες περιοχές, οι πιο λαϊκές γειτονιές εγκαταλείπονται στο έλεος τους, χωρίς κοινωνικές δομές και υπηρεσίες ή και με όσες υπάρχουν να είναι υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτούμενες. Δημιουργείται, λοιπόν, μία πόλη αφιλόξενη για τους κατοίκους τους και σε πολλές γειτονιές για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που φιλοξενεί.

Μια πόλη που η δημοτική αρχή, όπως και οι προηγούμενες, συντάσσεται με τις κεντρικές πολιτικές καταστροφής του περιβάλλοντος, προσπαθώντας να ιδιωτικοποιήσει και να καταστρέψει τους ελεύθερους δημόσιους χώρους πρασίνου, τα πάρκα και τα άλση της πόλης από τα Εξάρχεια, την πλατεία και το Λόφο Στρέφη μέχρι την Ακαδημία Πλάτωνος, το Πάρκο Δρακοπούλου, το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, τον Βοτανικό και τους Αμπελοκήπους με την «διπλή ανάπλαση» - σκανδαλώδη δωρεά εκατομμυρίων για γήπεδο στην ΠΑΕ ΠΑΟ.

Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στις σχολικές στέγες. Ασυντήρητα, άρα και μη ασφαλή, κτήρια, μη επαρκής ανέγερση νέων σχολικών μονάδων, μη αξιοποίηση οικοπέδων για ανέγερση ή/και υπαρχόντων κτηρίων, κοντέινερ, που όσο κι αν φρεσκοβάφονται, είναι ακατάλληλα για τάξεις παιδιών και πόσο μάλλον παιδιών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες ή αναπηρίες. Ένας ολόκληρος δήμος χωρίς κανένα ΕΕΕΕΚ για τα παιδιά ενός «κατώτερου θεού», χωρίς καμία στέγη ημιαυτόνομης παρέμβασης.

Η Αθήνα, ταυτόχρονα, είναι μια πόλη απόλυτα ξένη στην συμπερίληψη και την προσβασιμότητα. Όλες οι υπηρεσίες, οι δομές, οι σχολικές μονάδες, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα έπρεπε να είναι καθολικά προσβάσιμες για όλους τους πολίτες με την όποιας μορφής αναπηρία. Οι δρόμοι, οι σηματοδότες, οι στάσεις ΜΜΜ και τα πεζοδρόμια θα έπρεπε να δίνουν τη δυνατότητα ομαλούς και ασφαλούς μετακίνησης και να μην αναγκάζουν τους αναπήρους ή και τους ηλικιωμένους ή τις εγκύους να βιώνουν τον αποκλεισμό.

Βρισκόμαστε, τέλος, λίγες μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές, ακόμα πληγωμένοι απο τις πρόσφατες καταστροφές που βούλιαξαν την μισή Ελλάδα σε τόνους νερού και λάσπης και περιοχές ακόμα και του κέντρου της Αθήνας πλημμυρισμένες, αναδεικνύοντας την τεράστια ευθύνη της δημοτικής αρχής στην διαχειρίση τέτοιων κρίσων και κυρίως, στην ανεπαρκέστατη αντιπλημμυρική θωράκιση, στην έλλειψη έργων υποδομής, συντήρησης και καθαρισμού αλλάκαιστην απαξίωση μέτρων πρόληψης.

-Ποιές είναι οι βασικές δράσεις και παρεμβάσεις που έχετε κάνει ως δημοτική κίνηση;

Οι τρεις κινήσεις ήταν ενεργείς πολιτικά και κοινωνικά, με κοινές δράσεις και αγώνες όλα τα προηγούμενα χρόνια. Έχοντας δύο εκλεγμένους συναγωνιστές στο δημοτικό συμβούλιο από τις δύο κινήσεις που συμμετέχουν στην Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα, την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή για την Αθήνα και μεγάλη συμμετχοή της Ανυπότακτης Αθήνας στις γειτονιές, τα κινήματα και τα διαμερίσματα της πόλης μας, ανέδειξε μία σειρά ζητημάτων που υπερασπίζεται και τώρα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Ζητήματα υπεράσπισης δημόσιων, ελεύθερων χώρων πρασίνου, ανάδειξης του ζητήματος της στέγης και της τουριστικοποίησης, των έργων βιτρίνας και απευθείας αναθέσων/ εργολαβιών, οι ανεπαρκείς και υποστελεχωμένες υπηρεσίες και δομές του δήμου, κυρίως σε κοινωνικό επίπεδο, τα σχολεία, οι χώροι αθλητισμού και πολιτισμού, η έλλειψη συμπεριληπτικών δομών και προσβασιμότητας, τα ανεπαρκή έργα υποδομών, θωράκισης της πόλης και προστασίας, ζητήματα εγκατάλειψης, φτωχοποίησης, εκφασισμού και καταστολής είναι ορισμένοι από τους τομείς που αναδείχθηκαν τα προηγούμενα 5 χρόνια.

-Ποια θεωρείτε ότι είναι η συμβολή δημοτικών σχημάτων σαν το δικό σας στην ευρύτερη υπόθεση της ανασυγκρότησης και ανασύνθεσης της ριζοσπαστικής Αριστεράς;

Σε αυτές τις δημοτικές εκλογές και ειδικά μετά τα πρόσφατα αποτελέσματα στις κοινοβουλευτικές εκλογές, διευρύνθηκε η ενωτική, μετωπική και ταυτόχρονα ριζοσπαστική φυσιογνωμία, συμπόρευση και κάθοδος σε πολλά αυτοδιοικητικά σχήματα της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Παραδείγματα τέτοιων ενωτικών σχημάτων με σαφή προσανατολισμό και δράσεις το προηγούμενο διάστημα,γειωμένων στην τοπική κοινωνία και τις ανάγκες της,, με συλλογική διαδικασία και δημοκρατική λειτουργία δείχνουν τις αναγκαίες παραμέτρους ώστε να μπορούν να οικοδομηθούν πολιτικές συνεργασίας και συμπόρευσης σε ευρύτερο επίπεδο. Η παρέμβαση τέτοιων σχημάτων στις δημοτικές εκλογές αλλά, κυρίως και πρωτίστως, η κοινωνική παρέμβαση και οι ανάγκες των καιρών, μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης ευρύτερων πολιτικών διεργασιών για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς, που επιμένει να δρα και να αγωνίζεται για τα λαϊκά συμφέροντα και ταυτόχρονα, να οραματίζεται και να διεκδικεί ένα δρόμο πέρα και έξω από λογικές ΤΙΝΑ, από πολιτικές εξάρτησης αλυσοδεμένες σε χρέη, μνημόνια και εξοντωτικές ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και επιτροπείες.

Η εκπροσώπηση τέτοιων σχημάτων στους δήμους της χώρας και στην Αθήνα είναι ένα από τα βήματα ενός δύσκολου αλλά ωραίου αγώνα. Τα μεγαλύτερα βήματα είναι αυτά που επιβάλλεται να κάνουμε, κοιτώντας την πληττόμενη κοινωνία, με στόχο τη συμμετοχή και την συναπόφαση με τους κατοίκους αυτής πόλης και σκοπό την αξιακή πολιτική επαναφορά ενός σύγχρονου, λαϊκού, ριζοσπαστικού και κομμουνιστικού σχεδίου.