-Πείτε μας λίγα λόγια για το δημοτικό σχήμα σας;

Η δημοτική κίνηση Ζωγράφου – Ανυπότακτη Πόλη προέκυψε από ένα ενωτικό κάλεσμα αγωνιστριών και αγωνιστών της Αριστεράς της γειτονιάς μας το 2018. Ανθρώπων ενεργών ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε κινηματικά και πολιτιστικά εγχειρήματα στη γειτονιά, όπως και σε προηγούμενες αυτοδιοικητικές κινήσεις της ριζοσπαστικής αριστεράς της πόλης μας. Η ανάγκη για μία νέα ενωτική και ριζοσπαστική κίνηση προέκυψε από την ανάγκη συστέγασης όλου του δυναμικού που έδωσε αγώνες τα τελευταία 20 χρόνια στη γειτονιά. Στα κινήματα για να γίνει η Βίλα πάρκο για όλο το λαό του Ζωγράφου, να μη γίνουν οι 6 πλατείες μας υπόγεια γκαράζ και τσιμέντο επί Καζάκου, να γίνει το Μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδί, στην Πρωτοβουλία Αγώνα Ζωγράφου για να μην πλειστηριαστούν τα σπίτια των συμπολιτών μας, σε κινήσεις αλληλεγγύης και συνεταιρισμούς καταναλωτών (ΣΥΝ.ΖΩ., κίνημα χωρίς μεσάζοντες). Ο σκοπός μας ήταν να δημιουργηθεί μία τοπική δημοτική συσπείρωση που θα ασχολείται με τα προβλήματα της γειτονιάς, δίνοντας αγώνες και αναζητώντας συγκεκριμένες προτάσεις για την καθημερινότητα των κατοίκων. Η κίνησή μας αντιπροσωπεύει όλες τις γενιές κατοίκων (εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, φοιτητές) και ειδικά την παραγωγική ηλικία που είναι ο κορμός της. Στη σημερινή δύσκολη περίοδο θεωρούμε πώς κανείς και καμιά δεν περισσεύει και για αυτό εξαρχής προσπαθήσαμε να ενώσουμε δυνάμεις σε ένα νέο εγχείρημα. Καιτο πετύχαμε συσπειρώνοντας δυνάμεις από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους της ριζοσπαστικής Αριστεράς κόντρα στη λογική των στενά κομματικών παρατάξεων. Επιμένουμε ριζοσπαστικά χωρίς να υποτασσόμαστε στις δυσκολίες των καιρών, εξού και Ανυπότακτη.

-Ποια θεωρείτε κύρια προβλήματα της πόλης σας;

Ζούμε σε μία πόλη βρώμικη, με ελλιπώς συντηρημένες υποδομές επειδή όλες οι δημοτικές διοικήσεις διέλυσαν τις υπηρεσίες, στρώνοντας το έδαφος για να αναλάβουν ιδιώτες. Κάτι που τελικά θα πληρώσουμε ακριβότερα για χειρότερες υπηρεσίες. Σε μία πόλη που τα νήπια και τα βρέφη δεν έχουν την προσχολική εκπαίδευση που τους αξίζει.Και φέτος περίπου 40 βρέφη έμειναν εκτός παιδικών σταθμών. Και αρκετά στοιβάζονται σε παιδικούς σταθμούς σε κακή κατάσταση και προκάτ αίθουσες νηπιαγωγείων αντί για σύγχρονα κτίρια όπως τους αξίζει. Η υποστελέχωση της υπηρεσίας πρασίνου οδηγεί σε εργολάβους που αναλαμβάνουν το «κλάδεμα» κατακρεουργώντας τα δέντρα και σε κοπές δέντρων. Επί διοίκησης Θώδα έχουν κοπεί επισήμως πάνω από 200 δέντρα στην πόλη νόμιμα ή παράτυπα και χωρίς να αντικατασταθούν όπως προβλέπεται. Και φυσικά δεν αξιοποιούνται τα χρήματα των Ζωγραφιωτών προς όφελός τους.Πληρώνουμε λεφτά σε «συμβούλους», ταξίδια, απευθείας αναθέσεις, επικοινωνιακές φιέστες. Αποκορύφωμα, η πρόσφατη αποκάλυψη μας για εταιρεία του αδελφού του προέδρου της τοπικής ΝΔ που μέχρι το 2019 δεν είχε πάρει κανένα δημόσιο έργο και στα 3,5 χρόνια της διοίκησης Θώδα έχει πάρει πάνω από 50 πλέον, όλα στο δήμο μας! Όλες οι δημοτικές διοικήσεις επί μνημονίων αποδείχθηκαν διαχειριστές της επιδείνωσης της καθημερινότητας μας. Απέδειξαν ότι μοναδικός στόχος τους ήταν και είναι το να φαίνονται ως το «μικρότερο κακό». Απέναντι σε όλα αυτά πρώτη προτεραιότητα για εμάς είναι η κάλυψη των αυξημένων αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας και των εργαζομένων της πόλης.

-Ποιες είναι οι βασικές δράσεις και παρεμβάσεις που έχετε κάνει ως δημοτική κίνηση;

Πέντε χρόνια ως δημοτική κίνηση «Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη» αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε. Δεν έχουμε πετύχει λίγα. Μαζί με τους πολίτες του Ζωγράφου αποτρέψαμε έξωση συμπολίτισσας μας, αναδεικνύοντας το θέμα της και προχωρώντας σε μεγάλες τοπικές κινητοποιήσεις. Είμαστε σε επιφυλακή και για άλλες περιπτώσεις συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν ίδιο πρόβλημα και έχουμε έρθει σε επαφή. Αγωνιστήκαμε για καλύτερη πρωτοβάθμια περίθαλψη μες την πανδημία μαζί με τους υγειονομικούς, διεκδικώντας την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας και των ΤΟΜΥ της περιοχής μας. Δίνοντας παράλληλα και ανάσα στη γειτονιά μας με πορείες μες τις γειτονιές (κάποιες μαζί με μουσικούς!), σπάζοντας το κλίμα της κατήφειας και ενάντια στην καταστολή τότε στην πλατεία της Νέας Σμύρνης το 2021. Σταματήσαμε κοπές δέντρων που θα γίνονταν χωρίς λόγο και εκθέσαμε την δεντροκτόνο πολιτική του κ.Θώδα. Συνεχίζουμε τους αγώνες για ελεύθερους χώρους και πράσινο (Πάρκο Γουδή, άλσος Ιλισίων, πάρκο Βίλας) στο πλευρό των κατοίκων και των αντίστοιχων επιτροπών τους. Πιέσαμε για ένα δήμο καθαρό, για ανθρώπινα σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά μας. Ειδικά για το ζήτημα των επαρκών υποδομών προσχολικής εκπαίδευσης παλεύουμε σχεδόν από την ίδρυσή μας. Αναδείξαμε το «φαγοπότι» ημετέρων που γίνεται δυστυχώς στο δήμο με συγκεκριμένες αποκαλύψεις. Ξέρουμε ότι όλα αυτά δεν αρκούν για να αλλάξει η πόλη μας. Συνεχίζουμε για να κάνουμε ακόμα περισσότερα μαζί με τους κατοίκους των γειτονιών μας.

-Ποια θεωρείτε ότι είναι η συμβολή δημοτικών σχημάτων σαν το δικό σας στην ευρύτερη υπόθεση της ανασυγκρότησης και ανασύνθεσης της ριζοσπαστικής Αριστεράς;

Στις φετινές δημοτικές εκλογές συμμετέχουν πολλά αυτοδιοικητικά σχήματα της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Μεταξύ αυτών και πάνω από 15 περίπου με ενωτική, μετωπική και ταυτόχρονα ριζοσπαστική φυσιογνωμία. Θεωρούμε ότι η παρέμβαση τέτοιων σχημάτων στις δημοτικές εκλογές μπορεί να οικοδομήσει όρους για μια νέα δυναμική στην Αριστερά. Ενδεχομένως, να αποτελέσει και εφαλτήριο λήψης πρωτοβουλιών ανασυγκρότησης και ανασύνθεσης της Αριστεράς που παρά τις ήττες προσπαθεί πεισματικά να ανακαλύψει νέους δρόμους συλλογικής αντίστασης. Θέλουμε να συγκροτήσουμε το ρεύμα εκείνο που θα καταφέρει ξανά να ορθώσει νικηφόρες αντιστάσεις στους κοινωνικούς χώρους και ειδικά στο πεδίο της γειτονιάς για εμάς, αλλά θα λειτουργεί και σαν όχημα ανασύνθεσης της πολιτικής Αριστεράς σε ανατρεπτική και ριζοσπαστική κατεύθυνση. Την Αριστερά που επιμένει πως υπάρχει άλλος δρόμος μακριά από τα μνημόνια, την Ε.Ε και τους μηχανισμούς επιτροπείας. Δεν θέλουμε απλά να αθροίσουμε δυνάμεις που αντιλαμβάνονται ότι «πρέπει να πάει αλλιώς το πράγμα», αλλά να είμαστε μέρος μίας διεργασίας όπου όλες αυτές οι δυνάμεις μαζί θα αλλάξουν έμπρακτα τις κακές συνήθειες κρατώντας ό,τι αξίζει και αφήνοντας πίσω ό,τι μας κρατά καθηλωμένους/ες. Η ριζοσπαστική παρέμβαση στις γειτονιές αποτελεί σημαντικό πεδίο για αυτή τη διαδικασία. Παλεύουμε να αποτυπώσουμε αυτά τα φυσιογνωμικά στοιχεία και την πολιτική κατεύθυνση σε απόπειρες, όσο γίνεται, παραδειγματικών αυτοδιοικητικών εγχειρημάτων. Έχοντας επίγνωση των σημερινών δυσκολιών, αλλά και της ανάγκης από σήμερα να αρχίζει να υλοποιείται μία άλλη κατεύθυνση, φυσιογνωμία και πρακτική για μία σύγχρονη ριζοσπαστική και κομμουνιστική αριστερά στις γειτονιές και συνολικά.