Πρωτοβουλία για μια

Μεταβατική Κομμουνιστική Οργάνωση

(ΑΡΑΝ, Κ/Σχέδιο, ανένταχτοι/ες)

Για τη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών

1. Το καλοκαίρι σημαδεύτηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έκαναν κάρβουνο πολύ μεγάλες εκτάσεις κοστίζοντας τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας και το φθινόπωρο μπήκε με τις τραγικές πλημμύρες που ειδικά στη Θεσσαλία έχουν καταστρέψει σπίτια, καλλιέργειες, περιουσίες και κόστισαν τη ζωή σε χιλιάδες ζώα και σε κάποιους συμπολίτες μας. Είναι κραυγαλέες οι ευθύνες και οι επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών υποβάθμισης και υποστελέχωσης των υπηρεσιών πυρόσβεσης, δασοπροστασίας και πρόληψης πυρκαγιών, καθώς και της απουσίας επαρκών αντιπλημμυρικών έργων από όλες τις κυβερνήσεις και τις αυτοδιοικητικές αρχές. Οι επιπτώσεις αυτών των καταστροφών θα φανούν στο άμεσο μέλλον, αφού θα οξύνουν περαιτέρω τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και θα συμβάλουν στην ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια στα τρόφιμα λόγω της σοβαρής μείωσης της εγχώριας παραγωγής σε κρέας, κηπευτικά και φρούτα.

2. Σε αυτό το τοπίο, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά επιθετικά την πολιτική της αντλώντας αυτοπεποίθηση από την πρόσφατη ευρεία εκλογική νίκη της. Περνάει νέο αντεργατικό νόμο, εφαρμογή οδηγίας της Ε.Ε.,με το οποίο θα γίνει νόμιμη η 13ωρη εργασία την ημέρα και επιτρέπει την 6ήμερη εργασία. Δίνει τη δυνατότητα να μετατρέπει ο εργοδότης μονομερώς το ωράριο του εργαζομένου από 8ωρο σε 10ωρο και οι ώρες να μετατρέπονται σε οφειλόμενα ρεπό που πρέπει να δοθούν εντός 6μηνου. Ποινικοποιεί το δικαίωμα στην απεργία και την υπεράσπιση της. Η μάχη απέναντι σε αυτό το νόμο αποτελεί μία σκληρή μακρόχρονη μάχη απέναντι στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου. Απαιτείται ένα πλατύ κίνημα που θα υπερασπιστεί το δικαίωμα όλων των εργαζόμενων να μπορεί να ζει αξιοπρεπώς, από μία δουλειά, να έχει πραγματικό ελεύθερο χρόνο, κι όχι να μετατρέπεται όλη του η ζωή, ο χρόνος, οι ανάγκες κι οι επιθυμίες του σε εμπόρευμα, που θα “πουλάει” στο κεφάλαιο. Σε διεθνές επίπεδο πλασάρεται ως ο ντίλερ των ΗΠΑ στην περιοχή διοργανώνοντας συνάντηση βαλκανίων ηγετών και καλώντας τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι, δείχνοντας εμφατικά τη στήριξή του στην ουκρανική πλευρά και τις ΝΑΤΟϊκές επιλογές. Και προετοιμάζει εμφανώς μία συμφωνία υπό την αμερικάνικη επιδιαιτησία στα ελληνοτουρκικά και ειδικά στο Αιγαίο. Γεγονότα που κάνουν ακόμη πιο αναγκαία τη δημιουργία ενός μαχητικού, ανεξάρτητου και ενωτικού αντιπολεμικού, αντινατοϊκού κινήματος.

3. Η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση δείχνει να έχει μία πρωτοφανή αφωνία. Η σημαντικότερη εξέλιξη βέβαια είναι η εκλογή στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ του αμερικανοφερμένου Κασσελάκη, που στηρίζεται εμφανώς και από σημαντικά εγχώρια οικονομικά κέντρα στο πλαίσιο των ευρύτερων διεργασιών για τη δημιουργία προοπτικά ενός συμπαγούς πόλου στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Το κόμμα αυτό μπαίνει σε περιδίνηση. Η εκλογή του σημαίνει ακόμα δεξιότερη μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ, με πιθανό «ξεκαθάρισμα» και αποχωρήσεις ακόμα και μέρους του δυναμικού προερχόμενου από τον παλιό ΣΥΝ. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμηθεί το πολιτικό σοκ που βιώνει και θα βιώσει ένα σημαντικό μέρος των μελών του προερχόμενο από την Αριστερά. Οι δυνάμεις της μαχόμενης Αριστεράς, πρώτα από όλα στην άμεση επερχόμενη αυτοδιοικητική εκλογική μάχη, αλλά και στις μάχες που ακολουθούν, χρειάζεται να αναπτύσσουν σχέσεις και να συνεχίσουν την απεύθυνση στα πιο υγιή κομμάτια αυτού του δυναμικού της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει να αρθρώνει ηχηρή αντιπολίτευση και έχει διασπαστεί σοβαρά σε πολλούς δήμους εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η Ακροδεξιά δείχνει ότι συμπλέει ουσιωδώς με τις κυβερνητικές επιλογές και δεν αρθρώνει σοβαρό αντίλογο. Ο ακροδεξιός κίνδυνος όμως δεν πρέπει να υποτιμηθεί και νέα σημάδια φαίνονται απειλητικά (βλ. αυτόκλητους κυνηγούς μεταναστών/τριων στον Έβρο, υποψηφιότητα Κασιδιάρη στο δήμο Αθηναίων, ένταση επιθέσεων σε μετανάστες – μία εκ των οποίων δολοφονική -, απόπειρα μεγάλης ακροδεξιάς συγκέντρωσης στο Νέο Ηράκλειο στις 1/11).

4. Εντός αυτών των εξελίξεων, θα διεξαχθεί η σημαντική μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σε αυτές η κυβέρνηση επιδιώκει να καταγράψει μία μεγάλη υπεροχή των δυνάμεών της στο χώρο της αυτοδιοίκησης, όπως είχε κάνει η ΝΔ και το 2019. Με τον αέρα της επιτυχίας στις βουλευτικές εκλογές ο Μητσοτάκης έχει δώσει χρίσμα σχεδόν αποκλειστικά σε πιστά σε αυτόν στελέχη, εκκαθαρίζοντας σε πολλές περιοχές στελέχη που δεν ήταν της αρεσκείας του, με αποκορύφωμα την καρατόμηση Πατούλη μες τον Ιούλη. Οι κυβερνητικοί υποψήφιοι πρέπει να αποδοκιμαστούν αποφασιστικά και οι τοπικές εκλογές να στείλουν ένα μήνυμα αποδοκιμασίας εκφράζοντας την εντεινόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια. Οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν κινηθεί ενιαία, αλλού συμπράττουν με δυνάμεις της ΝΔ, αλλού με του ΣΥΡΙΖΑ και αλλού κατεβαίνουν αυτόνομα. Βέβαια, διατηρεί σημαντικές εκπροσωπήσεις στην αυτοδιοίκηση και θα διατηρήσει κάποιες από αυτές και σε αυτές τις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκριτικά έχει ισχνές αυτοδιοικητικές δυνάμεις, δεν θα καταφέρει να εκλέξει κανένα περιφερειάρχη και διεκδικεί τη δημαρχία σε πολύ λίγους δήμους μόνο. Το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών θα επηρεάσει σίγουρα τις δυνάμεις του και ήδη βλέπουμε ένα μικρό ρεύμα παλιών ψηφοφόρων του – ακόμα και των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών - που κινούνται αριστερόστροφα. Οι υποψήφιοι όλων αυτών των κομμάτων πρέπει να καταδικαστούν ως μέρος του συστήματος και της πολιτικής πλήρους υποταγής στο τοπικό κεφάλαιο.

5. Στην κοινοβουλευτική Αριστερά, το ΚΚΕ περιορίζεται στην εκλογοκεντρική τακτική διαμαρτυρίας που ακολουθεί και ιεραρχεί την αυτοδιοικητική εκλογική μάχη στοχεύοντας σε ένα νέο αυξημένο αποτέλεσμα για τις δυνάμεις του μετά τις βουλευτικές εκλογές. Η απεύθυνσή του και πάλι έγινε κατά μόνας και ακόμα και στις λίγες περιπτώσεις που έγιναν επαφές σε συλλογικό επίπεδο δεν δέχτηκε τελικά κανενός είδους συνεργασία μεταξύ δημοτικών κινήσεων δείχνοντας τα όρια της κομματοκεντρικής λογικής του. Το ΜεΡΑ25 ουσιαστικά αποσύρθηκε από την εκλογική μάχη για τους Δήμους και τις Περιφέρειες, έχοντας ισχνές οργανωτικές δυνατότητες τοπικά, και στηρίζει κατά περίπτωση συνδυασμούς της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, αλλά και κάποιους υποψήφιους δημάρχους του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

6. Ο χώρος της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς κινείται σε σημαντικό βαθμό διασπασμένα στις περιφέρειες συνεχίζοντας τις αποκλίνουσες επιλογές ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΛΑΕ και στις βουλευτικές εκλογές. Το αποτέλεσμα πιθανότατα θα είναι κακό, αφού ελάχιστοι περιφερειακοί σύμβουλοι θα εκλεγούν πλέον. Στους δήμους πλην τριών εξαιρέσεων (Ελληνικό-Αργυρούπολη, Ηλιούπολη, Αμπελόκηποι-Μενεμένη) έχουν αποφευχθεί τα διακριτά κατεβάσματα. Αυτό, βέβαια, δεν έχει γίνει ως αποτέλεσμα μίας σημαντικής αλλαγής γραμμής των σεχταριστικών λογικών, αλλά κυρίως υπό την πίεση του νέου εκλογικού νόμου. Ενδεικτικό είναι π.χ. ότι ενώ δυνάμεις που έχουν αποδεχθεί τη συμπόρευση με αγωνιστές της ΛΑΕ, ακόμα και του ΜεΡΑ25, σε αρκετές περιπτώσεις (π.χ. Θεσσαλονίκη, Δυτική Μακεδονία, Αγία Παρασκευή, Βύρωνα, Περιστέρι, Μαρούσι, Συκιές-Νεάπολη) ομνύουν ως «παράδειγμα προς γενίκευση» στην ενωτική εκλογική κίνηση της Αθήνας, όπου τελικά δεν συμμετέχουν δυνάμεις της ΛΑΕ και του ΜεΡΑ25. Σε αντίθεση με αυτή την ευκαιριακή λογική, έχει ήδη γενικευτεί και παλεύουμε να επεκταθεί και αλλού το παράδειγμα των ενωτικών αριστερών, ριζοσπαστικών σχημάτων που στο πλαίσιο ενός επαρκούς προγράμματος πάλης έχουν συμπεριλάβει το σύνολο ή την πλειοψηφία των μαχόμενων δυνάμεων τοπικά. Εκτιμούμε ότι αυτή η κατεύθυνση κέρδισε σημαντικό έδαφος σε αυτές τις εκλογές σε πολλές γειτονιές και στόχος μας είναι αυτά τα σχήματα να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για να αποτυπωθεί και εκλογικά αυτό.

7. Η γενική κατεύθυνσή μας είναι να δυναμώσουν εκλογικά και να εκλέξουν συμβούλους όσο το δυνατόν περισσότερα πλατιά αριστερά ριζοσπαστικά σχήματα σε δήμους και περιφέρειες με αντιμνημονιακό-αντικαλλικρατικό-αντικυβερνητικό στίγμα, κινηματική φυσιογνωμία και παρέμβαση. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα συμβάλει στην αναζωογόνηση των τοπικών σχημάτων και κινημάτων μετά τις εκλογές και θα παίξει ρόλο στις μελλοντικές διεργασίες εντός της ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής Αριστεράς. Για να παλέψουν ενάντια σε κάθε μορφής καπιταλιστική αναδιάρθρωση στο χώρο των ΟΤΑ, με έμφαση στις άμεσες επιπτώσεις που έχει αυτή στους δημότες και όχι απλά με όρους οριοθέτησης ενός ιδεολογικοπολιτικού ρεύματος. Αριστερά, ριζοσπαστικά σχήματα που θα προβάλουν ανοικτά για το τι Δήμους θέλουμε, τι γειτονιές θέλουμε, ακόμα και πως θα μπορούσε να είναι και μια αριστερή πολιτική πρόταση για μια εναλλακτική πολιτική λαϊκής διακυβέρνησης των Δήμων, προφανώς συγκρουόμενη σε καθημερινό επίπεδο με τα ίδια τα όρια της λειτουργίας των Δήμων ως «τοπικού κράτους».

8. Στις επερχόμενες εκλογές έξι μέλη μας θα είναι τυπικά επικεφαλής αντίστοιχων σχημάτων (σε Θεσσαλονίκη, Αίγιο, Κορυδαλλό, Ζωγράφου, Αιγάλεω, Δυτική Μακεδονία) και συμμετέχουμε στις ενωτικές εκλογικές συνεργασίες σε Αθήνα και Βύρωνα και στα ενωτικά δημοτικά σχήματα σε Αγρίνιο,Αγία Παρασκευή, Ελληνικό – Αργυρούπολη, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Πετρούπολη, Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Περιστέρι, Νεάπολη-Συκιές, Ηράκλειο Αττικής. Εκτιμούμε ότι αυτά τα αυτοδιοικητικά σχήματα κινούνται με τη μεγαλύτερη επάρκεια, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της περιόδου και τις λαϊκές ανάγκες και ιεραρχούμε υψηλά την εκλογική επιτυχία τους επειδή έχουν σημαντική παρέμβαση τοπικά. Σε δήμους όπου κατεβαίνει μόνο ένα σχήμα της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς χωρίς τη συμμετοχή δυνάμεών μας καλούμε σε υπερψήφισή του, γνωρίζοντας σε κάποιες περιπτώσεις τα όρια και διατηρώντας την όποια κριτική μας. Στους δήμους όπου δεν υπάρχει καμία παρουσία ή συμμετοχή σχημάτων της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, καλούμε να ψηφιστούν συνδυασμοί με αριστερή, αγωνιστική, αντικυβερνητική και αντιμνημονιακή στάση όπου υπάρχουν.

9. Στις Περιφέρειες υποστηρίξαμε την αναγκαιότητα για ενωτική κάθοδο και συνεργασία των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, με ένα ταξικό και λαϊκό πρόγραμμα πάλης, αλλαγή ονόματος, με επικεφαλής πρόσωπα κοινής αποδοχής και εναλλαγές στις θητείες. Εκτός από τη ΔυτικήΜακεδονία και την Ήπειρο αυτό δεν επιτεύχθηκε πλήρως αλλού, με ευθύνη των ηγεσιών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΛΑΕ. Συμμετέχουμε και στηρίζουμε ενεργά τρία περιφερειακά αριστερά ριζοσπαστικά σχήματα στη Δυτική Μακεδονία, στη Δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο. Στις υπόλοιπες περιφέρειες όπου υπάρχει ένα σχήμα από το χώρο της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, καλούμε σε κριτική υπερψήφισή του (Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Πελοπόννησος, Κρήτη, Βόρειο Αιγαίο, Θεσσαλία). Στην Αττική και στην Κεντρική Μακεδονία που δυστυχώς υπάρχουν διακριτά σχήματα καλούμε σε κριτική ψήφο υπέρ των σχημάτων της ανυπότακτης και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.

10. Τα σχήματα που συμμετέχουμε ενεργά και στηρίζουμε σε Περιφέρειες είναι:

ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Αριστερή Συμπόρευση για την ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία (υποψήφιος περιφερειάρχης Στέφανος Πράσσος)

ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας (υποψήφιος περιφερειάρχης Βασίλης Χατζηλάμπρου)

ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ: Αριστερή Αγωνιστική Συνεργασία (υποψήφιος περιφερειάρχης Γιώργος Ραιδεστινός)

Τα σχήματα που συμμετέχουμε ενεργά και στηρίζουμε σε Δήμους είναι:

ΑΘΗΝΑΙΩΝ: Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα (υποψήφιος δήμαρχος Κώστας Παπαδάκης)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πόλη Ανάποδα (υποψήφια δήμαρχος Μαρία Κέκη)

ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: Φυσάει Κόντρα (υποψήφιος δήμαρχος Παναγιώτης Αντωνίου)

ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ: Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α (Μαχητική Προοδευτική Συνεργασία στην Αιγιαλεία, υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Κουβαράς)

ΑΓΡΙΝΙΟΥ: Ανυπότακτο Αγρίνιο (υποψήφιος δήμαρχος Στέλιο Μερμίγκης)

ΑΙΓΑΛΕΩ: Ρήγμα στα Δυτικά (υποψήφιος δήμαρχος Παντελής Βαϊνάς)

ΒΥΡΩΝΑ: Αριστερή Παρέμβαση & Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση – Αγωνιστική εκλογική συμπόρευση (υποψήφιος δήμαρχος Σταύρος Τζορτζιώτης)

ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ: Δημοτική Συνεργασία (υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Κοκκίνης)

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Ζωγράφου – Ανυπότακτη Πόλη (υποψήφιος δήμαρχος Χρίστος Τουλιάτος)

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ: Κόκκινη Ρωγμή (υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Ράγκος)

ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ: Πόλη Αλλιώς – Ενωτική Ανατρεπτική Παρέμβαση (υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Λαθήρας)

ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ: Μία Πόλη στο Δρόμο (υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Ιωαννίδης)

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ: Ανυπότακτος Κορυδαλλός (υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Σταματονικολός)

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ: Αριστερή Κίνηση (υποψήφιος δήμαρχος Ελένη Βαφειάδου)

ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ: Χαλάνδρι Ενάντια (υποψήφιος δήμαρχος Λαπιέρης Σωτήρης)

Σχήματα που στηρίζουμε και συμμετέχουμε στα ψηφοδέλτιά τους είναι:

ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ: Συμμαχία για την Ανατροπή (υποψήφια δήμαρχος Κατερίνα Ψάλτη)

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ: Ανυπόταχτη Καισαριανή (υποψήφιος δήμαρχος Μιχάλης Μιλτσακάκης)

ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ: Μία Πόλη Ανάποδα (υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Δημόπουλος)

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ: Ριζοσπαστική Αγωνιστική Κίνηση Πολιτών (υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Σακούτης)

ΓΛΥΦΑΔΑΣ: Αριστερή Πρωτοβουλία (υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Πυρουνάκης)

ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ: Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση (υποψήφιος δήμαρχος Παναγιώτης Κουτσός)

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ – ΚΑΜΑΤΕΡΟ: Ανυπότακτη Πόλη – Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση στις γειτονιές (υποψήφια δήμαρχος Γεωργία Νίκα)