Εκλογική Διακήρυξη της Μαχητικής Προοδευτικής Συνεργασίας Της Αιγιάλειας (Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α.)


Αγώνας για μια αλλιώτικη Αιγιάλεια!Ελπίδα για μια καλύτερη ζωή!

Εδώ και χρόνια ο δήμος Αιγιάλειας έχει εισέλθει σε μία παρακμιακή πορεία χωρίς ορατή διέξοδο. Η παραγωγική δραστηριότητα έχει συρρικνωθεί. Μικρές επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο και καταστήματα παραμένουν κενά. Το μεγαλύτερο μέρος των αγροτών βρίσκεται σε δεινή θέση μη μπορώντας να αντέξει το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής και τις μικρές τιμές διάθεσης των προϊόντων τους. Σ’ αυτές τις συνθήκες εμφανίζεται το παράδοξο, ο Δήμος με τις υπηρεσίες του να αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της περιοχής. Οι δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές υποβαθμίζονται, αφήνονται στην τύχη τους και απαξιώνονται. Η σοβαρότερη συνέπεια όλων αυτών είναι ότι όσοι νέοι δεν έχουν εξασφαλισμένη από την οικογένεια τη διαδοχή σε κάποιο επάγγελμα ή επιχείρηση, με την ενηλικίωσή τους φεύγουν για να αναζητήσουν εργασία και εγκατάσταση στα μεγάλα αστικά κέντρα ή στο εξωτερικό. Η μείωση των ανθρώπων σε παραγωγική ηλικία, κάνει πιο δύσκολη την προοπτική ανάκαμψης. Φαύλος κύκλος!

Σήμερα, είναι φανερό σε όλους ότι απλά μία καλύτερη διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων, αν και απολύτως απαραίτητη, δεν αρκεί. Απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις, πρώτα από όλα με έργα υποδομής που θα δημιουργήσουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για οποιοδήποτε μορφή μελλοντικής ανάπτυξης. Έργα όπως:

  • Σιδηροδρομική σύνδεση ασφαλής, μεγάλης ταχύτητας και με επαρκή κάλυψη δρομολογίων.
  • Σύνδεση του υπάρχοντος λιμανιού με το εθνικό οδικό δίκτυο ώστε να γίνει λειτουργικό.
  • Μόνιμη πορθμειακή σύνδεση με την απέναντι ακτή της Φωκίδας.

Παρόμοιου τύπου κεντρικές παρεμβάσεις εντάσσονται σε στρατηγικό σχέδιο που πρέπει να εκπονηθεί από τις δημοτικές αρχές με τη συμμετοχή τοπικών φορέων, κατοίκων και επιστημόνων. Σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης από το ανατολικό άκρο της παράκτιας ζώνης του Δήμου έως το δυτικό μαζί με την ενδοχώρα και τους ορεινούς όγκους. Αξιοποίηση του χώρου της χαρτοποιίας προς όφελος των συμπολιτών μας. Σχέδιο με σεβασμό στο περιβάλλον και τους ανθρώπους.

Η υλοποίηση τέτοιας κλίμακας παρεμβάσεων θα χρειαστεί βοήθεια και πόρους από την Πολιτεία. Η δημοτική αρχή και οι πολίτες πρέπει με αποφασιστικότητα και αγωνιστικότητα να τους διεκδικήσουν. Οι συνηθισμένες σχέσεις υποτέλειας των τοπικών αρχόντων προς την κεντρική εξουσία ποτέ δεν ωφέλησαν τον τόπο. Η τοπική Αυτοδιοίκηση με περικοπές 65%, αντλεί πόρους για την λειτουργία της από την υπερφορολόγηση των δημοτών. Το κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων να το αναλάβει το κράτος και να δρομολογήσει οριστική λύση αφού η Αιγιάλεια είναι εκτός σχεδιασμού από το εργοστάσιο Φλόκα . Μπροστά στο μέγεθος των προβλημάτων, των αναγκών και των απαιτήσεων για πράξεις και δράσεις, οι προηγούμενες δημοτικές αρχές αρκέστηκαν σε μία κοντόφθαλμη διαχείριση, και κακοδιαχείριση, της μίζερης πραγματικότητας. Ανακυκλώθηκαν στην πεπατημένη της μικροεξυπηρέτησης, των μικροσυναλλαγών και του ρουσφετιού με μοναδικό στόχο τις ψήφους και την επανεκλογή.

Σήμερα, και οι τρεις κεντρικές παρατάξεις που διεκδικούν τη δημοτική αρχή είναι κατά μεγάλο μέρος συνυπεύθυνες για το ότι έχουν φτάσει εδώ τα πράγματα. Στελέχη και των τριών παρατάξεων είχαν μακρά θητεία τα τελευταία χρόνια στη διαχείριση του δήμου. Τώρα, προεκλογικά, παρουσιάζονται ως δήθεν καινούργιοι που θα λύσουν τα προβλήματα. Όμως αυτοί, και οι τρεις, δεν αποτελούν λύση αλλά είναι μέρος του προβλήματος. Οποιαδήποτε θετική λύση μπορεί να προκύψει χωρίς αυτούς. Η τωρινή Δημοτική Αρχή, ακολουθώντας τα βήματα των προηγούμενων, δεν προσέφερε κάτι σημαντικό στους συμπολίτες μας. Αντίθετα η διαδρομή της χαρακτηρίστηκε από:

-Διαδοχικές αυξήσεις στα δημοτικά τέλη

-Τεράστιο κόστος για τη μεταφορά των απορριμμάτων χωρίς καμιά δέσμευση για μόνιμη λύση του προβλήματος

-Απίστευτη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας του Δήμου μας με πολλές και επικίνδυνες κακοτεχνίες, που μας προσβάλλουν αισθητικά και λειτουργικά.

-Παταγώδη αποτυχία στη διατήρηση του τμήματος Φυσικοθεραπείας

-Περίεργες εκπτώσεις σε διαγωνισμούς και αμφιβόλου νομιμότητας αναθέσεις

-Μεταφορά της άρδευσης στην ΔΕΥΑ και εκτόξευση των αρδευτικών τιμολογίων για τους αγρότες

-Προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού με παράδοση του έργου στους εργολάβους για 12 χρόνια με κόστος για τους δημότες 12 εκατ. ευρώ.

Η Δημοτική Αρχή εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τον νόμο Θεοδωρικάκου ο οποίος διέλυσε επί της ουσίας την απλή αναλογική και ευνούχισε το Δημοτικό Συμβούλιο και άρα την ετυμηγορία των πολιτών όπως αυτή διαμορφώθηκε στις εκλογές του 2019.

Θεωρούμε ότι στους κατοίκους της Αιγιαλείας αξίζει μια καλύτερη Δημοτική Αρχή. Μια δημοτική Αρχή που:

-Δεν θα αντιμετωπίζει τους πολίτες ως πελάτες

-Θα είναι στο πλευρό και του πιο αδύναμου δημότη και όχι απέναντι του.

-Θα βρίσκεται στο πλάι των αγροτών και δεν θα τους βάζει επιπλέον εμπόδια.

-Θα αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους νέους και όχι λόγο αποστασιοποίησης.

-Θα υπερασπίζεται τις δημόσιες υπηρεσίες και θα μάχεται για την άρτια λειτουργία τους.

-Δε θα αναπαράγεται από την διαπλοκή και τη συναλλαγή αλλά θα την αντιμάχεται και θα την καταπολεμά

-Δε θα μεθοδεύει τις αποφάσεις, αλλά θα αναμετριέται με τα ερωτήματα και τον αντίλογο, δεν θα συρρικνώνει τη Δημοκρατία αλλά θα την επεκτείνει σε όλες τις δομές, σε όλα τα όργανα.

Με αυτές τις αξίες ανοίγουμε σήμερα ισότιμα την κουβέντα, προς όλες τις αγωνιστικές δυνάμεις του τόπου, προς όλους τους συμπολίτες μας που αγωνιούν για το μέλλον, με στόχο τη συγκρότηση ενός μαζικού, δημοκρατικού, προοδευτικού μετώπου που θα επιχειρήσει μια μεγάλη ανατροπή στα κοινά της περιοχής μας.

Θα αγωνιστούμε ώστε ο νέος, ο εργαζόμενος, ο αγρότης, ο συνταξιούχος, ο κάθε συνδημότης και η κάθε συνδημότισσα να έχουν ίσες ευκαιρίες στην Παιδεία, στην Υγεία, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό. Η διαφύλαξη του περιβάλλοντος, η ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς και του πλούτου της Αιγιάλειας γης θα είναι προτεραιότητά μας.

Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν! Να γείρει το βέλος προς την άλλη πλευρά!

Να γείρει προς τα ΜΠΡΟΣΤΑ!


Δείτε εδώ τη συνέντευξη του Γιώργου Κουβαρά, υποψήφιου Δημάρχου Αιγιαλείας .