Οργή και θλίψη μας έχει γεμίσει η είδηση για την δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου από οργανωμένους νεοναζί οπαδούς κροατικής ομάδας στην Νέα Φιλαδέλφεια.

Οι 150-200 οργανωμένοι νεοναζί οπαδοί ξεκίνησαν από την Κροατία με κομβόι αυτοκινήτων, οδικώς πέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας, διέσχισαν όλη την χώρα, έφτασαν στην Αθήνα, συναντήθηκαν με ομοϊδεάτες τους οπαδούς και επιβιβάστηκαν στον ηλεκτρικό με ρόπαλα και γκλοπ στα χέρια για να κατέβουν στη Νέα Φιλαδέλφεια. Εκεί στην συνέχεια εξαπέλυσαν επίθεση σε όποιον έβρισκαν μπροστά τους, με αποτέλεσμα την δολοφονία ενός νέου ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλων 10, μεταξύ των οποίων και ένα 12χρονο κορίτσι.

Γνωρίζουμε καλά το πως η φασιστική και ναζιστική ιδεολογία τρυπώνει σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής και ειδικότερα σε οργανωμένους συνδέσμους ομάδων όπου κυριαρχεί η φετιχοποίηση της βίας και ο «νόμος του ισχυρού». Το κράτος και οι πολιτικές του κεφαλαίου θρέφουν την φασιστική ιδεολογία για να διαιρούν τις τάξεις των λαϊκών στρωμάτων και να καταστέλλουν το εργατικό λαϊκό κίνημα για τα συμφέροντά τους.

Οι συγκεκριμένοι οπαδοί αποτελούν ένα ανοιχτά νεοναζιστικό φασιστικό τάγμα εφόδου, έχοντας προκαλέσει σε διάφορες περιστάσεις επεισόδια, δηλώνοντας ανοιχτά στήριξη στον Χίτλερ, πραγματοποιώντας πορείες με νεοναζιστικούς χαιρετισμούς.

Κυβέρνηση και ΕΛ.ΑΣ. φέρουν τεράστιες ευθύνες για την δολοφονία. Η UEFA είχε εξ αρχής ανακοινώσει απαγόρευση μετακίνησης οπαδών. Το συνταρακτικό γεγονός όμως είναι ότι οι αρχές στο Μαυροβούνιο είχαν ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση, όχι απλά για τον αριθμό οργανωμένων νεοναζί οπαδών που έρχονται προς την Ελλάδα, αλλά ακόμα και για τα οχήματα και τις πινακίδες τους.

Παρόλα αυτά η ελληνική αστυνομία δεν επενέβη σε κανένα σημείο, με αποτέλεσμα σήμερα να θρηνούμε τον χαμό ενός νέου ανθρώπου. Την ίδια στιγμή παρά την ολέθρια διαχείριση από τις ελληνικές αρχές, κανένας δεν έχει αναλάβει ευθύνες με τον Υπουργό Οικονόμου να θέτει σε διαθεσιμότητα υφιστάμενούς του.

Οι δηλώσεις της ΕΛ.ΑΣ περί «στενής παρακολούθησης» των γεγονότων, δεν γίνεται να μη μας θυμίσουν τις αντίστοιχες δηλώσεις όταν η ΕΛ.ΑΣ. «παρακολουθούσε αλλά δεν μπορούσε να επενέβη» στην δολοφονία του Π. Φύσσα από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Γίνεται ξεκάθαρο ότι η ΕΛ.ΑΣ. και η κυβέρνηση, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά πως να καταστείλουν τον λαό και την νεολαία όταν διεκδικούν τα δίκαια αιτήματα τους, δεν έχουν καμία διάθεση να εμποδίσουν νεοναζιστικά τάγματα οργανωμένων οπαδών από το να σπείρουν την τρομοκρατία σε μια γειτονιά.

Η αναγκαιότητα επανασυγκρότησης του αντιφασιστικού κινήματος με όρους ενότητας και κοινής δράσης σε επίπεδο γειτονιάς και συντονισμού του βοά εδώ και καιρό και εκεί θα κριθούν οι δυνάμεις της αριστεράς και του κινήματος. Μόνο μέσα από την συλλογική μας δράση και την ενότητα στην αμφισβήτηση της βίας ως αυτοσκοπό σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής μπορούμε να σταθούμε εμπόδιο στο δηλητήριο του φασισμού εντός και εκτός γηπέδου!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

(Αριστερή Ανασύνθεση, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο, ανένταχτοι/ες)