Εκκίνηση – Αριστερό Δημοκρατικό Μέτωπογια την Κέρκυρα: «Η φωνή των κινημάτων και των λαϊκών στρωμάτων θαακούγεται στο δημοτικό συμβούλιο»

Ποια είναι η πολιτική ταυτότητα και διαδικασία συγκρότησής του;

Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ – Αριστερό Δημοκρατικό Μέτωπο για την Κέρκυρα είναι μιααριστερή δημοτική κίνηση, η οποία ξεκίνησε τη συγκρότησή της τονΣεπτέμβρη του 2018. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν συνελεύσεις (1κάθε μήνα), ενώ τον Νοέμβρη συγκροτήθηκαν επιτροπές προγράμματος οιοποίες ξεκίνησαν τις προγραμματικές επεξεργασίες πάνω σε συγκεκριμένουςάξονες. Τον Φεβρουάριο εκλέχτηκε ο επικεφαλής σε διαδικασία συνέλευσηςκαι εγκρίθηκαν οι προγραμματικές επεξεργασίες. Οι δυνάμεις πουσυμμετείχαν στη διαδικασία συγκρότησης ήταν η ΛΑΕ, μεμονωμένα μέλη τηςΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΞΕΚΙΝΗΜΑ, η ΚΟΕ, ΜΛ και ανένταχτοι αριστεροί. Τελικά στηντελική συγκρότηση συμμετέχουν μέλη της ΛΑΕ και ανένταχτοι αριστεροί (πουείναι η πλειοψηφία). Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ αποτελεί αριστερό μέτωπο τηςριζοσπαστικής αριστεράς το οποίο είναι συνεχώς διευρυνόμενο (ΕΝΑΚ).

Πώς κρίνετε την πολιτική της κυβέρνησης για την τοπική αυτοδιοίκηση;

Η πολιτική της κυβέρνησης κινείται στο μνημονιακό πλαίσιο που έχειεπιβληθεί στη χώρα την τελευταία δεκαετία. Ο «Κλεισθένης» κινείται στηνίδια κατεύθυνση με τον «Καλλικράτη» δημιουργώντας μια ασφυκτικήκατάσταση με συνέχιση της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού,καθώς στην ουσία οι προσλήψεις είναι κομμένες, δίνοντας τμήματα τωνδημοτικών υπηρεσιών στους ιδιώτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ηαποκομιδή των απορριμμάτων στην Κέρκυρα που δίνεται συνεχώς σεεργολάβους καθώς και η επεξεργασία των απορριμμάτων που γίνεται απόμεγάλες τεχνικές εταιρείες. Επίσης έχουμε συνεχή προώθηση των ΣΔΙΤ σεόλους τους τομείς.

Ποια περιθώρια παρέμβασης για ένα σχήμα με τα πολιτικάχαρακτηριστικά που περιγράψατε και ποια μπορεί να είναι η συμβολή τωναυτοδιοικητικών σχημάτων στην υπόθεση της ανασυγκρότησης της αριστεράς;

Ένα σχήμα όπως η ΕΚΚΙΝΗΣΗ έχει πολλά περιθώρια παρέμβασης, καθώς ηφωνή των κινημάτων και των λαϊκών στρωμάτων θα ακούγεται στο δημοτικόσυμβούλιο. Επίσης μπορούν να προωθηθούν οι προγραμματικές επεξεργασίεςτου σχήματος που σαν πυρήνα έχει την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών όπωςείναι το νερό και η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα κρίσιμων δόμωνγια τη λειτουργία του δήμου. Ακόμα, λόγω της έλλειψης προσωπικού θασυγκρουστούμε με το κεντρικό κράτος ώστε να έχουμε μόνιμο προσωπικό καινα μη συνεχιστούν τα οχτάμηνα που δεν λύνουν το πρόβλημα του προσωπικού.Ταυτόχρονα, θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των εργαζομένων τόσο στονδήμο όσο και γενικότερα.

Σχήματα όπως η ΕΚΚΙΝΗΣΗ που προέκυψαν από συνελευσιακές διαδικασίεςβάσης, στις οποίες συμμετείχαν το σύνολο των δυνάμεων της αριστεράςανεξαρτήτως αν παρέμειναν στο όλο εγχείρημα μέχρι τέλους, αποτελούν ταπραγματικά κύτταρα της ανασυγκρότησής της. Η αριστερά κατά τόπους πρέπεινα βρεθεί, να μιλήσει και να συνεννοηθεί. Οι αγωνιστές, είτεοργανωμένοι είτε ανένταχτοι, δεν πρέπει να περιμένουν το τι θα πράξουνκαι αν θα τα βρουν οι ηγεσίες στην Αθήνα, αλλά να πάρουν την κατάστασηστα χέρια τους, να ξεκινήσουν μετωπικά εγχειρήματαπολιτικοσυνδικαλιστικά που θα συσπειρώσουν πρώτα τις δυνάμεις τηςαριστεράς και εν συνεχεία ευρύτερες δυνάμεις.

Στην Κέρκυρα, όπως γενικά στα Ιόνια νησιά είναι έντονος ο προβληματισμός για το θέμα των εξορύξεων.

Στην Κέρκυρα δεν έχει ανοίξει ακόμα με τον τρόπο που πρέπει ησυζήτηση για το θέμα των εξορύξεων, όπως γίνεται στα υπόλοιπα Ιόνιανησιά. Προς το παρόν το θέμα το βάζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις τουνησιού, καθώς και οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις της αριστεράς, ενώ όλοιοι υπόλοιποι σιωπούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δημοτικά συμβούλια τωνυπόλοιπων νησιών συνεδρίασαν και πήραν αρνητικές αποφάσεις, ενώ στηνΚέρκυρα δεν έχει γίνει κάτι παρόμοιο.

Η δική μας θέση είναι αρνητική, καθώς η περιοχή μας είναι σεισμογενήςκαι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος περιβαλλοντικής καταστροφής από ένα πιθανόατύχημα. Επίσης τα κέρδη θα τα καρπωθούν οι μεγάλες πολυεθνικές και όχιο λαός των Επτανήσων. Τελευταίο το παραγωγικό μοντέλο των νησιώνστηρίζεται στον τουρισμό και υπάρχει ο κίνδυνος να πληγεί ανεπανόρθωταεάν οι εξορύξεις αλλάξουν την κατάσταση στα νησιά μας.

Στη συνείδηση της κοινωνίας, Κέρκυρα σημαίνει τουρισμός. Πώς αντιμετωπίζετε αυτή την πραγματικότητα;

Είναι γεγονός ότι το παραγωγικό μοντέλο της Κέρκυρας τα τελευταία 40χρόνια είναι ο τουρισμός. Η όλη οικονομία του νησιού στηρίζεται στηνπαροχή υπηρεσιών, ενώ ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας βρίσκονταισε μαρασμό. Θεωρούμε, ότι το μοντέλο ήλιος-θάλασσα σε συνδυασμό με τοall inclusive και την κρουαζιέρα έχουν φέρει το νησί στα όριά του.Θεωρούμε ότι σταδιακά πρέπει να πάμε και σε εναλλακτικές μορφέςτουρισμού (περιπατητικός, αγροτουρισμός, θρησκευτικός, συνεδριακός) ενώθα πρέπει να περιοριστεί το all inclusive που στραγγαλίζει τιςμικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις και να ληφθούν μέτρα για ναλειτουργήσει ξανά ο πρωτογενής τομέας και να αρχίσει το νησί να παράγειξανά και όχι μόνο να καταναλώνει.

Εκκίνηση λοιπόν! Μετά τις εκλογές, τι;

Για εμάς η ΕΚΚΙΝΗΣΗ δεν αποτελεί άλλο ένα δημοτικό σχήμα πουκατεβαίνει στις εκλογές. Αποτελεί μια προσπάθεια για συλλογική καιοργανωμένη παρέμβαση στα δρώμενα του δήμου προκειμένου να αλλάξουμε τηνκαθημερινότητά μας. Στόχος μας δεν είναι μόνο μια καλή καταγραφή στιςεκλογές. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός κοινωνικοπολιτικού μετωπικούχώρου στην πόλη, που θα παρεμβαίνει σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωήςτης πόλης αυτής μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Θα βρίσκεταιδίπλα στους αγώνες και τα κινήματα των εργαζομένων και της νεολαίας, θααναδεικνύει ζητήματα, θα παρεμβαίνει πολιτιστικά και κοινωνικά όπουμπορεί. Θέλησή μας είναι να αποτελέσουμε τη φωνή όλων των καταπιεσμένωνστρωμάτων, του κόσμου του μόχθου και της εργασίας, για ένα καλύτεροαύριο. Να μεταφέρουμε τα αιτήματα και της αγωνίες τους μέσα στο δημοτικόσυμβούλιο. Να δώσουμε προτάσεις και λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουνστο νησί. Να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο στην αναβάθμιση της ήδη πλούσιαςπολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας. Δεν είμαστε επαγγελματίεςπολιτικοί. Πάνω απ’ όλα, κανένας από εμάς δεν έχει δεσμεύσεις καιοικονομικά κατεστημένα στην πόλη μας. Κινητήρια δύναμή μας είναι η αγάπημας για το νησί, την πόλη, το φυσικό περιβάλλον. Γι’ αυτό και δεν θαδιστάσουμε να συγκρουστούμε με πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα πουδραστηριοποιούνται στο νησί μας εις βάρος του συνόλου του.

πηγή: kommon.gr