Η φοιτητική νεολαία έδωσε ηχηρή απάντηση στις φετινές φοιτητικές εκλογές! Δεν πάει βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις της και τιμωρεί τις καθεστωτικές παρατάξεις.

https://foititikes-ekloges.gr/#/home

Η συμμετοχή στις εκλογές αυξήθηκε φέτος κατά 7.000, κάτι που αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη ότι οι διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων μαζικοποιούνται και αποκτούν όλο και μεγαλύτερη νομιμοποίηση. Τη στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί να διαλύσει τους φοιτητικούς συλλόγους μέσα από ηλεκτρονικές εκλογές και ενιαία ψηφοδέλτια, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες τούς γυρνάνε την πλάτη και μαζικοποιούν τις φοιτητικές εκλογές για να επανιδρυθούν οι σύλλογοι και να εκλεγούν εκπρόσωποι.

Η αγανάκτηση απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αποτυπώνεται για άλλη μια φορά στην κάλπη. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έχασε την πρώτη θέση πανελλαδικά με τους φοιτητές να την μαυρίζουν. Το μήνυμα που στάλθηκε είναι ξεκάθαρο: Το άγχος για την (όλο και δυσκολότερη) πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, η ασφυκτική φοιτητική καθημερινότητα, τα πτυχία χωρίς αντίκρισμα και το φαινομενικά αναπόφευκτο Brain Drain, η ανεργία, η επισφάλεια και ο εντεινόμενος αυταρχισμός δημιουργούν ένα αποπνικτικό πλαίσιο στο οποίο η νεολαία δεν συναινεί. Ο κύριος εκφραστής αυτής της πολιτικής μέσα στα πανεπιστήμια, η ΔΑΠ ΝΔΦΚ, παρά τους εκλογικούς μηχανισμούς και τις πελατειακές σχέσεις, δέχεται για άλλη μια χρονιά βαρύ πλήγμα. Βαρύ πλήγμα όμως δέχτηκαν και η ΠΑΣΠ που καθηλώθηκε στην τέταρτη θέση, όπως και το ΔΙΚΤΥΟ(πρώην BLOCO) που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνοντας την καθεστωτική πολιτική τους.

Η μεγάλη ανοδος των αριστερών αγωνιστικών δυνάμεων, της ΠΚΣ που αναδείχθηκε και πάλι πρώτη δύναμη, και ιδιαίτερα των δυνάμεων ΕΑΑΚ και ΑΡΕΝ, δείχνουν ξεκάθαρα τις διαθέσεις εντός του πανεπιστημίου.

Οι 6007 ψήφοι (11.3%) που συγκέντρωσε το κοινό εκλογικό κατέβασμα ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ και η 3η θέση που κατοχύρωσε πανελλαδικά, εκφράζουν ένα μαζικό αγωνιστικό, ενωτικό και ριζοσπαστικό ρεύμα εντός των σχολών. Ένα ρεύμα που θέλει να παλέψει για ενεργούς μαχητικούς φοιτητικούς συλλόγους, ανθρώπινη καθημερινότητα, επαγγελματική και εργασιακή προοπτική κόντρα στον αυταρχισμό και στο μαύρο μέλλον που μας ετοιμάζουν.

Υπάρχει περισσότερο από ποτέ η αναγκαιότητα για ένα μαζικό ριζοσπαστικό φοιτητικό κίνημα το οποίο θα μπορέσει όχι απλά να αντισταθεί στην επίθεση που δέχεται το δημόσιο δωρεάν δημοκρατικό πανεπιστήμιο, αλλά να βγει και στο προσκήνιο επιθετικά με δικές τους διεκδικήσεις.

Οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ και της ΑΡΕΝ συνέβαλλαν στην διαμόρφωση ενός τέτοιου φοιτητικού κινήματος, ανεξάρτητου και ακηδεμόνευτου από κάθε κομματικό φορέα, με συγκροτημένες δομές και μαζικές ενεργές διαδικασίες που θα μπορούν να εμπλέκουν και να αλληλοτροφοδοτούνται από ανένταχτο δυναμικό. Οι ετερόκλητες προσπάθειες να ταυτιστούν με κοινοβουλευτικά ή μη κόμματα θα πέσουν στο κενό. Τα σχήματα της ΕΑΑΚ και της ΑΡΕΝ αποτελούν συλλογικά εργαστήρια κοινωνικού και πολιτικού πειραματισμού εντός φοιτητικών συλλόγων. Αποτελούν σχήματα ενωτικού αγώνα κόντρα στις κυβερνήσεις, στην ενσωμάτωση και τον συμβιβασμό. Με ανοιχτή αριστερή ριζοσπαστική φυσιογνωμία κόντρα στην λογική των παρατάξεων για πλήρη συμφωνία σε κλειστό κομματικό περιεχόμενο. Ακηδεμόνευτα, στα χέρια των φοιτητών και των φοιτητριών τους, γιατί πρωτίστως συνιστούν χωνευτήρι πολιτικών και κοινωνικών εμπειριών που παράγουν πολιτική γραμμή για τον κοινωνικό τους χώρο και δεν έχουν μια ενιαία από τα πάνω ανάλυση και γραμμή για το πανεπιστήμιο που να προέρχεται από κάποιο πολιτικό και κομματικό φορέα.

Η κοινή συμπόρευση των δύο συλλογικοτήτων βασισμένη στο περσινό κοινό εκλογικό κατέβασμα και στην κοινή δράση και την συμπόρευση την φετινή χρόνια, έδειξε ότι η συστράτευση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής φοιτητικής αριστεράς αποτελεί την πιο αποτελεσματική κατεύθυνση, την οποία μάλιστα αγκάλιασε οκόσμος των σχολών.

Η επιλογή δυνάμεων των ΕΑΑΚ να μην ακολουθήσουν την παραπάνω κατεύθυνση, αλλά να κινηθούν απομονωμένα, κόστισε σε όλους μας. Η κατεύθυνση της διάσπασης των δυνάμεων πέρα από το ότι έδειξε τα στενά όριά της στα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών (μόλις 3.5%), δεν έχει κάτι να προσφέρει μπροστά στα επίδικα τα οποία ανοίγονται. Ο δρόμος είτε προς την ενσωμάτωση είτε προς την απομόνωση και την τοποθέτηση στο περιθώριο είναι αδιέξοδος. Είναι αναγκαίο να ξεφύγουμε από λογικές αυτοσυγκρότησης και μικροπολιτικής, να κοιτάξουμε εξώστρεφα και να αναμετρηθούμε με τα πραγματικά ερωτήματα της περιόδου.

Οι φετινές φοιτητικές εκλογές πρέπει να αποτελέσουν ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια μας για να ανασυγκροτήσουμε τις δομές του φοιτητικού κινήματος από το πρωτοβάθμιο επίπεδο μέχρι και την ΕΦΕΕ, να τροφοδοτήσουμε τους φοιτητικούς συλλόγους και τις διεργασίες τους και να συγκροτήσουμε ένα διεκδικητικό φοιτητικό κίνημα με συνέχεια, στο πλευρό του λαϊκού κινήματος. Δεν αποτελούν ούτε την αρχή, αλλά ούτε και το τέλος.

Βασιζόμαστε στα εκλογικά αποτελέσματα και στην στήριξη του κόσμου, για να βγούμε την επόμενη μέρα ακόμα πιο δυνατοί και δυνατές!

ΤΟΜΕΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗΣ & ΝΕΕΟΙ/ΝΕΕΣ ΓΙΑ ENA ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ - Πρωτοβουλία για μια ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ