8 ΜΑΡΤΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΑ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ - ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ-ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ!

ΚΑΤΩ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ!

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ (ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΡΕΥΜΑ, ΝΕΡΟ, ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ) ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΤΟΥΣ, ΦΘΗΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ

Με μεγάλη θλίψη και οδύνη εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια, τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη στις οικογένειες των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας και ευχόμαστε τη γρήγορη ανάρρωση στους δεκάδες τραυματίες. Από προχθές ζούμε ημέρες πόνου σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.

➡️Απέναντι στη λογική των αστικών κομμάτων που συνέβαλαν μέχρι σήμερα στη διαμόρφωση των συνθηκών για την τραγωδία στα Τέμπη, ότι δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών και κινητοποιήσεων. Η οργή και ο πόνος μας πρέπει να εκφραστεί, να ακουστεί στις γειτονιές, στις πλατείες, στους δρόμους

➡️Να μην αφήσουμε τους ηθικούς αυτουργούς ούτε μια ημέρα, γιατί όσο δεν μας ακούνε, οι κυβερνώντες θέλουν να ξεχαστούν τα πραγματικά αίτια και να τα ρίξουν στο «ανθρώπινο λάθος» ή στην «κακιά στιγμή»… Ήδη όλα τα μεγάλα ΜΜΕ συντονισμένα κινούνται σε αυτή τη κατεύθυνση.

➡️Το έγκλημα στα Τέμπη είναι αποτέλεσμα των εγκληματικών πολιτικών που αντιμετωπίζουν την ασφάλεια και την ανθρώπινη ζωή ως κόστος. Είναι πολιτική επιλογή που ακολούθησαν στο σιδηροδρομικό έργο διαχρονικά και σε συνέχεια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, η καθεμία στη δική της κυβερνητική "βάρδια".

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι οι ιδιωτικοποιήσεις σιδηροδρόμων έχουν φέρει αύξηση των ατυχημάτων και αλλού (π.χ. Βρετανία). Και ο λόγος είναι απλός: υπάρχει ελλιπής συντήρηση και υποστελέχωση για λόγους κόστους, ώστε να αυξήσουν τα κέρδη τους οι επενδυτές.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι με τα μνημόνια μετακινήθηκαν, σαν υπεράριθμοι, χιλιάδες εργαζόμενοι του ΟΣΕ και εδώ και χρόνια δεν έγιναν προσλήψεις προσωπικού με αποτέλεσμα τρομερές ελλείψεις.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους στα τρένα τα τελευταία χρόνια με δηλώσεις, στάσεις εργασίας και απεργίες είχαν κάνει σαφές πως οι υποδομές δεν συντηρούνταν, το προσωπικό δεν έφτανε, τα συστήματα ασφαλείας δεν λειτουργούσαν.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι το 2017 η ελληνική ΤΡΑΙΝΟΣΕ ξεπουλήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην ιταλική Ferrovie για μόλις 45 εκατομμύρια ευρώ, ως μνημονική υποχρέωση. Ότι την ίδια πολιτική συνέχισε η κυβέρνηση της ΝΔ με τις σκανδαλώδεις συμβάσεις στην Hellenic Train και την συνεχιζόμενη υποστελέχωση και υποβάθμιση.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι η επιλογή όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων να απαξιώνουν τις δημόσιες υποδομές, συνειδητά να διαλύουν ο,τιδήποτε ανήκει στο δημόσιο (παιδεία, υγεία, μεταφορές κ.α.), να το υποχρηματοδοτούν, ώστε να ανοίγει την πόρτα στους ιδιώτες, οδηγεί σε ακρίβεια, υποβαθμισμένες υπηρεσίες και δεν «μειώνει τις τιμές» όπως διατείνονταν. Ακόμα χειρότερα όμως, ενίοτε είναι και δολοφονική…

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι η πολιτική της υποβάθμισης και των ιδιωτικοποιήσεων προχωράει σε όλα τα κοινωνικά αγαθά. Το ίδιο γίνεται με την υγεία, με εμφανή τα αποτελέσματα στην πανδημία, στην παιδεία και σε όλα τα κοινωνικά αγαθά. Από κοινωνικά αγαθά μετατρέπονται σε εμπορεύματα για λίγους. με κριτήριο το κέρδος.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στα τρένα. Με ελαστικές σχέσεις εργασίας, εντατικά ωράρια και αμέτρητες υπερωρίες, με έναν μόνο εργαζόμενο ανά βάρδια σε σημαντικές θέσεις, με ελλιπή εκπαίδευση. Συνθήκες για τις οποίες ευθύνονται οι διοικήσεις των εταιριών που τις επιβάλλουν.

Τώρα χρειάζεται τα συνδικάτα, μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία να μετατρέψουν το θυμό και την οργή σε οργανωμένο κίνημα διεκδίκησης. Με ταξική ενότητα και αλληλεγγύη. Να συντονίσουμε την δράση μας, με συνελεύσεις, συντονισμούς σωματείων και ομοσπονδιών.

Παρά την κραγμένη απουσία της ΓΣΕΕ, με τους «Παναγόπουλους» να κρύβονται πίσω από την διεξαγωγή του Συνεδρίου της, κύμα αποφάσεων από Εργατικά Κέντρα σε όλη την χώρα, έχει προσδώσει πανελλαδικό, πανεργατικό χαρακτήρα στην απεργία της 8ης Μάρτη. Ταυτόχρονα η καθοριστική παρέμβαση των δυνάμεων του ταξικού, αγωνιστικού συνδικαλισμού εξανάγκασε την ΑΔΕΔΥ να μετατρέψει την στάση εργασίας για την Μέρα της Γυναίκας, σε 24ωρή απεργία ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, που οδήγησε στο έγκλημα στα Τέμπη. Πρωτοβάθμια σωματεία και Ομοσπονδίες λαμβάνουν δικές τους αποφάσεις συμμετοχής στην 24ωρη απεργία αναδεικνύοντας ότι ο κόσμος της δουλειάς μπορεί να επιβάλλει στις συμβιβασμένες γραφειοκρατικές ηγεσίες αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, και να σηκώσει, μέσα από τα ίδια τα σωματεία, το βάρος της οργάνωσης των απεργιών.

Η απεργία στις 8 Μάρτη να γίνει ποτάμι οργής και διεκδίκησης. Δίνουμε μάχη για μαζική συμμετοχή. Δύναμη μας τα συνδικάτα, η αλληλεγγύη, ο αγώνας μας!

Εδώ και τώρα εργαζόμενοι και εργαζόμενες να απαιτήσουμε:

• ΤΗΝ ΑΥΣΤΗΡΗ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

• ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ

• ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

• ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΕΠΑΡΚΗ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

• ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ/ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΟΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ.

Η απεργία στις 8 Μάρτη, ημέρα ορόσημο για το φεμινιστικό κίνημα και τους αγώνες των γυναικών να μετατραπεί σε ποτάμι διεκδίκησης κι αγώνα για όλους και όλες μας.

• Αύξηση εδώ και τώρα του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ.

• Ελεύθερες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας-Μόνιμη και Σταθερή δουλειά

• Δημόσια παιδεία, υγεία, μεταφορές, κοινωνική πρόνοια. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Όχι στη λειτουργία με βάση ιδωτικοοικονομικά κριτήρια.

• Κατάργηση του νόμου χατζιδάκη

Οι ζωές μας, τα εργατικά συμφέροντα πάνω από τα κέρδη τους!