• Εκτροχιασμός, το ανώτατο στάδιο των ιδιωτικοποιήσεων
  • Να παραιτηθεί ο υπουργός Μεταφορών
  • Να περάσουν στο δημόσιο οι σιδηρόδρομοι


ΑΘΗΝΑ: 18.30 στα γραφεία της HELLENIC TRAIN (Λ.Συγγρού 41 & Πετμεζά 13)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 18.30 στον Σιδηροδρομικό Σταθμό

ΛΑΡΙΣΑ: 18.00 στην κεντρική πλατεία της πόλης

ΠΑΤΡΑ: 18.30 στον σταθμό του ΟΣΕ

Το τραγικό και πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη δεν οφείλεται στην «κακιά στιγμή», ούτε σε «ανθρώπινο λάθος». Έχει αιτίες, την ιδιωτικοποίηση και το κέρδος. Έχει και ενόχους: το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του.

Πρώτα από όλα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που δεν έκανε τίποτα. Μία κυβέρνηση ο πρωθυπουργός της οποίας σήμερα κανονικά είχε στο πρόγραμμα του να επισκεφτεί το κέντρο τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης του σιδηροδρομικού δικτύου Βορείου Ελλάδος που αποδείχτηκε εντελώς αντιλειτουργικό. Μία επίσκεψη που ακυρώθηκε σιωπηρά μετά τα τραγικά γεγονότα.

Υπεύθυνες όμως είναι και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που διέλυσαν τον ΟΣΕ και κατόπιν τον ξεπούλησαν. Όπως η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην περίοδο της οποίας ξεπουλήθηκαν οι σιδηρόδρομοι στο ιταλικό κεφάλαιο.

Υπεύθυνη είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που απαγορεύει με οδηγίες της τις κρατικές ενισχύσεις σε τέτοιες δημόσιες υποδομές, προωθώντας την ιδιωτικοποίησή τους. Θανατηφόρα δυστυχήματα συμβαίνουν παντού στην Ευρώπη και πρώτα από όλα στην πρώτη διδάξασα των ιδιωτικοποιήσεων, στη Μ. Βρετανία. Και ο λόγος είναι απλός: η ιδιωτικοποίηση οδηγεί σε ελλιπή συντήρηση των υποδομών και υποστελέχωση για λόγους κόστους, για να αυξηθούν τα κέρδη των επενδυτών. Ο καπιταλισμός δεν εκμεταλλεύεται απλώς, ενίοτε σκοτώνει κιόλας για τα κέρδη του.

Οι εργαζόμενοι στη Hellenic Train είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα τις διοικήσεις και την κυβέρνηση, οι οποίοι τώρα κάνουν ότι δεν ξέρουν. Για χρόνια απαξίωναν τον ΟΣΕ, τον έκοψαν κομματάκια, τον διέλυσαν, τον ξεπούλησαν κομμάτι – κομμάτι και εδώ και 30 χρόνια ο περίφημος «ιδιωτικός τομέας» δεν μπορεί να κατασκευάσει ένα αξιόπιστο δίκτυο διπλής ηλεκτροδοτούμενης γραμμής ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας! Και όλα αυτά διότι έδωσαν την αποκλειστική προτεραιότητα στους ιδιωτικοποιημένους και αντι-οικολογικούς αυτοκινητόδρομους.

Η σύγκρουση των Τεμπών είναι η ελληνική εκδοχή του τουρκικού δράματος της Ανατολίας, όπου είχαμε κατάρρευση κτιρίων που χτίστηκαν παραβιάζοντας τους οικοδομικούς κανονισμούς για λόγους κόστους. Νεκροί/ες στο βωμό του αδίστακτου ιδιωτικού κεφαλαίου. Ας τη χαίρονται αυτή την ανάπτυξη οι Μητσοτάκης και Ερντογάν. Μία ανάπτυξη εις βάρος των εργαζομένων και των λαών, που στηρίζεται κυριολεκτικά δυστυχώς και σε ανθρώπινο αίμα.

Εμείς είμαστε με τη ζωή και την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών. Για να είναι προσβάσιμα και να παρέχονται με ασφάλεια σε όλο το λαό. Για αυτό απαιτούμε να περάσουν οι σιδηρόδρομοι αποκλειστικά στο δημόσιο, να τεθούν κάτω από κοινωνικό, εργατικό και δημοκρατικό έλεγχο με προοπτική την κοινωνικοποίησή τους. Γιατί οι μεταφορές είναι δημόσιο αγαθό. Αυτό είναι το βασικό αίτημα της εποχής μας που μπορεί να εξασφαλίσει ασφαλείς, ποιοτικές και φτηνές μεταφορές.

Το μαχόμενο εργατικό και λαϊκό κίνημα χρειάζεται τώρα να παρέμβει ενεργητικά και ενωτικά για να πληρώσουν οι υπεύθυνοι, να ηττηθεί και να ανατραπεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.

Για να επιβάλουμε κατακτήσεις σήμερα και να αντιστρέψουμε το βέλος των πολιτικών εξελίξεων υπέρ του λαού. Ενάντια σε αυτούς που μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε και παλεύουμε για τις ανθρώπινες ζωές!