Πολύ πετυχημένη και μαζική ήταν η εκδήλωση της Πρωτοβουλίας για Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς τη Δευτέρα 19 Δεκέμβρη στον κινηματογράφο Studio. Ο κινηματογράφος γέμισε από εκατοντάδες αγωνιστές και αγωνίστριες που έχουν πρωτοστατήσει στους σκληρούς αγώνες του εργατικού κινήματος και της νεολαίας τα τελευταία χρόνια ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ και το σύστημα που υπηρετεί. Αλλά δεν ήταν μόνο το πλήθος που έδειχνε την ανταπόκριση στην Πρωτοβουλία. Ήταν και το εύρος των παρεμβάσεων που έγιναν που δείχνουν ότι άνοιξε ο δρόμος για τα επόμενα βήματα.

Την εκδήλωση άνοιξε η Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ και ακολούθησαν παρεμβάσεις από τις οργανώσεις που στηρίζουν την Πρωτοβουλία. Στη συνέχεια πήραν το λόγο μέλη άλλων οργανώσεων της ριζοσπαστικής/αντικαπιταλιστικής αριστεράς, καθώς και αγωνιστές/ιστριες από μια σειρά χώρους και κινήματα: ο Αντώνης Δραγανίγος, από το ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Γιάννης Δημητρόπουλος, από την ΑΡΙΣ, ο Παντελής Βαϊνάς, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, ο Νίκος Στραβελάκης, πανεπιστημιακός, η Μαρία Μπόλαρη, από τη ΔΕΑ, ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος και μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Γιώργος Σαπουνάς, από την ΑΠΟ, ο Νώντας Κουζηνάς, μέλος της Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού, η Ελένη Μητσού, από το Ξεκίνημα, η Δήμητρα Ρομποτή, από το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων και η Κατερίνα Θανοπούλου, εκπαιδευτικός.

Το κλείσιμο της εκδήλωσης εκ μέρους των οργανώσεων της Πρωτοβουλίας έκαναν η Τόνια Κατερίνη, από την Αναμέτρηση, ο Γιώργος Λιάγκος, από την ΑΡΑΝ, ο Νίκος Σακούτης, από τη ΛΑΕ-Ανυπότακτη Αριστερά και ο Πάνος Γκαργκάνας, από το ΣΕΚ.

Βγαίνουμε από την εκδήλωση στο Studio με την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ριζοσπαστικές διαθέσεις του κόσμου της Αριστεράς, μπορούμε να συγκροτούμε την πολιτική δύναμη που στηρίζει τις ανατρεπτικές διεκδικήσεις της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας. Η ριζοσπαστική αριστερά πρέπει να παρέμβει στους αγώνες, στις μάχες και στις εκλογές, για να συγκροτηθεί ένα δυνατό κοινωνικό και πολιτικό αριστερό κίνημα αντίστασης, πολιτικό στήριγμα για τον κόσμο που παλεύει και φιλοδοξεί να επιβάλει τα αιτήματά του με τις δικές του δυνάμεις. Μια λαϊκή αντιπολίτευση που θα ανατρέψει την κυβερνητική επιθετικότητα και θα υπερβεί τους συστημικούς συσχετισμούς και ψεύτικα δίπολα ότι τη δικαίωση αυτών των αιτημάτων θα τη φέρει κάποια «προοδευτική κυβέρνηση».

Με τη νέα χρονιά, η Πρωτοβουλία για την Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς θα βαθύνει τη συζήτηση για το αναγκαίο προγραμματικό πλαίσιο και σε αυτή την κατεύθυνση θα εμπλουτίσει το αρχικό κείμενο με βάση τη συζήτηση της πρώτης ανοιχτής εκδήλωσης. Τέλος, θα οργανώσει αντίστοιχες δημόσιες εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις, με πρώτους σταθμούς την Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.