Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ!

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Η κυβέρνηση της ΝΔ «βαδίζει» ακάθεκτη στον δρόμο της διάλυσης του ΕΣΥ. Έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια πανδημίας και ενώ είναι πλέον προφανές το ποιος προσπαθεί καθημερινά να σώσει τον λαό και να προσφέρει υπηρεσίες υγείας, αγνοώντας επιδεικτικά τις έντονες αντιδράσεις του συνόλου των εργαζομένων στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η κυβέρνηση φέρνει στην Βουλή το νομοσχέδιο που θα βάλει την οριστική «ταφόπλακα» και θα αλλάξει οριστικά δομικά στοιχεία της δημόσιας περίθαλψης στην χώρα.

Αφού την Άνοιξη του 2022 ψήφισε την διάλυση τηςΔημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και την ιδιωτικοποίηση της, αφού τον Αύγουστο του 2022 με τα καθηκοντολόγια των Νοσηλευτών φέρνει το «επιτελικό κράτος» στις Νοσηλευτικές Διευθύνσεις και επιχειρεί την υποβάθμισ’η τους, με το τωρινό νομοσχέδιο αίρει την μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση για τους γιατρούς του ΕΣΥ, ιδιωτικοποιεί υπηρεσίες των Νοσοκομείων και αναγκάζει τους πολίτες να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, αν θέλουν να έχουν υπηρεσίες υγείας (απογευματινά χειρουργεία και απογευματινά ιατρεία προφανώς με γενναία πληρωμή από τους ασθενείς).

Η Δημόσια Περίθαλψη επιστρέφει στην προ ΕΣΥ εποχή κατά την οποία έπρεπε να πουλήσεις χωράφι για να χειρουργηθείς και για να νοσηλευτείς, είτε να μπεις μέσω της ιδιωτικής κλινικής απέναντι από το νοσοκομείο, είτε να έχεις πολιτικό μέσο.

Το νέο νομοσχέδιο λειτουργεί σε βάρος των ασθενών του ΕΣΥ και της μεγάλης πλειονότητας των νοσοκομειακών γιατρών. «Μόνος κερδισμένος» θα είναι τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, μέσα και έξω από τα νοσοκομεία, που βλέπουν την Υγεία ως εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους νοσοκομειακούς γιατρούς όχι σαν σκληρά εργαζόμενους και λειτουργούς της υγείας, αλλά σαν περιστασιακούς – επιχειρηματίες – συνεργάτες των δημόσιων νοσοκομείων, που θα μπορούν μετά το 8ωρο ή την εφημερία να έχουν και ιδιωτικό ιατρείο. Εντελώς κυνικά τους λέει ότι για να δουν «αύξηση στα εισοδήματά τους» θα πρέπει να τους πληρώσουν οι ασθενείς και όχι το δημόσιο. Το δημόσιο για αυτούς σημαίνει χαμηλοί μισθοί, διαρκής υποστελέχωση, υπερεντατικοποίηση της εργασίας, υπερεφημέρευση, διαρκείς μετακινήσεις για μπάλωμα των κενών και υπερφορολόγηση.

Με τα μνημονιακές περικοπές να αιμορραγούν ακόμα το ΕΣΥ, με περίπου 45.000 κενές οργανικές θέσεις, ενώ πάνω από 30.000 εργαζόμενοι εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας (συμβασιούχοι, επικουρικοί), με τους προϋπολογισμούς για τη δημόσια υγεία να βαίνουν μειούμενοι χρόνο το χρόνο, με ουσιαστικά ανύπαρκτη δημόσια ΠΦΥ, με τα Νοσοκομεία να μην μπορούν να καλύψουν τις κοινωνικές ανάγκες με χιλιάδες τακτικά περιστατικά και χειρουργεία σε αναμονή, η κυβέρνηση επιχειρεί το τελειωτικό χτύπημα σε ό,τι έχει απομείνει στο Δημόσιο Σύστημα Υγεία. Ουσιαστικά υπηρετεί την ευρωπαϊκή στρατηγική για ιδιωτικοποίηση και της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, όπως συμβαίνει για δεκαετίες στην πρωτοβάθμια. Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, ακρίβειας και βίαιης φτωχοποίησης του λαού επιλέγει να συρρικνώσει το αγαθό της υγείας, να θερίσει το λαϊκό εισόδημα και να ενισχύσει το κεφάλαιο της ιδιωτικής υγείας. Μετατρέπει την υγεία σε εμπόρευμα, σε είδος πολυτελείας για τους προνομιούχους.

Η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας είναι χρέος όλων μας, όλης της εργατικής τάξης. Οι εργαζόμενοι/εςνα σταθούμε στο πλάι των αγωνιζόμενων υγειονομικών, μέσα από τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς. Η απεργία στις 9 Νοέμβρη και τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια στις 17 Νοέμβρη έδειξαν πως το ρεύμα της αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής και της διεκδίκησης δυναμώνει. Δεν παραπέμπουμε την ανατροπήτης αντιλαϊκής στις εκλογικές καλένδες Δεν περιμένουμε τις εκλογικές καλένδες. Εδώ και τώρα να σημάνει αγωνιστικός συναγερμός.

Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου. Φραγμός στα σχέδια ιδιωτικοποίησης, στα ΣΔΙΤ, στο “νέο ΕΣΥ” του κλεισίματος δομών και των συγχωνεύσεων

Αύξηση των δαπανών για τη δημόσια Υγεία-Μαζικές προσλήψεις

Δημόσια Υγεία κι όχι εμπόρευμα

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων των υγειονομικών σε όλη την Ελλάδα

Δευτέρα 28/11 μέρα ακρόασης των φορέων στη Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής: 24ωρη παναττική απεργία και συγκέντρωση στις 12:30μ.μ στη Βουλή. Στη θεσσαλονίκη η ΕΝΙΘ στάση εργασίας και συγκέντρωση 13:00 στην 3ηΥΠΕ. Στην περιφέρεια, απεργιακές κινητοποιήσεις σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ενώσεων.

Τρίτη 29/11: 24ωρη παναττική απεργία και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας 12:30 στην Αθήνα.

Πέμπτη 1/12 μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής: 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΟΕΝΓΕ. Στην Αθήνα συγκέντρωση στη 1:00μ.μ στη Βουλή και στη Θεσσαλονίκη στις 10:00 στην 3ηΥΠΕ. ΠΟΕΔΗΝ:Στάση εργασίας 11:00 με 15:00. ΑΔΕΔΥ:Στάση εργασίας ώρα 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου. Στη Θεσσαλονίκη μεγάλο συλλαλητήριο στις 18:00 στο Άγ. Βενιζέλου, με κάλεσμα συμμετοχής σε όλα τα σωματεία και τους φορείς.

ΜΑΧΗ

ΑνεξάρτητηΕνωτικήΤαξική Κίνηση