Το καλοκαίρι που διανύσαμε σημαδεύτηκε από την δυσβάσταχτη ακρίβεια αλλά και από τις αποκαλύψεις σχετικά με τις ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις.

Οι αποκαλύψειςτων υποκλοπών καιτων παρακολουθήσεων δεν είναι απλά ένα ζήτημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά ανέδειξαν βαθύτερα ζητήματα δημοκρατίας και του πως λειτουργούν οι κρατικοί μηχανισμοί με όλες τις κυβερνήσεις. Η πολιτική τους πάει χέρι χέρι με την γενικότερη περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού μας, της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης, της απεργίας και της διαδήλωσης, της δίωξης όποιου/όποιας αγωνίζεται, την ένταση της καταστολής και της κρατικής βίας, τη διαρκή αύξηση των παρακολουθήσεων από τις μυστικές υπηρεσίες για«λόγους εθνικής ασφαλείας»

Την ίδια περίοδο, ακρίβεια και πληθωρισμός εξανεμίζουν μισθούς και συντάξεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος χιλιάδες εργαζόμενοι δεν κατάφεραν να κάνουν καθόλου διακοπές ή τις τις περιόρισαν σε ελάχιστες ημέρες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία επέτεινε το κύμα ακρίβειας ιδιαίτερα στα καύσιμα, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε το κεφάλαιο για να αισχροκερδήσει με την αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας του λαϊκού εισοδήματος.Το περιβόητο ποσοστό του 90% που θα φορολογούσε τους πάροχους ενέργειας για τα υπερκέρδη τους έχει μετατραπεί σε έμμεση επιδότησή τους με δισ.ευρώ, με τα χρήματα των φορολογουμένων, μέσω τωνpower&fuelpass,τα οποία κυβέρνηση πλασάρει σαν κοινωνική πολιτική. Δεν επιβάλλει πλαφόν στις τιμές του ρεύματος, δεν καταργεί το χρηματιστήριο ενέργειας, δεν αξιοποιεί τις λιγνιτικές και τις υδροηλεκτρικές μονάδες που έκλεισε, με συνέπεια να καταφεύγει η χώρα μας στο πανάκριβο αμερικάνικο υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Με λίγα λόγια, γραμμή στήριξης και διεύρυνσης των επιχειρηματικών κερδών καιπλήρους υποταγής στην ευρωπαϊκήπολιτική. Και μην ξεγελιόμαστε: οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, και η όποια κριτική ασκούν είναι για επικοινωνιακούς λόγους.

Από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός, για μια ακόμη φορά, θα δώσει τα διαπιστευτήριά του στην ΕΕ και το ΔΝΤ, την ώρα που στην κοινωνική πλειονότητα θα πετάξει επιδόματα-ψίχουλα. Στο πλαίσιο αυτό, η ομιλία του αναμένεται να είναι προεκλογική που θα διανθιστεί με μπόλικη «σταθερότητα και ανάπτυξη» για το κεφάλαιο και πολλές… υποσχέσεις για τους εργαζομένους και το λαό, που στην ουσία δε θα είναι τίποτε άλλο παρά διεύρυνση της φτώχειας, της εργασιακής επισφάλειας και των ελαστικών σχέσεων εργασίας – χαμαλίκι, ενώ συνεχίσουν να ξοδεύουν υπέρογκα ποσά για στρατιωτικές δαπάνες και για τα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Ως εδώ! Επιβάλλεται οι εργατικές και λαϊκές ανάγκες να εμφανιστούν στο προσκήνιο μαζικά και μαχητικά. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να βελτιώσουμε την ζωή μας αν δεν οργανωθούμε στα σωματεία μας, αν δεν αγωνιστούμε ενωτικά και μαζικά.

Ο απεργιακός αγώνας των εργατών στηΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, οι αγώνες των διανομέωντηςEFOOD, των λιμενεργατώντηςCOSCO,των εργατών της ΛΑΡΚΟ που συνεχίζουν, η πρόσφατη νίκη των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας με την ακύρωση των ομαδικών απολύσεων, οι αγώνεςτων υγειονομικών, των εκπαιδευτικών, όλες οι μικρές και οι μεγαλύτερες μάχες που δόθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, αποτελούν για όλους/ες εμάς πηγή αγωνιστικής αυτοπεποίθησης για τις δυσκολότερες μάχες που είναι ανάγκη να δοθούν. Να συγκεντρώσουμε δυνάμεις γύρω από τ’ αναγκαία, σύγχρονα αιτήματα μας σήμερα, με όπλο την ταξική ενότητα και τον αποφασιστικό δημοκρατικό αγωνιστικό συντονισμό μας. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες να μπούμε μπροστά στην οργάνωση του αγώνα μας, να διεδικήσουμε τα αιτήματα μας για να δουλεύουμε και να ζούμε με αξιοπρέπεια, σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση. Να πυκνώσουμε τα συνδικάτα μας, να συγκροτήσουμε επιτροπές όπου δεν υπάρχουν, να δώσουμε νέα πνοή, να ενεργοποιήσουμε τα συλλογικά μας όπλα.Οι ηγεσίεςτης ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ δε θέλουν και δεν μπορούν να δώσουν αυτή τη μάχη. Αυτή η γραφειοκρατία, που δίνει διαπιστευτήρια νομιμότητας και συμβιβασμού στην εργοδοσία και την αστική τάξη, δεν έχει καμία θέση στο συνδικαλιστικό ταξικό αγώνα.

Μέσα από τους αγώνες μας, να πάρουμε από τα κέρδη τους για να ζήσουμε, να εκβιάσουμε τους από πάνω γιατί εμείς παράγουμε τον πλούτο και χωρίς εμάς δεν υπάρχει πλούτος. Να επιβάλλουμε κατακτήσεις προς όφελος μας. Να αγωνιστούμε για:

- Αύξηση εδώ και τώρα του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ. Αυτόματη αναπροσαρμογή όλων των μισθών με βάση των πληθωρισμό.

- Ελεύθερες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς στο ύψος των αναγκών μας.

- Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης με γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές τους.

- Πλαφόν στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας. Ενιαίος δημόσιος φορέας παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Ρεύμα φθηνό για το λαό, καμία διακοπή ρεύματος

- Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μείωση του χρόνου εργασίας, 6ωρο-5νθήμερο, ώστε να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, να καταπολεμηθεί η ανεργία και να γίνει μεγαλύτερος και ποιοτικότερος ο ελεύθερος χρόνος μας

- Μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και των νοσοκομείων.

- Στήριξη της δημόσιας παιδείας, του φυσικού μας πλούτου και του περιβάλλοντος.

- Άμεσο σταμάτημα του πολέμου και της εμπλοκής της χώρας στα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Να κλείσουν τώρα οι Βάσεις στη χώρα μας.

Η διαδήλωση στη ΔΕΘ είναι ανάγκη να δώσει τον τόνο για ενωτική αγωνιστική συσπείρωση, για τις μάχες που χρειάζονται να δοθούν ανεξαρτήτως εκλογών. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε το λαϊκό εργατικό ρεύμα που αμφισβητεί, δε βολεύεται, αντιστέκεται, διεκδικεί να εκφραστεί με ενιαίο τρόπο, με αγωνιστική ενότητα, με ανεξαρτησία, με τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς μπροστά.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Η Πρωτοβουλία για μια νέα ανεξάρτητη αγωνιστική εργατική συνδικαλιστική συλλογικότητα σας καλεί στην ενιαία, ενωτική, συγκέντρωση και πορεία, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, 17:30μμ, που θα ξεκινήσει από το Συντριβάνι και θα καταλήγει στηνείσοδο της ΔΕΘ.