Εκδήλωση – συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα καθήκοντα της Αριστεράς

Οι οργανώσεις Αριστερή Ανασύνθεση και Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο διοργανώνουμε εκδήλωση – συζήτηση την Παρασκευή 8/4, στις 19.00, στο αμφιθέατρο Ναυαρίνου του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών (οδός Ναυαρίνου 13Α) με ομιλητές τους:

- Πέτρο Παπακωνσταντίνου, δημοσιογράφο

- Κώστα Μάρκου, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο

- Χρίστο Τουλιάτο, Αριστερή Ανασύνθεση

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις των Κώστα Γούση (Αναμέτρηση για μία Νέα Κομμουνιστική Αριστερά), Αντώνη Νταβανέλλου (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά) και Άρη Τόλιου (Αριστερό Ρεύμα) και συζήτηση.

--------. ---------

Πόλεμος πατήρ πάντων έλεγε ο Ηράκλειτος γιατί ακριβώς αποτελεί την αποκορύφωση κάθε ταραγμένης εποχής και όταν συμβαίνει ορίζει συνολικά τη μοίρα μίας κοινωνίας. Και για αυτό ακριβώς επιταχύνεις τις εξελίξεις και είναι λυδία λίθος για όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, για το εργατικό και λαϊκό κίνημα και την Αριστερά σε όλες τις εκφάνσεις της. Οξύνει τις αντιθέσεις σε πρωτόγνωρο βαθμό αναγκάζοντας κάθε κοινωνική και πολιτική δύναμη να πάρει σαφή θέση.

Έτσι και σήμερα, η αναβάθμιση των πολεμικών συγκρούσεων, που δεν έχουν σταματήσει σχεδόν ποτέ εδώ και δεκαετίες (βλ. Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Σομαλία, Αφγανιστάν, Συρία, Λιβύη, Υεμένη, Ναγκόρνο Καραμπάχ κλπ.), θέτει επιτακτικά όλα τα ερωτήματα εκ νέου. Στο έδαφος ενός κόσμου βαθύτατα διαιρεμένου μετά το ξέσπασμα της κρίσης του 2008-09 που όξυνε τις κοινωνικές αντιθέσεις εντός των χωρών, αλλά και τις ενδοαστικές και ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Ο κόσμος ξαναχωρίζεται σε «μπλοκ», μπαίνουμε σε μία εποχή μεγάλων κινδύνων, συγκρούσεων αλλά και δυνητικών ευκαιριών για τους λαούς και τα κινήματα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν ξεκίνησε ξαφνικά πριν από ένα μήνα, μαίνεται από το 2014 στην περιοχή και ο ρόλος του ευρωατλαντικού άξονα (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ) είναι κομβικός σε αυτόν με την πολιτική διαρκούς επέκτασης του ΝΑΤΟ και των εξοπλισμών του προς ανατολάς, με την απόπειρα περικύκλωσης της Ρωσίας, με τις διαρκείς επεμβάσεις (στρατιωτικές ή «πορτοκαλί επαναστάσεις»). Στήριξε την «επανάσταση» του Μαϊντάν το 2014, εξόπλισε νεοναζιστικά δολοφονικά τάγματα και στήριξε δολοφονίες, την απαγόρευση αριστερών και φιλορωσικών κομμάτων, ακόμα και της γλωσσικής και πολιτιστικής αυτοδιάθεσης των λαών της Ουκρανίας με τις πολιτικές απαγόρευσης της γλώσσας και των εθίμων τους. Τίποτα από αυτά δεν κάνει εντύπωση όταν ο ευρωατλαντικός άξονας ήταν και παραμένει η κύρια απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, με το ΝΑΤΟ ως το διεθνή χωροφύλακα για τα συμφέροντα του.

Η στάση της Ρωσίας με την επιλογή της εισβολής στην ουκρανική επικράτεια, όμως, δεν μπορείνα δικαιολογείται. Καμία λογική αιτίαση για τη συλλογική ασφάλεια διεθνώς δεν μπορεί να δικαιολογήσει μία τέτοια πολεμική επέμβαση. Το διάγγελμα Πούτιν θέτει μία αφήγηση για το μετασοβιετικό κόσμο ως χώρο επιρροής της Ρωσίας, αμφισβητεί την ουκρανική εθνότητα και γλώσσα χτυπώντας ευθέως την μπολσεβίκικη πολιτική για τις εθνότητες στη νεαρή ΕΣΣΔ ως υπεύθυνη για τους εθνικισμούς της περιοχής.

Τις συνέπειες όλων αυτών τις πληρώνουν οι λαοί πρώτα από όλα. Ο λαός της Ουκρανίας με νεκρούς ,της Ρωσίας αλλά και όλης της Ευρώπης με τις οικονομικές κυρώσεις που πυροδοτούν μία νέα έκρηξη ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης. Για αυτό ακριβώς οι λαοί δεν έχουν κανένα συμφέρον από τη συνέχιση της πολεμικής μηχανής. Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται διαρκής αγώνας για την επικράτηση της ειρήνης και της αλληλεγγύης των λαών, χωρίς καμία ιμπεριαλιστική επιδιαιτησία, χωρίς ΝΑΤΟ, χωρίς πυρηνικά όπλα, βάσεις και εξοπλισμούς σε καμία γωνιά του πλανήτη.

Η χώρα μας «ανήκει» στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο με τις διαχρονικές επιλογές της άρχουσάς τάξης της. Μίας τάξης που δείχνει ΝΑΤΟϊκότερη του ΝΑΤΟ πιστεύοντας ότι αν δείχνει διαρκώς τυφλή υπακοή θα αποσπάσει οφέλη, ενώ η πραγματικότητα (και της Ουκρανίας!) δείχνει διαρκώς ότι όποιος θεωρείται δεδομένος αντιμετωπίζεται ανάλογα και στο τέλος αφήνεται στην τύχη του. Ζούμε σε μία ΝΑΤΟϊκή χώρα και αυτό ορίζει τα πρωταρχικά και κύρια καθήκοντα για το εργατικό και λαϊκό κίνημα, ο εχθρός βρίσκεται και στη δική μας χώρα. Η άμεση απεμπλοκή της χώρας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, η απομάκρυνση όλων των βάσεων, η επιστροφή όλων των ελλήνων φαντάρων και αξιωματικών από αποστολές στο εξωτερικό και τελικά η αποδέσμευση της χώρας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι καθήκοντα πρώτης γραμμής.

Συζητάμε για όλα αυτά και κυρίως οργανώνουμε τη δράση μας. Έτσι θα είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, με την πάλη των εργαζομένων τάξεων και των λαών, παλεύοντας για ένα νέο και νικηφόρο κομμουνιστικό κίνημα που θα συμβάλλει στην ανατροπή του καπιταλισμού και τον κοινωνικό μετασχηματισμό προς όφελος της τεράστιας κοινωνικής πλειοψηφίας.

Δείτε την εκδήλωση εδώ