Σήμερα από το πρωί βλέπουμε ακόμη μια φορά να εξελίσσεται μια κατάσταση στην οποία η μισή χώρα έχει παραλύσει με την πρώτη έντονη χιονόπτωση. Παρά τις προειδοποιήσεις για την επιδείνωση του καιρού, παρά την επικοινωνιακή προπαγάνδα μες το Σαββατοκύριακο για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού και παρά την περσινή εμπειρία, το "επιτελικό κράτος" πιάστηκε απροετοίμαστο. Το αποτέλεσμα αυτής της ανεπάρκειας ήταν να αποκλειστούν κεντρικές αρτηρίες της χώρας, εθνικές οδοί μέχρι και κεντρικοί οδικοί άξονες της πρωτεύουσας, η έντονη ταλαιπωρία οδηγών και εργαζομένων που γύριζαν από τις δουλειές τους, ο πολύωρος αποκλεισμός τους και τα αρκετά ατυχήματα, η ακύρωση δρομολογίων των ΜΜΜ.

Η ευθύνη πέφτει τόσο στο κράτος και στις αυτοδιοικητικές αρχές που άφησαν απροστάτευτους τους οδηγούς, όσο και στις εταιρίες που διαχειρίζονται τα οδικά δίκτυα, τις οποίες χρυσοπληρώνουμε για δρόμους που παραλύουν με την πρώτη κακοκαιρία. Σε σχέση με τις υπηρεσίες Περιφερειών και Δήμων, οι μνημονιακές πολιτικές των περικοπών και η ανταποδοτική λειτουργία έχουν καταντήσει τις υπηρεσίες να υπολειτουργούν, χωρίς προσωπικό και εξοπλισμό. Χρειάζεται γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τέτοιες υπηρεσίες.

Την ίδια στιγμή για μία ακόμα φορά η κυβέρνηση (και από κοντά διάφορες αυτοδιοικητικές αρχές) πετάει το μπαλάκι στην ατομική ευθύνη των οδηγών και στην Αττική Οδό (κι ενώ ετοιμάζεται να την δώσει ξανά σε ιδιωτική εταιρεία εκμετάλλευσης!). Την ίδια τύχη είχε για μια ακόμη φορά και η επίσης ιδιωτικοποιημένη Εθνική Οδός, που για την διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της από τους ιδιώτες βροντοφώναζαν στο παρελθόν κυβερνήσεις και ΜΜΕ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επέλεξε να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις για την ένταση των καιρικών φαινομένων και να εκθέσει χιλιάδες εργαζόμενους/ες στην σημερινή ταλαιπωρία, για να μην δυσαρεστήσει για μια ακόμη φορά τους εργοδότες. Συνεχίζοντας την ίδια σταση που έδειξε πρόσφατα με τις μισόπληρωμένες ημέρες απουσίας των γονιών που μένουν σπίτι με τα παιδιά τους που νοσούν . Τα μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα για την αργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα έπρεπε να είχαν παρθεί από την Κυριακή για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία και η επικίνδυνη έκθεση των εργαζομένων στις ακραίες καιρικές συνθήκες. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όμως, όπως και για τη δημόσια υγεία, έτσι και σε αυτό το επίπεδο δεν στοχεύει σε πολιτικές πρόληψης, αλλά αφήνει τις καταστάσεις να φτάσουν σε οριακό επίπεδο πριν πάρει τα ελάχιστα αναγκαία μέτρα.

Ο κρατικός μηχανισμός για τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το ασφαλές οδικό δίκτυο, οι υπηρεσίες δασοπυρόσβεσης, τα αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα, οι υπηρεσίες προς όφελος των πολιτών αλλά μονάχα οι προσλήψεις αστυνομικών, οι εξοπλισμοί και οι φιέστες με τα Rafale. Αυτή η πολιτική είναι όχι μονάχα αντιλαϊκή, αλλά επικίνδυνη για το λαό που βρίσκεται έκθετος σε καταστάσεις σαν τη σημερινή. Χρειάζεται εγρήγορση κι αγώνας για να ανατραπούν οι αντιδραστικές εξελίξεις στην εργασία, την υγεία, την εκπαίδευση, τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα κοινωνικά δικαιώματα. Στις μάχες που έρχονται ας είμαστε όλες παρούσες και όλοι παρόντες.