Η Eλευθερία του Τύπου δεν περιορίζεται

Τα Δημοκρατικά Δικαιώματα δεν περιστέλλονται

Το αντιμπεριαλιστικό κίνημα δεν φιμώνεται

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου, που ακυρώνει την προηγούμενη απόφαση βρετανικού πρωτοδικείου και ανοίγει τον δρόμο για την έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ στις Η.Π.Α., αποτελεί ένα σημείο καμπής για την ελευθερία του Τύπου διεθνώς.

Από το 2010, τα WikiLeaks έχουν δημοσιεύσει εκαντοντάδες χιλιάδες απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα των Η.Π.Α., αποκαλυπτικά ως προς τις διπλωματικές και στρατιωτικές παρεμβάσεις της Αμερικής σε άλλες χώρες όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Οι αποκαλύψεις αυτές συνέβαλλαν στην μαζική ενημέρωση σε κάθε γωνιά της υφηλίου για τις κατά συρροήν παραβάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Δύσης και τα εγκλήματα που διαπράτουν, τροφοδοτώντας παράλληλα τα αντιμπεριαλιστικά κινήματα διεθνώς.

Οι Η.Π.Α., χρησιμοποιώντας κατηγορίες περί κατασκοπείας, έχουν ξεκινήσει από τότε ένα κυνήγι απέναντι στον Τζούλιαν Ασάνζ με σκοπό την παραδειγματική εξόντωσή του, συνεπικουρούμενες από τις σύμμαχες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δύσης. Η εκκίνηση της διαδικασίας έκδοσή του στην Σουηδία -και από εκεί στις Η.Π.Α.- το 2012ανάγκασε τον Ασάνζ να αναζητήσει πολιτικό άσυλο και να περιοριστεί για 7 χρόνια στο κτίριο της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο ενώ από το 2019 και την άρση της ασυλίας του από τον Ισημερινό βρίσκεται έγκλειστος σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Βρετανία.

Η υπόθεση Ασάνζ, τα απόρρητα έγγραφα που δημοσιοποίησε το WikiLeaks και η αργή ψυχική και φυσική εξόντωση ενός δημοσιογράφου από τις Η.Π.Α., αποδεικνύουν πως οι φιλελεύθερες κορώνες περί δημοκρατίας, ελευθεροτυπίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι πρωτοβουλίες όπως η Σύνοδος για την Δημοκρατία του Μπάϊντεν αποτελούν την αναγκαία κάλυψη για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Έχουν αξία δε για τα κράτη της Δύσης μόνο στον βαθμό που δεν θίγουν τις πολιτικοκοινωνικές και οικονομικές ελίτ και την ίδια την κρατική αυθαιρεσία και εξουσία.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου που ανοίγει τον δρόμο για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις Η.Π.Α. αποτελεί ένα σημείο καμπής για την ελευθερία του Τύπου διεθνώς ακριβώς γιατί συμβαίνει σε μία εποχή όπου περισσότερο από ποτέ ο Τύπος ελέγχεται ανοιχτά ενώ η ελευθερία της έκφρασης δέχεται πολλαπλά χτυπήματα. Σε μια εποχή όπου η περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων στις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης συρικνώνονται με αφορμή τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας την προηγούμενη 20ετία, την έξαρση της πανδημίας σήμερα. Σε μια εποχή όπου οξύνονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ τόσο των μεγάλων και αναδυόμενων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων όσο και των περιφερειακών με τους κινδύνους για την ειρήνη και την ζωή των λαών που αυτοί συνεπάγονται.

Η υπόθεση Ασάνζ είναι υπόθεση κάθε δημοκράτη πολίτη, κάθε δημοσιογράφου, κάθε υπέρμαχου των ανθρώπικων και δημοκρατικών δικαιωμάτων, κάθε υπέρμαχου της ελευθερίας του Τύπου, της ελευθερίας του λόγου και του δικαιώματος για δημόσια κριτική σε κάθε εξουσία. Μαζί με τους εργαζόμενους και την νεολαία, το κίνημα για τα δημοκρατικά δικαιώματα και το αντιμπεριαλιστικό κίνημα θα πάρουμε πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα για την ανάδειξη της υπόθεσης Ασάνζ και συντονισμού του αγώνα ενάντια στην έκδοση και εξόντωσή του στις Η.Π.Α.

#freeAssangeNOW

#noUsExtradition

#FreeAssange