ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΣ

Όσο δεν αμφιβάλλαμε ότι στις 7 Οκτωβρίου του 2020 επιτεύχθηκε μιας ιστορικής σημασίας νίκη για το αντιφασιστικό και το ευρύτερο λαϊκό κίνημα, με την καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας Χ.Α άλλο τόσο δεν αμφιβάλλαμε για το ότι ο πόλεμος ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό δεν τελείωσε εκεί. Η διαρκής παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος τόσο πριν όσο και μετά την απόφαση αυτή στον δρόμο ήταν αυτή που στην πραγματικότητα οδήγησε στην περιθωριοποίηση αυτών των ομάδων , στο κλείσιμο των γραφείων τους , στην μείωση της παρουσίας τους οργανωμένα στους δρόμους.

Ανά διαστήματα φυσικά διάφορες φασιστικές ομάδες έβρισκαν και βρίσκουν ακόμη αφορμές να ξανακάνουν την εμφάνιση τους. Στην πόλη μας, αυτό σχεδόν ποτέ δεν είχε μαζικά χαρακτηριστικά, λόγω του έντονα δημοκρατικού και αντιφασιστικού αισθήματος του λαού της Πάτρας, οπότε περιορίζονταν σε τρικάκια, επιγραφές φασιστικών συνθημάτων και απειλητικά – υβριστικά συνθήματα για αριστερές συλλογικότητες και οργανώσεις. Φυσικά όλα αυτά λάμβαναν χώρα μεταμεσονύχτιες ώρες και κρυφά στο σκοτάδι ώστε να μην αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε αντίδραση.

Αυτή την περίοδο οι φασίστες και οι ομάδες τους όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στην Πάτρα έχουν καταφέρει να επανεμφανιστούν μέσα από το λεγόμενο ‘κίνημα των αντιεμβολιαστών’. Η χείριστη κυβερνητική διαχείριση του συνόλου των πτυχών της πανδημίας με όπλα την καταστολή και τα περιοριστικά μέτρα, η εμφανής εξάρτηση των ΜΜΕ από τη κυβερνητική καμπάνια για τη πανδημία έχουν χρησιμοποιηθεί από τους φασίστες ως έναυσμα για την αναζωπύρωση του δημοσίου λόγου τους είτε αυτό εκφράζεται από το επίσημο πολιτικό σκηνικό (βλ. Ελληνική λύση) είτε από εξωκοινοβουλευτικές ομάδες. Μέσα σε αυτές τις συγκεντρώσεις, οι φασιστικές ομάδες βρίσκουν χώρο αναπαραγωγής για να σπείρουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο ενάντια σεαγωνιζόμενες μερίδες. Αυτή η δημόσια εμφάνισή τους, τους έχει δώσει ξανά ψήγματα αυτοπεποίθησης που είχαν χάσει το τελευταίο διάστημα.

Έτσι αυτές τις μέρες που στην Πάτρα πραγματοποιήθηκαν τέτοιες συγκεντρώσεις, τα φασιστοειδή βανδάλισανπροπαγανδιστικό υλικό πανό που είχαμε αναρτήσει στο Ν. Πάρκο με ναζιστικά σύμβολα και μουντζούρες. Το προπαγανδιστικό υλικό αφορούσε το Πολιτικό – Πολιτιστικό camping του Τομέα Νεολαίας της Αριστερής Ανασύνθεσης που λαμβάνει χώρα από τις 26 Ιουλίου έως και τις 2 Αυγούστου με κεντρικό σύνθημα «Ενάντια στα σχέδια τους , γινόμαστε κύμα ανατροπής». Ένα camping που αποτελεί μια εναλλακτική μορφή διακοπών, με κέντρο τη συλλογικότητα, την αυτοοργάνωση, τη συντροφικότητα και την αυτομόρφωση, ένα camping που δεν ακολουθεί τα κυρίαρχα μοντέλα σχέσεων εξουσίας, διασκέδασης, οικονομίας, πολιτικής και πολιτισμού, στοιχεία που ενοχλούν τις φασιστικές συμμορίες.Η αντίδραση ήταν άμεση και τα βανδαλισμένα πανό απομακρύνθηκαν.

Γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι είμαστε μέσα από την δράση μας ενάντια στον φασισμό , τον σκοταδισμό και την ρατσιστική βία που πρεσβεύουν και αυτό είναι που τους ενοχλεί. Εμείς χαιρόμαστε ιδιαίτερα με το να ενοχλούν οι ιδέες και οι πρακτικές μας, αυτές τις ομάδες. Δείχνει εμφατικά ότι όσο μας αγκαλιάζει ο λαός της πόλης αναγνωρίζοντας ότι παραμένουμε ακλόνητα με τα συμφέροντα των καταπιεσμένων άλλο τόσο μας αναγνωρίζουν ως εχθρό αυτοί που ακλόνητα παραμένουν με τα συμφέροντα της καταπιεστικής μειοψηφίας , τον ρατσισμό, τον σεξισμό και τον φασισμό. Τόσα χρόνια σε χώρους εκπαίδευσης, εργασίας αλλά και στην πόλη ευρύτερα, μέσα από κάθε κοινωνικοπολιτικό όχημα που διαθέτουμε, στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο τον αντιφασιστικό αγώνα, με την συμβολή μας να είναι καθοριστικής σημασίας. Δεν μπορεί και δεν θα μπορέσει ποτέ να μας τρομοκρατήσει μία τέτοιου είδους κίνηση . Αντιθέτως μας δίνει πείσμα και ώθηση να συνεχίσουμε την δράση μας ακόμα πιο οξυμένα μέχρι να εξαφανιστούν από παντού αυτοί και οι ιδέες τους . Γιατί όπως λέει και το κεντρικό σύνθημα του φετινού camping μας :

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ, ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΚΥΜΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ