Ανοιχτή επιστολή στη συνέλευση της ΜΑΡΙΔΑ

Οι δημοτικές εκλογές πάντα αποτελούσαν ένα προνομιακό πεδίο παρέμβασης και κοινής παρουσίας για αριστερές ριζοσπαστικές δυνάμεις που, ακόμα και όταν ξεκινούσαν από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, μπορούσαν να συγκροτούν συσπειρώσεις που κατόρθωναν να έχουν πολιτικά αποτελέσματα μεγαλύτερα από τη δυναμική των πολιτικών φορέων στους οποίους ενδεχομένως να ανήκουν οι αγωνιστές που τις απαρτίζουν. Αυτό το πετυχαίνουν γιατί δε λειτουργούν ως κομματικές παρατάξεις που απλά μεταφέρουν μία κεντρικοπολιτική κομματική γραμμή, αλλά γιατί είναι ενωτικά εγχειρήματα που μπορούν να συνδυάζουν τη σταθερή αγωνιστική παρουσία στη γειτονιά και την αναγνωρισιμότητα της εντιμότητας των αγωνιστών που τις απαρτίζουν με μια συνολικότερη πολιτική κατεύθυνση: αυτή της αντίθεσης στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, όπως αυτές υλοποιούνται στο επίπεδο του τοπικού κράτους και των λειτουργιών του και της προσπάθειας για την αντιμετώπιση των ζητημάτων με την από τα κάτω κινητοποίηση των πολιτών. Αυτή η πολιτική τοποθέτηση πηγάζει από μια ξεκάθαρη αντίληψη, τόσο για τον ταξικό χαρακτήρα του τοπικού κράτους, όσο και των πολιτικών για την αναδιάρθρωσή του, που τα τελευταία χρόνια αποκρυσταλλώνονται σε όλο το πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του (όπως είναι πχ ο Κλεισθένης) και που στην πραγματικότητα αποτελούν και υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ και σε αυτό το επίπεδο.

Αυτή την πολιτική κατεύθυνση θεωρούσαμε ότι εξυπηρέτησε με επιτυχία η ΜΑΡΙΔΑ στη Δάφνη παλαιότερα και στο δήμο Δάφνης -Υμηττού τα τελευταία χρόνια, πετυχαίνοντας αποτελέσματα -και εκλογικά και κινηματικά- κατά πολύ μεγαλύτερα από αυτά που θα μπορούσαν να πετύχουν οι πολιτικοί φορείς στους οποίους ανήκουν πολλά μέλη τους, είτε είναι το ΕΕΚ, είτε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αυτή την πολιτική κατεύθυνση θέλουμε να εξυπηρετήσουμε και εμείς που σήμερα ανήκουμε στη ΛΑΕ έχοντας ξεκινήσει από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. Γι' αυτό και απευθυνθήκαμε στους συντρόφους της ΜΑΡΙΔΑ με στόχο και ενόψει των δημοτικών εκλογών τη συμμετοχή μας σε αυτό το σχήμα, το οποίο το αντιμετωπίζουμε όχι ως μέτωπο οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, αλλά ως πραγματική ζωντανή δημοτική κίνηση. Στόχος μας δεν ήταν -και δεν είναι- η συγκόλληση -συνεργασία της τοπικής ΛΑΕ με τη ΜΑΡΙΔΑ, αλλά η ενεργητική συμμετοχή μας σε μια κίνηση που μπορεί να μας εκφράζει. Άλλωστε δεν πιστεύουμε ότι το ζητούμενο είναι η έκφραση μας με μια διαφορετική παράταξη στο δήμο. Γι' αυτό και δεν ζητήσαμε να φαίνεται με κάποιο τρόπο η ΛΑΕ (πχ. κάποια αναφορά στο όνομα), αλλά να εμπλακούμε στο σχήμα αποκτώντας πραγματικά δικαιώματα μέλους, δηλαδή συνδιαμόρφωση στις αποφάσεις και την έκφραση της κίνησης.

Προς μεγάλη μας έκπληξη όμως η αντιπροσωπεία της ΜΑΡΙΔΑ με την οποία συζητήσαμε μας "έριξε πόρτα" με τρόπο που αποτελεί πολύ μεγάλη υποχώρηση από το κεκτημένο των αριστερών ριζοσπαστικών σχημάτων γειτονιάς. Από την όλη συζήτηση δε φαινόταν να συζητήσαμε για μια συσπείρωση/κίνηση σε δημοτικό επίπεδο, αλλά για μια συνεργασία οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στην οποία έπρεπε να το τοποθετηθούμε σε ζητήματα όπως το αν θα κατεβάσει η ΛΑΕ ψηφοδέλτιο στην περιφέρεια ή για ποιο λόγο διασπάστηκαν σχήματα σε άλλους δήμους. Λες και η ΜΑΡΙΔΑ δίνει γραμμή για ψήφο σε περιφερειακά ψηφοδέλτια, είτε είναι της ΛΑΕ, είτε της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είτε του ΕΕΚ. Τουλάχιστον μέχρι τις προηγούμενες εκλογές κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε. Ή λες και η διάσπαση ενός σχήματος στου Ζωγράφου θα καθορίσει το τι γίνεται στη Δάφνη. Μάλιστα σε ό,τι έχει να κάνει με αυτό το τελευταίο κατηγορηθήκαμε ότι η ΛΑΕ αλλού πάει σε υπάρχοντα σχήματα και αλλού κατεβαίνει μόνη της, χωρίς κανείς να αναρωτηθεί το τι ακριβώς πρέπει να κάνει ένας πολιτικώς χώρος όταν δε "γίνεται δεκτός" σε δημοτικά σχήματα.

Όμως ακόμα και η επίκληση ιδεολογικοπολιτικών ζητημάτων που τέθηκαν (αντικαπιταλισμός, ρόλος της ΕΕ, αντιεθνικισμός κλπ) δεν θα μπορούσαν να αποκλείσουν κάποιον από μια τέτοια κίνηση, όχι μόνο γιατί δεν ζητήσαμε από τους συντρόφους να φτιάξουμε κοινή οργάνωση, μέτωπο ή κόμμα, ώστε χρειάζεται όλα αυτά τα ζητήματα να είναι λυμένα, αλλά και επειδή η βασική συμφωνία σε αυτά πρέπει να θεωρείται δεδομένη από τη στιγμή που ζητήσαμε να συμμετάσχουμε σε μια κίνηση με τέτοιες αναφορές. Άλλωστε και η παρουσία μας χρόνια στο κίνημα δείχνει ποιοι είμαστε και σε τι κατεύθυνση κινούμαστε. Οι παραπάνω αιτιάσεις φαντάζουν ακόμα πιο προβληματικές από τη στιγμή που κάποιοι από εμάς συμμετείχαμε σε παλαιότερες φάσεις στη ΜΑΡΙΔΑ και η όποια απομάκρυνση μας δε σήμαινε πολιτική διαφωνία από το σχήμα, αλλά δραστηριοποίηση σε άλλα πολιτικά μέτωπα (πχ. υποψηφιότητα στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) με στήριξη πάντα του σχήματος. Την ίδια στιγμή, όλο το προηγούμενο διάστημα η συνεργασία της δημοτικής συμβούλου που προέρχεται από το ΣΥΡΙΖΑ και είναι σήμερα στη ΛΑΕ ήταν σταθερή με τη ΜΑΡΙΔΑ.

Δυστυχώς όλα τα παραπάνω, είτε μιλάμε για τα πολιτικά ζητήματα, είτε για τις εξελίξεις σε άλλους δήμους, ήταν προσχηματικά και η πραγματική αιτία είναι ότι η πολιτική απόφαση κάποιων από τους πολιτικούς χώρους που κυριαρχούν στη ΜΑΡΙΔΑ είναι «ποτέ, πουθενά και με κανένα τρόπο καμιά συνεργασία με τη ΛΑΕ». Γι’ αυτό και μας ειπώθηκε ότι θα θεωρούνταν «καταστροφική» μια ανακοίνωση στήριξης από τη ΛΑΕ τη στιγμή που δεν προκαλεί ενόχληση μια αντίστοιχη ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Γι’ αυτό και μας ειπώθηκε ότι είμαστε ευπρόσδεκτοι μεν, όχι ως ΛΑΕ όμως, λες και πρέπει να αποκηρύξουμε το χώρο που ανήκουμε για να συμμετάσχουμε σε μια δημοτική κίνηση!

Αγαπητοί σύντροφοι, μιας και ειπώθηκε ότι τις τελικές αποφάσεις τις λαμβάνει η συνέλευση σας, στέλνουμε αυτή την επιστολή με την ελπίδα ότι δεν θα πάρετε μια απόφαση που συνιστά σοβαρή υποχώρηση από το κεκτημένο αριστερών σχημάτων όπως ήταν και η ΜΑΡΙΔΑ και τη μετατρέπουν επισήμως σε μετωπική παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΕΕΚ. Για εμάς είναι δεδομένο ότι χωριστές κομματικές παρατάξεις της αριστεράς στο δήμο δε βοηθάνε, ειδικά όταν υπάρχουν πετυχημένα εγχειρήματα. Αντίθετα αυτό που χρειάζεται το κίνημα είναι μαζικά, ενωτικά εγχειρήματα σε αγωνιστική, ταξική, αντιμνημονιακή και αντιΕΕ κατεύθυνση που όλοι μαζί μπορούμε να υλοποιήσουμε στη ΜΑΡΙΔΑ. Αν παρόλα αυτά θεωρείτε ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να συμβεί, ο καθένας θα ακολουθήσει το δικό του δρόμο, πράγμα το οποίο όμως δεν είναι δική μας επιλογή.

Τα μέλη της ΠΕ ΛΑΕ Δάφνης Υμηττού