Σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανυπότακτη Κρήτη

ΑΡ.ΑΝ / Ο.Κρήτης

Πάντα μ' αρέσει να πετώ

με κόντρα τον αέρα

δεν τα μαζώνω τα φτερά

κι ας με πετάξει πέρα

Βγήκε στη δημοσιότητα πριν από μερικές μέρες ένα δελτίο τύπου που έφερε την υπογραφή της Ανυπότακτης Κρήτης. Επιχειρείται να δοθεί η εικόνα προς τα έξω ότι θα κατέβει στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές όπως και την προηγούμενη φορά, με το ίδιο εύρος και συσπείρωση δυνάμεων, όπως και με το ίδιο όνομα. Αποκρύπτεται έτσι το γεγονός ότι η εσωτερική διαπάλη έχει οδηγήσει στην αποδυνάμωση και τη διάσπαση του σχήματος. Οι ίδιοι που είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι για την αρνητική αυτή εξέλιξη φτάνουν στο σημείο με το «έτσι θέλω» να καρπώνονται και να καπηλεύονται την υπογραφή και το όνομα του σχήματος. Ένα όνομα που κατέγραψε ιστορία στην τοπική κοινωνία από τη συμβολή του στα τοπικά κινήματα, τον ριζοσπαστικό πολιτικό λόγο και πρακτικές, τη μετωπική πολιτική και τη δημοκρατική του λειτουργία. Ένα σχήμα που δεν αντιστοιχεί σε διασπαστικά, αμιγώς παραταξιακά κατεβάσματα.

Την ευθύνη για τη διάσπαση ενός από τα πετυχημένα εγχειρήματα της αντικαπιταλιστικής ριζοσπαστικής αριστεράς φέρουν αποκλειστικά οι οργανώσεις ΝΑΡ, νΚΑ, ΣΕΚ και ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, καθώς διέλυσαν την τελευταία μαζική συνέλευση με 110 συντρόφους/-σσες, εμποδίζοντας την ενιαία του έκφραση, τη δυνατότητα προχωρήματος με διεύρυνση στη βάση του καλέσματος που είχε απευθύνει «ε όλο το κινηματικό και πολιτικό δυναμικό που στάθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα στα τοπικά κινήματα της Κρήτης» με σκοπό «να συμμετέχει και να συμβάλει ισότιμα με την πείρα του στον διάλογο και τις αποφάσεις μας». Κάλεσμα στο οποίο είχαν ανταποκριθεί αγωνιστές που αναφέρονται στη ΛΑΕ, αποδεχόμενοι τη διακήρυξη του σχήματος. Εν συνεχεία, προχώρησαν σε πραξικοπηματικό ορισμό νέας συνέλευσης με συμμετοχή των μισών συντρόφων από την προηγούμενη, παραβλέποντας μάλιστα τα κεκτημένα και τη φυσιογνωμία του σχήματος, θέλοντας να δώσουν διέξοδο στην αντιπαράθεση που είχε αναπτυχθεί. Ανακοίνωσαν μονομερώς το εκλογικό κατέβασμα, τη διακήρυξη και τον επικεφαλής, εκδιώκοντας επί της ουσίας τους διαφωνούντες (οργανώσεις και ανένταχτους συντρόφους και συντρόφισσες).

Σε μια ύστατη προσπάθεια συνοχής του σχήματος, αποφυγής της διάσπασης και άσκησης μετωπικής πολιτικής καταθέσαμε την εξής πρόταση, την οποία υποστηρίζουμε μέχρι και σήμερα: «Ορισμός νέας συνέλευσης κοινά αποδεκτής, στην οποία με βάση τη διακήρυξη και το πολιτικό κεκτημένο του σχήματος να υπάρξει σαφές σχέδιο συμπόρευσης με δυνάμεις και αγωνιστές που αποδέχονται το πολιτικό μας πλαίσιο, τις αντισυνδιαχειριστικές πρακτικές και τη δημοκρατική λειτουργία του σχήματος, προκειμένου μάλιστα να μη μείνουν αναπάντητες οι διαφωνίες μερίδας συντρόφων ότι πρόκειται για κεντρική συμφωνία ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΛΑΕ αλλά για συμμετοχή χωρίς αποκλεισμούς σε ένα πολυτασικό σχήμα αγωνιστών που έχουν πολιτική συμφωνία μαζί μας. Άλλωστε ήδη στην Ανυπότακτη Κρήτη συμμετέχουν μέλη οργανώσεων που είναι στη ΛΑΕ χωρίς να δημιουργείται κάποιο πρόβλημα. Γεγονός που αποδεικνύει ότι πρόκειται για σχήμα κι όχι παράταξη όπως θέλουν κάποιοι να το καταντήσουν. Αρνήθηκαν ωστόσο τις προτάσεις μας και δεν θέλησαν να δώσουν κάποια άλλη απάντηση-διέξοδο στην κρίση της Ανυπότακτης Κρήτης, ενώ μας εγκαλούν δήθεν να παραμείνουμε στην κίνηση μη θέλοντας να επωμιστούν την ευθύνη της διάσπασης.

Εμείς, σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσουμε να καλούμε σε κοινή μετωπική δράση στο κίνημα για την ανατροπή των αντιλαϊκών μέτρων κυβερνήσεων, Ε.Ε. και κεφαλαίου όσο και για την ανάπτυξη τοπικών αντιστάσεων μπροστά στα κρίσιμα ζητήματα που είναι ανοιχτά στο νησί μας (ΒΑΠΕ, ενεργειακό-υδρογονάνθρακες, ΒΟΑΚ, ιδιωτικοποιήσεις). Παράλληλα, θα επιμείνουμε στην αναγκαιότητα ενιαίου πολυτασικού σχήματος της Ανυπότακτης Αριστεράς στην περιφέρεια με προγραμματικές συμφωνίες, απέναντι στην πολυδιάσπαση και τον κατακερματισμό, που οδηγούν στην ήττα και την απογοήτευση, παίρνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα. Για να υπάρξει σε αυτόν τον τόπο μια αριστερά αντίστοιχη των αγώνων και των αγωνιών του λαού μας.