Στις 5 Ιούλη ο λαός, με το εκρηκτικό ΟΧΙ απαίτησε να απαλλαγεί από τα μνημόνια, τη λιτότητα και την ανεργία, διεκδίκησε δημοκρατία, αξιοπρέπεια και ελπίδα.

Την ελπίδα αυτή πρόδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, όταν αποδέχτηκε τους ταπεινωτικούς όρους των δανειστών και προχώρησε, από κοινού με το συρφετό των μνημονιακών κομμάτων, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, στην ψήφιση του 3ου Μνημονίου, που σε ορισμένες πλευρές είναι επαχθέστερο από τα προηγούμενα.

Όμως το ΟΧΙ δεν ηττήθηκε, το ΟΧΙ είναι εδώ!

Είναι το ΟΧΙ της ανυπότακτης νεολαίας, που της κλέβουν το μέλλον και τη σπρώχνουν στην ανεργία και τη μετανάστευση, των εργαζομένων, που συντρίβονται ανάμεσα στην απειλή της ανεργίας και την τρομοκρατία των εργοδοτών, των συνταξιούχων, που βλέπουν τις συντάξεις να μειώνονται ακόμη περισσότερο, των αγροτών που τα μέτρα του μνημονίου θα τους διώξουν από τη γη τους, των αυτοαπασχολούμενων και των επαγγελματοβιοτεχνών, που απελπίζονται αντιμέτωποι με την ύφεση και τα χαράτσια.

Είναι το ΟΧΙ μιας κοινωνίας που της στερούν κάθε δικαίωμα να αποφασίσει η ίδια για το μέλλον της.

Αυτό το ΟΧΙ καθοδηγεί, εμπνέει και δεσμεύει τη ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ.

Στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη παλαιά και νέα μνημονιακά κόμματα συγκρούονται για το ποιο θα εφαρμόσει καλύτερα την ίδια μνημονιακή πολιτική: περισσότερη λιτότητα και φορομπηξία, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, μειώσεις μισθών και συντάξεων, νόμοι περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης.

Εμείς λέμε ότι μπορούμε να απαλλαγούμε από τα Μνημόνια:

ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς λιτότητα, περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις,

ότι μπορούμε να διαγράψουμε ένα χρέος που είναι παράνομο, απεχθές, και μη βιώσιμο,

ότι μπορούμε να απαλλαγούμε από την ταπεινωτική επιτροπεία, την υποταγή στις επιταγές της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης,

ότι η έξοδος από την ευρωζώνη δεν είναι καταστροφή, αλλά πρώτο βήμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την αναδιανομή εισοδήματος, το δημοκρατικό σχεδιασμό μιας ανάπτυξης με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος,

ότι μπορεί η χώρα να κυβερνηθεί με λαϊκή κυριαρχία, δημοκρατική συμμετοχή, διευρυμένα κοινωνικά δικαιώματα, αλληλεγγύη στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, εργατικό και λαϊκό έλεγχο.

Η Λαϊκή Ενότητα δεν είναι ένα ακόμη κόμμα.

Είναι το κάλεσμα σε ένα μέτωπο αγώνα και ελπίδας.

Η Λαϊκή Ενότητα γεννήθηκε μέσα στο ΟΧΙ στα μνημόνια και την ταπείνωση και θέλει να είναι μια δύναμη αντιμνημονιακή και προοδευτική, ριζοσπαστική και δημοκρατική, πατριωτική και διεθνιστική.

Περιλαμβάνει εκείνες και εκείνους που προτίμησαν το δίκιο του λαού από τα αξιώματα και τις σίγουρες βουλευτικές έδρες. Συσπειρώνει αγωνίστριες και αγωνιστές από διαφορετικά ρεύματα και αφετηρίες. Αναπνέει μέσα στα συνδικάτα και τους εργατικούς αγώνες, τα κινήματα της νεολαίας, τα τοπικά κινήματα, τα κινήματα κατά του ρατσισμού και του φασισμού.

Εμπνέεται από τις καλύτερες παραδόσεις της Αριστεράς, επιμένει στη συνεργασία των αριστερών δυνάμεων, συνδέοντας τους άμεσους στόχους με το αίτημα της κοινωνικής χειραφέτησης και τη σοσιαλιστική προοπτική.

Απευθύνεται σε όλες και όλους που είδαν την ελπίδα στον αγώνα, που πίστεψαν στην ιδέα της αντιμνημονιακής κυβέρνησης για να διαψευστούν μετά, που καταλαβαίνουν ότι το ζήτημα δεν είναι να διαλέξουμε διαχειριστή των μνημονίων, αλλά να παλέψουμε για την κατάργησή τους.

Η Λαϊκή Ενότητα

Με την εμφάνισή της δεν θέλει απλώς να εκφράσει το ΟΧΙ, θέλει να το κάνει δύναμη ανατροπής και ριζοσπαστικής αλλαγής!

Η Λαϊκή Ενότητα είναι ο μεγάλος αντίπαλος των μνημονιακών κομμάτων και κυβερνήσεων. Είναι η δύναμη που θα ανατρέψει τους συσχετισμούς!