ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η πολιτική ομάδα Αριστερή Ανασύνθεση διοργανώνει εκδήλωση με θέμα

«Η στρατηγική του Ιμπεριαλισμού και η αντίσταση των Λαών στη Λατινική Αμερική»

με ομιλητή τον James Petras

την Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2005, 18.30., ΕΜΠ, αμφιθέατρο ΜΑΧ

Η δεκαετία που διανύουμε χαρακτηρίζεται από το τέλος των πολιτικών (αλλά και ιδεολογικών) αυταπατών περί της δυνατότητας η λεγόμενη «παγκοσμιοποίησ绨να οδηγήσει σε έναν κόσμο ειρήνης και ευημερίας. Αντίθετα, λαοί και κινήματα βρίσκονται αντιμέτωποι με την ωμότητα του σύγχρονου ιμπεριαλισμού και την προσπάθεια των ΗΠΑ να διατηρήσουν με κάθε τρόπο την ηγεμονική τους θέση. Ειδικά η Λατινική Αμερική δείχνει να είναι ένα πεδίο όπου καταγράφεται ταυτόχρονα η επιθετικότητα του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, αλλά και η μαζική αντίσταση των λαών, όπου αναδεικνύονται τα όρια των κεντροαριστερών απαντήσεων, αλλά και εμφανίζονται ριζοσπαστικά κινήματα. πρωτότυποι πειραματισμοί κοινωνικού μετασχηματισμού, νέες «ζώνες θυέλλης» ενάντια στηνυποτιθέμενη παντοδυναμία του κεφαλαίου.

Η συζήτηση πάνω στο σύγχρονο ιμπεριαλισμό και τις αντιστάσεις σε αυτόν πρέπει να ανοίξει. Για το σκοπό αυτό η πολιτική ομάδα Αριστερή Ανασύνθεση διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη με ομιλητή τον Ελληνοαμερικανό μαρξιστή, στοχαστή και συγγραφέαΤζέημς Πέτρας στο ΕΜΠ στις 18.30.

Ο Τζέημς Πέτρας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Binghamton στη Νέα Υόρκη είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους μαρξιστές διανοητές και ένας από τους πιο γνωστούς κριτικούς και πολέμιους του σύγχρονου ιμπεριαλισμού. Γεννήθηκε το 1937 από γονείς που κατάγονταν από τη Λέσβο, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλευ (με δράση στο ριζοσπαστικό φοιτητικό κίνημα της δεκαετίας του 1960) και έχει ένα εκτεταμένο συγγραφικό έργο πάνω στα ζητήματα του σύγχρονου ιμπεριαλισμού, των μοντέλων κοινωνικής ανάπτυξης, των πολιτικών και κοινωνικών συγκρούσεων στη Λατινική Αμερική. Από το 1982 έως το 1984 διηύθυνε το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών. Στα Ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του Η Παγκοσμιοποίηση χωρίς μάσκα, εκδόσεις ΚΨΜ, Αθήνα 2005, Ακμή και παρακμή της σοσιαλδημοκρατίας στη Νότια Ευρώπη:Δοκίμια για τον Ελληνικό καπιταλισμό, Στοχαστής 1985, Ιμπεριαλισμός, κοινωνικές τάξεις και οικονομική ανάπτυξη, Στοχαστής 1983