Την Τετάρτη 21/1/09 ξεκίνησε μεγάλης έκτασης πυρκαγιά στον καταυλισμό των Αφγανών προσφύγων. Από τις πρώτες εκτιμήσεις στο σημείο της φωτιάς φαίνεται ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του καταυλισμού κάηκε μιας και τα παραπήγματα είναι πρόχειρης κατασκευής από ξύλο, φενιζόλ και νάιλον. Με τέτοια υλικά είναι φανερό ότι η φωτιά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και οι συνέπειες τις ήταν ολέθριες. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί αν υπάρχει κάποιος νεκρός.

Αν και οι πρώτες δηλώσεις λένε ότι πρόκειται για τυχαίο περιστατικό βραχυκυκλώματος κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Ειδικά μέσα στο κλίμα που είχε καλλιεργηθεί τις τελευταίες μέρες με δηλώσεις τόσο από τις τοπικές αρχές, την αστυνομία όσο και από μια μερίδα ορισμένων κατοίκων της γύρω περιοχής που επεσήμαναν ότι με τις παρούσες συνθήκες στον καταυλισμό σίγουρα θα υπάρξει νεκρός τις επόμενες μέρες και ίσως τότε κάποιος να μεριμνήσει, μπορούμε να μιλάμε για ένα «προαναγγελθέν έγκλημα». Γιατί έγκλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν συνιστά μόνο μια εμπρηστική επίθεση απέναντι στον καταυλισμό αλλά κατά βάση η εγκληματική αμέλεια των τοπικών αρχών όλο το προηγούμενο διάστημα και η μετακύληση των ευθυνών στο υπ. Εσωτερικών αλλά και οι τεράστιες ομολογουμένως ευθύνες του Υπουργείου και της Κυβέρνησης.

Τα τελευταία 2 χρόνια με την ολοένα και αυξανόμενη προσέλευση προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας και την συσσώρευσή τους στην Πάτρα με στόχο το πέρασμα στην Ιταλία πλήθαιναν τα προβλήματα που απαιτούσαν άμεση λύση. Το μόνο που παρατηρήθηκε ήταν η απουσία οποιασδήποτε αρμόδιας αρχής, η συνεχής εκδίωξη των προσφύγων από τους αστυνομικούς, η στέρηση νόμιμων δικαιωμάτων σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ένα σύγχρονο κολαστήριο. Προφανώς και η στάση αυτή συνιστά κατάφορο έγκλημα και απέναντι στον καταυλισμό των Αφγανών προσφύγων και των προσφύγων γενικότερα, καθώς πολλά θα μπορούσαν να είχαν γίνει για να αποφευχθεί αυτή η τραγωδία. Τραγωδία που στερεί ακόμα και αυτά τα πρόχειρα κατασκευάσματα που για πολλούς ήταν τα σπίτια τους, ενώ τώρα θα αναγκαστούν να διασκορπιστούν στην πόλη ψάχνοντας για κατάλυμα, γεγονός που θα οξύνει ήδη τεταμένες καταστάσεις.

Στο επόμενο διάστημα θα παρατηρήσουμε μια ύστερη προσπάθεια της κυβέρνησης να «σώσει» την κατάσταση που πιθανά θα δημιουργήσει ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης για να «φιλοξενήσει» τους πρόσφυγες. Με αυτό τον τρόπο θα προσπαθήσει να διώξει της βαρύτατες ευθύνες που έχει τόσο απέναντι στην πόλη της Πάτρας όσο και απέναντι στους πρόσφυγες. Η λύση όμως δεν είναι αυτή. Πραγματική λύση είναι η αναγνώριση των Αφγανών ως πρόσφυγες και η ως εκ τούτου απόδοση πολιτικού ασύλου, η δημιουργία ανοικτού κέντρου φιλοξενίας, η παροχή αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και μετακίνησης. Αυτή είναι η μόνη λύση και για τους περίοικους.

Καμία συναίνεση στο πολιτικό έγκλημα εις βάρους των Αφγανών προσφύγων. Καμία στέρηση στα νόμιμα δικαιώματά τους. Να αναλάβουν οι υπεύθυνοι τις ευθύνες τους άμεσα.

  • Να ανοίξουν άμεσα δημόσια κτίρια που δεν χρησιμοποιούνται προκειμένου να στεγαστούν όλοι οιπρόσφυγες.
  • Να οριστεί άμεσα ανοικτός χώρος φιλοξενίας που θα δημιουργηθούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες.
  • Να δοθεί άμεσα άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου οι πρόσφυγες να μπορούν να μετακινηθούν νόμιμα είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό και να μπορούν νόμιμα να αναζητήσουν εργασία.
  • Να καταδικαστούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Αφγανιστάν, Ιράκ που δημιουργούν την προσφυγιά και η πρόσφατη εισβολή του Ισραήλ στην Παλαιστίνη καθώς και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης που σιωπηλά συναίνεσε στην βαρβαρότητα αυτή.