Άναυδοιμα πάνω από όλα οργισμένοι παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα το μέγεθος της καταστροφής από τις πυρκαγιές που εκτυλίσσονται σε όλη την χώρα και έκπληκτοι μετράμε την έκταση της καμένης γης και τους δεκάδες νεκρούς. Δάση και χωριάπου δεν είχαν καεί ούτε στην κατοχή προμηνύουν τον επερχόμενο χειμώνα και τις πλημμύρες που έρχονται.

Καμία από τις απαντήσεις που μας έδωσαν δεν μας πείθει. Μας είπαν η πυροσβεστική, μας είπαν οι μηχανισμοί του κράτους καιη λειψή τους συνεννόηση, μας είπαν η κακή μας μοίρα... και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σε όλη την περιοχή της Αιγιαλείας, στο Καλέντζι, στην Καλλιθέα που κάηκαν υποτίθεται ότι όλοι οι πληγέντες θα ανακουφιστούν. Αλλά ακόμη δεν έχουν πάρει δραχμή στα χέρια τους, πνιγμένοι στα χρέη οι αγρότες θα ξαναβγάλουν παραγωγή από τα χωράφια τους για να ζήσουν σε 15χρόνια. Την ίδια στιγμή ακούσαμε αρμόδιους υπουργούς να δηλώνουν ότι τα οικονομικά της Ελλάδας δεν αντέχουν για πολιτικές πρόληψης και προστασίας των δασών μας, αλλά ταυτόχρονα να ζητούν την ψήφο μας.

Έπειτα είδαμε ότι στις καμένες περιοχές πλήθυναν ξαφνικά όλοι αυτοί που θέλουν να τις αξιοποιήσουν. Ήπια στην αρχή, πιο απαιτητικά στη συνέχεια. Κάποιοι μάλιστα με περίσσιο θράσος τρέχουν να κατοχυρώσουν ήδη ιδιοκτησίες, εκμεταλλευόμενοι την «παράδοση» που θέλει προεκλογικά οι καμένες εκτάσεις να μπαίνουν στο σχέδιο πόλεως.

Στη συνέχεια ανακαλύπτουμε ότι χρόνια τώρα αποχαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις και φτιάχνονται νόμοι που να κατοχυρώνουν τις καταπατήσεις Εκεί οργιστήκαμε γιατί είδαμε, ότι αυτοί που σήμερα δεν βρίσκουν τι και ποιός φταίει, αυτοί που αδυνατούν να προστατέψουν τα δάση μας, είναι ίδιοι με αυτούς που αύριο θα πατήσουν πάνω στην καμένη γη για να κερδίσουν.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, δέσμιες των συμφερόντων που υπηρετούν, προωθούν την πολιτική των εμπρησμών, την πολιτική της καταστροφής των δασών μας και του φυσικού μας πλούτου. Είτε με τα μέτρα που παίρνουν, ( άρθρο 24: δάσος μπορεί να υπάρχει εφόσον το επιτρέπει ο ... χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός),είτε με τα μέτρα που δεν παίρνουν και τις προτεραιότητες που δεν θέτουν (προσλήψεις, πυροπροστασία κτλ) . Μάταια από το χειμώνα οι πυροσβέστες ζητούσαν προσλήψεις και συγκεκριμένα μέτρα πυροπροστασίας και για αυτό το καλοκαίρι. Άλλωστε ένα καμένο δάσος γι’ αυτούς είναι πολύ πιο εκμεταλλεύσιμο από ένα ζωντανό πνεύμονα πρασίνου…

Οι νεκροί κάτοικοι στην Πελοπόννησο και οι –συμβασιούχοι- δασοπυροσβέστες που δουλεύουν μερόνυχτα χωρίς να κοιμούνται είναι η τραγική απόδειξη των άθλιων περικοπών, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων αλλά και της στρατιωτικοποίησης της Πυροσβεστικής Είναι η πολιτική που με τις μαζικές απολύσεις συμβασιούχων δασοπυροσβεστών άφησε ορθάνοιχτη την πόρτα στους εμπρησμούς, που με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ άφησε το δίκτυο ασυντήρητο και το μετέτρεψε σε ωρολογιακή εμπρηστική βόμβα, που με τις περικοπές στους Δήμους, τους καταδίκασε να μη διαθέτουν ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα σε δασικές περιοχές. Είναι η πολιτική της πρόσληψης χιλιάδων, ειδικών φρουρών και αγροφυλάκων, την ίδια στιγμή που υπάρχουν 4000 κενές θέσεις στην Πυροσβεστική, ενώ χιλιάδες συμβασιούχοι δασοπυροσβέστες αντιμετωπίζονται με τη βία των ΜΑΤ του αρχιεμπρηστή Πολύδωρα, μόνο και μόνο γιατί ζητούν να καλύψουν αυτές τις κενές θέσεις.

Οι δασοπυροσβέστες και στην Πάτρα που έχουν άδικα υποστεί ξυλοδαρμό λόγω της δικαιολογημένης οργής των κατοίκων αποτελούν το εξιλαστήριο θύμα των κυβερνητικών επιλόγων.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σήμερα η πολιτεία αντί επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της, μας κατηγορεί ως συνύπευθους αυτής της καταστροφής και μας καλεί να συνεργαστούμε. « ότι έγινε έγινε,ας φυτέψει ο καθένας ένα δένδρο, ας αναλάβει μόνος του την προστασία,ας γίνουμε όλοι εθελοντές δασοπυροσβέστες, δασοφύλακες, υπάλληλοι αναδάσωσης και πάει λέγοντας.» Μια συνεργασία πλήρως εναρμονισμένη με το σύγχρονο δόγμα ότι «οι κοινωνικές υπηρεσίες δεν δικαίωμα αλλά ατομική ευθύνη του καθενός».

Μοναδικός τρόπος για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος είναι ο δρόμος του αγώνα. Θα γίνουμε εθελοντές στη προσπάθεια του λαού να οργανώσει και να συντονίσει τη δράση του σε ένα μαζικό κίνημα αντίστασης και διεκδίκησης που θα κλιμακώνει την κινητοποίηση για να σώσουμε το περιβάλλον, τα δάση, τις ζωές μας, για να πληρώσουν οι ένοχοι των εγκλημάτων και των καταστροφών.

Για να διεκδικήσουμε:

oΝα αποζημιωθούν οι πληγέντες των καταστροφών. Να διαγραφούν όλα τα χρέη των πληγέντων

oΚανένας αποχαρακτηρισμός δασικής έκτασης. Καμία αναθεώρηση του άρθρου 24.

oΝα γίνουν άμεσα σωστά σχεδιασμένες ανδασώσεις και αντιπλημμυρικά έργα στις πληγείσες περιοχές με κρατικές δαπάνες.

oΝα παρθούν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών.

oΝα αυξηθούν οι κρατικοί πόροι για το περιβάλλον και να γίνουν μαζικές προσλήψεις δασοπυροσβεστών, να εκσυγχρονιστεί ο εξοπλισμός της Πυροσβεστικής.

ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α.

Ενωτική Αντικαπιταλιστική Αριστερά