Δελτίο Τύπου 30/8/2007
Θέμα «Παρουσίαση Ψηφοδελτίου του Εκλογικού Συνδυασμού ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α »
Παρουσίαση του συνδυασμού Ενωτική Αντικαπιταλιστική Αριστερά πραγματοποίησαν σήμερα οι εκπρόσωποι της κίνησης:
Κώστας Παπαδάκης, ανένταχτος συνδικαλιστής και δικηγόρος
Μαρία Στύλλου, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα
Δημήτρης Σαραφιανός, Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση
Γιάννης Φελέκης ΟΚΔΕ Σπάρτακος
Αργυρώ Καγιά, Αριστερή Ανασύνθεση
Με κεντρικό σύνθημα με τους αγώνες και τα κινήματα για μια αριστερά αντικαπιταλιστική συμμετέχουν στις εκλογές με ψηφοδέλτια σε όλη την Ελλάδα.
Στα ψηφοδέλτια της ΕΝΑΝΤΙΑ συμμετέχουν 309 υποψήφιοι 246 εργαζόμενοι, 42 φοιτητές. Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας 5 γυναίκες και 88 συνολικά στο ψηφοδέλτιο.
Συμμετέχουν άνθρωποι από κινήματα, αριστερά, δικαιώματα, νεολαία, περιβάλλον, κινήσεις πόλεις και από τις κοινωνικές αντιστάσεις.
-Κεντρική εκλογική συγκέντρωση Δευτέρα 10 Σεπτέμβρη 8μμ ΟΜΟΝΟΙΑ
-Πανελλαδική κινητοποίηση στην ΔΕΘ 8 Σεπτέμβρη
-Κεντρικό Περίπτερο στην Αθήνα Σταδίου και Αιόλου
Επικοινωνήστε με την Επιτροπή Τύπου:
Αλεξάτος Γιώργος,
Κωνσταντίνου Πέτρος,
Λούκα Μαρία,
Τζανετάτος Διονύσης,
Τσίχλη Μαριάννα
Κώστας Παπαδάκης: Η ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α. δίνει τη μάχη των βουλευτικών εκλογών. Κάνουμε μια συνέντευξη γνωριμίας για να παρουσιάσουμε τη συγκρότηση της Πρωτοβουλίας που προήλθε από ανοιχτές κινηματικές διαδικασίες με χιλιάδες ανθρώπους από τη φλόγα των κινημάτων (εκπαιδευτικό-εργατικό-κινήσεις πόλης) με στόχο τη διαμόρφωση ενός κοινού ενωτικού πόλου της ριζοσπαστικής αριστεράς. Είναι πρωτόγνωρες αυτές οι διαδικασίες που προέκυψε η ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α.. Κάναμε ήδη την πρώτη μας κινηματική εμφάνιση στη διαδήλωση της Δευτέρας 27/8 για την καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές. Η ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α. είναι ένα πολυσυλλεκτικό κινηματικό ανοιχτό εγχείρημα που λειτουργεί με συσπειρωσιακές διαδικασίες. Ο συνδυασμός απηχεί τις κινηματικές εξελίξεις, την ώριμη συγκρότηση ιδεολογικοπολιτικών διεργασιών και την κινηματική εμπειρία. Θέλουμε να συμβάλλουμε στη συγκρότηση του πόλου της Ριζοσπαστικής Αριστεράς για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και της πολιτικής που προκρίνουν τα δύο κόμματα εξουσίας. Θέλουμε τη συγκρότηση μιας αριστεράς διαφορετικής από το ΚΚΕ και το ΣΥΝ που δεν ταυτίζεται με την απολογητική του υπαρκτού σοσιαλισμού, με τη στάση που κρατάει το ΚΚΕ απέναντι στις άλλες δυνάμεις, ούτε με το ΣΥΝ που επιδιώκει τον εξωραϊσμό του συστήματος. Είναι ενωτική και θα είναι και μετά τις εκλογές με διαρκές κάλεσμα στις συλλογικότητες της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και στο ανένταχτο δυναμικό της. Θέλω, τέλος, να επιστήσω την προσοχή, αλλά να κάνω και έκκληση στα ΜΜΕ για ισότιμη διάθεση χώρου και χρόνου προβολής, ιδιαίτερα τώρα που η προκήρυξη των εκλογών ήταν πραξικοπηματική και έγινε ενώ η Αττική καιγόταν. Η αστική τάξη είναι φανερό ότι καταπατά ακόμα και τις δικές της αρχές και νόμους.
Μαρία Στύλλου: Το ’61 που ψήφισα για πρώτη φορά ο Καραμανλής έβαλε μέχρι και τα δέντρα να ψηφίσουν για να κερδίσει τις εκλογές. Ο νέος Καραμανλής έκαψε τα δέντρα για να ικανοποιήσει τα αφεντικά του. Το σύστημα διαρκώς σκληραίνει. Πάνω σε πτώματα και πυρκαγιές μπορεί να κερδίσει 45 χρόνια μετά. Υπάρχει διαφορά και στην Αριστερά και στα κινήματα. Συνθήματα όπως το 114, το 15% ή ακόμα και ο ανένδοτος του Γ. Παπανδρέου μπορεί τότε να ήταν δυνατά, 45 χρόνια μετά όμως δε λειτουργεί έτσι. Η αντίσταση τα τελευταία 7 χρόνια μπορεί να σταματήσει τα εγκλήματα, όχι όμως με την παλιά Αριστερά. Πρέπει τα κινήματα να βρουν καινούριους τρόπους. Για να σταματήσει το ολοκαύτωμα στην εκπαίδευση χρειάστηκε ένας χρόνος καταλήψεων. Για να σταματήσει το ολοκαύτωμα του Μπους στη Μ. Ανατολή χρειάστηκε ένα τεράστιο αντιπολεμικό κίνημα εκατομμυρίων. Για να σταματήσει το Ασφαλιστικό χρειάζεται ένα εργατικό κίνημα όπως αυτό του 2001 με τα φοβερά συλλαλητήρια και τις απεργίες που όλο αυτό το διάστημα συνεχίζει με τους τραπεζοϋπαλλήλους, τους δασκάλους και τους συμβασιούχους. Η Αριστερά του 114, του 15% και του «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» είχε πολύ αδύνατες προοπτικές. Η ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α. δεν είναι ένα εγκεφαλικό δημιούργημα. Είναι η Αριστερά που συνδυάζει όλα αυτά τα κινήματα, η Αριστερά που δίνει προοπτική για να τελειώνουμε με αυτό το σύστημα. Αυτά συμβαίνουν σε όλη την Ευρώπη. Η ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α. δεν είναι απομονωμένη, το κίνημα δεν είναι απομονωμένο. Υπάρχει ένα τεράστιο κίνημα στη Γαλλία, στην Πορτογαλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία. Η ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α. αποτυπώνει το κίνημα και δίνει προοπτική. Οι νίκες του κινήματος μπορούν να σταματήσουν τα εγκλήματα. Έχει τεράστια δύναμη, δυναμική και προοπτική. Έχει βάλει ένα μεγάλο στόχο με υποψήφιους σε όλες τις περιφέρειες και με πληρότητα ψηφοδελτίων. Πετυχαίνει στόχους όπως και το κίνημα πέτυχε να μπλοκάρει τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Πρέπει να βάλει και ένα δεύτερο στόχο να πάμε καλά. Δε θέλουμε να εκφράσουμε περιορισμένη αντίσταση. Θέλουμε να καταγράψουμε την δυναμική που έχει αυτό το κίνημα.Γι αυτό θέτω από την πλευρά μου τολμηρούς στόχους. Ναι βάζω τον τολμηρό στόχο του 3%για να χτυπήσουμε τα όρια και τους περιορισμούς που βάζει αυτό το σύστημα. Βάζουμε τον πήχη στις δυναμικές , όσο μπορείς κανείς να τις δει.
Να θυμηθούμε τον Μάη του 68…είμαστεμόνο στηναρχή…Το κίνημα και η δυναμική του θα καθορίσουν το μέλλον. Οι πυρκαγιές ανέδειξαν αυτό που είπε η Ρόζα Λουξεμπουργκ: «τη βαρβαρότητα την έχουμε δει, πρέπει να πάμε για το Σοσιαλισμό».
Γιάννης Φελέκης: Χιλιάδες άνθρωποι δεν τρέφουν πια αυταπάτες για τα κόμματα που κυβερνούν τους τελευταίους δύο αιώνες. Το γεγονός δε ότι ελέγχουν πλήρως τα ΜΜΕ αποτελεί εμπόδιο. Δεν έχουμε αυταπάτες για αυτό τον αποκλεισμό και ξέρουμε ότι είναι δύσκολο το μήνυμα να φτάσει σε αυτούς τους ανθρώπους. Στόχος είναι η ενθαρρυντική στήριξη στους ανθρώπους που θα φτάσει το μήνυμα. Η συνέχεια εξαρτάται από εμάς. Αν θα αποδειχθούμε αξιόπιστοι για να δώσουμε την καλύτερη απάντηση στις επιθέσεις που ετοιμάζει το σύστημα όποιος και αν είναι ο διαχειριστής του. Τα ζητήματα δεν είναι πλέον στο συρτάρι, αλλά στο τραπέζι. Η ανάπτυξή τους στηρίζεται πάνω στα αποκαΐδια και στον περιορισμό του αγροτικού πληθυσμού. Μπορεί ο Γιωργάκης να έκανε ελιγμούς με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά αν είναι κυβέρνηση θα την επαναφέρει. Εξάλλου είναι ο πρώτος που εμπνεύστηκε τα Ιδιωτικά ΑΕΙ. Κάποιες επιθέσεις τις σταματάμε με τους αγώνες μας, κάποιες άλλες προχωράνε. Θέλουμε στήριξη για να μπορέσουμε αύριο από καλύτερες θέσεις να συγκροτήσουμε μια νέα οραματική αντικαπιταλιστική Αριστερά ικανή να αντιμάχεται το σημερινό διεθνοποιημένο, παγκοσμιοποιημένο, άγριο καπιταλισμό. Οι λαοί σήμερα σφαγιάζονται, ενώ άλλοι συσσωρεύουν κέρδη. Ελπίζω στη στήριξη για να μπορέσουμε την επομένη των εκλογών να δώσουμε τη μάχη με καλύτερους όρους.
Αργυρώ Καγιά: Εγώ σε αντίθεση με τη Μ. Στύλλου ψήφισα πρώτη φορά το 2001 κι είμαι απ’ αυτούς που πρόλαβαν οριακά σήμερα το ηλικιακό όριο υποψηφιότητας.
Είναι στοίχημα για την πολυδιασπασμένη εδώ και 40 χρόνια ριζοσπαστική αριστερά, που έχει μάθει όμως να αμφισβητεί στο δρόμο και όχι στον καναπέ, με φωνή και όχι βουβά, να δοκιμάσει για πρώτη φορά την ενότητα , να εμπνεύσει το σύνολο του κόσμου που κατέβηκε στο δρόμο να εκφραστεί στις εκλογές αλλά και στο πραγματικό στοίχημα μετά τις εκλογές να συνεχίσει να εμπνέει τον κόσμο να κατεβαίνει στο δρόμο.
Απευθυνόμαστε λοιπόν να μας ψηφίσουν σε όσους ξέρουν να αμφισβητούν στο δρόμο και επειδή κάθε πολίτης νοιώθει την ανάγκη να αμφισβητήσει στο δρόμο, απευθυνόμαστε σε όλους. Πολλές απαντήσεις έρχονται από το μέλλον , θα είναι κόκκινες και δε θα είναι σίγουρα κόκκινες από τις πυρκαγιές όπως ο ήλιος που όλοι βλέπαμε τις μέρες αυτές …
Αν ήθελα να δώσω ένα σύνθημα θα έλεγα αυτό που λέει και η αφίσα μας…οι αγώνες που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα με τους φοιτητές, στους οποίους συμμετείχα και εγώ, με τους δασκάλους, τους τραπεζοϋπάλληλους, τους συμβασιούχους αλλά και παλιότερα όπως το 90-91, είναι αγώνες νικηφόροι, είναι ο μονόδρομος μας ενάντια σ’ένα σύστημα που δεν μας χωράει.
Οι εκλογές δεν είναι ένας πολιτικός ακτιβισμός, είναι ένα στοίχημα αλλά δεν είναι το παν. Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να δώσουμε και να το φέρουμε εις πέρας με ευθύνη, αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι μετά τις εκλογές να απευθυνθούμε και να συμπορευθούμε με όλο τον κόσμο σε κοινωνικά κινήματα, στον δρόμο, τα οποία μπορούν να έχουν αποτελέσματα μέσα από συλλογικές διαδικασίες.
Δημήτρης Σαραφιανός: Αν κοιτάξει κανείς τις δημοσκοπήσεις και μιλήσει με κόσμο καταλαβαίνει ότι ενώ υπάρχει αγανάκτηση και πικρία από την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ δεν ενισχύεται. Ακόμα μεγαλύτερα κομμάτια κόσμου καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος από τους δύο πόλους του δικομματισμού που εφαρμόζουν την ίδια πολιτική των εργαζομένων των 700 ευρώ. Από την μία πλευρά ο Καραμανλής προωθεί τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και το ασφαλιστικό από την άλλη ο Παπανδρέου τον νόμο Γιαννίτση. Και οι δύο κρατούν τους συμβασιούχους σε μόνιμη ομηρία. Αποκλείουν τους μετανάστες από τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, ενώ επιχειρούν να δώσουν το δικαίωμα της ψήφου στους ομογενείς που βρίσκονται εκτός κοινωνικού σχηματισμού. Η πολιτική τους έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση του αγροτικού πληθυσμού. Η πολιτική τους σηματοδοτεί την απαξίωση των πτυχίων των φοιτητών και την εντατικοποίηση των ρυθμών σπουδών. Να επισημάνουμε ότι και το ΠΑΣΟΚ στήριξε τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Από κοινού εξάλλου εφάρμοσαν τον κρατικό αυταρχισμό και εισήγαγαν την συλλογική ευθύνη μέσα από τα ιδεολογήματα περί τρομοκρατίας…Από κοινού προώθησαν την αναθεώρηση του άρθρου 24, το αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων, την ενίσχυση των αυθαιρέτων. Στους αγώνες αξιοπρέπειας των δασκάλων και των φοιτητών η ριζοσπαστική αριστερά έβαλε την σφραγίδα της και μπόλιασε με την λογική του ασυμβίβαστου αγώνα. Αυτά θα αποτελέσουν παρακαταθήκη για νέες νίκες. Στο πολιτικό επίπεδο δεν είναι δυνατή η ενιαία πολιτική έκφραση της ριζοσπαστικής αριστεράς εξαιτίας του κατακερματισμού που υπάρχει. Χρειάζεται μια ενωτική αντικαπιταλιστική αριστερά, μια ενιαία πολιτική έκφραση της ριζοσπαστικής αριστεράς που μπορεί να ανατρέψει τους συσχετισμούςστην αριστερά. Ο κόσμος παρά την αγανάκτηση δεν στρέφεται προς την αριστερά. Τι να περιμένει άλλωστε από την πολιτική συνδιαχείρησης του Συνασπισμού, που δεν αποκλείει σενάρια κεντροαριστερής διαχείρισης και που διαχειρίζεται την σημερινή κατάσταση στα συνδικάτα με το ΠΑΣΟΚ, όπως άλλωστε και σε πολλού άλλους κοινωνικούς χώρους. Ούτε με το ΚΚΕ όμως που υπερασπίζεται τα κράτη του «υπαρκτού σοσιαλισμού». Ο κόσμος ξέρει ότι πρέπει να υπάρξει άλλη αριστερά, και η ΕΝΑΝΤΙΑ βάζει μια τέτοια κατεύθυνση. Οι κυβερνήσεις δεν έχουν να φοβούνται τίποτα από την κυρίαρχη αριστερά, έχουν πολλά όμως να φοβηθούν από την ενίσχυση μιας άλλης αριστεράς και έχουν πολλά να κερδίσουν από την ενίσχυση της στην χώρα μας.
Τέλος χαιρέτησε ο Τζαβέντ Ασλάμ εκ μέρους της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος η ΕΝΟΤΗΤΑ επισήμανε ότι: Η Πακιστανική κοινότητα έχει χτυπηθεί με φυλακές εξορίες απαγωγές και απελάσεις. Όμως κερδίσαμε, κερδίσαμε με την βοήθεια της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο,της ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α,γι’ αυτό με όλη μας την δύναμη υποστηρίζουμε την ΕΝ.ΑΝΤΙΑ και έχουμε δώσει και έναν υποψήφιο από την Πακιστανικήκοινότητα για να δείξουμε την στήριξή μας, τον Τζαβέντ Αχτάρ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας