Η διαχείριση της πανδημίας από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και της ΕΕ, εξελίσσεται σε φιάσκο. Η κυβέρνηση των «αρίστων» κάθε μέρα αναιρεί κατευθύνσεις που πρόβαλε ως πανάκεια λίγο καιρό πριν, δείχνει να κινείται πανικόβλητη σπασμωδικά, αποσπασματικά και τελικά αναποτελεσματικά. Και αυτές οι παλινωδίες κοστίζουν ζωές.

Εδώ και ένα χρόνο αρνείται πεισματικά να πάρει τα αναγκαία μέτρα ενίσχυσης όλων των βαθμίδων του ΕΣΥ. Μέτρα ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας υγείας που θα έπρεπε να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας για τις τοπικές κοινότητες και παραμένει υποστελεχωμένη και υποχρηματοδοτούμενη. Τώρα καλείται μάλιστα να σηκώσει και σημαντικό βάρος του εμβολιασμού με αποτέλεσμα να πάνε πίσω ή να ακυρώνονται ακόμα και τακτικά ραντεβού συμπολιτών μας με άλλες χρόνιες παθήσεις σε Κέντρα Υγείας. Μέτρα ενίσχυσης, όμως, και της νοσοκομειακής περίθαλψης, με ενίσχυσή της σε προσωπικό και υποδομές, ειδικά σε κλίνες ΜΕΘ που παραμένουν ακόμα δραματικά λίγες σε σχέση με τις αναγκαίες και χωρίς το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό για να τις λειτουργεί. Η κυβέρνηση ενώ επικαλείται την έλλειψη χρημάτων για ενίσχυση του ΕΣΥ χρηματοδοτεί γενναιόδωρα τον ιδιωτικό τομέα υγείας, ο οποίος μάλιστα απέχει από την αντιμετώπιση περιστατικών covid-19. Και φυσικά δεν τσιγκουνεύεται χρήματα για την «εξαγορά» φιλικών ρεπορτάζ των ΜΜΕ και για νέους ακριβούς εξοπλισμούς.

Για να μην πάρει μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ βγάζει διαρκώς νέους «λαγούς από το καπέλο» παρουσιάζοντας ως πανάκεια αρχικά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, μετά το εμβόλιο, ακόμα και κάποιο φάρμακο. Όλα, όμως, αποδεικνύεται ότι δεν λειτουργούν από μόνα τους ως πανάκεια χωρίς ένα πλαίσιο καλύτερου βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας, καλύτερων συνθηκών υγιεινής και εργασίας και ενός επαρκούς συστήματος δημόσιας υγείας, με έμφαση στην πρόληψη, τα μαζικά διαγνωστικά τεστ και την επαρκή ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Δηλαδή όλα αυτά που έχουν διαλύσει οι νεοφιλελεύθερες και οι μνημονιακές πολιτικές εδώ και δεκαετίες και τώρα αρνούνται ιδεοληπτικά και πολιτικά να αποκαταστήσουν έστω και στοιχειωδώς.

Ειδικά το φιάσκο με τα εμβόλια αποδεικνύει για άλλη μία φορά τη χρεοκοπία και τη δυσκίνητη γραφειοκρατική φύση της ΕΕ που κανένα όφελος δεν προσφέρει στους λαούς της ηπείρου μας. Οι «Μένουμε Ευρώπη» μας έλεγαν ότι έξω από την ΕΕ μόνο καταστροφές θα ζήσουμε. Και τελικά τις ζούμε χειρότερα εντός ΕΕ. Η παροιμιώδης αργοπορία της ΕΕ να εξασφαλίσει εγκαίρως επαρκείς ποσότητες εμβολίων είναι χαρακτηριστική. Μόλις το 3%του πληθυσμού της έχει εμβολιαστεί, την ίδια στιγμή που το Ισραήλ έχει εμβολιάσει πάνω από το 50% (αποκλείοντας ρατσιστικά όμως τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης) και η Μεγάλη Βρετανία πάνω από το 15%. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μάλιστα αποδεικνύεται ο πιο πιστός υποστηρικτής των πολιτικών της, τις υποστηρίζει φανατικά ακόμα και όταν η ΕΕ τις αναιρεί! Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε στη Βουλή «μη σοβαρή» τη συζήτηση για άρση των πατεντών των εμβολίων και των φαρμάκων για τον κορονοϊό. Και τώρα η ίδια η ΕΕ και αστοί πολιτικοί μεγάλων χωρών της (π.χ. Γερμανία) αρχίζουν δειλά να συζητούν το θέμα, όπως και την προμήθεια εμβολίων από εναλλακτικές διαθέσιμες πηγές εκτός της ΕΕ και του «δυτικού κόσμου»…

Η σαφής πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μη λάβει κανένα μέτρο ουσιαστικής ενίσχυσης του ΕΣΥ και να μην επιβάλει τα αναγκαία μέτρα σε εργασιακούς χώρους και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την οδηγεί να δημιουργεί «εχθρούς» προκειμένου να αποσείσει τις δικές της τραγικές ευθύνες. Για αυτό πλέον στοχοποιεί τους υγειονομικούς που «χειροκρόταγε» την άνοιξη, με fake news για άρνηση εμβολιασμού αρκετών, με εκδικητικές διώξεις των εκπροσώπων τους για τις κινητοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ που απαιτούσαν τα αυτονόητα για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους εν μέσω πανδημίας.

Η σαφής πολιτική επιλογή της κυβέρνησης «να ανοίξει η αγορά» οδηγεί στις λογικές lock down – ακορντεόν ανάλογα με τις περιόδους εορτών και εκπτώσεων και φυσικά κάνοντας τα «στραβά μάτια» στην συχνή έλλειψη μέτρων προστασίας σε χώρους εργασίας. Για αυτό, και ενώ ο Τσιόδρας έχει δημοσίως πει ότι το 86% των μεταδόσεων γίνεται σε κλειστούς χώρους, η κυβέρνηση στοχοποιεί το «συνωστισμό» σε ανοιχτούς χώρους όπου ο κόσμος φοράει γενικά και μάσκες προστασίας! Επειδή δεν σκοπεύει να λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας και ελέγχου σε κλειστούς χώρους εργασίας, παραγωγής και καταστημάτων ανακοινώνει την απαράδεκτη αυστηρότερη απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6μμ για τα σαββατοκύριακα σε όλη την επικράτεια και ανεξαρτήτως επιδημιολογικής κατάστασης και στις «κόκκινες» περιοχές για όλη την εβδομάδα. Η αιτιολόγηση της επέκτασης της απαγόρευσης κυκλοφορίαςαπό την πλευρά της κυβέρνησηςμε τα περί μείωσης της mobility είναι απαράδεκτη και εντελώς ατεκμηρίωτη. Κι όλα αυτάλέγονται φυσικά στο φόντο απουσίας πλήρους επιδημιολογικής επιτήρησης στη χώρα μας, ώστε να μπορεί να πουλάει επικοινωνιακά ό,τι θέλει...Ακόμα και με κραυγαλέα επικοινωνιακή διαχείριση των κρουσμάτων αυξομειώνοντας αυθαίρετα τον αριθμό τεστ ανά ημέρα για να δικαιολογεί την πολιτική της. Πλέον, το σύνολο της υγειονομικής πολιτικής της κυβέρνησης καλλιεργεί μαζικά την έλλειψη εμπιστοσύνης σε ένα λαό ήδη πολύ κουρασμένο από τα μέτρα που έχουν παρθεί.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι σπέρνει ανέμους με την πολιτική της και θα θρέψει θύελλες. Για αυτό σπεύδει να θεσμοθετήσει ένα αυταρχικό θεσμικό πλαίσιο (νόμος για διαδηλώσεις, πανεπιστημιακή αστυνομία κλπ.) και να εντείνει την καταστολή. Στοχοποιεί τις λαϊκές κινητοποιήσεις και προχωρά σε διώξεις νεολαίων και εκπροσώπων εργαζομένων αναζητώντας εξιλαστήρια θύματα για την αποτυχία των πολιτικών της. Αντιμετωπίζει την πανδημία ως ευκαιρία για να προχωρήσει ακραία αντιλαϊκές πολιτικές χωρίς καμία συναίνεση (νομοσχέδιο Κεραμέως, πτωχευτικός νόμος, νέο νομοσχέδιο για εργασιακά και για ΟΤΑ κλπ.). Δεν έχει κανένα ηθικό δικαίωμα να απαιτεί την πειθαρχία στην αντιδημοκρατική απαγόρευση κινητοποιήσεων όταν κυνικά αξιοποιεί την περίοδο της πανδημίας για να νομοθετήσει τέτοια μέτρα. Το πρότυπο της, όμως, τόσο στη διαχείριση της πανδημίας όσο και στην κατασταλτική αντιμετώπιση είναι, όπως φαίνεται, η όλο και πιο αυταρχική κυβέρνηση Μακρόν στη Γαλλία.

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! Η κοινωνία υποφέρει από τις συνέπειες της πανδημίας και της οικονομικής ύφεσης, αλλά και από τις αποτυχημένες πολιτικές της κυβέρνησης για αυτά. Χρειάζεται εδώ και τώρα μία άλλη πολιτική κατεύθυνση.

Με ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας σε όλες τις βαθμίδες του, με έμφαση στην ανάπτυξη ενός επαρκούς πρωτοβάθμιου συστήματος πρόληψης και περίθαλψης.

Με μαζικά διαγνωστικά τεστ, επαρκή ιχνηλάτηση κρουσμάτων στην κοινότητα και παρακολούθηση αυτών.

Με ενίσχυση της νοσοκομειακής περίθαλψης συνολικά, με τους αναγκαίους μαζικούς διορισμούς υγειονομικού προσωπικού, με άνοιγμα και στελέχωση νέων κλινών ΜΕΘ.

Με επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας για να δοθεί με όλα τα διαθέσιμα μέσα η μάχη ενάντια στην πανδημία.

Με άρση των πατεντών των εμβολίων κατά του κορονοϊού ώστε να επιταχυνθεί ο αναγκαίος μαζικός εμβολιασμός.

Με εθνικοποίηση της φαρμακοβιομηχανίας και αξιοποίηση των δημόσιων υποδομών έρευνας για να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τα ιδιωτικά κέρδη.

Με στοχευμένα μέτρα προστασίας των ευπαθών ομάδων, ειδικά σε χώρους που αυτές συγκεντρώνονται (π.χ. γηροκομεία) ή συνωστίζεται πληθυσμός σε δυσμενείς συνθήκες εγκλεισμού και υγιεινής (π.χ. προσφυγικά camps, φυλακές, στρατόπεδα κλπ.).

Με ουσιαστικές κοινωνικές πολιτικές στην εργασία, την υγεία και το δημόσιο χώρο για να βελτιωθεί ουσιαστικά το βιοτικό επίπεδο της κοινωνίας που είναι η πραγματική ασπίδα προστασίας ενάντια σε κάθε ιο και νόσο.

Με επαρκή δημόσια τεκμηρίωση και ενημέρωση της κοινωνίας για να γίνει συμμέτοχη στη μάχη κατά της πανδημίας, χωρίς αυταρχική εκτροπή, αναποτελεσματικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας και αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις συγκεντρώσεων.