Αριστερή Ανασύνθεση

29/1/2021

Ο πολιτικός κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας ξεκίνησε απεργία πείνας στις 8 Ιανουαρίου του 2021, καθώς απήχθη αιφνιδιαστικά από το κελί του και μεταφέρθηκε στις φυλακές Δομοκού.Όπως ανέφερε η δικηγόρος του Ιωάννα Κούρτοβικ «ο Δ. Κουφοντίνας δεν αντιμετωπίζεται ως ένας κοινός κρατούμενος, που έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις, αλλά ως ένας αντίπαλος, τον οποίο πρέπει να εξοντώσουν». Οι ακριβείς λόγοι μεταφοράς του ουδέποτε αποσαφηνίστηκαν για να ελεγχθεί η νομική εγκυρότητά τους και στη συνέχεια το Υπουργείο αρνήθηκε να δημοσιεύσει τα αντίγραφα των πράξεων αυτών, ενώ αναφέρθηκε πως «οι λόγοι ήταν λόγοι εύρυθμης λειτουργίας της φυλακής και λόγοι δημόσιας τάξης, και υγειονομικά μέτρα λόγω του ιού». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Ο Δ. Κουφοντίνας αυτή την στιγμή βρίσκεται σε απομονωμένο κελί νοσηλείας των φυλακών Δομοκού και η ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του, όσο και η επικοινωνία μαζί του είναι δύσκολη. Το αίτημά του είναι το αυτονόητο, να εφαρμοστεί ο νόμος που ισχύει για όλους τους κρατούμενους/ες. Ένας νόμος, μάλιστα, ο οποίος ψηφίστηκε φωτογραφικά και εκδικητικά, με στόχο να χειροτερεύσει τις συνθήκες κράτησής του δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την διαβίωσή του.

Σαν να μην έφτανε αυτό, αυθαίρετα μπλοκαρίστηκαν και «κατέβηκαν» διαδικτυακές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από οργανώσεις και συλλογικότητες για την εκδικητική μεταχείριση του Δημήτρη Κουφοντίνα και τον αγώνα που κάνει για τα δικαιώματά του και «απειλήθηκαν» με προειδοποίηση διαγραφής των σελίδων τους με την αιτιολογία των συνεχών παραβιάσεων των όρων του Facebook. Αυτή η συνθήκη φίμωσης και ανελευθερίας έκφρασης του λόγου που επιβάλλεται δείχνει πως η κυβερνητική ασυδοσία και χυδαιότητα δεν έχει κανέναν θεσμικό ή ηθικό φραγμό και παραβιάζουν κάθε δημοκρατική έννοια και αξία.

Είναι προφανές πως, τόσο οι κρατικές αποφάσεις όσο και οι ωμές παρεμβάσεις των ΗΠΑ παλαιότερα, έχουν ως στόχο το να καταστρατηγούνται αυτονόητα δικαιώματα ενός πολιτικού κρατουμένου. Αυτές οι ενέργειες της κυβέρνησης έχουν εξόφθαλμα εκδικητικό χαρακτήρα, είναι παράνομες, και πρέπει να βρουν όλη την ελληνική κοινωνία αντίθετη. Γιατί πολύ απλά είναι ένα ακόμα λιθαράκι στην ευρύτερη σειρά αντιδημοκρατικών εκτροπών και οικοδόμησης ενός διαρκούς «κράτους έκτακτης ανάγκης» που αφορά όλους τους εργαζόμενους/ες και την κοινωνία. Με αφορμή μάλιστα την πανδημία βαθαίνει η επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, στο δικαίωμα της συγκέντρωσης, της πορείας, της απεργίας, στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Υπερασπιζόμαστε τα στοιχειώδη δικαιώματα όλων των κρατουμένων να παραμένουν στο χώρο καταγωγής τους, να ακολουθούνται πάντα οι νόμιμες διαδικασίες, να μην μεταχειρίζονται εκδικητικά και έκνομα από το κράτος. Αυτά τα δικαιώματα αποτελούν κάποια στοιχειώδη μέτρα εξανθρωπισμού ενός απάνθρωπου και εκδικητικού σωφρονιστικού συστήματος. Η οποιαδήποτε καταστρατήγηση θεσμικών δικαιωμάτων των κρατουμένων αφήνει κεκτημένα περαιτέρω καταπάτησης αυτών, εντείνοντας έτσι τον τιμωρητικό και εκδικητικό χαρακτήρα του συστήματος έναντι του σωφρονιστικού όχι μόνο μέσα στις φυλακές αλλά και ευρύτερα στην ίδια την κοινωνία.

Δηλώνουμε ότι το επόμενο διάστημα, θα κινητοποιηθούμε για να ικανοποιηθούν τα βασικά αιτήματά της απεργίας πείνας:

·για τη μεταφορά του Δ. Κουφοντίνα στις φυλακές Κορυδαλλού και τον τερματισμό των παρεμβάσεων με τη μεθοδευμένη, διακριτική δολοφονική πολιτική απέναντί του.

·Για την υπεράσπιση των πολιτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των κρατουμένων

Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και την προστασία της εργασίας και της δημόσιας υγείας απέναντι στην εργοδοσία και την κρατική καταστολή.

Νίκη στην απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα