Δελτίο Τύπου

Για ένατη συνεχόμενη χρονιά ο Τομέας Νεολαίας της Αριστερής Ανασύνθεσης διοργανώνει το πολιτικό-πολιτιστικό του Camping, το οποίο φέτος θα φιλοξενηθεί στον γνώριμο χώρο της Ζαχάρως από τις 28 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου. Μια προσπάθεια να οργανώσουμε συλλογικά και πρωτότυπα, σε σύγκρουση με τα κυρίαρχα πρότυπα τον χώρο που θα περάσουμε τις διακοπές μας. Να οργανώσουμε την καθημερινότητα μας, με τρόπο που θα δένει τους συντροφικούς δεσμούς και θα συγκρούεται με το πρότυπο της ανάθεσης, της εμπορευματοποίησης κάθε πλευράς της ζωής μας και θα αναζητά ένα νέο τρόπο οργάνωσης των διακοπών μας, από το φαγητό και την εκδήλωση μέχρι την διασκέδαση και την διαμόρφωση του χώρου, ως μια προσπάθεια ψηλάφησης ενός εντελώς διαφορετικού πολιτιστικού αντιπροτάγματος. Μια πολιτική πρόκληση να συζητήσουμε και να προβληματιστούμε συλλογικά πάνω στις εμπειρίες και τις αναπαραστάσεις που πρόσφερε η κοινωνικά βάρβαρη επίθεση των συγκυβερνήσεων, της ΕΕ και του ΔΝΤ αλλά και η μνημειώδης πάλη και ριζοσπαστικοποίηση του λαού μας. Στην φιλόδοξη αυτή πολιτική αλλά και πολιτιστική προσπάθεια είστε καλεσμένοι όλοι και όλες, όχι μόνο για να την παρακολουθήσετε αλλά για να συμμετέχετε και να συνδιαμορφώσετε μια εμπειρία που το ταξίδι της και η αναζήτηση της συνεχίζεται εδώ και εννέα χρόνια.


Το πρόγραμμα των πολιτικών εκδηλώσεων του 9ουcamping


Το πλούσιο πρόγραμμα των πολιτικών εκδηλώσεων του 9ου camping, έχει ως στόχο να ψηλαφίσει το νήμα της περιόδου ,να συνεχίσει την κουβέντα σε θεωρητικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο αντλώντας ιδέες από τις εμπειρίες της πλούσιας κινηματικής χρονιάς, αλλά και να ανοίξει την συζήτηση για την προετοιμασία και την οργάνωση της μάχης και του αγώνα μπροστά στις νέες προκλήσεις που έρχονται…

Το πρόγραμμα είναι το παρακάτω:

29/7 Κυριακή:«Follow politics on Twitter «

Οι αλλαγές στη δημόσια σφαίρα μέσα από τη λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Μια προσπάθεια αναζήτησης και αναμέτρησης με το ερώτημα καθορισμού και επανακαθορισμού του Δημόσιου πολιτικού και όχι μόνο λόγου μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προσπάθεια οικοιοποίησης της ΄΄ελευθερίας΄΄ του διαδικτύου από της φωνές της αντίδρασης. Η διεθνής εμπειρία οργάνωσης και προπαγανδισμού κινημάτων μέσα από το facebook, η κινηματική real-time ενημέρωση μέσα από το twitter, η κατασκευή μιας νέας πολιτικο-θεωρητικής βιβλιοθήκης μέσα από την μπλοκόσφαιρα. Ένας χώρος ελευθερίας ή μια διαδικασία Οργουελικής παρακολούθησης και ελέγχου;

30/7 Δευτέρα: «Κόκκινη κλωστή, χαμένη…»

Μια περιπλάνηση στη ζωή και το έργο της Ζωρζ Σαρή

Από την ΕΠΟΝ, στο θέατρο και η μετάβαση στο χώρο της λογοτεχνείας. Μια εκδήλωση γνωριμίας, αλλά και νοσταλγίας για την κόκκινη κλωστή που έδεσε την εφηβεία μας.

31/7 Τρίτη:«Φοιτητικό κίνημα στην εποχή των τεράτων»

Η σύγχρονη πάλη ενάντια στην μετάλλαξη του Πανεπιστημίου, στο φόντο του τέλους της Μεταπολίτευσης

Η εμπειρία του ελληνικού φοιτητικού κινήματος, οι αγώνες του και οι προκλήσεις του στην εποχή που το παλιό πεθαίνει και το νέο παλεύει για να γεννηθεί. Μια κριτική αποτίμηση και η ψηλάφιση νέων προοπτικών, στην θεωρητική του ανάλυση, το πολιτικό του πρόγραμμα, την οργάνωση του και το άνοιγμα νέων ρηγμάτων στον ελληνικό κοινωνικό σχηματισμό

1/8 Τετάρτη:«Οι αστοί τρομάξανε, και πόλεις φτιάξανε»

Πόλη, χώρος και εξέγερση – Για μια χωροταξική κοινωνιολογία του αστικού τοπίου

Μια θεωρητική αναζήτηση για την διαμόρφωση του αστικού τοπίου και της ρημοτομίας των πόλεων, ως μια προσπάθεια ενσωμάτωσης, καταστολής και ελέγχου των εξεγερτικών φαινομένων.

2/8 Πέμπτη:«Η έρημος του πραγματικού»

Η κατάρρευση του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης – Οι σχέσεις εκπροσώπησης και η κοινωνιολογία της ψήφου

Το γκρέμισμα του πολιτικού σκηνικού της τελευταίας τριαντακονταετίας, η μετακίνηση κομματιών του εκλογικού σώματος, υπό-πολιτικές και αντι-πολιτικές τοποθετήσεις και τα ερωτήματα για την Αριστερά και την εκπροσώπηση της εργατικής τάξης και των σύμμαχων λαικών στρωμάτων.

3/8 Παρασκευή: «Από το Μόναχο στο Ράιχσταγκ»

Η δημοκρατία της Βαϊμάρης – Η άνοδος και η πτώση των Ναζί στον Μεσοπόλεμο

Μια ιστορικό-θεωρητική εκδήλωση στοχασμού γύρω από την γένεση του ναζισμού, την άνοδο του φασισμού, την στάση της κομμουνιστικής αριστεράς και της σοσιαλοδημοκρατίας, την διείσδυση των ναζί στην εργατική τάξη και σε προλεταριοποιούμενα κομμάτια στην τσακισμένη Γερμανία του μεσοπολέμου. Μια διήγηση χρήσιμη στη σκέψη μας για την ανάδυση του φασισμού και στην Ελλάδα.

4/8 Σάββατο:«Μαρξισμός και ηγεμονία, κόμμα και στρατηγική»

Προσεγγίσεις του έργου του Αντόνιο Γκράμσι, στην οικοδόμηση μιας σύγχρονης επαναστατικής θεωρίας

Η αναψηλάφιση, του έργου του εισηγητή της Δυτικομαρξιστικής σκέψης Αντόνιο Γκράμσι. Γνωριμία και μετασχηματισμός των τόσο σύγχρονων εννοιών της ηγεμονίας, του ιστορικού μπλοκ, του κόμματος ως νέου ηγεμόνα.

5/8Κυριακή:«Αριστερή στρατηγική, πολιτικό πρόγραμμα και οργάνωση του λαού»

Η αριστερά μπροστά στις προκλήσεις και τις δυνατότητες της περιόδου.

Η Αριστερά μπροστά στην εποχή της μεγάλης αναταραχής. Προκλήσεις, αδιέξοδα και προοπτικές προς τη διατύπωση μιας σύγχρονης κομμουνιστικής, επαναστατικής στρατηγικής.


Ανακοίνωση του Πανελλαδικού Γραφείου του Τομέα Νεολαίας της Αριστερής Ανασύνθεσης για το 9ο Πολιτικό ΠολιτιστικόCamping


Για ένατο συνεχόμενο χρόνο ο Τομέας Νεολαίας της Αριστερής Ανασύνθεσης ολοκλήρωσε με πολύ μεγάλη επιτυχία τις εργασίες του πολιτικού-πολιτιστικού του Camping που διοργανώθηκε στον ξεχωριστά οργανωμένο χώρο της παραλίας του Γιαννιτσοχωρίου στην Ζαχάρω! Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία και έφτασε τους 800 ανθρώπους με πολύ μεγάλη συμμετοχή τόσο νεολαίων όσο και εργαζομένων από όλους τους κλάδους,

που προσέφεραν με μεγάλη ζέση τις γνώσεις τους στο κομμάτι της αυτοργάνωσης και λειτουργίας του Camping αλλά και μετέφεραν τις εμπειρίες τους από τους αγώνες των χώρων τους σε οργανωμένες και μη συζητήσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του Camping. Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχθήκαμε επίσης ανένταχτους συντρόφους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και συναγωνιστές άλλων ρευμάτων και χώρων που σίγουρα οι εμπειρίες τους και οι σκέψεις τους αποτέλεσαν τροφοδοσία για προβληματισμό και κουβέντα για την αριστερά στον τόπο και την κατεύθυνση της το επόμενο διάστημα.

O Τομέας Νεολαίας αναμετρήθηκε φέτος με αναβαθμισμένο τρόπο με το πείραμα της αυτοργάνωσης του χώρου και την λειτουργία όλων των χώρων και διαδικασιών του Camping σε σύγκρουση με τα κυρίαρχα πρότυπα και τις σχέσεις εκμετάλλευσης υλοποιώντας ένα συλλογικό μοντέλο διαχείρισης που επεκτεινόταν από το επίπεδο της διοργάνωσης ως το επίπεδο της υλοποίησης. Στο κομμάτι αυτό η συνεισφορά των νεολαίων της Αριστερής Ανασύνθεσης αλλά και μεγαλύτερων γενιών συντρόφων και συναγωνιστών ήταν εξαιρετικά χρήσιμη και χωρίς την εργατικότητα τους και την ενεργή τους στράτευση το εγχείρημα του Camping δεν θα είχε την επιτυχία που βιώσαμε όλοι όσοι παρευρεθήκαμε στη Ζαχάρω το φετινό καλοκαίρι!

Η οργάνωση της καθημερινότητας είχε ξεχωριστά νεολαιίστικο χρώμα, και προσπαθούσε μαζί με την εξυπηρέτηση των αναγκών να αναμετριέται με κομμάτια πειραματισμού που σίγουρα το επόμενο διάστημα θα βρούμε μπροστά μας. Η συλλογική κουζίνα, το αυτοργανωμένο ιατρείο, οι ομάδες καθαριότητας καθώς και η συμμετοχή κάθε συντρόφου-ίσσας σε όλες αυτές τις διαδικασίες σε μια προσπάθεια διάρρηξης της διάκρισης μεταξύ χειρωνακτικής-διανοητικής εργασίας σίγουρα θα αποδειχθούν χρήσιμες και για τον κοινωνικό πειραματισμό του επόμενου διαστήματος!

Ιδιαίτερη χαρά προσέφεραν οι συλλογικές αθλητικές δραστηριότητες του beach soccer και beach volley οι οποίες λειτούργησαν και εξαιρετικά για την σύσφιξη των συντροφικών σχέσεων του πανελλαδικού ιστού του Τομέα Νεολαίας, προσφέροντας ταυτόχρονα ένα εναλλακτικό υπόδειγμα για τον λαϊκό αυτοργανωμένο αθλητισμό κόντρα στο κυρίαρχο εμπορευματικό μοντέλο. Ενδιαφέρον είχε τόσο η συμμετοχή, όσο και η παρακολούθηση των »πρωταθλημάτων» σκακιού, ταβλιού αλλά και των παιχνιδιών με τράπουλα!

Εξαιρετικά δεμένο, διασκεδαστικό αλλά και κοντά σε κάθε γενιά κουλτούρας και σε όλα τα διαφορετικά ακούσματα, όπως είχαμε υποσχεθεί, το πολιτιστικό πρόγραμμα που θυμήθηκε αλλά και γνώρισε παλιούς και νέους καλλιτέχνες, με ξεχωριστές στιγμές τόσο την συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά, όσο και το συγκινητικό αφιέρωμα της μουσικής κολεκτίβας »Καπνισμένο Τσουκάλι» για το εργατικό-λαϊκό τραγούδι. Χωρίς φυσικά να ξεχνάμε τις όμορφες ανατολές της παραλίας της Ζαχάρως, που όλοι είδαμε με νυσταγμένα μάτια, μετά από τις μεγάλες βραδιές στο beach bar »Βιετνάμ» που με μεράκι, πολύ δουλειά και τεχνική αρτιότητα κατασκεύασαν οι σύντροφοι της Οργανωτικής Επιτροπής…

Μεγάλο ενδιαφέρον, τεράστια συμμετοχή αλλά και μαζικότητα είχαν οι εννέα εκδηλώσεις που ετοίμασε ο Τομέας Νεολαίας της Αριστερής Ανασύνθεσης για το φετινό Camping. Εκδηλώσεις που επιβεβαίωσαν την εκτίμηση μας, μέσα από την διεξαγωγή τους και τις τοποθετήσεις που υπήρξαν, για το εξαιρετικά επίκαιρο τους αλλά και για το πόσο σε τελική ανάλυση αλληλοδιαπλεκόμενες είναι. Η αναμέτρηση με τις έννοιες του Γκραμσιανού έργου, η ιστορική( αλλά και τόσο σύγχρονη) κουβέντα για την Βαϊμάρη και τους Ναζί, η ανάγνωση του πολιτικού σκηνικού σήμερα αλλά και η κουβέντα της νεολαίας ήταν ένα ενιαίο κουβάρι που μέρα-μέρα ξετυλιγόταν και αναβάθμιζε την σκέψη και τον προβληματισμό μας.

Στιγμή που σίγουρα θα θυμόμαστε όλοι η εκδήλωση για την Αριστερά και την οργάνωση του λαού, με τον σ. Παναγιώτη Σωτήρη υπεύθυνο του Π.Γ. της Αριστερής Ανασύνθεσης και τον σ. Τάσο Σταυρόπουλο από το ΜΑΑ. Εκδήλωση που μας επανέφερε μετά την χαλάρωση του Camping μπροστά στα δύσκολα και αναβαθμισμένα καθήκοντα που η νέα χρονιά φέρνει για την επαναστατική αριστερά. Τις δύσκολες στιγμές που θα αντιμετωπίσουμε, αλλά και την αναμέτρηση με στρατηγικά ερωτήματα που θα κάνουν τις μέρες της μεγάλης αναταραχής, όμορφες μέρες για τον αγωνιζόμενο λαό…

Ως Τομέας Νεολαίας νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε το πλήθος των συντρόφων και συναγωνιστών που βρέθηκαν κοντά μας στο δύσκολο, πρωτότυπο αλλά και ευχάριστο εγχείρημα της οργάνωσης του χρόνου, του χώρου και των διακοπών( που για πολλούς από εμάς, ήταν οι μοναδικές) σε σύγκρουση με τα κυρίαρχα πολιτικά και πολιτιστικά πρότυπα του υπαρκτού καπιταλισμού! Μια προσπάθεια που φιλοδοξούσε πριν τις κόκκινες ανατολές των κοινωνικών ανατροπών και του ανοίγματος δρόμων μετασχηματισμού, να πάρουμε μια γεύση από μικρές κόκκινες στιγμές στην βιωμένη καθημερινότητα μας, όπως τις κόκκινες ανατολές στην παραλία της Ζαχάρως που είδαμε αγκαλιασμένοι σιγοψιθυρίζοντας τις μελωδίες και τους στίχους των αγώνων που ακόμα μας εμπνέουν και μας οδηγούν…

Σε κάθε περίπτωση η μεγάλη επιτυχία του 9ου Πολιτικού-Πολιτιστικού Camping του Τομέα Νεολαίας της Αριστερής Ανασύνθεσης, δεν μας οδηγεί στον εφησυχασμό, στην παύση της αναμέτρησης με την περαιτέρω αναβάθμιση του εγχειρήματος μας, το βάθεμα της πολιτικοποίησης μας, την σύγκρουση με όλες τις πλευρές της ατομικής και συλλογικής μας ζωής που η κυρίαρχη ιδεολογία εισβάλει. Πάνω απ όλα μας οπλίζει με κουράγιο και μας ετοιμάζει ήδη από τώρα για το κλείσιμο μιας δεκαετίας επιτυχημένων Camping,με την υπέρβαση κάθε αρνητικού και την αναμέτρηση με όλα τα νέα, μέχρι τότε, μέχρι το 10ο Πολιτικό-Πολιτιστικό Camping, η ομορφιά είναι στους δρόμους και τους αγώνες και εκεί θα βρεθούμε όλοι!!!

8 Αυγούστου 2012

Πανελλαδικό Γραφείο Τομέα Νεολαίας

Αριστερή Ανασύνθεση


Δείτε συνημμένα τα υλικά

Δείτε το 1o promo της διοργάνωσης στο youtube

Δείτε το 2ο promo της διοργάνωσης στο youtube

Δείτε το 3ο promo της διοργάνωσης στο youtube