ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά από μία χρονιά πλούσια σε κινηματικές και πολιτικές εμπειρίες, μετά κόπων και βασάνων, καταφέραμε να επιλέξουμε κάποια μόνο θέματα, από όλα όσα θα θέλαμε για τις εκδηλώσεις του 11ου Πολιτικού- Πολιτιστικού camping. 2-11 Αυγούστου στην Ηγουμενίτσα συζητάμε για όλα όσα μας απασχόλησαν την φετινή χρονιά ή μας προβληματίζουν διαχρονικά.

Πιάνουμε λοιπόν το νήμα από το περσινό camping και συζητάμε για το νεολαιίστικο κίνημα πιο αναβαθμισμένα, καθώς και για το ζήτημα της εκπαίδευσης και τη σχέση της με τις επαναστατικές διαδικασίες. Κουβεντιάζουμε για το ρόλο του ποδοσφαίρου και των επιχειρηματικών κύκλων και τη σχέση τους με την πολιτική.

Όσο η βία των "από πάνω" εντείνεται ενώ στον κυρίαρχο λόγο το πρόβλημα γίνεται όλο και περισσότερο η βία των από κάτω, η σχέση της Αριστεράς και της Βίας είναι ένας προβληματισμός στον οποίο δεν χωράνε ούτε εύκολες απαντήσεις ούτε αφορισμοί

Ανοίγουμε θεωρητικά και πολιτικά την κουβέντα για το αναγκαίο σήμερα πολιτικό υποκείμενο, και το ζήτημα της εξουσίας, ως κομμάτι μιας σύγχρονης επαναστατικής στρατηγικής. Στην κρίση στρατηγικής της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και στην ανεπάρκεια που δείχνει συνολικά η Αριστερά η αναμέτρηση με το ερώτημα της εξουσίας και με αυτό του πολιτικού υποκειμένου είναι πιο κρίσιμη και αναγκαία από ποτέ. Αυτή ακριβώς η πλούσια συζήτηση είναι ο φάρος ελπίδας που οδηγεί το νου και τις πράξεις μας για τις νέας ανατροπές που είναι εφικτές και αναγκαίες στο σήμερα.

Προσκεκλημένοι των εκδηλώσεων, από τη Βενεζουέλα και άλλες χώρες, μας ταξιδεύουν στα σημεία του πλανήτη που μας δίνουν ελπίδα. Διδασκόμαστε από θετικές εμπειρίες άλλων λαών και συζητάμε συνολικά για τις διεθνείς εξελίξεις και τις ανακατατάξεις στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα.

Μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένα μαύρο φάντασμα πλανιέται πάνω από την ήπειρο. Και ειδικά στην Ελλάδα, παρά τη δολοφονία του Φύσσα και τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις η εκλογική επιρροή της νεοναζιστικής Χρυσής αυγής. Δεν μετατρέπεται ριζικά. Και τίθενται σοβαρά ερωτήματα για την Αριστερά και το αντιφατικό κίνημα: Με ποιον τρόπο συγκροτεί και συγκρατεί η Χρυσή Αυγή την εκλογική της επιρροή; Είναι τελικά φαινόμενο της κρίσης ή υπάρχει διαδικασία εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας; Είναι όλοι οι ψηφοφόροι της νεο- ναζί ή είναι απλά μια επιλογή διαμαρτυρίας; Σκύβουμε με προσοχή πάνω από το λόγο και τις πρακτικές που συγκρότησαν την Χρυσή Αυγή, και εξοπλίζουμε τη σκέψη μας καλύτερα απέναντι στην άνοδο του φασισμού.

Τέλος από το φετινό camping θα έχει απογευματινό σεμινάριο για την αλληλεγγύη στις γειτονίες και τα τοπικά εγχειρήματα αυτοργανωσης και λογοτεχνικό αναλόγιο."


Παρασκευή 8/8, στις 11:00 π.μ | «ο Ιμπεριαλισμός σήμερα: οι ανακατατάξεις στο διεθνές σκηνικό και οι νέοιανταγωνισμοί.»


Από την Βενεζουέλα ως τη Ουκρανία και τη μέση ανατολή, η φετινή χρονιά ήταν πλούσια από απροσδόκητες διεθνείς εξελίξεις πάνω από τις οποίες η Αριστερά οφείλει να σκύψει με προσοχή.

Ποιες είναι οι νέες ανακατατάξεις στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα;

Ποιοι είναι οι πρωτότυποι ενδοιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί που αναδύονται και τι συσχετισμούς αποτυπώνουν;

Ποιες είναι οι εξελίξεις σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο και πως αρθρώνεται η ηγεμονία σήμερα;

Μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση η αμερικάνικη κυριαρχία;

Το «μεγάλο deal» της Διατλαντικής Συμφωνίας οικονομικών συναλλαγών και τι έρχεται να εμπεδώσει. Ποια πρέπει να είναι για την ριζοσπαστική Αριστερά, μια σύγχρονη επαναστατική, αντιμπεριαλιστική αφήγηση που να απαντάει στις προκλήσεις της συγκυρίας;

Ομιλητές: Κώστας Ράπτης, Σπύρος Τσατσαρώνης, Πολυχρόνης Γανέλης

Παρουσίαση της θεατρικής παράστασης «Ο Μαρξ στο Σόχο» από την θεατρική ομάδα «ΦάντηςΜπαστούνι»


Την Δευτέρα4/8 η θεατρική ομάδα «Φάντης Μπαστούνι» θα παρουσιάσει τογνωστό θεατρικό έργο του HowardZinn «Ο Μαρξ στο Σόχο».

10313962_763570110349507_6660384912177608186_n

Στο θεατρικό έργο του Zinn ο Μαρξ, απηυδισμένος από τις επιθέσεις που δέχεται μετά θάνατον, ζητάει από τις αρμόδιες αρχές του άλλου κόσμου να επιστρέψει στη ζωή για να αποκαταστήσει την αλήθεια.

Φτάνει στο Σόχο και, απευθυνόμενος σε ένα σύγχρονο ακροατήριο, μιλάει σε πρώτο πρόσωπο για τη ζωή του και υπερασπίζεται την επικαιρότητα των ιδεών του. Μας προκαλεί, λέγοντας:

«Δεν αναρωτιέστε γιατί νιώθουν την ανάγκη να με ανακηρύσσουν νεκρό, ξανά και ξανά;»…

Λίγα λόγια για τον Howard Zinn:

Γνωστός ακτιβιστής κατά του πολέμου στο Βιετνάμ και παθιασμένος υποστηρικτής των κινημάτων των αφροαμερικανών για πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ, ο Howard Zinn βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής αναταραχής στη χώρα του από την δεκαετία του 1950 ως τα τέλη εκείνης του 1970. Ευρύτερα γνωστός έγινε για το βιβλίο του «A People’s History of the United States» [Ιστορία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών, μετάφραση Θεόδωρου Καλύβα, Αιώρα, Αθήνα 2008], που πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα.

Ο Zinn ήταν αυτό που τοποθέτησε στη θέση των κεντρικών ηρώων της ιστορίας των ΗΠΑ όχι τους «ιδρυτές» της, αλλά τους πρώτους συνδικαλιστές, τις φεμινίστριες και μαχητές για διάφορους σκοπούς.«Τα γραπτά του άλλαξαν τη συνείδηση μιας γενιάς, βοήθησαν να ανοίξουν νέοι δρόμοι προς την κατανόηση και την κρίσιμη σημασία της για τις ζωές μας», είχε γράψει για αυτόν ο Noam Chomsky.

Ο Howard Zinn γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, δούλεψε ως εργάτης σε ναυπηγείο και υπηρέτησε ως βομβαρδιστής στην αμερικανική πολεμική αεροπορία στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πριν πάει στο κολέγιο και πάρει το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Δίδαξε στο Spellman, ένα κολέγιο με φοιτήτριες κυρίως νεαρές μαύρες στην Ατλάντα της Τζόρτζια,

και κατόπιν στο Boston University, όπου απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη φήμη πρωταγωνιστώντας σε πολλές απεργίες και αντιπολεμικές κινητοποιήσεις.

Στην αυτοβιογραφία του «You Can’t Be Neutral on a Moving Train» (Beacon Press, Βοστόνη 2002), σημείωνε ότι η αντικειμενικότητα ουδέποτε υπήρξε στόχος στα μαθήματα που παρέδιδε. «Ήθελα οι φοιτητές να φεύγουν από την τάξη όχι απλά καλύτερα πληροφορημένοι, αλλά προετοιμασμένοι να παρατήσουν την ασφάλεια της σιωπής, πιο έτοιμοι να μιλήσουν, να δράσουν ενάντια στην αδικία όπου την έβλεπαν. Αυτή, φυσικά, ήταν μια συνταγή για φασαρίες»

Τετάρτη 6 Αυγούστου | Hip Hop Live! |Line-up


Δώστε βάση:

Την Τετάρτη 6 Αυγούστου, κρατάμε το hip hop ζωντανό, ζωντανά…

Hip Hop Line Up

– MC YINKA

– TERI/ΟΔΒ – DJ XQUZE/ΧΟΥ – LESHI LALA/ΧΟΥ (KLMT)

– INFINIK


Μαθήματα Αυτοάμυνας | ΤρίαΣεμινάρια


Φέτος στο κάμπινγκ μαθαίνουμε για την αυτοάμυνα, μέσα από τρία σεμινάρια:

Το πρώτο θα έχει σχέση με κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουμε καθημερινά στο δρόμο και τις πιθανές τακτικές μάχης που μπορούμε να ακολουθήσουμε.

Το δεύτερο θα έχει θέμα τη γυναικεία αυτοάμυνα.

Το τρίτο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην παραλία και στη θάλασσα. Εισηγητικά θα γίνει και μία παρουσίαση για το πώς ξεκίνησαν και εξελίχθηκαν διάφορες τεχνικές αυτοάμυνας.

Συναυλία την Παρασκευή 8 Αυγούστου | Rockσυγκροτήματα


Το βράδυ της Παρασκευής 8/8 το σκηνικό αλλάζει και γίνεται πιο rock!

Γκάζια στους ενισχυτές, ανεβασμένα μικρόφωνα, ξεσηκωτικά riffs και νεανικές μπάντες συνθέτουν το τοπίο για το βράδυ της Παρασκευής το οποίο προβλέπεται να μείνει αξέχαστο στους φίλους του stoner rock και όχι μόνο!

Στη σκηνή θα τα σπάσουν:

– οι Decay Greed:μπάντα από την Αθήνα. Ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2010 και παίζουνHeavy / Southern Rock. Οι Decay Greed έχουν βγάλει ήδη ένα EP, το «Electric Sound» ενώ κυκλοφορεί και το πρώτο τους single «Scar to the Bone».

– Steel Machine:μπάντα από την Ηγουμενίτσα. Ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2012 και παίζουν Heavy/Stoner Rock με επιρροές από Black sabbath, Electric Wizard, Kyuss, Nightstalker.

Ο Μίλτος Πασχαλίδης στο Camping ΤΝ της ΑριστερήςΑνασύνθεσης


Το βράδυ της Πέμπτης 7 Αυγούστου στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας ο Μίλτος Πασχαλίδης θα εμφανιστεί για μια μοναδική συναυλία στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του 11ου Camping του τομέα νεολαίας της Αριστερής Ανασύνθεσης.




Δείτε το promo της διοργάνωσης στο youtube