Πολιτικές Εκδηλώσεις


Κυριακή 2 Αυγούστου

«Όψεις σεξισμού μέσα στην κρίση»

Από την διαπόμπευση οροθετικών γυναικών το ’12 ή τη φασιστική ρητορεία της ετεροκανονικότητας και αρρενωπότητας της Χ.Α. μέχρι και την παραπολιτική προσέγγιση γυναικών βουλευτών μέσα στην κρίση, τα περιστατικά έμφυλης βίας και σεξισμού ολοένα και εντείνονται. Και για κάτι τέτοιο η κρίση αποτελεί πρόσφορο έδαφος. Ανέκαθεν ο τρόπος αναπαράστασης της γυναίκας στο δημόσιο διάλογο διαμεσολαβούνταν από έμφυλες διακρίσεις. Πράγματα που μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ως λογικές “συνέπειες της κρίσης” έχουν πέρα από το ταξικό (μνημονιακά μέτρα, είδος επιδομάτων, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, ανεργία) και έμφυλο πρόσημο. Και αν νομίζουμε ότι αρκεί απλώς να τοποθετούμαστε για όλα αυτά απλώς διακηρυκτικά, ας δούμε αυτοκριτικά πως είμαστε πολλές φορές δέσμιοι του κυρίαρχου σεξιστικού λόγου καταλήγοντας να τον αναπαράγουμε. Πρέπει να σκύψουμε πάνω από το ζήτημα και όχι να «σιωπούμε» αξιολογώντας το απλώς ως δευτερεύον ή υποτελές αλλά να στοχαστούμε ποια μπορεί να είναι σήμερα μία ριζοσπαστική αντισεξιστική αφήγηση.

Δευτέρα 3 Αυγούστου

«Η «απρόσμενη» έκρηξη των μαζών: Τα Ιουλιανά του ‘65″

Τα Ιουλιανά του ’65 αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας και αποκορύφωμα της ταξικής πάλης στην μετεμφυλιακή Ελλάδα. Πενήντα χρόνια μετά από τις «100 μέρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα» επιστρέφουμε σε εκείνα τα χρόνια και συζητάμε για τα αίτια, που οδήγησαν στην «έκρηξη» εκείνου του καλοκαιριού, για την κινητοποίηση του λαού που σημάδεψε εκείνη την οριακή και ανεπανάληπτη συγκυρία καθώς και το ρόλο της νεολαίας στα γεγονότα και τις αιτίες της εξέγερσης.

Τρίτη 4 Αυγούστου

«Μπροστά στον καθρέφτη: Για την αριστερή στρατηγική, το κράτος, την εξουσία, την κυβέρνηση»

Τα τελευταία χρόνια είναι ιστορική ή ανάγκη του να ορίσουμε ξανά τους όρους μιας αριστερής στρατηγικής που να ριζώνει στις μάζες. Όμως, ποιες αρχές τη καθορίζουν; Με ποια «πολιτική ματιά» στη θεωρία μπορούμε να δούμε και να μιλήσουμε για την «την τάση ή τις τάσεις του κομμουνισμού» που εγγράφονται ήδη σήμερα, «τώρα», στους αγώνες των καταπιεζόμενων τάξεων; Τι απαιτείται για να αποσαφηνιστεί μια τέτοια στρατηγική σε τακτική; Κι αν η μαρξιστική θεωρία του Κράτους είναι η «λύδια λίθος του μαρξισμού», ποια είναι αυτή η θεωρία και σε τι συνίσταται το αντικείμενο της; Πως μπορούμε να ξαναμιλήσουμε για έννοιες όπως η αριστερή κυβέρνηση και η θέση της εντός μιας επαναστατικής στρατηγικής ή η δυαδική εξουσία, όχι ως στιγμή αλλά ως μια συνάρθρωση πρακτικών που οικοδομούν την (αντι-) ηγεμονία των από κάτω; Με αυτά, μεταξύ άλλων, τα ερωτήματα προσπαθούμε να αναμετρηθούμε στα πλαίσια της συζήτησης για μια σύγχρονη αριστερή στρατηγική που είναι ταυτόχρονα σημείο αλλά και ριζικό αίτημα των καιρών.

Τετάρτη 5 Αυγούστου

«Οι σεισμοί που μέλλονται να ‘ρθουν: Μια φοιτητική αριστερά αντάξια των προκλήσεων»

Μετά από 5 χρόνια επίθεσης στα δικαιώματα και την προοπτική της φοιτητικής νεολαίας, η έλλειψη ενός μαζικού φοιτητικού κινήματος ανατροπής της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης και των μνημονιακών τομών παραμένει. Η αναζήτηση διεξόδου για το μέλλον, η απονομιμοποίηση της κυρίαρχης πολιτικής και των μέχρι τώρα εκφραστών της, φυσικά το εκκωφαντικό «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα μοιάζουν στοιχεία μιας πραγματικότητας της φοιτητικής νεολαίας αναντίστοιχης με την υπάρχουσα φοιτητική Αριστερά. Πώς μπορούν τα ΕΑΑΚ η ριζοσπαστική φοιτητική Αριστερά να φανεί αντάξια των προκλήσεων;

+ Εκδήλωση- Παρουσίαση: “To όνομα μου είναι Ασάτα Σακούρ”: Από τους Μαύρους Πάνθηρες στο hip hop, την παρουσίαση κάνει η Λαμπρινή Θωμά

Πέμπτη 6 Αυγούστου

«Ευρωπαϊκή ενοποίηση: Ο βασιλιάς είναι γυμνός… ξανά!»

Η Ε.Ε διαπερνάται από την σημαντικότερη και πιο βίαιη οικονομική και πολιτική κρίση της ιστορίας της, με δυσοίωνες προοπτικές για το μέλλον της ίδιας, της Ευρώπης ως γεωπολιτικής ενότητας και των λαών που ζουν ανάμεσα στα σύνορα των χωρών που την απαρτίζουν. Κατανοώντας το «παρόν ως ιστορία», επιχειρούμε να ανιχνεύσουμε τις σύνθετες οικονομικές και πολιτικές διεργασίες που έδωσαν σάρκα και οστά στην ιδέα της «ευρωπαϊκής ενοποίησης», αποφεύγοντας μυθοποιήσεις και δογματισμούς που κατά καιρούς έχουν κατακλύσει τον δημόσιο λόγο. Καταγράφουμε τα αδιέξοδα της ευρωενωσιακής και ευρωζωνικής κοινότητας, ως έκφανση βαθιών πολιτικών αντιφάσεων και συγκρούσεων. Υπό το ερμηνευτικό πλαίσιο της δόμησης του διεθνούς συστήματος, ως συστήματος αλληλεπίδρασης διαφορετικών και διακριτών εθνικών κοινωνικών σχηματισμών, επιχειρούμε να αναγνωρίσουμε την δυναμική διαδικασία της ένταξης και της πρόσδεσης της Ελλάδας στου ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, ως την τελευταία Μεγάλη Ιδέα του σύγχρονου ελληνικού αστισμού.

+ Workshop: «Οι γειτονιές ως χώρος λαϊκής αυτοοργάνωσης»

Παρασκευή 7 Αυγούστου

«Το Δημοψήφισμα, η συνθηκολόγηση και η πολιτική κρίση που διαρκεί»

Η πλήρης αναδίπλωση της κυβέρνησης μπροστά στις απαιτήσεις των δανειστών και το επακόλουθο πέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ στο μνημονιακό στρατόπεδο, κλείνει τον πρώτο γύρω μετασχηματισμών του ελληνικού πολιτικού συστήματος που προκάλεσε ο συγκρουσιακός κύκλος του 2010-12. Την ίδια στιγμή το 61,3% του δημοψηφίσματος αποτελεί τη συμπύκνωση των κοινωνικών διεργασιών της προηγούμενης περιόδου αλλά και θρυαλλίδα νέων πολιτικών τόμων. Προδομένη σε πρώτο χρόνο απο τις επιλογές του ηγετικού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, πίσω απο το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος στοιχήθηκε για πρώτη φορά μια κοινωνική συμμαχία με έντονο ταξικό πρόσημο που θα μπορούσε να αποτελέσει την ραχοκοκαλιά μιας εναλλακτικής πορείας πέρα απο το μνημονιακό μεσαίωνα. Με πλατιά λαϊκά στρώματα να έχουν ήδη, γνώση, έστω και ασχηματοποίητη, των πραγματικών κοινωνικών δυναμικών αλλά και των ορίων της «ευρωπαϊκής» πραγματικότητας ανοίγει ένα δεύτερο και ίσως τελευταίο παράθυρο ιστορικής ευκαιρίας για τις δυνάμεις της μάχιμης Αριστεράς. Εντός αυτού του πλαισίου, στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδείξει τόσο τις νέες δυναμικές που αναδύθηκαν απο το ΟΧΙ όσο και τις προκλήσεις και τα όρια που αποτυπώνει η πορεία των πραγμάτων αλλά και μια πολιτική κρίση που διαρκεί.

+ Προβολή: Palikari – Louis Tikas and the Ludlow Massacre, συζήτηση με την σεναριογράφο και ερευνήτρια του ντοκιμαντέρ Λαμπρινή Θωμά

Σάββατο 8 Αυγούστου

«Ο «άλλος δρόμος»: Για μια πολιτική και τεχνική της ρήξης»

Αναγνωρίζει κανείς εύκολα πια πως οποιαδήποτε προοπτική υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων εντός των πλαισίων της ευρωπαϊκής κηδεμονίας και επιτήρησης μόνο σε παταγώδη αποτυχία μπορεί να οδηγήσει. Για να περιγράψουμε σήμερα το πώς τα πράγματα μπορούνε να πάνε αλλιώς είναι αναγκαίο να μιλήσουμε για την τεχνική, αλλά πρωτίστως και για την πολιτική, της ρήξης. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για έναν άλλο δρόμο: Αυτή η συζήτηση επιστρέφει συνεχώς και απαιτεί μετρημένες και ορθές απαντήσεις αλλά και ορθά ερωτήματα, επεξεργασίες που οφείλουν να προχωρήσουν αλλά και ολόπλευρη στράτευση στις πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες που εδώ, σήμερα, τώρα ανοίγουν τον δρόμο για μια παραγωγική ανασυγκρότηση σε σοσιαλιστική κατεύθυνση.

+ Workshop: Οι μεγάλες σχολές και η παρέμβαση των ΕΑΑΚ

Κυριακή 9 Αυγούστου

«Για το Μέτωπο του OXI μέχρι τέλους και την Αριστερά του άλλου δρόμου»

Το εκρηκτικό ΟΧΙ του δημοψηφίσματος και η ταπεινωτική συμμόρφωση της κυβέρνησης Τσίπρα με τους δανειστές διαμόρφωσαν ένα νέο πολιτικό τοπίο. Η εμφανής απόσταση ανάμεσα στη διάθεση ευρύτερων λαϊκών μαζών και την πολιτική της κυβέρνησης σηματοδοτεί την ανάγκη για εκείνο το μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα επιμείνει στο ΟΧΙ μέχρι τέλους και την επιμονή στον άλλο δρόμο χωρίς ευρώ, χρέος και μνημόνια. Η συσπείρωση του συνόλου των ρευμάτων που αναφέρονται στο ΟΧΙ της ρήξης απαιτεί τόλμη, ξεπέρασμα αγκυλώσεων, διάθεση πειραματισμού με νέα σχήματα. Για όλα αυτά τα ζητήματα συζητούν εκπρόσωποι οργανώσεων της Αριστεράς που αναφέρονται στη δυνατότητα του Μετώπου του ΟΧΙ μέχρι τέλους.


Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

5 Αυγουστου | LIVE | NIGHTSTALKER /////// Routes of Neptune &ΦΑΚΑ


Οι Nightstalker, αναμφίβολα μια από τις μεγαλύτερες μπάντες της stoner rock σκηνής, έρχονται για ένα άπαιχτο γκαζιάρικο βράδυ στο camping του τομέα νεολαίας της Αριστερής Ανασύνθεσης.

Τους ξέρετε, έχετε «πορωθεί» με τον ήχο τους, έχετε χτυπηθεί με κομμάτια τους, τους λατρεύετε και το ίδιο και εμείς!

Το βράδυ της Τετάρτης 5 Αυγούστου στο camping Βαρικό Νηρέας «we’re all oooooooooone together………..»

Σας περιμένουμε όλους και όλες!

Στο Line-up της συναυλίας προστίθενται οι ROUTES OF NEPTUNE, Heavy Rock/Southern μπάντα από την Αθήνα, γνωστοί μέχρι πρότινος ως Decay Greed. Εγγύηση για ένα σωστό, δυνατό southern vibe στη βραδιά.

Την συναυλία ανοίγουν οι ΦΑΚΑ . Το όνομά τους σημαίνει φλέβα αδούλωτη και αντιεμπορική και το ύφος τους κινείται σε ήχους ροκ ,πανκ ,χιπ χοπ και ρεγκε..

7 Αυγούστου | LIVE | Εισβολέας & Fundracar ///// + Bandamadara &Monostyle


Στις 7 Αυγούστου ανεβαίνουμε με ένα αχτύπητο δίδυμο.

Τα γκάζια από τις ηλεκτρικές κιθάρες και οι μελωδίες του έντεχνου τραγουδιού δίνουν την θέση τους στoν ηλεκτρονικό ήχο, τους funky ρυθμούς και τα beats από Fundracar και Εισβολέα.

Μία από τις πιο ανεβαστικές και groovy συναυλίες του καλοκαιριού με «παίχτες» που ξέρουν καλά να τρελαίνουν τον κόσμο με τους στίχους και τη μουσική τους.

Την σκηνή θα ζεστάνουν πριν τους Fundracar, οι Bandamadara​. Όπως οι ίδιοι λένε, αποτελούν «ένα μίξερ τραγουδιών και ρυθμών, από swing, reggae, bossa nova, ska, funk και ότι προκύψει!».

Την συναυλία ανοίγουν οι MonoStyle​, συγκρότημα από την Πάτρα, με ήχο που συνδυάζει στοιχεία από rock, reggae, blues, dub και ska-punk.

6 Αυγούστου | LIVE | Ματούλα Ζαμάνη & Αλέξανδρος Κτιστάκης μαζί με τον Tάσο Κοφοδήμο και τον ΓιάννηΚονταράτο


Την Πέμπτη 6 Αυγούστου δύο πολύ μεγάλοι καλλιτέχνες μας κάνουν την τιμή να εμφανιστούν σε μια πολύ ξεχωριστή μουσική βραδιά. Με γνωστούς και αγαπημένους ήχους από τον χώρο του έντεχνου τραγουδιού είμαστε σε θέση να προσμένουμε μια συναυλία πραγματικά αξέχαστη για την ιστορία του Camping του τομέα νεολαίας της Αριστερής Ανασύνθεσης.



Δείτε το site της διοργάνωσης