Πρόγραμμα εκδηλώσεν του 2ου πολιτικού- πολιτιστικού κάμπινγκ Radical

Ροβιές, Εύβοια

24-31 Ιουλίου 2017

Τρίτη, 19.30

Βιβλιοπαρουσίαση: «Για την πολιτιστική Επανάσταση», Λουί Αλτουσέρ, εκδόσεις Εκτός Γραμμής

Πολιτιστική Επανάσταση: ένα «ιστορικό γεγονός χωρίς προηγούμενο». Πολιτιστική Επανάσταση: ένα στρατηγικό πρόταγμα βγαλμένο από τον πυρήνα της λενινιστικής σκέψης και της μαρξιστικής θεωρίας. «Για την Πολιτιστική Επανάσταση» γράφει ο Γάλλος μαρξιστής φιλόσοφος Λουί Αλτουσέρ σχεδόν ταυτόχρονα με το ξέσπασμά της και ως εκ τούτου το βιβλίο του έχει πρωτίστως εισαγωγικό χαρακτήρα. Ωστόσο, αναδεικνύει ήδη τα διακυβεύματα που θα καθορίσουν την εξέλιξη της Πολιτιστικής Επανάστασης, ενώ σε κάποια σημεία μοιάζει να απαντά σχεδόν εκ των προτέρων στο κύμα κατασυκοφάντησης που εξαπολύθηκε τότε και συνεχίζεται αμείωτο μέχρι τις μέρες μας, θαρρείς και η Πολιτιστική Επανάσταση πρέπει πάση θυσία να λησμονηθεί. Έτσι, με την παρουσίαση του μικρού αυτού βιβλίου, που μετράει πλέον τη δεύτερη έκδοσή του, επιθυμούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στο μήνυμα της Πολιτιστικής Επανάστασης, της πλέον προχωρημένης ιστορικής απόπειρας «μετάβασης στον κομμουνισμό».

Θα μιλήσουν: Αντώνης Βαρσάμης

Τετάρτη, 11.00

Από την σιωπή του ΤΙΝΑ στην ανάγκη νέων αγώνων: Όροι και προϋποθέσεις για τη συγκρότηση ενός κινήματος νεολαίας

Από την αρχή της κρίσης, η νεολαία βρέθηκε στο στόχαστρο των πιο αντιδραστικών πολιτικών. Η επίθεση είναι ισοπεδωτική από την εργασία έως τη μόρφωση. Οι επιλογές ελάχιστες: κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη εργασία ή μετανάστευση. Ωστόσο, υπάρχουν ομάδες νέων που δραστηριοποιούνται στις γειτονιές, εστιες αντίστασης που γεννούν κινήματα στις σχολές, σωματεία νέων εργαζομένων που αγωνίζονται. Συνολικά όμως κίνημα νεολαίας που να κοντράρει κυβέρνηση-μνημόνια-Ε.Ε., απαιτώντας την ανατροπή των πολιτικών που δημιουργούν αδιέξοδα στη νεολαία, δεν συγκροτήθηκε μέσα στην κρίση και την μνημονιακή επταετία, με τη νεολαία απούσα από σημαντικές μάχες και προκλήσεις για το λαϊκό κίνημα. Θέτουμε ερωτήματα και αναζητούμε απαντήσεις για το πως μπορούμε να συμβάλλουμε στη συγκρότηση ενός κινήματος νεολαίας, για τα χαρακτηριστικά του, το περιεχόμενο του, τις μορφές οργάνωσης του.

Θα μιλήσουν: Κωνσταντίνος Γκανέτσος, Νεφέλη Δημογεροντάκη, Νικόλας Νικολέας, Σίμος Σιμοτάς

Πέμπτη, 19.00

Θεατρική παράσταση: Mamma Toni, αντιφασιστικός μονόλογος

των Franca Rame, Dario Fo

μετάφραση- σκηνοθεσία: Αγγελική Κασόλα, ερμηνεία: Ειρήνη Μελά

Παρασκευή, 11.00

100 χρόνια από τον Κόκκινο Οκτώβρη

100 χρόνια μετά, πολύ μελάνι έχει χυθεί για να ερμηνευτεί η Οκτωβριανή Επανάσταση και είναι τα ίδια ερωτήματα που επανέρχονται κάθε φορά στη συζήτηση: Ποια η κληρονομιά του Οκτώβρη; Ποια η κεφαλαιώδης συνεισφορά του στο παγκόσμιο εργατικό κίνημα, στον πολιτισμό, στη θεωρία, στην αριστερά; Τι μπορεί να κρατήσει η αριστερά σήμερα από μια επαναστατική στρατηγική που αφορούσε τόσο διαφορετικές συνθήκες; Και από την άλλη, ποια κριτική και αυτοκριτική εκτίμηση για την περίοδο 1905- 1917 έχουμε ανάγκη; Με βασή αυτά τα ερωτήματα θα τολμήσουμε να συζητήσουμε για εκείνη τη συγκλονιστική πρώτη σοσιαλιστική επανάσταση, που, αν και πραγματοποιήθηκε έναν αιώνα πριν, ανήκει πάντοτε-ήδη στο μέλλον.

Θα μιλήσουν: Θεοδώρα Καλίκη, Λάμπρος Παπαθανασίου, Γιάννης Άγγελος Τράντος

Παρασκευή, 19.30

Θεατρικό αναλόγιο: «Οκτώβρης στο Νέβα»

Μία λοξή ματιά στα εκατοντάχρονα της Οκτωβριανης Επανάστασης μέσα από τη συλλογική ανάγνωση και απαγγελία έργων του Βελιμιρ Χλιεμπνικοφ (ποιητή, προφήτη και μέντορα του Μαγιακοφσκι)

Σάββατο, 19.00

Η Αριστερά που χρειαζόμαστε μπροστά σε μια νέα περίοδο

Η περίοδος των Μνημονίων ήταν μια καταλυτική εμπειρία για την αριστερά στον τόπο μας. Δοκιμάστηκαν θεωρητικά σχήματα, πολιτικές γραμμές και τακτικές. Εάν ο ευρωπαϊσμός κι ο κυβερνητισμός, ενισχυμένος από την ατολμία όσων κατανοούσαν την αναγκαιότητα της ρήξης με το ευρωσύστημα οδήγησαν στην συνθηκολόγηση και την ήττα, από την άλλη ο σεχταρισμός και ο αναχωρητισμός δεν προσφέρουν διέξοδο. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της νέας περιόδου που ανοίγεται; Ποιο είναι το περιεχόμενο και το πλαίσιο μιας ποιοτικά ανώτερης ανασύνθεσης της αριστεράς;

Θα μιλήσουν: Άλκης Αντωνιάδης (ΑΡ), Δημήτρης Μητρόπουλος, ΑΡΑΝ, Κώστας Γούσης, Άλκης Αντωνιάδης (ΑΡ)

Κυριακή, 19.00

Αναζητώντας μια σύγχρονη μυθολογία: τάσεις και ρεύματα στην ελληνική λογοτεχνία

Θα μιλήσουν: Άρης Μαραγκόπουλος, Παναγιώτης Τσερόλας

Σε μια περίοδο που το βιβλίο είναι πολλές φορές είδος πολυτελείας, ενώ και η απόλαυση της λογοτεχνίας εντάσσεται πλέον στις «μη ωφέλιμες» συνήθειες της καθημερινότητας, εμείς επιμένουμε να ...διαβάζουμε αλλά και να αναζητούμε νέες μυθολογίες, στίχους και αφηγήσεις. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του νέου τοπίου στην ελληνική λογοτεχνία; Ποια νήματα το δένουν με το παρελθόν του, είτε ως συνέχεια είτε ως αμφισβήτηση και άρνηση; Πως διεισδύουν στις σελίδες που διαβάζουμε οι τεράστιοι κοινωνικοί όγκοι της οικονομικής κρίσης αλλά και των αντιστάσεων; Πως ορίζεται μια λογοτεχνική «γενιά»; Είναι ικανός όρος για να περιγράψει το χνάρι της εκάστοτε εποχής; Αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα, σε μια συζήτηση με...ανοιχτά βιβλία.

Ακολουθεί μουσικό αφιέρωμα στη μελοποιημένη ελληνική ποίηση με τους:

Δάφνη- Καλλιόπη Ζουρνατζή, Τάσος Βασιλειάδης, Δημήτρη Παπαφωτίου,



Δείτε την πρόσκληση στα συνημμένα.


Επισκευθείτε το site του camping radikal εδώ.